22 februari 2017

Foto’s voor Mac: Foto’s en video’s exporteren

Foto's voor OS X logo

Foto’s voor Mac zorgt ervoor dat alle foto’s netjes in één bibliotheek worden geplaatst. Vanuit de applicatie kun je eenvoudig foto’s delen naar bijvoorbeeld Twitter, Facebook en mail. Toch kan het zijn dat je de foto’s handmatig wilt exporteren. Dit is vooral ook het gevalt wanneer je een foto wilt toevoegen aan een document, of gewoon extern bewaren op een USB-stick of harde schijf.

Het exporteren gebeurt in dit geval altijd naar Finder, bij slechts enkele foto's kun je een bestaande map of het bureaublad hiervoor gebruiken. Uiteraard kun je ook een aparte map aanmaken. Daarnaast kun je ook een externe harde schijf kiezen bij het exporteren, hierdoor worden de foto's en video onmiddellijk extern bewaard.

Video's en foto’s exporteren op een Mac via een sleepbeweging

Je kunt op twee manieren de inhoud exporteren, het eenvoudigste is één of meerdere items te selecteren en deze uit de applicatie te slepen naar Finder of bureaublad. Dit doe je vooral wanneer je snel een foto wilt bewaren zonder gedoe. Deze procedure kan ervoor zorgen dat niet de volledige kwaliteit wordt geëxporteerd.

Uitgebreid video's en foto’s exporteren

Wanneer je niet wilt slepen kun je ook uitgebreid de foto's exporteren. Open hiervoor de Foto’s voor Mac applicatie en navigeer naar het albumoverzicht, een album of je bibliotheek. Wil je een heel album exporteren dan volstaat het om het album in het overzicht te selecteren, wil je specifiek één of meerdere foto’s exporteren dan kun je deze selecteren. Meerdere kun je selecteren door de command⌘-toets ingedrukt houden en te klikken.

Video's en foto's exporteren in macOS OS X

Navigeer daarna naar de menubalk en klik op Archief ▸ Exporteer ▸ Exporteer foto’s. Er opent nu een pop-up venster waarin je de mogelijkheid hebt om het formaat van de foto’s te wijzigen, filmkwaliteit en extra info. Bovendien kun je ook de bestandsnaam in één keer wijzigen. Klik op de knop ‘Exporteer’, kies de locatie (bijvoorbeeld je USB-stick, harde schijf of map) en exporteer de foto’s en/of video's. Voordeel hiervan is dat je de kwaliteit, formaat (grootte) en bestandsnaam in één keer kunt wijzigen en je altijd de originele (bewerkte) foto hebt in goede kwaliteit.

Lees ook: Trucje om snel navigeren door een fotoalbum in Foto’s voor iOS en macOSReacties


 • Fred 23 februari 2017 om 19:56

  Het kopiëren van een album in Foto’s naar bijv een harde schijf lukt niet. Wel alle foto’s uit het album, maar dan heb ik 1000 foto’s los op mijn harde schijf en dan moet ik een nieuwe map maken en daar die 1000 foto’s weer inzetten. Dat moet toch handiger kunnen. Maar hoe?

 • Wesley Fabry 23 februari 2017 om 20:06

  @fred door eerst de map aan te maken en dan die map als locatie kiezen dan gaat het ‘beter’.

 • Fred 23 februari 2017 om 20:32

  Wesley dank je wel. Echter als ik het album aanklik (nadat ik op de harde schijf een map heb gemaakt met dezelfde naam als het album dat ik wil kopieren) en dan naar Archief – Exporteren ga, dan zijn er drie opties (exporteer foto’s, exporteer ongewijzigd organen, exporteer diavoorstelling), die alle drie niet-actief zijn (dus grijs blijven).

 • Fred 23 februari 2017 om 20:36

  Ik heb nu met cmd a alle foto’s in de te kopieren map ‘actief gemaakt’ en toen exporteer 1000 foto’s en daarna de doelmap aan geklikt. Toen ging het helemaal zoals gewenst. Dank je wel voor de tip.
  Fijne avond. Fred

 • Wesley Fabry 23 februari 2017 om 20:43

  @fred super! Graag gedaan 👍

 • Maarten 23 februari 2017 om 20:48

  Hallo, is het mogelijk om foto’s automatisch te “backuppen” naar een Time Capsule?

 • Stefan Klaasen 23 februari 2017 om 21:27

  @maarten dit zit er standaard al bij in als het goed is :)

 • Wesley Fabry 24 februari 2017 om 10:24

  @Maarten volgens mij wordt ook automatisch de foto’s-bibliotheek die zich bevind in de map ‘Afbeeldingen’ automatisch meegenomen. Bij het terugzetten van een reservekopie geeft dit geen problemen en kun je deze gebruiken zoals je nu gewend bent. Wil je alleen de bibliotheek overzetten naar een nieuwe Mac zonder reservekopie dan zal er een conflict met iCloud optreden en moet je de ‘oude’ foto’s-bibliotheek los gebruiken t.o.v. de nieuwe.

 • Yentl 3 maart 2017 om 22:56

  Ik exporteer al heel lang mijn foto’s via de functie ‘exporteren.’ Alleen neemt hij dan niet de datum en tijd van aanmaak mee, dat vind ik erg jammer en zou dit graag meenemen als ik de foto’s verplaats. Is daar een makkelijke mogelijkheid voor? Alvast dank :)

 • Wesley Fabry 3 maart 2017 om 23:45

  @yentl die vraag heb ik al vaak gekregen, maar het is volgens mij helaas niet mogelijk.

 • Josina 7 maart 2017 om 8:03

  Na het kopiëren van een album wil ik het album van mijn MacBook verwijderen. Maar de foto’s blijven toch weer staan in “Alle foto’s”. Hoe kan ik ze verwijderen? Ik moet ruimte maken op mijn PC.

 • Wesley Fabry 7 maart 2017 om 9:07

  @josina hier vind je meer uitleg over de albums in Foto’s voor iOs en Mac: https://www.appletips.nl/fotos-albums-verwijderen/

Een reactie toevoegen: