4 april 2017

Je oude iMac als nieuw met een SSD

upgreatest SSD inbouw iMac

Na een aantal jaar werken iMacs helaas trager. Dit wordt veroorzaakt dat recentere besturingssystemen meer van de Mac vragen. Tijd voor een nieuwe iMac zou je denken, maar dat is niet altijd nodig.

Door de oude harde schijf (HDD) van de iMac te vervangen door een nieuwe SSD wordt het besturingssysteem sneller en krijgt de iMac extra levensjaren. Maar wat is een SSD en hoe wordt deze (aan huis) ingebouwd?

HDD versus SSD

Voor het sneller maken van de iMac wordt een nieuwe harde schijf ingebouwd. In oude iMacs zit traditioneel een HDD (Hard Disk Drive). Dit interne geheugen is qua werking te vergelijken met een platenspeler, een ronddraaiende schijf waar informatie wordt af gehaald. Het verzamelen van de juiste informatie duurt relatief lang.

De nieuwe variant, een SSD (Solid State Drive), kan vergeleken worden met een moderne chip. Omdat een SSD geen bewegende onderdelen heeft (vandaar de naam ‘Solid’ State Drive) is data direct beschikbaar. Daarnaast kan er gelijktijdig op meerdere plaatsen informatie worden opgezocht. Dat maakt niet alleen dat een iMac met een SSD sneller is, maar ook is de kans op lees- en schrijffouten miniem.

Het ombouwen van de iMac

Om de HDD te vervangen door een SSD moet de iMac worden opengemaakt en de nieuwe SSD juist worden ingebouwd. Het is belangrijk dat de bedrading goed wordt aangesloten en alle onderdelen op de juiste manier worden teruggeplaatst. Vaak geen klusje die je snel tussendoor uitvoert. De servicemonteurs van www.Upgreatest.nl hebben ervaring met het plaatsen van SSDs en bieden twee jaar garantie. Zij komen naar de gewenste locatie, thuis of op kantoor.

upgreatest SSD inbouw iMac

Data HDD naar SDD

Wat gebeurt er met de data op de HDD? De ‘oude’ data zet de servicemonteur op een Time Machine back-up of een speciale disk-clone-applicatie, zodat alles eenvoudig overgezet kan worden op de SDD. De monteurs van Upgreatest controleren de iMac tegelijkertijd op ongewenste plugins, extenties en stofophopingen. Ook dat draagt bij aan een sneller besturingssysteem en de levensduur van de Mac. Binnen een paar uur is de iMac weer klaar voor gebruik, zonder dat er data of dagen verloren gaan.

Wil je weten wat er mogelijk is met jouw iMac?

Op de website www.Upgreatest.nl staat per iMac-model vermeld wat de mogelijkheden zijn. Voor meer info of een offerte kun je contact opnemen met Martijn van Tillo of via 035-2031379Reacties


 • jochen

  17 juni 2016 om 6:35

  Onlangs gedaan met mijn MBP van 2010 en loopt weer als een trein! Ook van 4 naar 8Gb ram gegaan. Gewoon fantastisch!!!

 • Vince

  17 juni 2016 om 13:12

  Ik heb het ook gedaan met mijn MBP uit 2011. Werkt perfect.

 • Ron

  19 juni 2016 om 15:39

  dus dat is zelf te doen ? geen speciale handgereedschap nodig ofso?
  wil wel graag hele mail meenemen naar nieuwe schijf hoe is dit beste te doen ?

 • Chris

  4 april 2017 om 19:38

  Kan iemand mij uitleggen waarom een SSD slijt?

 • Henri

  4 april 2017 om 22:21

  Hoi Chris,

  misschien heb je iets aan deze video of deze uitleg. :

  gr Henri

 • Peter

  6 april 2017 om 14:21

  Ik heb een 17 inch macbookpro uit mid 2009, Apple staat nu geen update naar mac os toe om dat die te oud zou zijn en dan te traag zou worden.
  [wat ik betwijfel].
  Met een SSD wordt die sneller maar dan kan ik denk ik nog steeds niet upgrade naar mac os.
  Heeft iemand hier ervaring mee?

 • Wesley Fabry

  6 april 2017 om 16:55

  @Peter Een SSD plaatsen zal er niet voor zorgen dat je macOS Sierra kunt installeren. Dit heeft te maken met de Mac zelf en de processor. Het enige wat je dan kunt doen is een nieuwe Mac kopen. Maar als de Mac nog prima functioneert is dat niet nodig, een upgrade naar macOS is geen vereiste.

Een reactie toevoegen: