6 juli 2016

Hoe iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen?

foto iOS app

Met behulp van de iCloud-fotobibliotheek kun je al je foto’s en video’s in iCloud bewaren. Deze worden vervolgens gesynchroniseerd met al je apparaten zodat je maar één bibliotheek hebt. Dit is ontzettend handig, meer informatie over de werking van iCloud-fotobibliotheek vind je hier terug.

Toch zijn er een hoop gebruikers die de online bibliotheek niet meer willen gebruiken, veel zijn bang om alle foto’s te verliezen. Terecht ook, maar gelukkig kun je vrij eenvoudig iCloud-fotobibliotheek uitschakelen zonder het verliezen van foto’s en video’s.

iCloud-fotobibliotheek uitschakelen op een iPhone, iPad of iPod Touch

Voor je de fotobibliotheek gaat uitschakelen is het goed om te weten dat bij het activeren van de online bibliotheek je de keuze had tot het downloaden van alle content of het optimaliseren van de opslag. Voor je iCloud-fotobibliotheek volledig uitschakelt moet je eerst alle foto’s en video’s downloaden, hoe je dit doet lees je hieronder terug.
• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'iCloud'
• Tik op 'Foto’s'
• Vink de optie 'Download en bewaar originelen' aan

iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen op een iPhone

Alle bestanden worden nu gedownload uit iCloud, vanzelfsprekend moet je hier ook daadwerkelijk de opslagruimte voor nodig hebben op je iDevice. Heb je te weinig opslagruimte dan kun je alleen nog maar je foto’s exporteren via iCloud.com, log in met je Apple ID en klik op 'Foto’s'. Selecteer alle foto’s en klik op 'Download', wie een Mac heeft kan op deze manier foto’s exporteren.

Als alle foto’s gedownload zijn via bovenstaande stappen, of je hebt deze optie al ingeschakeld, dan kun je veilig de iCloud-fotobibliotheek uitschakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag ▸ Beheer opslag ▸ iCloud-fotobibliotheek ▸ tik op 'Uitschakelen en wissen'. Binnen 30 dagen worden alle foto's online gewist. Vanaf nu kun je de Foto's applicatie lokaal gebruiken zonder dat de foto's worden geupload naar iCloud.

iCloud-fotobibliotheek veilig deactiveren op een Mac

Ook op de Mac is het belangrijk dat je de foto’s eerst download en niet optimaliseert. Open hiervoor de Foto’s applicatie en volg onderstaande stappen:
• Klik in de menubalk op 'Foto's
• Navigeer naar 'Voorkeuren'
• Open het tabblad 'iCloud'
• Vink de optie 'Download originele naar deze Mac' aan

iCloud-fotobibliotheek uitschakelen op een Mac

Als alle foto’s gedownload zijn via bovenstaande stappen, of je hebt deze optie al ingeschakeld, dan kun je veilig de iCloud-fotobibliotheek uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer ▸ Fotobibliotheek ▸ klik op 'Uitschakelen en verwijderen'. Binnen 30 dagen worden alle foto's online gewist. Uiteraard kun je ook eerst de foto’s exporteren voor je de online fotobibliotheek uitschakelt. Na het uitschakelen kun je de Foto's applicatie lokaal gebruiken zonder dat de foto's worden geupload naar iCloud.

Lees ook: Hoe werkt de optimalisatie van iCloud fotobibliotheekReacties


 • Lorenzo

  8 juli 2016 om 20:27

  Weet er ook iemand hoe je dit tegengaat?
  Ik heb deze functie geactiveerd om alles snel te kunnen wissen, maar wil deze nu de-activeren.

 • N!3LS

  14 september 2016 om 17:40

  Kan iemand mij vertellen hoe ik het onderstaande dan kan oplossen;
  – ik gebruik iCloud voor de opslag van de foto’d
  – “Foto’s” download foto’s op het moment dat je ze terugkijkt en zet deze op het HDD. Zeker als er een filmpje tussen zit loopt dit al met al aardig op, tot in de Gigiabiteszelfs
  – Probleem is nu dat mijn HDD te vol is en Foto besloten heeft geen foto’s meer te downloaden.

  Hoe krijg je deze gedownloade foto’s nu weg? Zonder iCloud uit te schakelen, zonder foto’s per ongeluk definitief te verwijderen?

 • valeria

  27 september 2016 om 21:47

  ik heb een probleem, ik had m’n icloud foto bibliotheek perongeluk uitgeschakeld en nu als ik op “verwijderen herstellen” wil drukken gebeurt d’r niks. Er staat 0KB wat ik ook niet begrijp en mijn foto’s worden nu door icloud verwijdert. Gelukkig heb ik al m’n foto’s op google photos staan maar alsnog kan ik niet op verwijderen herstellen drukken wat een probleem is voor me als ik ooit een nieuwe iphone koop. Help aub!!

 • Wesley Fabry

  28 september 2016 om 8:49

  @valeria als je inlogd in iCloud? Zie je daar dan nog foto’s? Heb je nog foto’s op je iPhone? Anders kun je gewoon foto-bibliotheek weer inschakelen, een paar foto’s maken en dan weer uitschakelen/herstellen. bij aanhoudende problemen kun je beter Apple Support via http://www.apple.com/nl/support/contact/ raadplegen. Zij kunnen vanuit hun systeem ook de bibliotheek herstellen.

 • Lengerke

  10 juni 2017 om 11:46

  Wat gebeurt er met video’s op een iPhone en je hebt daar optimaliseren aan staan?

 • Wesley Fabry

  10 juni 2017 om 12:42

  Video’s worden ook in de iCloud-fotobibliotheek opgeslagen, werkt precies hetzelfde als met foto’s

Een reactie toevoegen: