Menu

8 januari 2017

iOS: Bluetooth problemen oplossen met een iPhone of iPad

bluetooth logo

De laatste tijd zijn er steeds meer iOS gebruikers waarbij er bepaalde bluetooth apparaten geen verbinding meer kunnen maken iOS. Voorbeelden hiervan zijn toetsenborden, headsets, auto, speakers, enzovoorts. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar is gelukkig in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen.

Vooral met de komst van een nieuwe iOS kunnen deze problemen ontstaan omdat bij de update bepaalde instellingen corrupt zijn geraakt. Ook hebben veel auto’s nog steeds problemen met iOS 10 en bluetooth. Gelukkig heeft niet iedere iOS gebruiker last heeft van dit probleem, slechts een beperkt aantal gebruikers heeft hier last van.

Bluetooth problemen oplossen in iOS

Controleer als eerste het batterijniveau van de bluetooth apparaten, wanneer deze (bijna) leeg zijn is het aan te raden deze op te laden of te voorzien van een nieuwe batterijen. Als dit in orde is probeer dan verbinding te maken met je iDevice en het bluetooth apparaat, let op dat het bluetooth apparaat en iDevice maximaal 10 meter van elkaar verwijderd zijn. Als de verbinding niet tot stand komt kun je de volgende stappen proberen.

• Schakel bluetooth uit via Instellingen of het bedieningspaneel
• Herstaart daarna je iPhone of iPad geforceerd (meer info)
• Schakel daarna Bluetooth weer in
• Probeer opnieuw verbinding te maken

Wanneer dit geen succes is dien je het bluetooth apparaat te verwijderen van je iDevice. Dit doe je via Instellingen ▸ Bluetooth ▸ tik naast het apparaat op het i-icon en tik op de optie ‘Vergeet dit apparaat’. Herstart je iPhone of iPad en voeg het apparaat weer toe via Instellingen ▸ Bluetooth.

Bluetooth problemen oplossen in iOS

Mocht deze nog steeds geen verbinding maken met je iDevice dien je helaas alle netwerkinstellingen van iOS herstellen. Dit doe je via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel netwerkinstelling. Let op! hierdoor worden ook alle Wi-Fi en andere netwerkinstellingen hersteld en dien je deze opnieuw toe te voegen aan iOS. Helpt dit niet dan moet je alle instellingen herstellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel alle instellingen, er worden geen foto’s, apps, etc. gewist.

In de meeste gevallen werken de bluetooth apparaten weer op je iDevice, mocht dit niet het geval zijn probeer dan eerst eens of het bluetooth apparaat op een ander iDevice werkt, zo ja dien je het iDevice te herstellen via iTunes (meer info).

Lees ook: Snel een bluetooth verbinding verbreken in iOSReacties


 • Chris Laarman 8 januari 2017 om 10:36

  Aanvulling:

  Ik heb de laatste maanden ervaren, dat sommige Bluetooth apparaten niet “vreemdgaan”.

  Ik heb Bluetooth oordopjes die ik eerst moet “ontparen” vanaf het gekoppelde apparaat, voordat ik ze kan paren met een ander. Uit mijn hoofd zijn ze voor andere apparaten niet eens zichtbaar. Ondanks mijn pogingen om ze zichtbaar te maken en ontdekt te laten worden.
  (Ik gebruik twee iPhones en twee Android telefoons tegelijk, waarvan elk één mobiel verbonden. Ik gebruik vier paar Bluetooth oordopjes. Het komt niet uit om vaste paren te vormen.)

 • Rob 8 januari 2017 om 13:11

  Heb dit gehad, na iOS update, in iets andere vorm met koppeling in de auto.
  Had geen geluid meer op radio en navi. Kwam er achter dat telefoon wel gekoppeld was maar in de “opgenomen stand”. In zo’n geval wordt radio en naaigeluid uitgeschakeld. Kon opgelost worden door instellingen op de iPhone en auto te deleten en daarna weer in te stellen.
  Wel irritant want het duurde natuurlijk een tijdje voordat ik ontdekte wat er aan de hand was. Dacht aanvankelijk aan storing of zekering in autosysteem.

 • Bart 8 januari 2017 om 20:35

  Ik heb het probleem dat in de auto, als ik de Apple Watch draag, de carkit niet naar behoren werkt. Zonder watch krijg je na een druk op het groene telefoontje Siri te pakken en kan je makkelijk vragen om iemand te bellen. Met watch werkt dit niet, ik kan wel via de watch vragen om iemand te bellen maar dan belt die soms wel en soms niet via de carkit, daar zit geen vaste lijn in.

Een reactie toevoegen: