15 juli 2016

BasisiCloud inloggen, instellen en gebruiken

iCloud os x icoon

Als beginnende Apple gebruiker kan het misschien nog wel eens lastig zijn, iCloud. In iOS en OS X (macOS) kom je er niet om heen, voortdurend wordt er gevraagd om de dienst in te stellen en moet je iCloud inloggen.

iCloud is je persoonlijke Apple ID en dient voor verschillende functies en er worden allerlei opties aan gekoppeld. Als eerste is het voornamelijk bedoeld om gegevens te synchroniseren. Zo kun je in iCloud al je contacten bewaren, maar ook je foto’s, agenda, notities en meer.

Kort door de bocht kun je zeggen, als je iCloud gebruikt op je iPhone, iPad en Mac kun je al je persoonlijke gegevens en instellingen raadplegen op al je apparaten. Ook wanneer je aanpassingen doet worden deze gesynchroniseerd met iCloud en worden deze direct aangepast op je andere apparaten.

iCloud account aanmaken

Heb je nog geen Apple ID (iCloud account) dan kun je deze gratis aanmaken, dit hebben we al eerder uitgebreid besproken in een artikel. Klik hier om deze te raadplegen.

iCloud inloggen op een iPhone, iPad of Mac

Het inloggen van iCloud is erg eenvoudig, zodra je een Apple ID hebt aangemaakt kun je deze gebruiken voor iCloud. Volg onderstaande procedure om in te loggen op een iPhone, iPad of iPod Touch.

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'iCloud'
• Log in met je e-mailadres en wachtwoord (Apple ID)
• Tik op 'Log in'

Vanaf iOS 10.3 kun je de iCloud instellingen raadplegen via Instellingen ▸ je naam (Apple ID) ▸ iCloud. Klik hier voor een uitgebreidere uitleg over de nieuwe iCloud-instellingen in iOS.

iCloud inloggen op een Mac, iPhone of iPad

Op een Mac kun je iCloud inloggen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ log in met je Apple ID.

iCloud instellen in iOS en OS X (macOS)

Zodra je bent ingelogd kun je de dienst instellen, bekijk alle mogelijkheden en activeer degene die je wilt gebruiken. Diensten zoals contacten, mail, agenda, herinneringen en notities spreken voor zich. Door gebruik te maken van iCloud in deze apps kun je alle gegevens die aanwezig zijn in de applicaties synchroniseren met al je Apple apparaten. Wanneer je Mail activeert kun je een @icloud.com mailadres gebruiken, mocht je een ander e-mailclient zoals gmail gebruiken dan kun je deze optie uitschakelen.

iCloud instellen in iOS en OS X

Safari kun je ook inschakelen in de instellingen, dankzij deze optie worden al je bladwijzers en geschiedenis gesynchroniseerd. Openstaande tabbladen kunnen hierdoor overgenomen worden en kun je eventueel je wachtwoorden synchroniseren. De overige iCloud-opties hebben iets meer uitleg nodig, hieronder vind je deze terug, klik op de optie voor meer informatie.

iCloud Drive
Foto’s en iCloud-fotobibliotheek
Sleutelhanger
Reservekopie
Zoek mijn iPhone/iPad/iPod
Wallet

Wat betekent gezinsdeling?

Met behulp van gezinsdeling kun je aankopen delen en worden er al automatisch gedeelde agenda’s en herinneringen aangemaakt. Hoe deze optie precies werkt kun je hier terugvinden.

iCloud gebruiken op een Windows PC en Apple TV

Heb je een Apple TV dan kun je ook iCloud activeren en gebruiken, dit heeft vooral betrekking tot Apple Music, je iCloud-fotobibliotheek en enkele overige functies. Hoe je de dienst activeert op de Apple TV lees je hier terug.

Ook wanneer je geen Mac hebt, maar een Windows computer heb je de mogelijkheid om iCloud te gebruiken, klik hier voor meer informatie.

icloud control panel

Jouw persoonlijke gegevens en bestanden raadplegen via iCloud.com

Omdat alle gegevens, bestanden, foto’s en meer worden online worden bewaard kun je deze ook via een speciale webpagina raadplegen. Via iCloud.com kun je inloggen met je account en de verschillende (eerder genoemde) apps raadplegen. Ook hier kun je ze bekijken, aanpassen en gebruiken, uiteraard worden de wijzigingen gesynchroniseerd met al je apparaten.

Vragen over iCloud?

Bovenstaande is de basis van iCloud, deze dienst kan echter nog veel meer. Voor alle tips speciaal voor iCloud vind je hier terug op appletips. Heb je vragen over iCloud dan kun je deze vrijblijvend stellen op appletips genius.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Tineke Porschen

  1 december 2016 om 20:39

  Beste Wesley,
  Zoek me suf: sinds kort gebruik iCloud op mijn Mac. Prima, soms moet ik even wachten, maar OK ben ik aan gewend. Ik heb enorm veel beeld en filmmateriaal. Meestal gebruik ik Photoshop, maar nu wil ik met behulp van iMovie weer eens een film maken. Ik zie echter helemaal niet hoe ik mijn clips vanuit de iCloud kan importeren in iMovie?
  Wil je me een stukje op weg helpen?
  Merci!

 • Maurice

  30 januari 2017 om 12:37

  Ik ben mijn wachtwoord vergeten
  Zou u dat kunnen sturen naar mijn mail?

 • Harry

  30 januari 2017 om 19:15

  Als ik mijn tel. Aanzet krijg het scherm hallo in verschillende talen hoe los ik dat op

 • Wesley Fabry

  30 januari 2017 om 20:13

  @maurice Als je je wachtwoord vergeten bent moet je deze stappen doorlopen.

  @harry dit is het eerste installatie menu van de iPhone. Je moet of drukken op de thuisknop of naar rechts vegen op het scherm. Lukt dit niet? Dan is waarschijnlijk de thuisknop stuk.

 • Johan Vanhauwaert

  2 februari 2017 om 22:22

  Ik kan helemaal niet meer inloggen. Alles wordt geweerd….nieuwe en oude wachtwoorden, nieuwe en oude e-mail adressen.
  Waarom pesten jullie ons?

 • Wesley Fabry

  2 februari 2017 om 22:24

  @johan wij pesten niemand, beste is contact op te nemen met Apple zelf via http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • Odette Bokma

  9 februari 2017 om 13:33

  Sinds kort ben ik in het bezit van een IPhone 7 Plus. Werk nu met Icloud. Foto’s en contacten keurig op Icloud maar mijn agenda synchroniseert niet. Ik ben overgegaan van Samsung naar Apple en heb dus mijn agenda in mijn gmailaccount. Kan iemand me helpen om dit te synchroniseren? Mijn afspraken etc zie ik wel in mijn app op mijn IPhone…………Help!!!

 • Wesley Fabry

  9 februari 2017 om 14:09

  @odette Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Charles Beke

  13 februari 2017 om 10:25

  Ik heb mijn alle id veranderd en nu lukt het mij niet meer om mijn iCloud account ook te voorzien van mijn nieuwe apple id. Heel irritant dat het zo ingewikkeld is en dat dit niet automatisch overal aangepast wordt. Ik heb het op alle hulpmiddelen geprobeerd iPad-Iphone-mac

 • Wesley Fabry

  13 februari 2017 om 10:44

  @charles het beste kun je dan even contact zoeken met Apple Support http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • Emiel Vanbrabant

  31 juli 2017 om 19:10

  Al mij mailadressen zijn niet terug te vinden in mijn contacten boek. Hoe kan ik ze terug zetten? Dank

 • Wesley Fabry

  1 augustus 2017 om 10:48

  @emiel als iCloud altijd actief is geweest voor contacten dan kun je ze op deze manier herstellen: https://www.appletips.nl/agendas-herinneringen-of-contacten-herstellen-na-verwijdering/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!