25 september 2017

iOS 11iOS 11 Foto’s: Live Photos effecten, terugblikken, GIF ondersteuning en meer

foto iOS app

Vanaf iOS 11 krijgt Foto's er een hoop nieuwe opties bij. Zo kun je Live Photos volledig bewerken en voorzien van leuke effecten, bovendien krijgen deze een eigen album. Daarnaast worden personen en gezichten eindelijk gesynchroniseerd met iCloud en verschijnen op al je apparaten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat wanneer je deze op je Mac bewerkt ze ook op je iPhone verschijnen.

Daarnaast zijn de aandenkens uitgebreid met ondersteuning voor huisdieren, baby’s, verjaardagen, sport­evenementen en meer. Vanaf iOS 11 en macOS High Sierra heet deze functie overigens niet meer 'Aandenkens', maar 'Terugblikken. Foto's bewerken kan zoals voorheen, alleen heb je de keuze uit nieuwe professionele filters zoals levendig, dramatisch en meer.

Live Photos bewerken in iOS 11

De grootste vernieuwing voor Live Photos is de mogelijkheid om deze nu echt volledig te kunnen bewerken. Zo kun je de hoofdfoto aanpassen en het bewegende gedeelte inkorten. Daarnaast kun je van je Live Photos grappige animaties maken door het bewegende gedeelte te laten stuiteren (terugspoelen) of oneindig laten afspelen met behulp van een loop.

Om een Live Photo volledig te bewerken volg je de volgende stappen:
• Open een Live Photo in Foto's
• Tik op 'Wijzig'

iOS 11 foto's live photos bewerken

Onmiddellijk kun je de foto bewerken net zoals een gewone foto met behulp van de bewerkingstools. Daarnaast kun je onderaan de foto inkorten door uiteindes van de tijdsbalk te verplaatsen met behulp van een sleep beweging. Wanneer je het witte kader in de tijdlijn sleept naar links of rechts kun je een andere moment als hoofdfoto kiezen. Daarnaast kun je de live-functie en het geluid uitschakelen via de daarvoor bestemde knoppen bovenaan de foto.

Speciale effecten activeren op een Live Photo

• Open een Live Photo in Foto's
• Veeg de foto omhoog
• Onder de foto komen de verschillende effecten tevoorschijn.

Live Photos voorzien van effecten

Kies vervolgens voor het gewenste effect. Pas het Herhaal-effect toe op een Live Photo om een 'video' eindeloos te herhalen. Kies Stuiteren om een actie eerst vooruit en dan achteruit af te spelen. Tot slot kun je ook een Live Photo omtoveren tot een waar kunstwerk met een prachtig DSLR-achtig effect. Zo kun je bijvoorbeeld water van een beekje vervagen of lichtsporen (in een stad) langer te maken. De Live Photos worden door de eerste twee effecten een GIF-bestand en zijn dan ook terug te vinden in het album 'met animatie'.

GIF-bestanden bekijken in Foto's voor iOS

Beter laat dan nooit, de Foto's applicatie in iOS ondersteund eindelijk GIF's. Wanneer je een bewegende afbeelding toevoegt aan Foto's kun je deze beweging gewoon bekijken wanneer je de foto opent in de app. Daarnaast kun je alle GIF-bestanden bekijken via het nieuwe album 'met animatie'.

Direct wijzerplaten maken in Foto's

Wie een Apple Watch heeft kan vanaf iOS 11 direct een wijzerplaat maken vanuit de Foto's applicatie. Open een gewenste foto en tik op de deel-knop (vierkant met pijl omhoog) en kies voor 'Maak wijzerplaat aan'. Je kunt dan een gewone wijzerplaat maken met een foto of de nieuwe Caleidoscoop.

iOS 11 foto's gif bestanden en wijzerplaten maken

HEIF en HEVC voor foto's en video's

Om opslagruimte te besparen en de kwaliteit van foto's en video's te verhogen stapt Apple over van JPG naar HEIF. High Efficiency Image File Format (HEIF) comprimeert de bestandsgrootte van foto’s die op een iPhone 7 of iPhone 7 Plus zijn genomen. Video’s worden met HEVC (h.265) compressie opgeslagen. Bestanden worden hierdoor 50% kleiner, maar de kwaliteit is gelijk of zelfs beter. De optie wordt door iOS 11 automatisch actief op een iPhone 7, maar kan ook worden aangepast . Meer informatie over deze nieuwe structuren hebben we al eerder uitgebreid besproken in dit artikel.

Lees ook: Vernieuwd Bedieningspaneel aanpassen, gebruiken en meer in iOS 11

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!