30 november 2016

tvOS 10iOS 10 en tvOS 10: iPad of Apple TV instellen als HomeKit hub voor Woning

Woning iOS 10 logo HomeKit

Vanaf iOS 10 kun je al je HomeKit apparaten bedienen met behulp van de Woning applicatie. De beheerder van deze woning (huis) kan ervoor kiezen om de apparaten ook buitenshuis te bedienen.

Daarnaast is het mogelijk om automatiseringen in te stellen zoals het inschakelen van de verlichting bij zonsondergang. Om dit te kunnen gebruiken heb je een Apple TV 4 of nieuwer nodig. Daarnaast biedt Apple ook de mogelijkheid om een iPad met iOS 10 of hoger te gebruiken als HomeKit hub.

Waarom een HomeKit hub?

Zonder hub is het niet mogelijk de apparaten buitenshuis te bedienen of automatiseringen in te stellen. Als je hier dus gebruik van wilt maken moet je overgaan op de aanschaf van een Apple TV 4 of nieuwer of een iPad die iOS 10 kan draaien. Als je één van deze apparaten hebt kun je deze instellen als hub voor je woning.

Apple TV instellen als HomeKit Hub

Voorheen was het mogelijk om een Apple TV 3 te gebruiken als hub. Met de komst van Woning in iOS 10 en de nieuwe protocollen is dit helaas niet meer mogelijk. Daarom moet je een Apple TV 4 of nieuwer hebben. De Woning applicatie en alle HomeKit apparaten zijn gekoppeld aan één iCloud account.

Om de Apple TV om te toveren tot hub moet je ook op dit apparaat inloggen met het iCloud account dat ook gebruikt wordt in de Woning app. Daarnaast moet de Apple TV verbonden zijn met je thuisnetwerk (internet/wifi) wat ook gebruikt wordt door de HomeKit apparaten.

Homekit hub voor Woning op de Apple TV tvOS

• Ga hiervoor naar 'Instellingen'
• Selecteer 'Accounts'
• Open 'iCloud'
• Log eventueel uit/in met het exacte account
• Selecteer bij 'HomeKit' de optie 'Mijn huis'
• Druk op het TouchPad om 'Verbonden' te kiezen

Wanneer je de optie 'Mijn huis' niet ziet kun je het beste iCloud uitloggen, de Apple TV herstarten en daarna weer opnieuw inloggen bij iCloud. Let wel, tvOS 10 moet geïnstalleerd zijn om gebruik te kunnen maken van deze optie.

Een iPad gebruiken als hub voor Woning

Als je een iPad hebt die bijna altijd thuis is en geen Apple TV, dan kun je de iPad ook instellen als hub. Om dit te kunnen doen moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de iPad verbonden zijn met het thuisnetwerk (wifi) dat ook gebruikt wordt door de HomeKit apparaten. Daarnaast moet iOS 10 of hoger zijn geïnstalleerd en hetzelfde iCloud account gebruikt worden als de beheerder gebruikt voor de apparaten en Woning.

Woninghub voor homekit hub apparaten

Als aan deze eisen wordt voldaan kun je de iPad instellen als hub via Instellingen ▸ Woning ▸ schakel de optie 'Gebruik deze iPad als woninghub' in. Vanaf dat moment wordt de iPad de hub en kun je buitenshuis (met een ander apparaat) de Woning bedienen en automatiseringen instellen. Let wel, dit werkt alleen wanneer de iPad in huis is verbonden met het thuisnetwerk en dus niet volledig is uitgeschakeld.

Vind je de optie 'Woning' niet terug bij 'Instellingen'? Herstart dan de iPad geforceerd (meer info), mocht dit niet helpen kun het beste iCloud uitloggen en daarna weer opnieuw inloggen (meer info). Ook personen met wie je de woning hebt gedeeld kunnen gebruikmaken van deze woninghub.

Lees ook: Complete handleiding voor de Woning applicatie

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.

Ontdek alles over tvOS 10 en de nieuwe Apple TV
Klik hier voor een overzicht van alle tvOS tips.Reacties


 • Patrick

  29 september 2016 om 20:24

  Is het met een Apple TV 4 in combinatie met Philips Hue en Siri mogelijk om “Hé Siri, zet de lampen aan” te zeggen? Dan zou een Apple TV 4 als Hub nog van meerwaarde, anders zie ik de meerwaarde niet. Via de Philips Hue app is het evenwel mogelijk om buitenshuis de lampen te bedienen.

 • Wesley Fabry

  29 september 2016 om 21:06

  @patrick dat kan zeker 👍 Siri is te gebruiken met Hue.

 • Hans van der Grient

  30 september 2016 om 19:20

  Hallo, wij hebben hier een Ipad ingesteld als home hub.
  Dit werkt op de Iphone van mijn vrouw (beheerder) prima,
  maar op mijn Iphone met een ander Apple Id werkt dit maar een paar dagen
  krijg ik een melding “Ipad reageert niet” en kan ik heb buiten mijn huis niet gebruiken.

 • Wesley Fabry

  30 september 2016 om 19:31

  @hans helaas heeft woning nog een aantalbugs, je kunt dit alleen oplossen door het huis opnieuw in te stellen 😔

 • iHansz

  24 oktober 2016 om 11:32

  Als je de AppleTV4 als hub gebruikt, moet die dan ook altijd aanstaan? Denk het wel, maar wordt niet expliciet vermeld. En kan zo’n AppleTV daar trouwens wel tegen, om altijd aan te staan? Heeft dat nog invloed op de levensduur b.v.?

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2016 om 11:42

  @iHansz een Apple TV kun je eigenlijk niet volledig uitschakelen, deze is altijd in een soort van sluimer-slaapstand. Als je de Apple TV echt volledig wilt uitschakelen moet je de stekker eruit trekken.

 • Peter

  24 oktober 2016 om 21:45

  Ik heb mijn iPad ingesteld als hub en ik ben hier niet echt tevreden mee. Ik krijg – te – vaak melding “ipad reageert niet”. Tevens werkt de geofencing functie ook niet. Doe ik iets verkeerd, of kan ik beter een apple TV aanschaffen?

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 8:18

  @peter wij hebben een Apple TV dus de ervaring met een iPad is ons niet bekend. Allesinds werkt de TV uitstekend, dus misschien wel? Hij is momenteel (tot 12u) in promotie: https://www.appletips.nl/lm2z

 • iHansz

  25 oktober 2016 om 9:46

  @Wesley: oh ok, thx!

 • Loek

  26 oktober 2016 om 7:54

  Is er geen mogelijkheid om ‘woning’ op de iMac te bedienen?

 • Wesley Fabry

  26 oktober 2016 om 10:00

  @Loek helaas niet, momenteel geen enkele ondersteunen, zowel geen app als Siri.

 • Maurice

  9 november 2016 om 14:16

  Over welke IP poorten communiceert een homekit hub naar buiten en is dit aan te passen?

  Het werkt bij mij direct en als een speer maar het feit dat dat zo makkelijk van buiten naar binnen gaat geeft mij een enigszins onveilig gevoel.

 • Wesley Fabry

  9 november 2016 om 15:22

  @Maurice HomeKit is zo absurd veilig dat er daarom nog maar weinig apparaten voor zijn. Alles wordt versleuteld, lokaal opgeslagen en beveiligd. De kans dat iemand je homekit apparaten kan hacken is ontzettend klein. Welke IP Poorten er precies gebruikt worden weet ik niet, maar hier vind je meer informatie: https://support.apple.com/nl-nl/HT202944

 • Frank

  13 november 2016 om 11:44

  Wij hebben Apple tv en home werkt prima … beneden .
  De Eve thermostaten boven hebben geen contact met Apple tv. Afstand te groot. Ik heb een iPad als home ingesteld en deze op verdieping gelegd .
  Als ik boven ben met iPhone kan ik alles goed bedienen, maar van op een andere lokatie niet…?
  Weet er iemand wat ik kan doen?

 • Paul

  27 november 2016 om 15:01

  Ik zou een oude iPhone met iOS 10 willen gebruiken als hub voor Home, maar ik vind Home nergens terug in de instellingen. Is dit niet mogelijk vanop een iPhone?

 • Wesley Fabry

  28 november 2016 om 8:35

  @Paul dat klopt, het is helaas niet mogelijk om een oude iPhone hiervoor te gebruiken. Alleen iPad of Apple TV 4.

 • Mike

  30 november 2016 om 17:35

  @ Frank, volgens mij kan je het bereik van de Apple tv4 uitbreiden met een Apple tv 3….. Mocht je deze nog hebben.

 • Roy Oonk

  9 december 2016 om 12:47

  Goedendag,

  Ik wilde dit ook proberen, maar helaas gelijk bij de eerste instelling gaat t mis.
  Als ik naar Accounts ga en dan naar iCloud, zie ik geen link die “mijn huis” o.i.d. heet. Ik heb een Apple TV 4 met OS 10.0.1.

  Moet ik vooraf nog iets installeren?

  Doe ik iets verkeerd

  Mvg

  Roy

 • Wesley Fabry

  9 december 2016 om 12:57

  @Roy je moet niets installeren op de Apple TV wel moet de woning gekoppeld zijn aan hetzelfde iCloud gebruik als op de iPhone of iPad. Beste is even uit en opnieuw inloggen voor iCloud op je Apple TV.

 • Kevin

  31 december 2016 om 0:12

  Heelaas hetzelfde probleem als Roy , ik krijg hem ook niet zichtbaar

 • Nico

  3 januari 2017 om 21:42

  Helaas heb ik het zelfde probleem als Roy en Kevin.
  HomeKit niet zichtbaar op mijn ATV4 met tvOS10.1
  Reeds mn account verwijderd en opnieuw ingesteld.
  Wat me wel opviel is dat onder ‘instellingen’ – ‘privacy’ wel Homekit voorkomt.

 • Wesley Fabry

  4 januari 2017 om 10:36

  Wat jullie nog kunnen proberen: Log iCloud uit op je Apple TV en herstart de Apple TV. Ga daarna op je iPhone of iPad naar Instellingen ▸ iCloud ▸ schakel hier in de lijst de optie ‘Woning’ uit. Herstart je iDevice en schakel ‘Woning’ weer in. Schakel daarna iCloud weer aan op je Apple TV en controleer of je de hub kunt selecteren. Als dat niet het geval is moet je helaas de woning verwijderen en opnieuw instellen.

 • Bob Walberg

  31 augustus 2017 om 9:11

  Ik heb wel de apple tv4 maar ik kom in de app store niet het programma woning tegen (ik heb dus wel ios10 want ik heb de atv4 pas enkele weken).

 • Wesley Fabry

  31 augustus 2017 om 9:41

  @bob welke iPhone heb je? De Woning app is standaard geinstalleerd op je iPhone of iPad vanaf iOS 10. Als je die ooit hebt gewist kun je hem hier weer downloaden: https://itunes.apple.com/nl/app/woning/id1110145103?mt=8

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!