14 juli 2014

DFU-mode of herstelmodus activeren op een iPhone, iPad of iPod Touch

iphone 5 ios7Wanneer je problemen hebt met je iPhone, iPad of iPod Touch dan kun je deze het beste herstellen via iTunes. Sluit hiervoor je iDevice met behulp van de USB-kabel aan je Mac of PC en navigeer naar je iDevice in iTunes.

Klik hier op ‘Herstel’ om je iDevice te herstellen, mocht dit niet voldoende zijn kun je het toestel herstellen door deze in DFU mode te herstellen. Volg hiervoor onderstaande stappen aandachtig:

DFU-mode activeren op een iPhone of iPad

• Sluit je iDevice aan op je Mac of PC
• Schakel je iDevice uit
• Druk de aan/uit knop in voor 3 seconden
• Druk nu ook de thuisknop in
• Je druk nu twee knoppen tegelijkertijd in, doe dit voor precies 10 seconden
• Laat vervolgens de aan/uit-knop los
• Blijf de thuisknop indrukken voor nog 5 seconden

Je krijgt nu een zwart scherm te zien en je iDevice wordt herkend door iTunes. Verschijnt er een boodschap dat je jouw iDevice moet koppelen aan iTunes dan is er iets mis gegaan en moet je de stappen opnieuw uitvoeren. Vervolgens kun je iOS opnieuw installeren via het laatste IPSW-bestand dat je kunt downloaden op het internet, bijvoorbeeld via deze website.

downgrade ios7

Hou na het downloaden de option(alt) ⌥-toets (ctrl-toets voor windows) indrukt en klik op 'Herstel'. Selecteer het gedownloade IPSW-bestand en open deze, klik op herstel om het herstellen te starten.

Naast een DFU-mode beschikt iTunes en iOS ook over een herstelmodus (Recovery mode), het verschil tussen deze twee is klein, maar groots. Bij een DFU-herstellingen wordt er geen gebruik gemaakt van de aanwezige opstarter op je iPhone, maar die aanwezig in het ipsw-bestand. Hierdoor wordt je iDevice volledig opnieuw ingesteld en blijven er geen resten aanwezig van de vorige software.

Een iPhone of iPad herstellen via de Herstelmodus

Liever een iDevice herstellen via herstelmodus? Eerst dien je het apparaat volledig uit te schakelen. Druk de thuisknop (home button) in van je iDevice en sluit je iDevice aan op je Mac of PC met de USB-kabel terwijl je de thuisknop indrukt. Laat de thuisknop los wanneer je het iTunes logo ziet verschijnen op je iDevice, klik in iTunes op 'Herstel' in het pop-up venster. Tijdens het herstelproces kun je de gearchiveerde reservekopie terugzetten, iCloud-reservekopie of gewoon installeren als nieuw.

Een iPhone 7 (Plus) herstellen via DFU-mode of herstelmodus
• Stappen om een Een iPhone 8 (Plus) en iPhone X te herstellen via DFU-mode of herstelmodus

Lees ook: Oplossing voor een geblokkeerde iPhone of iPad

Meer over iOS kun je hier terugvinden.Reacties


 • Danny

  15 juli 2014 om 7:55

  En als je aan/uit knop kapot is :(

 • Wesley Fabry

  15 juli 2014 om 8:17

  @Danny Dringend laten herstellen of misschien gratis via dit vervangingsprogramma: http://www.appletips.nl/vervangingsprogramma-voor-aanuit-knop-van-de-iphone-5/

 • franse

  13 augustus 2014 om 14:54

  helaas begint na herstel van je iphone de fotonummering weer opnieuw; bij ca 2200. dit is irritant als je je fotos ook onderbrengt in een folder in finder.
  dan moet je handmatige de nummers weer aanpassen. doe je de aanpassing van het nummer in foto, dan gaat de foto niet meer naar de folder in finder.
  wat een ellende….

 • Jim

  16 augustus 2014 om 19:08

  Fundamenteel belangrijk bij gebruiken van Apple hardware is blijkbaar (te laat deze les geleerd) dat je CONTINUE je gegevens moet veiligstellen / backupen / synchorniseren / hoe je het ook wil noemen!!!!!

  Maar je moet slim zijn want zelfs via iCloud gaat dit NIET vanzelf!!!

  Echt ongelooflijk ondermaats / KUT service.

  Ter vergelijking: je brengt je auto naar de garage en als je je auto terugkrijgt is de motor kapotgemaakt EN die tas met ozo belangrijke persoonlijke bezittingen op de passagiersstoel is weggeflikkert. Ik snap niet dat mensen Apple zo fantastisch vinden. Waarom hebben ze niet een geforceerde backup van te voren ingevoerd en/of ZEEEER duidelijke instructies om mensen te waarschuwen voor het gevaar al hun persoonlijke data te verliezen?

  Dank Apple. Nu ben ik 6 maanden fotos van onze kinderen kwijt.

  In de vorm van EuroMasterCard slogan: update gratis, verlies onmeetbaar!

  Thanks Steve! What a legacy: corrupt bedrijf dat amateuristischer is dan computer branch can 40 jaar geleden.

 • marco

  20 september 2014 om 10:39

  Top ik heb ios 8 weer teruggezet naar ios 7.1.2 , de iphone 4s wordt trager met ios 8, ik begrijp niet dat ze dat adviseren voor de 4 s maar goed,

  ik heb gebruik gemaakt van de DFU mode en dat werkt perfect.

  omdat je een nieuwe installatie krijgt ben je inderdaad alles kwijt maar dat is een kwestie van een backup maken voor dat je begint.

 • Peter

  1 december 2014 om 6:47

  Alles geprobeerd, maar niks helpt. De iPad blijft gewoon hangen op het Apple logo en de vooruitgangsbalk op ongeveer 1/5de. iTunes herkent wel dat er een apparaat aangekoppeld is, maar vracht om de communicatie te bevestigen op de iPad, wat dus niet kan omdat hij blijft hangen op het logo. Warm reset, cold reset. Maakt geen enkel verschil. Toestel pas 2 maand geleden gekocht :-(.

 • Koen

  4 februari 2015 om 15:17

  Mijn neefje zijn iPad was “vastgelopen”. Na dat ik alles gedaan heb wat hierboven vermeld is, kan ik: de iPad op en af zetten zonder problemen, de taal instellen, wifi netwerk selecteren en dan als ik denk van joepie ik ben er door krijg ik de melding “iPad activeren is mislukt”. Wat nu?

 • Amber

  21 juni 2015 om 18:10

  En als het niet goed gaat

 • laura

  28 juni 2015 om 20:41

  Iphone 5 vanavond plotseling uitgevallen. Geprobeerd terug te zetten naar fabrieksinstellingen via itunes en wanneer hij verbinding wil maken met m’n iphone gaat er wat mis. Alles gaat prima totdat de iphone moet verbinden (?) er verschijnt een apple logo en een tijdsbalkje maar na een paar seconden wordt het apple logo blauw en valt de iphone uit.. HELP!

 • Anoniem

  11 januari 2016 om 22:43

  Bedankt, eindelijk DE informatie die ik zocht!

 • Cris

  21 januari 2017 om 11:24

  Bovenstaande gedaan, telefoon (iPhone 5) in DFU mode en inderdaad het scherm op iTunes gekregen zoals hier getoond. Alleen bij klikken op de Herstel knop kreeg ik niet de mogelijkheid om een bestand te kiezen maar gaat iTunes zelf de software downloaden en vervolgens installeren. Is dit een wijziging van Apple met de huidige iTunes/iOS versie tov wat op deze pagina staat of heb ik nu een “gewoon” herstel gedaan ipv een DFU herstel?

 • Wesley Fabry

  21 januari 2017 om 11:45

  @cris de herstel is altijd gelijk, maar soms ziet itunes de iPhone niet. Dit kun je forceren door dfu-mode. Maar uiteindelijk is de herstel gelijk. Het is dus goed gegaan 👍 Zelf een bestand kiezen? Doe je door alt-knop (toetsenbord) in te drukken en het ipsw.bestand te kiezen. (Recencte)

 • maud

  22 maart 2017 om 4:43

  Mijn iPhone 5s startte wel 10 keer achter elkaar opnieuw op en dit wel 6 keer per dag. Afgelopen 2 dagen is dit erg toegenomen. Gisteravond kreeg ik voor een kwartier lang een donkerblauw scherm te zien, daarna startte hij weer 5 keer achter elkaar opnieuw op. Nu heb ik hem proberen herstellen op de gewone manier en met de DFU-mode. Dit is gelukt maar gaat nu helemaal niet meer aan. Hij blijf al een half uur hangen met het continu opnieuw opstarten. Iemand een oplossing of tips? :) Ik zit op dit moment voor een half jaar in Thailand waar door ik niet even naar een goede telefoon winkel kan in Nederland :(

 • adem

  26 maart 2017 om 19:23

  heb de oudere versie voor de 5s gedownload maar krijg m niet terug op me tel .tel aangeslote, op pc probeer zoals vermeld ctrl ingedrukt tehouden maar bij herstel kan ik gedownload bestand niet kiezen

 • Wesley Fabry

  27 maart 2017 om 11:11

  @adem oude versies (downgraden) kunnen niet geïnstalleerd worden, je kunt alleen maar 1 versie terug kun je gaan of van beta naar officiële versie. https://www.appletips.nl/ios-10-downgraden/

 • jeremy

  21 juni 2017 om 11:05

  ik heb een iphone 6 plus maar hij blijft zoeken kan de simkaartlezer kapot zijn dat lijkt mij namelijk raar want heb wel een iccid nummer en heb er een lebara kaartje in en kreeg net ineen keer kpn erboven staan is lebara van kpn ?

  en heb hem uigezet en nu weer aan en nu zoekt hij weer is het miss de lezer of software matig want hij heeft een iccid nummer

Een reactie toevoegen: