3 januari 2017

woning app ios 10 voorbeeld met Hue lampen

iOS 10iOS 10: Woning, de applicatie voor je HomeKit apparaten

Vanaf iOS 10 wordt HomeKit eindelijk volwassen, het protocol van Apple krijgt namelijk een eigen applicatie. We hebben er lang op moeten wachten, maar het is gelijk een schot in de roos! De nieuwe app die standaard wordt geïnstalleerd voor HomeKit is: Woning.

Woning is beschikbaar in iOS 10, maar ook in watchOS 3. Daarnaast kun je jouw huis ook bedienen vanuit het vernieuwde bedieningspaneel (meer info). Voorlopig zal de applicatie vooral gebruikt worden voor Hue lampen die in steeds meer huishoudens in Nederland te vinden zijn. Verder zijn er nog een aantal HomeKit apparaten beschikbaar, maar in Nederland is dit erg beperkt.

Index

Woning in iOS 10 instellen en activeren
Kamers aanmaken in de Woning applicatie
Accessoires en apparaten bewerken, favoriet maken en koppelen aan Kamers
HomeKit apparaten bedienen via Woning
Hue lampen bedienen met Woning
Scènes aanmaken in Woning
Taken automatiseren voor HomeKit apparaten
Een Huis delen en ander leden toevoegen
Je favorieten beheren en aanpassen
Woning gebruiken op een Apple Watch
HomeKit apparaten bedienen met behulp van het bedieningspaneel en Siri

Woning in iOS 10 instellen en activeren

Zodra je de Woning applicatie opent krijg je een kort overzicht over de functies van de app. Tik op 'Aan de slag' om de app in te stellen. Als eerste zul je een accessoire moeten toevoegen, tik hiervoor op de daarvoor bestemde knop. iOS zal nu zoeken naar HomeKit apparaten, als deze niet gevonden kan worden dan moet je de applicatie van het apparaat zelf raadplegen om deze te koppelen aan HomeKit. De procedure voor Philips Hue lampen vind je hier terug.

Woning instellen en activeren homekit ios 10

Zodra de accessoire is toegevoegd kan het configureren beginnen. Eventueel kun je na het koppelen van een accessoire nog meerdere apparaten toevoegen. Tik op het tabblad 'Woning' in de gelijknamige app en tik bovenin op de plus-knop. Kies vervolgens voor 'Voeg accessoire toe'.

Kamers aanmaken in de Woning applicatie

Voor je jouw apparaten gaat configureren is het aan te raden je huis in te delen in kamers. Open hiervoor de Woning applicatie en volg onderstaande stappen.
• Open het tabblad 'Kamers'
• Tik bovenin op de lijst-knop (drie horizontale strepen)
• Kies voor de optie 'Kamerinstellingen'
• Selecteer 'Voeg kamer toe' om deze actie uit te voeren
• Geef een naam aan de kamer, bijv. Keuken
• Kies een gewenste achtergrond
• Bevestig door op 'Bewaar' te tikken

Eventueel kun je de huidige kamers aanpassen, tik hiervoor op de kamer in de lijst en pas de naam en/of achtergrond aan. Bovenaan de lijst vind je een 'Wijzig' knop terug, hiermee kun je de kamers verplaatsen van volgorde.

Kamers aanmaken in iOS 10 Woning (homekit)

Accessoires en apparaten bewerken, favoriet maken en koppelen aan Kamers

Bij het koppelen van een accessoire had je al de mogelijkheid om deze te koppelen aan een kamer. In de meeste gevallen staan nu al deze apparaten, bijvoorbeeld je Hue lampen, in één kamer. Open deze kamer via Kamers ▸ Veeg naar rechts of links. Leg nu je vinger op het accessoire of gebruik 3D Touch om de instellingen te openen. Kies voor de optie 'Details'. Hier kun je de naam van een apparaat aanpassen en een ander symbool kiezen door erop te tikken.

Kies voor de optie 'Locatie' om het accessoire te koppelen aan een andere kamer. Let wel, elk apparaat kan maar aan één locatie worden toegewezen. Verder vind je via dit overzicht meer over het accessoire terug zoals de fabrikant, model, serienummer en aan wel schakelaccessoire dit gekoppeld zit. Een schakelaccessoire is de groep geleverd door de fabrikant, in geval van Hue lampen is dit noodzakelijk, verwijder dit daarom ook niet.

Accessoires toevoegen en extra's openen in Woning

HomeKit apparaten bedienen via Woning

Zodra je al je apparaten hebt toegevoegd, gemarkeerd als favoriet en toegekend aan kamers kun je deze gaan bedienen. Het bedienen is afhankelijk van het accessoire. Schakelaars kun je bijvoorbeeld alleen maar in- of uitschakelen. Thermostaten kun je bedienen en de temperatuur (al dan niet automatisch) aanpassen, de deur kun je openen of sluiten en lampen hebben weer andere instellingen.

Standaard is het zo dat schakelaars en verlichting in en uit geschakeld kan worden door te tikken op het accessoire in de Woning applicatie. Extra opties kun je raadplegen door je vinger op het accessoire te leggen of gebruik te maken van 3D Touch. Als voorbeeld nemen we de Hue lampen.

Homekit apparaten inschakelen in Woning HomeKit iOS 10

Hue lampen bedienen met Woning

De verlichting kun je eenvoudig in of uitschakelen door te tikken op het accessoire in de lijst of kamer. Leg je vinger op het accessoire of 3D Touch om extra opties te raadplegen. Zo kun je direct de helderheid aanpassen door de schuifbalk omhoog of omlaag te vegen. Tik onderaan op 'Kleur' om de lamp een andere kleur te geven. Kies een vooringestelde kleur om direct deze aan te passen.

Hue lampen bedienen in Woning iOS 10

Ook kun je een eigen kleur kiezen, tik hiervoor in het midden op 'Wijzig'. Sleep het bolletje naar de gewenste kleur en tik op 'Gereed' om de lamp naar deze kleur aan te passen. Wil je de zojuist ingestelde kleur gebruiken als standaardkleur dan volstaat het om je vinger op één van zes kleuren aan de rand te leggen om deze te wijzigen. Tik op een lege ruimte om terug te keren naar de Woning app.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Scènes aanmaken in Woning

Met behulp van scènes kun je verschillende apparaten koppelen aan elkaar en een bepaalde sfeer activeren. Ga je bijvoorbeeld koken dan kun je de scene 'Koken' activeren om alle verlichting en apparaten in te schakelen in de keuken. Gezellig film kijken? Maak een scène 'Film' aan om direct verschillende apparaten uit te schakelen en de lichten te dimmen. Het aanmaken van scènes is kinderlijk eenvoudig.

• Open de Woning applicatie
• Tik rechtsboven op de plus-knop
• Kies voor de optie 'Voeg scène toe'
• Kies een voorgeprogrameerde of tik op 'Aangepast'

Als je kiest voor 'Aangepast' vul dan een naam in voor de scène. Tik op de knop 'Voeg accessoire toe' om apparaten te koppelen aan deze scène. Het is mogelijk om meerdere apparaten uit verschillende kamers te koppelen aan elkaar. Daarna kun je de de accessoires aanpassen, hier kies je dus eigenlijk wat deze moet doen zodra je de scène inschakelt. Tik op het accessoire om het gedrag van in- of uitschakelen te bepalen. Leg je vinger of 3D Touch op het accessoire om deze aan te passen zoals verhogen van temperatuur, de kleur van de verlichting, etc.

Scènes aanmaken in iOS 10 Woning

Zodra je bovenstaande hebt ingesteld is het mogelijk om de scène te testen, eventueel extra apparaten te koppelen en toe te voegen aan je favorieten. Tik op 'Gereed' om de scène te bewaren.

Taken automatiseren voor HomeKit apparaten

De beheerder kan taken automatiseren in Woning. Hierdoor wordt bijvoorbeeld mogelijk om bij zonsondergang automatisch de lampen in te schakelen, bij het verlaten van de woning de thermostaat uit te schakelen, etc. Om deze optie te kunnen gebruiken moet je beschikken over Apple TV 4 (met tvOS 10) waar hetzelfde iCloud is geactiveerd als in iOS 10. Heb je een iPad die altijd thuis is en iOS 10 heeft geinstalleerd dan kan deze ook dienst doen als 'hub'. Een woninghub kun je aanpassen via Woning ▸ Gelijknamig tabblad ▸ Locatie-symbool of tik op Wijzig ▸ Gevolgd door op je 'Huis'. Kies bij de instelling 'Woninghub' voor de Apple TV of iPad.

Taken automatiseren in Woning voor HomeKit

Volg onderstaande stappen om taken te automatiseren.
• Open het tabblad 'Automatisering'
• Tik op 'Voeg nieuwe automatisering' toe of
• Kies één van de automatiseringen
• Volg de stappen om de automatisering toe te passen

Automatiseringen werken met scènes en/of accessoires zelf. Via de optie 'Een accessoire wordt bediend' kun je een soort van IFTTT gebruiken om andere apparaten te bedienen. Bijvoorbeeld: Je schakelt de slaapkamer verlichting in en alle overige lampen worden uitgeschakeld.

Bekijk ook: iPad of Apple TV instellen als HomeKit hub voor Woning

Een Huis delen en ander leden toevoegen

Het is mogelijk om je Huis te delen met andere zodat zij ook gebruik kunnen maken van de apparaten in je huis. Alleen de beheerder (degene die het huis heeft aangemaakt) kan de apparaten bewerken en verwijderen. Uiteraard kunnen genodigden wel bijvoorbeeld de verlichting van kleur en/of helderheid aanpassen, de temperatuur aanpassen, etc. Volg onderstaande stappen om een huis te delen.

• Open de Woning applicatie en het gelijknamige tabblad
• Tik op 'Wijzig' daarna 'Huis' of de persoonlijke naam of tik op de locatie-pijl
• Kies bij 'Personen' voor de optie 'Nodig uit'

Let wel, je kunt alleen personen uitnodigen met iOS 10 of nieuwer. Gebruikers met iOS 9 of ouder kunnen wel de uitnodiging ontvangen en deel uitmaken, maar de apparaten kunnen niet bediend worden.

Je woning en huis delen in iOS 10

Je favorieten beheren en aanpassen

In bovenstaande uitleg vind je terug hoe je scènes en accessoires kunt kenmerken als favorieten. Op het eerste tabblad in de Woning applicatie vind je deze terug. Om deze van volgorde te wijzigen tik je bovenin op 'Wijzig’. De accessoires en scenes zullen nu gaan wiebelen. Rangschik vervolgens naar eigen wens met in het achterhoofd dat de eerste negen worden getoond in het bedieningspaneel en de Apple Watch app. Om een scène of apparaat te verwijderen uit je favorieten moet je jouw vinger op het accessoire leggen of 3D Touch gebruiken, tik op 'Details' en schakel de optie 'Zet in favorieten uit'.

Woning gebruiken op een Apple Watch

Vanaf watchOS 3 kun je in combinatie met iOS 10 je accessoires bedienen met behulp van de Woning applicatie. Net zoals in het bedieningspaneel laat deze app alleen de eerste negen scènes en accessoires van je favorieten zien. Tik op een item in de app om deze in of uit te schakelen, tik op de drie bolletjes voor extra opties zoals het aanpassen van de temperatuur, verlichting, etc. In dit menu kun je ook naar links of rechts vegen voor meer opties zoals helderheid en kleur aanpassen.

Woning gebruiken op een Apple Watch met watchOS 3

HomeKit apparaten bedienen met behulp van het bedieningspaneel en Siri

Vanaf iOS 10 is het bedieningspaneel compleet veranderd, dit bestaat uit meerdere panelen waaronder ook voor 'Woning'. Klik hier voor meer informatie over het bedienen van je HomeKit accessoires met behulp van het bedieningspaneel.

Daarnaast kun je ook de apparaten en accessoires in- en uitschakelen met behulp van Siri zoals "Schakel lampen uit" en "Zet de temperatuur 2 graden koeler", etc.

Lees ook: Interactieve meldingen gebruiken, aanpassen en uitschakelenReacties


 • Guus

  14 augustus 2016 om 13:38

  gelukkig zijn we dadelijk van die inferieure Hue app af.
  hoop dat klikaanklikuit er dadelijk ook op werkt.

 • Loek

  20 augustus 2016 om 10:50

  Welke thermostaten kun je bedienen met de homekit.
  Heb “Anna” enige tijd geleden geïnstalleerd

 • Wesley Fabry

  20 augustus 2016 om 13:50

  @loek anna kan dit niet, de thermostaat van Netamo kan dit bijvoorbeeld wel.

 • Digilike

  15 september 2016 om 18:30

  De automatisering werkt niet door middel tijdstriggers en scènes van hue lampen

 • Peter

  16 september 2016 om 18:42

  Ik heb zowel een iPad als Apple TV 4, maar zie nergens de mogelijkheid om Woninghub aan te passen. Ik kan alleen de naam aanpassen, personen uitnodigen, de foto wijzigen, notities toevoegen of de woning verwijderen.
  Heb op al mijn devices dezelfde iCloud geactiveerd (al drie keer in- en uitgelogd op de ATV4), maar zodra ik buiten mijn wifi netwerk kom en via 4G ben verbonden, krijg ik de melding dat er “Geen accessoires reageren” en ik mijn ATV4 moet configureren??
  Wat doe ik fout?

 • Syb

  16 september 2016 om 21:12

  Heel mooi gemaakt die app… ze zijn echter wel wat vergeten… de Philips Hue White Ambiance, hiervan kan je de kleur temperatuur niet regelen.

 • Wesley Fabry

  16 september 2016 om 21:22

  @peter ik heb ook nog steeds problemen en kan ook geen lampen buitenshuis aanpassen terwijl de genodigden dit wel kunnen.

  @syb jawel, de zelfde stappen als tot je de kleur kunt wijzigen. Dan ‘wijzig’ en kiezen voor temperatuur.

 • Syb

  16 september 2016 om 21:43

  Helaas kan ik toch echt niet de witte kleur aanpassen, ik heb even een screenshot geplaatst: https://flic.kr/p/M7P1eE

 • Wesley Fabry

  16 september 2016 om 22:05

  @syb inderdaad je hebt gelijk, zie het nu ook bij de oude lux 🙄

 • Syb

  16 september 2016 om 22:24

  @ Wesley… het is geen oude hoor, dit is de laatste Hue White Ambiance
  http://www2.meethue.com/en-us/productdetail/philips-hue-white-ambiance-starter-kit-a19

 • Wesley Fabry

  16 september 2016 om 22:28

  Ja ik heb ook 1 white variant, dat is de lux nog en lukt het ook niet mee.

 • JJNoiZe

  17 september 2016 om 20:35

  Ik kom helaas niet verder dan: ‘Voeg accessoire toe’. De Woning app kan mijn Philips Hue hub 2 niet vinden.

  Iemand een idee?

 • Wesley Fabry

  18 september 2016 om 0:58

  Je kunt de homekit code ook gewoon handmatig toevoegen. Staat onderaan de pagina bij het ‘zoeken’ naar accessoires

 • JJNoiZe

  18 september 2016 om 8:52

  @Wesley. Is jouw reactie een reply op mijn vraag of iemand een idee heeft?

  Zo ja , bedoel je met home kit code de philips hue code in de Woning app toevoegen? Helaas zie ik die optie niet in de Woning app bij zoeken naar accessoire.

 • Wesley Fabry

  18 september 2016 om 9:03

  @JJNoiZe Heb je de nieuwe Philips Hue app geïnstalleerd? Dan kun je het volgende doen. Open de nieuwe Hue app ▸ tandwiel ▸ Geavanceerd ▸ Woningen ▸ Kijk of het ‘huis’ uit ‘Woning’ hier instaat. Zo niet kun je het beste de Siri instellingen herstellen via nieuwe Hue app ▸ tandwiel ▸ Siri spraakbediening ▸ Geavanceerd ▸ Reset siri spraakbieding. Stel daarna dit opnieuw in. Mocht het dan toch nog niet werken is het beste de hub (volledig) te herstellen. Dit doe je via Hue app ▸ Tandwiel ▸ Hue Birdges ▸ tik op de i naast je bridge ▸ Opruimen ▸ tik op de rode opruimen-knop. Als het dan nog niet werkt is er iets mis met de hub en kun je het beste Philips Hue raadplegen, kan gewoon via twitter: https://twitter.com/tweethue

 • JJNoiZe

  18 september 2016 om 20:54

  @Wesley. Ontzettend dank! Reset Siri in de Hue 2 app was de oplossing 👍

 • Wesley Fabry

  18 september 2016 om 21:12

  Super 👍

 • Hans

  19 september 2016 om 0:17

  Ook ik kom niet verder met de tab automatisering. Ik kan geen  tv 4 instellen. Heb wel tweetrapsverificatie ingesteld. Kom geen klap verder. Voor de rest werkt woning prima, maar wil het ook buitenshuis in kunnen stellen. Wie helpt mij mer een stappenplan???

 • Wesley Fabry

  19 september 2016 om 7:23

  @hans hoeveel huizen heb je aangemaakt in Woning? Voorlopig werkt er maar 1 goed. Op de apple tv even uitloggen met je icloud. Je apple tv herstarten, opnieuw inloggen en weer herstarten. Kijk dan bij Apple TV als je bij icloud de hub voor woning kunt verbinden.

 • Hans

  19 september 2016 om 19:07

  @wesley Fabry

  Ik maak gebruik van 1 woning.
  Heb precies gedaan wat jij schreef, maar zie in  tv en in de app woning geen mogelijkheden om mijn Apple tv te verbinden…….
  Nog andere tips??????

 • Hans

  19 september 2016 om 21:44

  @Wesley

  Het werkt opeens Thnx

 • Jos

  19 september 2016 om 22:41

  Ik kan geen kamer aanmaken met de naam zolder of woonkamer (bestaande kamers uit mijn Hue app) deze kamers staan wel als suggestie in de woningapp maar zijn niet in te stellen. Hebben meer hier last van? Ook naam wijzigen in Hue app werkt niet. Automatisering eindelijk werkend gekregen, wanneer je deze instelt op basis van gps, werkt dit dan ook voor je huisgenoten?

 • Wesley Fabry

  19 september 2016 om 23:31

  @jos misschien omdat hue ze gebruikt geeft dit een conflict? Pas de naam eens aan bij hue, gaat dit dan wel in Woning?

 • Jos

  20 september 2016 om 10:14

  Hi Wesley, zoals aangegeven in mijn reactie had ik in Hue app de naam aangepast zonder resultaat. Weet jij of geofencing voor iedere gebruiker werkt?

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 11:10

  @Jos dan kun je het beste dit ook proberen: https://www.appletips.nl/ios-10-woning-homekit-beta/#comment-235261 Locatiebepaling is normaal voor iedereen, zo niet moet je even checken of Woning toegang heeft tot je locatie. Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Woning. Check dit ook voor hue.

 • Paul

  21 september 2016 om 16:56

  Kan ik de Philips Hue Tap instellen om de scenes te gebruiken uit de Home app? Ik snap niet hoe ik dit moet koppelen :(

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 17:02

  @paul dat kan helaas niet, daarvoor moet je nog de hue app (eerste of tweede generatie) zelf voor gebruiken.

 • Nico

  29 september 2016 om 12:04

  Ik heb sinds vandaag ook die app, en die wil ik helemaal niet. De app zelf heb ik verwijderd maar er staan nog wel her en der verwijzingen naar ‘woning’, onder andere onder instellingen. Hoe krijg ik die weg? Ik heb geen behoefte aan deze rommel.

 • Wesley Fabry

  29 september 2016 om 12:06

  @Nico als je de app hebt verwijderd kan deze niet meer gebruikt worden. In de instellingen kun je dit niet wissen, alles blijft onderdeel van iOS. Niet tevreden? Je kunt het melden aan Apple: https://www.appletips.nl/feedback-apple/ Bovendien worden apps niet verwijderd, maar verborgen, meer info: https://www.appletips.nl/ios-10-beta-apps-verwijderen/

 • gui

  1 oktober 2016 om 10:27

  Hi,
  ik heb mijn lichten ingesteld via automatisering. Wanneer ik bezig ben met mijn iPad gaan de lichten niet aan op het uur dat ik heb ingesteld. Anders geen probleem.
  Mogelijk?

 • guus

  3 oktober 2016 om 19:32

  Alleen Hue werkt, rest niet.
  geen KAKU, geen homewizard, geen rolluikbediening, geen NefitEasy.
  dus ja op dit moment alleen vervanging van deHue app

 • Damian

  22 november 2016 om 17:31

  Kan ik een Philips Hui Bridge 2.0 ook gebruiken als hub voor andere accessoire dan verlichting?

  Is Toon van Eneco ook toe te voegen in de ‘Woning’ App? De app ziet Toon niet en dus kan ik Toon ook niet toevoegen. Dus het lijkt niet te werken.

 • Wesley Fabry

  23 november 2016 om 6:30

  @Damian Toon is geen HomeKit accessoire dus dat kan helaas niet. Aan de Philips Bridge kunnen bijvoorbeeld ook dimmers gekoppeld worden en verlichting van derde. Maar daar houdt het dan bij op. Meer info: http://iconnecthue.com/supported-devices/

 • Frank

  3 januari 2017 om 22:15

  Om de lampen buitenshuis aan te passen moet je je Apple id wel instellen met de twee-factor-authenticatie.

 • daniel

  16 juni 2017 om 19:08

  ik krijg mijn netatmo thermostaat niet in mijn woning. Wat doe ik verkeerd?

 • daniel

  16 juni 2017 om 19:13

  waar vind ik ergens een gebruiksaanwijzing hiervoor

 • Wesley Fabry

  16 juni 2017 om 21:00

  @daniel hier heb je vast wat aan: https://www.netatmo.com/nl-NL/product/energy/thermostat/installation/ hoe je de woning App gebruikt lees je hierboven in het uitgebreide artikel.

Een reactie toevoegen: