28 oktober 2014

YosemiteYosemite: Mogelijke oplossingen voor een trage Mac

imac retina 5k mac

Niets is zo vervelend als een trage Mac, nu OS X Yosemite beschikbaar is zijn er helaas ook wat OS X gebruikers die te kampen hebben met een trage Mac. Vooral de wat oudere Macs die voldoen aan de minimale systeemeisen hebben last van dit probleem. Wij hebben enkele tips die je 'trage' Mac iets sneller kunnen maken. Verwacht geen enorme verbetering, maar je zal wel merken dat OS X soepeler en vlotter draait.

Als eerste is het aan te raden de doorzichtige vensters, knoppenbalken en menu’s uitschakelen. Zodat deze niet steeds rekening moet houden met de achtergrond die zich achter de content bevindt. Dit geeft al snel een opvallende verbetering. Je kan de transparante vensters uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Beeldscherm ▸ vink de optie 'Verminder doorzichtigheid'.

verminder transparantie

De widgets in het berichtencentrum zijn leuk, maar worden voortdurend bijgewerkt zodat je onmiddellijk de resultaten kunt zien in het berichtencentrum. Het wil niet zeggen dat je alle widgets moet uitschakelen, maar bekijk even welke je niet of nauwelijks gebruikt. Deze kun je uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Extensies ▸ Vandaag ▸ Schakel hier de widgets uit die je niet meer wil gebruiken.

Een effect dat soms veel vraagt is de 'geest uit de fles'. Sommige weten nu niet waarover we het hebben, maar het gaat om het effect wanneer je een venster minimaliseert naar het Dock. Dit effect vraagt veel van OS X en kan dus het beste uitgeschakeld worden via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock ▸ Minimaliseer vensters met effect ▸ Kies hier de optie glijdende schaal.

Dockminimaliseren

Een overvol bureaublad is nooit aan te raden, dit kleine windows-trekje kan zomaar zorgen voor een trage Mac. Ruim daarom altijd je bureaublad op, het beste is hier zo weinig mogelijk te plaatsen. Een tip is om een map aan te maken in Finder met belangrijke bestanden die je graag bij de hand hebt. Plaats deze dan in het Dock en dan kun je op deze manier altijd snel de bestanden raadplegen.

Toch kan Finder ook een trage boosdoener zijn, vooral de optie 'Al mijn bestanden' die bij de meeste Macs als eerste wordt geopend telkens als je Finder opstart. Dit kun je het beste wijzigen naar een andere Map via Finder ▸ Menubalk ▸ Voorkeuren ▸ Toon in nieuwe Finder-vensters ▸ Kies in het dropdown-menu een gewenste map.

Findernieuw venster

Als bovenstaande tips niet helpen kun je het beste eens de activiteitenmonitor applicatie openen via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s. Open het tabblad CPU en tap in de knoppenbalk bovenaan de tabel op CPU zodat het overzicht aflopend is. Bovenaan staan de applicaties of processen die het meeste van je Mac vragen. Staat hier bijvoorbeeld Safari, dan weet je dat deze applicatie het zwaar te verduren heeft.

Bijvoorbeeld YouTube of Flash gerelateerde content vraagt enorm veel. Het wil niet zeggen dat je dit niet meer kan of mag doen op je Mac, maar je weet in ieder geval dan dat dit de reden is van een trage Mac en niet OS X zelf. Ook een aangesloten externe harde schijf of een Time Machine Back-up kan OS X vertragen.

activiteitenweergave

Mocht je helaas nog steeds een trage Mac hebben dan kun je overwegen OS X Yosemite opnieuw te installeren op een schone en lege Mac. Je kan dit doen op twee verschillende manieren, via een installatie USB-stick of via een clean install via het netwerk. Hoe lees je terug in onderstaande tips.

Een Mac opnieuw installeren met OS X Yosemite (clean install)
Yosemite: Een installatie USB stick maken

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Misha

  28 oktober 2014 om 10:42

  De eerste tip is ZEKER de moeite waard. Ik was niet ontevreden over de prestaties op mijn Mac (mini 2009), maar dit is een wereld van verschil (grappig dat je een enorm verschil ziet, terwijl je eigenlijk geen klachten had…!).

  De overige tips zijn allemaal zeer valide, en helpen altijd, eigenlijk op elk OS. Wat eigenlijk ook altijd de moeite waard is, is het RAM uitbreiden. Vaak zie je mensen nog met 2GB draaien, maar voor de huidige OS’n is 4GB toch zeker een minimum (vaak ook meteen genoeg voor gemiddeld gebruik). De kosten liggen echter zo laag, dat 8GB vaak ook goed te betalen is, en dat is zeker de moeite waard.

  Door dit alles draait mijn Mac mini (late 2009) nog steeds perfect met Yosemite!

 • jochen

  28 oktober 2014 om 11:16

  Leuke trick, zal eens zien wat het doet met m’n iMac Mid 2007…

 • aeh

  28 oktober 2014 om 16:45

  Moet zeggen dat mijn early 2009 iMac na clean install nog steeds erg sneel aanvoelt

 • Daniël

  28 oktober 2014 om 19:51

  @redactie, 1. Vooral de zoekfunctie van iTunes werkt nu traag, is daar ook wat aan te doen?2. Is het mogelijk print screens per default elders op te slaan dan het bureaublad?@iedereen, 3. Het lijkt alsof sommige lettertypes (die gebruikt worden in Yosemite, zoals contacten), nu minder scherp lijken, hebben anderen daar ook last van?

 • alwin

  28 oktober 2014 om 20:32

  late2009 imac werkt nog als een zonnetje. Zelfs beter dan onder mavericks

 • Wesley Fabry

  29 oktober 2014 om 8:04

  @Daniël Voor de zoekfunctie in iTunes is er nog geen oplossing. Schermafbeeldingen kun je op een andere locatie bewaren via deze tip: http://www.appletips.nl/os-x-screenshots-aanpassen-met-behulp-van-terminal/. Het lettertype is net scherper geworden, maar we moeten toegeven dat deze het ‘beste’ uit ziet op een Retina scherm.

 • Fabrice

  30 oktober 2014 om 20:30

  Thx voor deze nuttige tips , mijn Mac draait heel soepel op Yosemite , het enigste probleem dat ik ondervind sinds de update is dat Safari tergend traag mijn sites opent terwijl dezelfde sites in bvb Chrome of Opera wel super snel laden , enig idee waar dit kan aan liggen?

 • Daniël

  30 oktober 2014 om 21:23

  @Wesley, thanks!

 • Foxtrot

  31 oktober 2014 om 13:24

  Ik begrijp het niet; overal lees ik dat Yosemite zo goed is en vlug… hoe komt het dan dat mijn iMac van eind 2013 sedert overstap naar Yosemite zo traag is geworden. Een website zien duurder vroeger 2 à 3 seconden, nu soms 20 à 30!
  De icoontjes naast de websites op de bladwijzerbalk zijn ook verdwenen = zeer vervelend. Ik heb dus nog geen enkel verbetering gezien of ondervonden. Jammer.

 • Maarten

  31 oktober 2014 om 18:44

  Geweldig ! Mijn iMac uit 2008 weer als herboren ! Clean install zeker aan te bevelen en daarna de Appletips als hierboven uitvoeren.

 • Cloverfield

  5 november 2014 om 9:24

  Het is toch niet te geloven dat je mid 2014 Retina Macbook Yosemite niet aan kan. Finder, Safari, allemaal traag. En tegenwoordig de meeste gebruikte “app”: de spinning beachball. Ook traag! :(
  Man man man, wat een ellende zo ver, dat Yosemite.

 • Foxtrot

  6 november 2014 om 21:19

  Aansluitend op mijn vorig bericht: het plots trager werken van internet lag niet aan de overstap naar Yosemite, maar aan een router die op zelfde ogenblik van de update naar Yosemite stuk ging. Nu ik deze router heb weggedaan werkt alles weer prima. Vandaar deze rechtzetting.

 • peter

  13 november 2014 om 20:19

  eens met Alwin .
  Bij mij was juist Yosemite sneller dan Mavericks , en een schone install is wel aan te raden dat maakt veel uit bij Yosemite.

  Wat je oude mac enorm snel kan maken is natuurlijk een SSD Drive in te laten bouwen , maar dan wel b.v 500Gb dat maakt pas echt uit. ( niet in combinatie van HD )

 • Stefan van den Berg

  14 november 2014 om 14:24

  voor een echte trage mac kun je ook het tooltje ONYX downloaden, hier zit een schoonmaak functie in….oudere macs of trage macs worden weer rete snel !!

  een echte aanrader dus !

 • Stefan van den Berg

  14 november 2014 om 14:25

  linkje website onyx:
  http://www.titanium.free.fr/downloadonyx.php

 • erzebeth

  1 december 2014 om 12:19

  De map die je in de finder maakt om bestanden van het bureaublad in te plaatsen en later in de Dock zet, waar laat je die map???/hij blijft toch zichtbaar op het bureaublad…

 • Stefan

  4 december 2014 om 22:22

  Ik lees dit nu en ervaar een soortgelijk iets maar dan anders :-)

  Sinds ik OSX 10 heb is het afsluiten van mijn mac heel erg traag wanneer ik de standaard mail app heb geopend. Ik heb ook al een schone installatie geprobeerd maar het probleem blijft bestaan.

  Op een of andere manier blokkeert de mail app het afsluiten van m’n mac.

  iemand enig idee hoe dit op te lossen? Want ik heb echt geen zin om elke x maar de mail app geforceerd te moeten afsluiten.

 • Marco

  12 december 2014 om 17:53

  Omdat m’n schijf bijna vol is wil ik grotere bestanden (Iphoto en Imovie) openen via een andere interne schijf. Hoe kan ik een link maken zodat ze deze bestanden op de andere schijf weten te vinden als ik op het icoontje druk?

 • Caroline

  11 februari 2015 om 18:43

  Dank je wel voor de goede tips. Ik had mijn mac bijna uit het raam gegooid. Hij reageert dank zij je tips een stuk sneller nu.

 • Jacq

  11 maart 2015 om 7:54

  erzebeth : je zet die ergens op je HD en vandaar slepen naar je Dock. Het icoontje in je Dock is dan nl een kopie. Als een waaier klapt deze dan uit na aanklikken; net als de huidige mapjes van Documenten, Programma’s en Downloads.

 • Khalid

  8 juli 2015 om 12:28

  Ik moet zeggen dat mijn Mac niet super traag was ofzo, maar ik weet dat het wat sneller kon en ik moet zeggen hij is ZEKER sneller door jouw tips. Super bedankt, hij voelt als nieuw aan! Lekker soepel.

 • peter voet

  23 juli 2015 om 12:56

  voor mij nooit meer een mac – windows is zo veel beter geworden dan de mac

 • YosimiteDowner

  11 september 2015 om 14:49

  Yosemite is gewoon slecht punt uit. Hoe groot je als fan bent, je kunt het aan alle kanten goed proberen te praten. Maar Mavericks was de laatste osx dat echt goed werkte.

 • Wesley Fabry

  11 september 2015 om 18:07

  Gelukkig biedt El Capitan een oplossing voor veel problemen wat Apple ook erkend..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!