13 juli 2017

iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen

foto iOS app

Met behulp van de iCloud-fotobibliotheek kun je al je foto’s en video’s in iCloud bewaren. Deze worden vervolgens gesynchroniseerd met al je apparaten zodat je maar één bibliotheek hebt. Dit is ontzettend handig, meer informatie over de werking van iCloud-fotobibliotheek vind je hier terug.

Toch zijn er een hoop gebruikers die de online bibliotheek niet meer willen gebruiken, veel zijn bang om alle foto’s te verliezen. Terecht ook, maar gelukkig kun je vrij eenvoudig iCloud-fotobibliotheek uitschakelen zonder het verliezen van foto’s en video’s.

iCloud-fotobibliotheek uitschakelen op een iPhone, iPad of iPod Touch

Voor je de fotobibliotheek gaat uitschakelen is het goed om te weten dat bij het activeren van de online bibliotheek je de keuze had tot het downloaden van alle content of het optimaliseren van de opslag. Voor je iCloud-fotobibliotheek volledig uitschakelt moet je eerst alle foto’s en video’s downloaden, hoe je dit doet lees je hieronder terug.
• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'iCloud'
• Tik op 'Foto’s'
• Vink de optie 'Download en bewaar originelen' aan

iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen op een iPhone

Alle bestanden worden nu gedownload uit iCloud, vanzelfsprekend moet je hier ook daadwerkelijk de opslagruimte voor nodig hebben op je iDevice. Heb je te weinig opslagruimte dan kun je alleen nog maar je foto’s exporteren via iCloud.com, log in met je Apple ID en klik op 'Foto’s'. Selecteer alle foto’s en klik op 'Download', wie een Mac heeft kan op deze manier foto’s exporteren.

Als alle foto’s gedownload zijn via bovenstaande stappen, of je hebt deze optie al ingeschakeld, dan kun je veilig de iCloud-fotobibliotheek uitschakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag ▸ Beheer opslag ▸ iCloud-fotobibliotheek ▸ tik op 'Uitschakelen en wissen'. Binnen 30 dagen worden alle foto's online gewist. Vanaf nu kun je de Foto's applicatie lokaal gebruiken zonder dat de foto's worden geupload naar iCloud.

iCloud-fotobibliotheek veilig deactiveren op een Mac

Ook op de Mac is het belangrijk dat je de foto’s eerst download en niet optimaliseert. Open hiervoor de Foto’s applicatie en volg onderstaande stappen:
• Klik in de menubalk op 'Foto's
• Navigeer naar 'Voorkeuren'
• Open het tabblad 'iCloud'
• Vink de optie 'Download originele naar deze Mac' aan

iCloud-fotobibliotheek uitschakelen op een Mac

Als alle foto’s gedownload zijn via bovenstaande stappen, of je hebt deze optie al ingeschakeld, dan kun je veilig de iCloud-fotobibliotheek uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer ▸ Fotobibliotheek ▸ klik op 'Uitschakelen en verwijderen'. Binnen 30 dagen worden alle foto's online gewist. Uiteraard kun je ook eerst de foto’s exporteren voor je de online fotobibliotheek uitschakelt. Na het uitschakelen kun je de Foto's applicatie lokaal gebruiken zonder dat de foto's worden geupload naar iCloud.

Lees ook: Hoe werkt de optimalisatie van iCloud fotobibliotheekReacties


 • Rosalie van Maris

  13 juli 2017 om 11:50

  Hoe kan ik (alleen)de foto’s die in de ICloud staan verwijderen van een reserve-IPhone? Deze reserve phone zit ook in de ICloud. Op mijn in gebruik zijnde telefoon (iphone), Ipad en Macbook moeten ze wél in de Cloud blijven staan. Kan ze niet allemaal downloaden want het zijn er teveel. Heb voldoende ruimte in mijn ICloud (bijgekocht).

 • Wesley Fabry

  13 juli 2017 om 13:41

  @rosalie je kunt het uitschakelen via bovenstaande methode, maar denk dat je handmatig de foto’s die wil op je iPhone moet gaan verplaatsen vanaf je Mac. Maar je kunt ook de opslag optimaliseren: https://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

 • Rosalie van Maris

  13 juli 2017 om 16:57

  Dank je wel Wesley

  Kan ik niet, alleen op die bewuste (reserve-)telefoon, als ik naar Icloud ga, daarna, achter Foto’s, waar nu “aan” staat, aantikken en op de volgende “pagina” Icloud fotobibliotheek op uit zetten? Of verdwijnen ze dan ook van mijn actieve iPhone, Ipad en op mijn Macbook?

 • Mko

  15 juli 2017 om 11:10

  In het bericht staat: “veel zijn bang om alle foto’s te verliezen. Terecht ook….”.

  Ik mis waarom het terecht is dat men alle foto’s kan verliezen. Is de kans niet veel hoger bij lokale opslag?

 • Wesley Fabry

  15 juli 2017 om 17:28

  @mko gewoon het feit dat iemand bang is om zijn of haar foto’s te verliezen ongeacht waar ze opgeslagen zijn.

 • Mauro

  24 juli 2017 om 8:34

  Ik zou graag alleen m’n gemaakte albums synchroniseren en niet elke foto die ik maak met m’n iPhone..daar zit ook genoeg onbelangrijks tussen en dat wil ik dan liever niet ook op m’n apple tv terugzien (zeker niet per ongeluk!).

  En/of kun je ook albums uitsluiten van icloud-synchronisatie? Apps als Whatsapp hebben namelijk de vervelende eigenschap steeds weer een album aan te maken en daar vanalles in te zetten, dat zeker niet gesynchroniseerd moet worden..

  Dat kan zeker niet?

 • Wesley Fabry

  24 juli 2017 om 10:18

  @mauro het is inderdaad alles of niets

 • Selena

  26 juli 2017 om 0:44

  Ik weet niet of ik dit goed uitleg.

  Maar ik heb me laatst ingelogd in mn iCloud op mijn iPad. Maar mijn opslag rekent ook alle foto’s van mijn telefoon mee kan ik dat uitschakelen zonder foto’s te verwijderen, want nu is mijn opslag van mijn iPad vol zonder dat ik hier foto’s staan.

 • Wesley Fabry

  26 juli 2017 om 11:07

  @selena Als je geen foto’s heb in de Foto’s app maar wel opslag is dat inderdaad vreemd. Als je bedoeld dat je iCloud-fotobibliotheek hebt geactiveerd en al je foto’s ook te zien zijn op de iPad is dit normaal, zo werkt het nu eenmaal. Als je dat niet wil kun je de bibliotheek uitschakelen zoals hierboven staat omschreven. Je kunt ook de opslag optimaliseren: https://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

 • Hinne

  17 augustus 2017 om 12:50

  Wordt de foto bibliotheek van iCloud ook op de harde externe schijf bij mij gezet als ik eenupdate maak ?
  Is het veilig om iCloud in te schakelen om mijn nieuwe iPhone SE? Dan komen er wel ruim 30.000 foto’s op te staan. Kost dat nietig extra geheugen ?

 • Wesley Fabry

  17 augustus 2017 om 13:02

  @hinne beste kun je dit eens bekijken: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

 • Hinne

  17 augustus 2017 om 14:45

  Beste Wesly, dank voor je antwoord, ik heb deze link gelezen, maar er staat ook in, “mogelijk heb je niet genoeg opslag op je iphone” . Dan kun je de fotos’s optimaliseren. Dat betekent dus dat er wel degelijk opslag capaciteit gebruikt wordt ? Of niet ? Ik heb ruim 30.000 foto’s op mijn macbook staan en heb -nog – niet de iCloud bibliotheek op mijn nieuwe iphone geactiveerd omdat ik twijfel.

 • Wesley Fabry

  17 augustus 2017 om 15:16

  @hinne er wordt inderdaad opslagruimte op je iPhone gebruikt. Alleen als er te weinig ruimte is zal er geoptimaliseerd worden. Meer info: https://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!