19 april 2016

Hoe iCloud-fotodelen activeren en gebruiken in iOS?

foto iOS app

Iedereen die iCloud heeft geactiveerd voor Foto's kan gebruikmaken van iCloud-fotodelen, hiermee kun je albums aanmaken met foto’s en video’s die je vervolgens met je vrienden kunt delen.

De personen hebben dan onmiddellijk toegang tot de foto’s en blijven op de hoogte van alle nieuwe gebeurtenissen. Om gebruik te kunnen maken van deze optie, moet je deze eerst inschakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ iCloud-fotodelen

Gedeeld album aanmaken via iCloud-fotodelen

• Open de Foto-applicatie
• Tik op Gedeeld (eventueel daarna op 'Delen')
• Tik vervolgens linksboven op het plus-icon
• Voer een gewenste album naam in

iCloud-fotodelen activeren in iOS

In het ‘Aan’-veld kun je contacten selecteren die je uitnodigt om deel te nemen aan het album. Wanneer deze toestemmen kunnen zij via het tabblad 'Gedeeld' in de Foto-applicatie het album bekijken en eventueel zelf foto’s toevoegen. Bevestig door op 'Maak aan' te tikken.

Gedeeld album openbaar maken of delen via koppeling

Tik vervolgens op het zojuist aangemaakt album, via de knop 'Personen' kun je de optie ‘Openbare website’ activeren, via 'deel koppeling’ kun je een URL verkrijgen die mensen kunnen bezoeken om het album te bekijken zonder dat ze zijn uitgenodigd. Ook kun je hier meerdere personen uitnodigen, de berichtgeving en het plaatsen van foto’s door abonnees uitschakelen.

Tik op het tabblad 'Foto’s' in het gedeelde album en selecteer de plus-knop om foto’s toe te voegen. Selecteer de gewenste afbeeldingen (aantal is onbeperkt) en voeg ze toe door op gereed te tikken. Vul eventueel een omschrijving waarom je deze foto's toevoegt in en bevestig door op 'Plaats' te tikken.

Een gedeeld album iCloud-fotodelen activeren in iOS

Gedeelde albums van andere raadplegen en reageren op foto's

Uiteraard kun je ook uitgenodigd worden door andere, al deze albums vind je dan ook terug in het tabblad 'Gedeeld' in de Foto app. Wanneer je wilt reageren op een foto kun je dit vrij eenvoudig doen door de foto te openen en tikken op de optie ‘Voeg opmerking toe’, daarnaast kun je ook nog een foto leuk vinden via de leuk-knop.

Via meldingen (notificaties) word je op de hoogte gebracht wanneer vrienden zich op je gedeelde album abonneren. Daarnaast krijg je ook een melding wanneer iemand een reactie plaatst, foto toevoegt of een foto leuk vindt. Via 'Activiteit' in het tabblad 'Gedeeld' blijf je op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

iCloud-Fotodelen activeren en gebruiken in OS X

Ook in de Foto's voor OS X applicatie kun je gebruikmaken van foto-delen. Zo kun je foto's bekijken, toevoegen, albums aanmaken, reageren, etc. Meer uitleg over deze optie in Foto's voor OS X vind je hier terug.

Lees ook: Wat is iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het?Reacties


 • Michiel

  18 juni 2016 om 21:33

  Kun je foto’s in gedeelde albums ook bewerken? Of moet je ze eerst lokaal opslaan, bewerken en dan opnieuw in het gedeelde album plaatsen?

 • Wesley Fabry

  19 juni 2016 om 8:57

  @michiel dat klopt, deze kun je niet bewerken in het gedeelde album.

 • Alan

  25 juni 2016 om 18:41

  Foto’s in het gedeelde album komen (deels) in een andere volgorde te staan dan in het oorspronkelijke album. Is dit te verhelpen ?

 • Wesley Fabry

  25 juni 2016 om 19:37

  Foto’s in een gedeeld album worden gesorteerd op basis van toevoeging aan het album, oudste eerst.

 • Alan

  25 juni 2016 om 20:13

  dag Wesley !
  dank voor je antwoord.
  Echter: alle foto’s zijn tegelijk in het oorspronkelijke album geplaatst. Er zijn serietjes van enkele foto’s die direct na elkaar zijn gemaakt en toch niet opvolgend in het gedeelde album staan …

 • Wesley Fabry

  26 juni 2016 om 12:52

  Dan is tijdens het uploaden niet geheel chronologisch gegaan. Je kunt proberen opnieuw te uploaden, je kunt niet handmatig de volgorde aanpassen helaas.

 • Tom Demeyer

  20 juli 2016 om 13:46

  Mijn vrouw en ik hebben een gedeeld album aangemaakt en voegden elk foto’s toe. Hebben niets veranderd aan instellingen, maar van op ene dag op de andere lukt dit niet meer. Als zij foto’s toevoegen en op ‘plaats’ klikt, komen de foto’s niet in het album.

 • Wesley Fabry

  20 juli 2016 om 20:53

  @tom als je het album opent en vervolgens op het tabblad personen tikt. Zie je dan je vrouw? Verwijder haar anders eens en voeg ze opnieuw toe. Ook via het personen tabblad kun je instellingen van het gedeelde album wijzigen zoals ‘abonnees kunnen plaatsten’, dit moet actief zijn in jouw geval.

 • jade

  8 augustus 2016 om 17:53

  Hoi !
  Ik wil graag dat mijn gedeelde foto map van mij en mijn vriend ook op mijn macbook verschijnt bij iphoto! Enig idee hoe ik dit doe?

 • johan

  23 augustus 2016 om 12:03

  in Foto’s wil ik delen, maar alles mooi ingevuld, foto’s toegevoegd en dan het “aan” veld in delen met ingevuld, ik krijg dan o.a. een mail met “meld u aan”. Als ik daarop klik krijg ik de melding dat delen niet beschikbaar is voor dit apparaat, zowel voor iphone, ipad als macbook!!!!! ik heb wel vroeger al verschillende malen gedeeld met dezelfde persoon en hetzelfde adres.

  Hulp is er niet. Als ik dan Foto’s open dan staat daar een lijntje met de vraag of ik het album wil delen … als ik klik op accepteer, dan gebeurt er niets.

  Weet er iemand raad?

 • danielle

  14 september 2016 om 0:08

  als ik foto’s van de telefoon verwijder gaan ze dan ook uit de gedeelde map?

 • Wesley Fabry

  14 september 2016 om 6:50

  @danielle neen, dan blijven ze aanwezig in iCloud Foto-delen. Onthoud wel dat de foto’s in de gedeelde map van lagere kwaliteit zijn dan de originele.

 • Carmeb

  3 oktober 2016 om 19:50

  Als je je foto’s in icloud foto delen uploadt ( en dan zegmaar naar jezelf) , daarna uitlogt van je apparaat en vervolgens weer inlogt met hetzelfde account, heb je dan nog al je foto’s in icloud foto delen staan?

 • Monique

  24 november 2016 om 20:51

  In fotodelen komen ook de filmpjes. Het lukt me niet om die te downloaden op mijn mac of op mij ipad.
  Wat doe ik verkeerd?

 • Wesley Fabry

  25 november 2016 om 14:00

  @monique heb je dit geprobeerd? https://www.appletips.nl/fotos-bewaren-gedeeld-album/

 • Himpe vanessa

  13 december 2016 om 15:40

  Hallo,telkens als ik een album wil delen met vrienden lukt het me niet om ze uit te nodigen.er staat telkens mislukt wij gelijk welke persoon ik wil toevoegen.hoe komt dit?

 • Carolien

  1 februari 2017 om 20:18

  iCloud fotodelen lukt vanaf mijn iPhone naar Windows laptop maar nu staan de oorspronkelijke datum waarop de foto gemaakt is er niet meer bij
  Is dat wel mogelijk?

 • Wesley Fabry

  2 februari 2017 om 8:44

  @carolien twijfel of de datum er dan wel meekomt met fotodelen. Of gebruik je iCloud-fotobibliotheek? Kan natuurlijk ook aan Windows liggen.

 • Jouke Nienhuis

  19 februari 2017 om 17:24

  Als ik klik op openbare website, dan verschijnt er niks.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!