8 januari 2017

iOS: Bluetooth problemen oplossen met een iPhone of iPad

bluetooth logo

De laatste tijd zijn er steeds meer iOS gebruikers waarbij er bepaalde bluetooth apparaten geen verbinding meer kunnen maken iOS. Voorbeelden hiervan zijn toetsenborden, headsets, auto, speakers, enzovoorts. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar is gelukkig in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen.

Vooral met de komst van een nieuwe iOS kunnen deze problemen ontstaan omdat bij de update bepaalde instellingen corrupt zijn geraakt. Ook hebben veel auto's nog steeds problemen met iOS 10 en bluetooth. Gelukkig heeft niet iedere iOS gebruiker last heeft van dit probleem, slechts een beperkt aantal gebruikers heeft hier last van.

Bluetooth problemen oplossen in iOS

Controleer als eerste het batterijniveau van de bluetooth apparaten, wanneer deze (bijna) leeg zijn is het aan te raden deze op te laden of te voorzien van een nieuwe batterijen. Als dit in orde is probeer dan verbinding te maken met je iDevice en het bluetooth apparaat, let op dat het bluetooth apparaat en iDevice maximaal 10 meter van elkaar verwijderd zijn. Als de verbinding niet tot stand komt kun je de volgende stappen proberen.

• Schakel bluetooth uit via Instellingen of het bedieningspaneel
• Herstaart daarna je iPhone of iPad geforceerd (meer info)
• Schakel daarna Bluetooth weer in
• Probeer opnieuw verbinding te maken

Wanneer dit geen succes is dien je het bluetooth apparaat te verwijderen van je iDevice. Dit doe je via Instellingen ▸ Bluetooth ▸ tik naast het apparaat op het i-icon en tik op de optie ‘Vergeet dit apparaat’. Herstart je iPhone of iPad en voeg het apparaat weer toe via Instellingen ▸ Bluetooth.

Bluetooth problemen oplossen in iOS

Mocht deze nog steeds geen verbinding maken met je iDevice dien je helaas alle netwerkinstellingen van iOS herstellen. Dit doe je via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel netwerkinstelling. Let op! hierdoor worden ook alle Wi-Fi en andere netwerkinstellingen hersteld en dien je deze opnieuw toe te voegen aan iOS. Helpt dit niet dan moet je alle instellingen herstellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel alle instellingen, er worden geen foto's, apps, etc. gewist.

In de meeste gevallen werken de bluetooth apparaten weer op je iDevice, mocht dit niet het geval zijn probeer dan eerst eens of het bluetooth apparaat op een ander iDevice werkt, zo ja dien je het iDevice te herstellen via iTunes (meer info).

Lees ook: Snel een bluetooth verbinding verbreken in iOSReacties


 • Chris Laarman

  8 januari 2017 om 10:36

  Aanvulling:

  Ik heb de laatste maanden ervaren, dat sommige Bluetooth apparaten niet “vreemdgaan”.

  Ik heb Bluetooth oordopjes die ik eerst moet “ontparen” vanaf het gekoppelde apparaat, voordat ik ze kan paren met een ander. Uit mijn hoofd zijn ze voor andere apparaten niet eens zichtbaar. Ondanks mijn pogingen om ze zichtbaar te maken en ontdekt te laten worden.
  (Ik gebruik twee iPhones en twee Android telefoons tegelijk, waarvan elk één mobiel verbonden. Ik gebruik vier paar Bluetooth oordopjes. Het komt niet uit om vaste paren te vormen.)

 • Rob

  8 januari 2017 om 13:11

  Heb dit gehad, na iOS update, in iets andere vorm met koppeling in de auto.
  Had geen geluid meer op radio en navi. Kwam er achter dat telefoon wel gekoppeld was maar in de “opgenomen stand”. In zo’n geval wordt radio en naaigeluid uitgeschakeld. Kon opgelost worden door instellingen op de iPhone en auto te deleten en daarna weer in te stellen.
  Wel irritant want het duurde natuurlijk een tijdje voordat ik ontdekte wat er aan de hand was. Dacht aanvankelijk aan storing of zekering in autosysteem.

 • Bart

  8 januari 2017 om 20:35

  Ik heb het probleem dat in de auto, als ik de Apple Watch draag, de carkit niet naar behoren werkt. Zonder watch krijg je na een druk op het groene telefoontje Siri te pakken en kan je makkelijk vragen om iemand te bellen. Met watch werkt dit niet, ik kan wel via de watch vragen om iemand te bellen maar dan belt die soms wel en soms niet via de carkit, daar zit geen vaste lijn in.

 • Felix

  3 februari 2017 om 16:47

  Ik heb een macbook air en wil deze verbinden met een draadloos toetsenbord bluetooth 3.0.

  Als ik de koppeling wil maken zegt hij koppeling mislukt?

  hoe kan ik dit verhelpen

 • Wesley Fabry

  3 februari 2017 om 16:56

  @felix is het een Apple toetsenbord? Zoja, probeer dit eens:

  1- Schakel het toetsenbord uit door de aan/uit knop minstens 3seconden in te drukken
  2- open bluetooth in systeemvoorkeuren
  3- schakel het toetsenbord in door de aan/uit knop in te drukken. Houdt deze ingedrukt!
  4- het toetsenbord verschijnt in de lijst met apparaten, blijf de knop indrukken
  5- klik op verbind en daarna volgende, blijf de knop indrukken!
  6- blijf aan-uit knop indrukken tot de koppel-code verschijnt, daarna kun je loslaten
  7- maak verbinding met de mac door de code in te voeren en de stappen te volgen
  8- klaar voor gebruik 👍

 • Van den Abbeele

  9 februari 2017 om 12:26

  Geachte,

  Ik heb twee ngsarticarunner oordopjes.
  Ik kan geen aansluiting met mijn iPad meer maken.
  Ik heb mijn iPad al meerdere malen herstart, maar kom niet tot een oplossing.
  Kan iemand mij helpen?
  Grt.
  Louis Van den Abbeele

 • Kocken

  15 februari 2017 om 19:00

  Heb probleem met de auto verbinding: Mijn iPhone heeft verbinding maar zodra ik wil bellen of gebeld wordt dan hoort de andere kant mij wel maar ik hun niet. Vlg de garage ligt dit aan de laatste update van Apple. Herkent iemand dit?

 • Dushi72

  16 februari 2017 om 21:08

  Ik heb hetzelfde probleem
  Mijn systeem in mijn vw stoort spotify werkt slecht en bellen is ook een ramp
  Ik hoor alleen maar gestotter maar de mensen aan de andere kant horen mij gewoon goed

 • Theo

  8 maart 2017 om 13:54

  Ik heb bluetooth problemen met IPhone SE. Verbinding tussen de SE en mijn auto (Volvo xc70) valt regelmatig uit na enige tijd. Moet dan weer koppelen en dan werkt het weer een tijd.
  Ter controle mijn IPhone 3GS er maar weer aan gehangen, geen enkele keer uitgevallen, continu goede verbinding.
  Contact gehad Apple helpdesk en in overleg diverse keren alles eraf gehaald en terug naar fabrieksinstellingen gezet. Ten einde raad naar Den haag in de Passage geweest voor een diepgaande controle. Ook daar is weer alles teruggezet naar de fabrieksinstellingen : GEEN RESULTAAT.
  Ik ben er klaar mee, het is geen speelgoed en heb dus gevraagd om een nieuw toestel als laatste redmiddel ! Dus dan maar naar een Sony of Samsung, ik weet het ook niet meer.
  Ik had iets meer verwacht van een merk als Apple

 • Wesley Fabry

  8 maart 2017 om 14:03

  @Theo Welke versie van iOS heb je op de SE staan? iOS 10 heeft problemen gehad met vooral bluetooth in auto’s. Dit lijkt in de huidige versie iOS 10.2.1 opgelost te zijn. Tot slot kun je misschien Volvo eens contacteren? misschien kan het bluetooth in de auto hersteld worden.

 • wouters marc

  11 maart 2017 om 8:46

  iPhone 7 krijg ik niet gekoppeld op mijn nieuwste macbook ???
  en niet op mijn betaalterminal
  daarin tegen de simpele iPhone 5s wel
  begin serieus te twijfelen aan apple

 • Henk

  19 maart 2017 om 2:06

  Heb enkele maanden geleden een iPad Pro gekocht. Bevalt prima, alleen blue tooth met een Android apparaat gaat niet. Dus een IPhone 7 aangeschaft. Wat schetst mijn verbazing, beide Apple devices zien alle Bluetooth apparaten inclusief de auto, maar IPhone en IPad zien elkaar dus NIET!!! Iemand een oplossing? Alles al meerdere keren hersteld, geforceerd herstart enz maar nee hoor. Heb eigenlijk al spijt van deze twee prijzige aankopen van zgn “perfecte” Apple apparaten.

 • Wesley Fabry

  19 maart 2017 om 6:06

  @henk waar wil je ze met elkaar koppelen? Gaat ook helemaal niet, bestanden kun je namelijk uitwisselen met elkaar via het snelle AirDrop: https://www.appletips.nl/airdrop-ios-mac/

 • Davy Ringoet

  1 april 2017 om 16:36

  Hey ik probeer via bluetooth mijn smartphone van alcatel one touch pop c3 te verbinden met mijn macbook air. Maar ik krijg dus geen verbinding.

  Weet iemand hoe dit moet?

 • Thijs

  28 april 2017 om 13:48

  Hoi, Ik wil het geluid dat notificaties op mijn iphone 6 geven uitzetten voor bluetooth apparaten. In dit geval gaat het om jbl flip 3. Als ik bijvoorbeeld muziek vanuit Spotify afspeel komen geluiden van email, sms, whatsapp, fb, etc er steeds tussendoor en dat is storend. Ook als ik bel stopt de muziek automatisch terwijl dit niet nodig is. Is dit ergens op de telefoon in te stellen.
  Ik heb JBL gebeld en op het apparaat zelf kan het niet. Het ligt dus aan de iphone. Alvast dank voor jullie tips! :-)

 • Wesley Fabry

  28 april 2017 om 13:56

  @Thijs als je niet kunt instellen via Instellingen ▸ Bluetooth ▸ i-knop naast de speaker dan denk ik dat het niet mogelijk is. misschien weten onze leden meer op https://genius.appletips.nl

 • Thijs

  28 april 2017 om 14:35

  @Wesley, Dankjewel en nee via i kan dit inderdaad niet. Ik leg de vraag neer op een nieuw discussie topic binnen ios 10 op genius. Wellicht dat daar iemand een oplossing heeft. Kan mij voorstellen dat mensen met bluetooth verbinding in bijvoorbeeld hun auto hier ook tegenaan lopen.

Een reactie toevoegen: