Menu

19 april 2016

Hoe iCloud-fotodelen activeren en gebruiken in iOS?

foto iOS app

Iedereen die iCloud heeft geactiveerd voor Foto’s kan gebruikmaken van iCloud-fotodelen, hiermee kun je albums aanmaken met foto’s en video’s die je vervolgens met je vrienden kunt delen.

De personen hebben dan onmiddellijk toegang tot de foto’s en blijven op de hoogte van alle nieuwe gebeurtenissen. Om gebruik te kunnen maken van deze optie, moet je deze eerst inschakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ iCloud-fotodelen

Gedeeld album aanmaken via iCloud-fotodelen

• Open de Foto-applicatie
• Tik op Gedeeld (eventueel daarna op ‘Delen’)
• Tik vervolgens linksboven op het plus-icon
• Voer een gewenste album naam in

iCloud-fotodelen activeren in iOS

In het ‘Aan’-veld kun je contacten selecteren die je uitnodigt om deel te nemen aan het album. Wanneer deze toestemmen kunnen zij via het tabblad ‘Gedeeld’ in de Foto-applicatie het album bekijken en eventueel zelf foto’s toevoegen. Bevestig door op ‘Maak aan’ te tikken.

Gedeeld album openbaar maken of delen via koppeling

Tik vervolgens op het zojuist aangemaakt album, via de knop ‘Personen’ kun je de optie ‘Openbare website’ activeren, via ‘deel koppeling’ kun je een URL verkrijgen die mensen kunnen bezoeken om het album te bekijken zonder dat ze zijn uitgenodigd. Ook kun je hier meerdere personen uitnodigen, de berichtgeving en het plaatsen van foto’s door abonnees uitschakelen.

Tik op het tabblad ‘Foto’s’ in het gedeelde album en selecteer de plus-knop om foto’s toe te voegen. Selecteer de gewenste afbeeldingen (aantal is onbeperkt) en voeg ze toe door op gereed te tikken. Vul eventueel een omschrijving waarom je deze foto’s toevoegt in en bevestig door op ‘Plaats’ te tikken.

Een gedeeld album iCloud-fotodelen activeren in iOS

Gedeelde albums van andere raadplegen en reageren op foto’s

Uiteraard kun je ook uitgenodigd worden door andere, al deze albums vind je dan ook terug in het tabblad ‘Gedeeld’ in de Foto app. Wanneer je wilt reageren op een foto kun je dit vrij eenvoudig doen door de foto te openen en tikken op de optie ‘Voeg opmerking toe’, daarnaast kun je ook nog een foto leuk vinden via de leuk-knop.

Via meldingen (notificaties) word je op de hoogte gebracht wanneer vrienden zich op je gedeelde album abonneren. Daarnaast krijg je ook een melding wanneer iemand een reactie plaatst, foto toevoegt of een foto leuk vindt. Via ‘Activiteit’ in het tabblad ‘Gedeeld’ blijf je op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

iCloud-Fotodelen activeren en gebruiken in OS X

Ook in de Foto’s voor OS X applicatie kun je gebruikmaken van foto-delen. Zo kun je foto’s bekijken, toevoegen, albums aanmaken, reageren, etc. Meer uitleg over deze optie in Foto’s voor OS X vind je hier terug.

Lees ook: Wat is iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het?







Reacties


  • Michiel 18 juni 2016 om 21:33

    Kun je foto’s in gedeelde albums ook bewerken? Of moet je ze eerst lokaal opslaan, bewerken en dan opnieuw in het gedeelde album plaatsen?

  • Wesley Fabry 19 juni 2016 om 8:57

    @michiel dat klopt, deze kun je niet bewerken in het gedeelde album.

  • Alan 25 juni 2016 om 18:41

    Foto’s in het gedeelde album komen (deels) in een andere volgorde te staan dan in het oorspronkelijke album. Is dit te verhelpen ?

  • Wesley Fabry 25 juni 2016 om 19:37

    Foto’s in een gedeeld album worden gesorteerd op basis van toevoeging aan het album, oudste eerst.

  • Alan 25 juni 2016 om 20:13

    dag Wesley !
    dank voor je antwoord.
    Echter: alle foto’s zijn tegelijk in het oorspronkelijke album geplaatst. Er zijn serietjes van enkele foto’s die direct na elkaar zijn gemaakt en toch niet opvolgend in het gedeelde album staan …

  • Wesley Fabry 26 juni 2016 om 12:52

    Dan is tijdens het uploaden niet geheel chronologisch gegaan. Je kunt proberen opnieuw te uploaden, je kunt niet handmatig de volgorde aanpassen helaas.

  • Tom Demeyer 20 juli 2016 om 13:46

    Mijn vrouw en ik hebben een gedeeld album aangemaakt en voegden elk foto’s toe. Hebben niets veranderd aan instellingen, maar van op ene dag op de andere lukt dit niet meer. Als zij foto’s toevoegen en op ‘plaats’ klikt, komen de foto’s niet in het album.

  • Wesley Fabry 20 juli 2016 om 20:53

    @tom als je het album opent en vervolgens op het tabblad personen tikt. Zie je dan je vrouw? Verwijder haar anders eens en voeg ze opnieuw toe. Ook via het personen tabblad kun je instellingen van het gedeelde album wijzigen zoals ‘abonnees kunnen plaatsten’, dit moet actief zijn in jouw geval.

Een reactie toevoegen: