Menu

5 mei 2015

YosemiteHoe foto’s exporteren uit Foto’s voor OS X

Foto's voor OS X logo

Foto’s voor OS X zorgt ervoor dat alle foto’s netjes in één bibliotheek worden geplaatst. Vanuit de applicatie kun je eenvoudig foto’s delen naar bijvoorbeeld Twitter, Facebook en mail. Toch kan het zijn dat je de foto’s handmatig wilt exporteren, zodat je ze kunt delen, toevoegen aan een document, of gewoon extern bewaren op een USB-stick of harde schijf.

Het exporteren gebeurt in dit geval altijd naar Finder, maak om te beginnen hier een map aan of open er één (bureaublad kan ook gebruikt worden)

Open hierna de Foto’s voor OS X applicatie, open het tabblad ‘Albums’ of ‘Foto’s’. Wil je een heel album exporteren dan volstaat het om het album in het overzicht te selecteren, wil je specifiek één of meerdere foto’s exporteren dan kun je deze selecteren (cmd⌘-toets ingedrukt houden om meerdere te markeren).

grootte en formaat aanpassen bij exporteren foto's voor MAc

Navigeer naar de menubalk en klik op Archief ▸ Exporteer ▸ Exporteer foto’s. Er opent nu een pop-up venster waarin je de mogelijkheid hebt om het formaat van de foto’s te wijzigen, filmkwaliteit en extra info. Bovendien kun je ook de bestandsnaam in één keer wijzigen. Klik op de knop ‘Exporteer’, kies de locatie (bijvoorbeeld je USB-stick, harde schijf of map) en exporteer de foto’s.

Voordeel hiervan is dat je de kwaliteit, formaat (grootte) en bestandsnaam in één keer kunt wijzigen. Wil je liever snel enkele foto’s exporteren dan kun je ze ook selecteren in de applicatie en dan slepen naar de gewenste locatie in Finder.

Alle tips over ‘Foto’s voor OS X‘ lees je hier terug.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Bob 6 mei 2015 om 9:36

  Dit is wel een achteruitgang ten opzichte van iPhoto, de reden waarom ik iPhoto nog steeds prefereer boven Foto’s voor OSX. In iPhoto kon je een foto aan een document toevoegen, door direct vanuit iPhoto te slepen naar het document.
  Dat kan nu helaas alleen via de tussenstap van de Finder.
  Zou een welkom aanvulling zijn als deze functionaliteit weer terug kwam!

 • andre 6 mei 2015 om 14:53

  Vandaag enkele foto’s willen exporteren naar map desktop, helaas geen foto’s te bespeuren… (kreeg wel bericht bij elke foto dat hij geëxporteerd was)

 • Robin 7 mei 2015 om 17:03

  Helemaal eens met Bob. Erg vervelend dat je niet meer direct naar een andere applicatie kunt slepen.

 • erik 10 mei 2015 om 8:27

  HOe zorg je er bij het exporteren voor dat de oorspronkelijke datum van foto en video’s bewaard wordt?

 • Hans Schoot 19 mei 2015 om 21:35

  hoe voeg ik sinds de update foto’s in in WORD?

 • PWLeiden 25 mei 2015 om 17:32

  Foto biedt veel minder functionaliteit dan iPhoto. Alleen het kwalitatief bewerken van de foto is uitgebreider en net als het gebruik van iCloud al is dat laatste maar betrekkelijk met grote aantallen foto’s.
  Het programma Foto is echt een achteruitgang. Ik blijf vooralsnog bij het oude iPhoto. Hopelijk onderschrijven meerdere gebruikers mijn reactie.

  Enkele nadelen:
  – Albums had in iPhoto een andere functie dan Gebeurtenis; verschil in functie was handig. Nu houden we maar een functionaliteit over; dus is dit een achteruitgang.
  – Gebeurtenis was ook handig tijdens het organiseren/groeperen van de foto’s.; bv niet alle foto’s hoeven in dezelfde periode genomen te zijn of van dezelfde bron te zijn. Eerst de foto’s groeperen in Gebeurtenissen en dan selectief Gebeurtenissen bij elkaar voegen.
  – Foto’s uit Foto-deel stream kunnen niet gedownload worden; binnen iPhoto wel.
  – Geen namen/nummers onder de foto’s (zou aan/uit gezet moeten kunnen worden);
  – Geen sorteermogelijkhed binnen album op naam (IPhoto was binnen een gebeurtenis wel op naam te sorteren)
  – Moeilijk of in ieder geval veel ingewikkelder (dan bij iPhoto) om foto’s van verschillende bronnen te combineren tot een album.
  – Bij weergave van de albums weinig mogelijkheden om de presentatie te wijzigen bv. witte achtergrond in een minder scherp contrast
  – Mogelijkheden (Bv wijze van presenteren foto’s, muziekkeuze) voor de diapresentatie is sterk verminderd.

 • JPM 26 mei 2015 om 9:16

  vroeger kon je eenvoudig uit iphoto de foto’s die je ziet direct slepen of kopieren in je powerpoint presentatie. Dit lukt nu niet meer en vraagt meerdere stappen en risico dat je de verkeerde foto op de de verkeerde plaats in je presentatie zet.

  dit is echt niet wat je van een appel applicatie verwacht

  nadeel is dat nu je harde schijf vol gezet wordt met extra dubbel foto’s onder dikwijls andere naam en dat een ordelijk overzicht niet meer mogelijk is

  resultaat terug zoals vroeger een foto bestand bijhouden en via finder je foto’s bekijken en aanvullen. dus is photo’s programma echt overbodig geworden

 • nina 2 juni 2015 om 13:02

  Bovenstaande instructies gevolgd, maar geen resultaat. Hij geeft na het exporteren aan dat er ‘ geen bestanden konden worden aangemaakt’
  ik heb een WD My Passport (voorheen gebruikte ik die op een windows pc en sinds een paar dagen heb ik een macbook air).
  Help ?!

 • Frank 22 augustus 2015 om 10:57

  Vandaag de nieuwe vakantiefoto’s maar eens in foto’s geïmporteerd.
  Ik wil ze echter ook bewaren op mijn NAS. Bij iPhoto sleepte ze ik daarom gewoon in finder naar een map op de NAS. Als ik dat met foto’s doe gaat de aanmaakdatum van de foto verloren en wordt de nieuwe aanmaakdatum het tijdstip van de sleepactie. Dit is echt onhandig. Weet iemand hoe ik dat kan voorkomen?

 • leonhard van dijk 6 september 2015 om 1:12

  Bovenstaande instructies gevolgd, maar geen resultaat. Hij geeft na het exporteren aan dat er ‘ geen bestanden konden worden aangemaakt’
  ik heb een WD My Passport. WIE KAN MIJ HELPEN?

 • Niels Eijsbroek 16 september 2015 om 11:04

  Foto’s leverde mij tot dusver alleen maar narigheid op. Eerst kon Foto’s geen enkele video meer afspelen. Gelukkig had ik alles nog in iPhoto staan, dus kon ik handmatig alle video’s opnieuw exporteren vanuit iPhoto en importeren in Foto’s. Nu heb ik een probleem met het exporteren naar de finder. Steeds krijg ik de error: “Exporteren voltooid met fouten” en daaronder: 0 (van 1) bestanden zijn geëxporteerd naar Desktop. En ook: Bestand kan niet naar doellocatie worden geschreven (1.016). Iemand een idee hoe dit op te lossen?

 • Niels Eijsbroek 16 september 2015 om 11:23

  Ah, ik heb e.e.a. opgelost door met Schijfhulpprogramma de schrijfbevoegdheden te herstellen.

 • Wesley Fabry 16 september 2015 om 11:29

  Top, dat is goed nieuws!

 • Odette 24 november 2015 om 16:12

  Ik ondervind de zelfde problemen als Niels, Leonhard en Nina bij mijn pogingen foto’s te exporteren.

  Kent iemand hier een oplossing voor?

 • Wesley Fabry 24 november 2015 om 16:23

  Jullie kunnen dan het beste een discussie aanmaken op http://genius.appletips.nl met schermafbeeldingen van het exporteren.

 • Y Ballemans 25 mei 2016 om 18:55

  Voor de zoveelste keer geprobeerd de 700 foto’s van de eerste 2 jaar van mn dochter te exporteren naar een externe harde schijf of usb stick. Slepen lukt niet. Exporteren lukt niet. Echt ongelooflijk dat apple dit niet gewoon eenvoudig heeft gemaakt.

  De foto’s die ik wil exporteren staan in “fotos” onder gedeeld.

 • Wesley Fabry 27 mei 2016 om 8:15

  Heb je al geprobeerd ze eerst te exporteren naar je Mac zelf (via bovenstaande procedure) daarna kun je ze slepen in Finder naar je Harde schijf.

 • ingrid 15 juni 2016 om 12:03

  Ik ben het 100% eens met bovengenoemde klachten over FOTOS.
  Ik vind het echt ontzettend waardeloos programma en had graag iPhotos met de vele (sleep)mogelijkheden behouden.
  Apple, please change never a winning ‘ team’ !!!! en update FOTOS met de mogelijkheden van iPhoto.

 • Antje 10 juli 2016 om 23:41

  Weet iemand hoe je correct foto’s vanuit gmail in Finder kunt plaatsen. Ik had vanaf mijn iPhone ze doorgestuurd naar gmail. Nu kan ik echter een aantal foto’s niet selecteren om toe te voegen bij MP advertentie. Voorheen nooit problemen mee. Het betreft een laptop Mac air.

 • Wesley Fabry 11 juli 2016 om 7:07

  Bovenstaande tip gaat over exporteren, beter dan dit kun je niet.

 • Odette 12 juli 2016 om 22:09

  Ik ga nu als volgt te werk:
  1. FOTO’S: via “importeren” de nieuwe foto’s inladen
  2.PICASA openen, de nieuwe map met re-muisknop aanklikken, keuze-menu:”weergeven in FINDER” aanklikken, de map van FINDER verslepen naar “afbeeldingen” en nieuwe naam geven.
  3.de foto’s kunnen nu verstuurd worden in o.m.g-mail, ALBELLI-fotoalbum …

 • ruby 13 juli 2016 om 9:48

  Ik probeer al de hele dag foto’s te exporteren naar een map, alleen krijg ik bij driekwart van die foto’s een fout melding.. (Export fout -1.)

  Hoe kan dit opgelost worden? Wat doe ik fout?

 • gerard 21 juli 2016 om 22:47

  Ruby , bij mij lukt het met geen ene foto.
  probeer de foto’s naar externe harde schijf over te zetten

  nogmaals wie helpt ? bvd

 • caroline 30 augustus 2016 om 21:35

  Waar is de functie gebleven in foto waarbij ik het formaat kan aanpassen bij een te exporteren foto??? Die mis ik regelmatig!

  Ik vind deze versie geen verbetering… :-(

 • Wesley Fabry 31 augustus 2016 om 9:36

  @caroline Selecteer de foto’s en exporteer deze zoals in bovenstaande tip. Bij de optie ‘Grootte’ kun je het formaat aanpassen.

 • Roger Goegebeur 20 september 2016 om 14:04

  Kan men een diamontage (project) exporteren naar een USB stick om op een andere locatie af te spelen op een MAC of digitale TV?
  Indien ja, hoe dan?

 • Jaap-Jan 19 november 2016 om 12:54

  Eens met vele anderen: evidente verslechtering t.o.v. iPhoto, met name als je snel even een foto in bijv Office voor Mac wilt kopiëren

 • Eddy 4 januari 2017 om 12:59

  Ik mis op mijn MacBook het tekentje cirkeltje met 3 puntjes om naam in foto te zetten,en op mijn Ipad zit dit teken wel,zit onder wijzig foto.
  Hoe krijg ik dit op mijn MacBook ook?

 • Wesley Fabry 4 januari 2017 om 13:06

  @eddy bedoel je dit? https://www.appletips.nl/macos-tekeningen-fotos-markeer/

 • Eddy 4 januari 2017 om 13:51

  Ja Wesley,maar ik krijg die 3 horizontale streepjes niet te zien en ook niet met die 3 puntjes;

 • Wesley Fabry 4 januari 2017 om 13:54

  @Eddy werkt pas vanaf macOS Sierra

 • Eddy 4 januari 2017 om 15:07

  Bedankt Wesley,na het installeren van macOS Sierra is het gelukt, nogmaals hartelijk dank.

Een reactie toevoegen: