22 november 2014

BasisDe meest voorkomende iOS problemen oplossen met een geforceerde herstart

iOS alternatief logo

Het is je vast al eens overkomen dat een applicatie niet naar behoren werkt. Of je camera het opeens begeeft, iOS crasht en je niets meer kunt uitvoeren op je iPhone, iPad of iPod Touch. Het is en blijft technologie die af en toe eens steken kan laten vallen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand en zit iOS nog in een proces dat niet afgesloten kan worden.

Het enige wat helpt is je iPhone, iPad of iPod Touch geforceerd herstarten. Het klinkt misschien eng, maar dat is het alles behalve. Door dit te doen wordt iOS gedwongen alle huidige processen opnieuw op te starten.

Een iPhone, iPad of iPod Touch geforceerd herstarten

Om een iDevice geforceerd te herstarten volstaat het om de aan/uit- en thuisknop tegelijkertijd in te drukken tot het Apple logo verschijnt.

iPhone geforceerd herstarten

Dit proces kan soms enkele seconden duren en het is dus belangrijk dat je de knoppen tegelijk blijft indrukken tot het Apple logo verschijnt. Zo kan het voorvallen dat je soms nog 10 seconden deze knoppen aan het indrukken bent terwijl het scherm van je iDevice zwart is. Door deze geforceerde herstart worden alle processen volledig afgebroken en opnieuw opgestart, dit is de oplossing voor de meest voorkomende problemen.

Reageert je iPhone, iPad of iPod Touch opeens raar, traag, hangt deze vast of doet een applicatie het meer niet naar behoren? Voer dan de geforceerde herstart uit en het probleem zal in de meeste gevallen opgelost zijn. Bovendien kun je niets verkeerd doen met deze handeling en is het altijd veilig te gebruiken.

iPhone 7 (Plus) geforceerd herstarten

• Druk de aan/uitknop en volume min (onderste knop) tegelijkertijd in
• Blijf de knoppen indrukken tot het -logo verschijnt
• Laat de knoppen nu los
• Je iPhone wordt geforceerd herstart

De aan/uit-knop is sinds de iPhone 6 (plus) terug te vinden aan de zijkant van het toestel, bij andere iPhones, iPads en iPods vind je hem aan de bovenkant terug.

Lees ook: Een Mac geforceerd herstarten

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Frank

  23 november 2014 om 9:42

  Dit helpt ook als je batterij ineens al bij bv. 20% er mee stopt. Dan is de batterij indicatie een beetje de weg kwijt. Ga dan als volgt te werk. Sluit de laadkabel aan en druk op de aan/uit en de home toetoets tot het logo verschijnt. Je zal zien dat je device geleden wordt, maar de laatste 20 % erg lang duurt. Dit is het calibratie proces waarbij de batterij calibratie plaats vind en de indicatie weer naar behoren functioneert.

 • Pettel

  24 november 2014 om 17:18

  Sinds de laatste update -8.1- heb ik veel problemen met mijn persoonlijke hotspot. Het gaat om een iPhone 6 en een iPad mini / Retina. Meer mensen die dit kennen?

 • Guido Beysen

  28 maart 2016 om 1:00

  Betreft linken die in Safari niet meer werken.
  Java uitzetten lost bvb niets op als je Facebook linken probeert aan te spreken.
  Geforceerd stoppen en geschiedenis wissen loste bij mij niets op.

 • Guido Beysen

  28 maart 2016 om 1:04

  Net firefox geïnstalleerd, ook daar werken geen linken.

 • Marjon

  28 maart 2016 om 9:44

  In Dolphin , browser werken de linkjes wel. Daar heb je niks aan voor gmail maar wel voor internet.

 • Jan

  28 maart 2016 om 18:23

  In Firefox even langer vasthouden op de link dan opend een venster met keuzes, de keuze openen in een nieuw tabblad werkt wel.

 • Ingrid

  29 maart 2016 om 22:29

  Blijkbaar zijn er dus problemen na de laatste update. Ik vind het erg irritant dat ik geen links in safari kan openen en geen links in mijn mail.
  Kan de vorige update niet gewoon weer terug geïnstalleerd worden???

 • Wesley Fabry

  29 maart 2016 om 22:32

  Ingrid, meer info over de bug lees je hier: http://www.appletips.nl/ios-9-3-openen-van-links-in-safari-mail-en-andere-apps-lukt-niet/

  Downgraden kan, maar is geen garantie tot succes: http://www.appletips.nl/ios-9-3-downgraden-naar-ios-9-2-1/

 • Shirley

  30 maart 2016 om 13:28

  Linken in email en Safari doen het beide niet meer. Geforceerde herstart en wissen van de geschiedenis loste niets op. Toch naar terug naar iOS 9.2.1

 • mireille

  3 juni 2016 om 0:17

  Ik heb zo’n vervelende bug ! Mijn telefoon gaat regelmatig uit en start ineens opnieuw op, soms wel 20 x op een dag.
  Meestal als je 5 min op je telefoon zot te werken

 • Marleen

  9 juni 2016 om 15:38

  Als ik naar mijn echtgenoot bel (eveneens een apple iphone) dan hoor ik hem wel maar hij mij niet. Ik versta hem zeer goed, maar hij kan mij niet horen. Behalve als hij de luidspreker aanzet.
  Kan dit worden opgelost ?

 • safaa

  27 oktober 2016 om 18:12

  kan er iemand me zeggen ook al druk je op de knoppen en het logo verschijnt maar dan word het terug zwart

 • Wesley Fabry

  27 oktober 2016 om 18:47

  @safaa krijg je jouw iPhone/iPad niet meer aan? Misschien zijn er andere problemen? https://www.appletips.nl/oplossing-iphone-ipad-werkt-niet/

 • mark

  1 november 2016 om 9:22

  Bij de contacten gaat de opmaak van het kengetal van de telefoonnummers soms niet goed. En het is dan niet aan te passen want het wordt steeds weer automatisch teruggezet.
  (045) 5… wordt altijd (0455) …
  Dom ding, laat mij dat zelf indelen als het niet goed gaat.

 • Wesley Fabry

  1 november 2016 om 12:15

  @Mark dat is al jaren zo, het blijft een Amerikaans toestel 😄 Niet te zwaar aan tillen.

 • oma joni

  2 november 2016 om 16:15

  Ik heb problemen met mijn ipad ik kan geen spelletje meer spellen wordt als ik net bezig ben b.v.b candy cruch er constand uit gegooit, herstart vaak gedaan niks helpt weet u misschien wat ik er aan kan doen?

 • Ivr S.

  22 november 2016 om 14:19

  Hoi,

  Ik had laatst wat problemen met mn WIFI en heb toen op m’n Iphone 5 “vergeet”netwerk aangeklikt, in de hoop na het opnieuw invoeren van wachtwoord etc. dat het weer zou werken. Nu pakt mijn telefoon mijn thuisWIFI überhaupt niet meer. Andere WIF-netwerken wel. Enig idee wat hiermee te doen? Het al meerdere keren router opnieuw op laten starten en geforceerd opnieuw opstarten van mijn Iphone.
  Hartelijk dank.

 • Wesley Fabry

  22 november 2016 om 14:23

  @ivr probeer dit eens: https://www.appletips.nl/ipad-wi-fi-problemen-oplossen/

 • Marjorie

  16 december 2016 om 12:54

  Ik heb sinds en tijdje dat ik mijn foto’s niet meer kan overzetten naar mijn pc. Ook al een andere pc geprobeerd maar daar ligt het niet aan. Ik krijg de melding dat er geen foto’s zijn en/of dat ik mijn code moet invoeren maar de telefoon is zonder code, heb ik maar even ingesteld aangezien hij daar naar blijft vragen. Kan iemand mij de tip,geven? Aan-uit ook al,gedaan natuurlijk.

 • Trui

  14 februari 2017 om 10:36

  Hoi , ik kan niet meer in mij app store :
  Verificatie mislukt telkens (uitleg : er heeft zich een probleem voorgedaan bij de verbinding met de server)
  Ik heb alles geprobeer : i device , heropstarten , enz … Kan er iemand helpen?

 • Inge

  2 april 2017 om 18:08

  Beste,
  Probleem met Ipod touch…. de camera wil niet meer switchen van positie voor en achter… Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!