22 februari 2017

Foto’s voor Mac: Foto’s en video’s exporteren

Foto's voor OS X logo

Foto’s voor Mac zorgt ervoor dat alle foto’s netjes in één bibliotheek worden geplaatst. Vanuit de applicatie kun je eenvoudig foto’s delen naar bijvoorbeeld Twitter, Facebook en mail. Toch kan het zijn dat je de foto’s handmatig wilt exporteren. Dit is vooral ook het gevalt wanneer je een foto wilt toevoegen aan een document, of gewoon extern bewaren op een USB-stick of harde schijf.

Het exporteren gebeurt in dit geval altijd naar Finder, bij slechts enkele foto's kun je een bestaande map of het bureaublad hiervoor gebruiken. Uiteraard kun je ook een aparte map aanmaken. Daarnaast kun je ook een externe harde schijf kiezen bij het exporteren, hierdoor worden de foto's en video onmiddellijk extern bewaard.

Video's en foto’s exporteren op een Mac via een sleepbeweging

Je kunt op twee manieren de inhoud exporteren, het eenvoudigste is één of meerdere items te selecteren en deze uit de applicatie te slepen naar Finder of bureaublad. Dit doe je vooral wanneer je snel een foto wilt bewaren zonder gedoe. Deze procedure kan ervoor zorgen dat niet de volledige kwaliteit wordt geëxporteerd.

Uitgebreid video's en foto’s exporteren

Wanneer je niet wilt slepen kun je ook uitgebreid de foto's exporteren. Open hiervoor de Foto’s voor Mac applicatie en navigeer naar het albumoverzicht, een album of je bibliotheek. Wil je een heel album exporteren dan volstaat het om het album in het overzicht te selecteren, wil je specifiek één of meerdere foto’s exporteren dan kun je deze selecteren. Meerdere kun je selecteren door de command⌘-toets ingedrukt houden en te klikken.

Video's en foto's exporteren in macOS OS X

Navigeer daarna naar de menubalk en klik op Archief ▸ Exporteer ▸ Exporteer foto’s. Er opent nu een pop-up venster waarin je de mogelijkheid hebt om het formaat van de foto’s te wijzigen, filmkwaliteit en extra info. Bovendien kun je ook de bestandsnaam in één keer wijzigen. Klik op de knop ‘Exporteer’, kies de locatie (bijvoorbeeld je USB-stick, harde schijf of map) en exporteer de foto’s en/of video's. Voordeel hiervan is dat je de kwaliteit, formaat (grootte) en bestandsnaam in één keer kunt wijzigen en je altijd de originele (bewerkte) foto hebt in goede kwaliteit.

Lees ook: Trucje om snel navigeren door een fotoalbum in Foto’s voor iOS en macOSReacties


 • Fred

  23 februari 2017 om 19:56

  Het kopiëren van een album in Foto’s naar bijv een harde schijf lukt niet. Wel alle foto’s uit het album, maar dan heb ik 1000 foto’s los op mijn harde schijf en dan moet ik een nieuwe map maken en daar die 1000 foto’s weer inzetten. Dat moet toch handiger kunnen. Maar hoe?

 • Wesley Fabry

  23 februari 2017 om 20:06

  @fred door eerst de map aan te maken en dan die map als locatie kiezen dan gaat het ‘beter’.

 • Fred

  23 februari 2017 om 20:32

  Wesley dank je wel. Echter als ik het album aanklik (nadat ik op de harde schijf een map heb gemaakt met dezelfde naam als het album dat ik wil kopieren) en dan naar Archief – Exporteren ga, dan zijn er drie opties (exporteer foto’s, exporteer ongewijzigd organen, exporteer diavoorstelling), die alle drie niet-actief zijn (dus grijs blijven).

 • Fred

  23 februari 2017 om 20:36

  Ik heb nu met cmd a alle foto’s in de te kopieren map ‘actief gemaakt’ en toen exporteer 1000 foto’s en daarna de doelmap aan geklikt. Toen ging het helemaal zoals gewenst. Dank je wel voor de tip.
  Fijne avond. Fred

 • Wesley Fabry

  23 februari 2017 om 20:43

  @fred super! Graag gedaan 👍

 • Maarten

  23 februari 2017 om 20:48

  Hallo, is het mogelijk om foto’s automatisch te “backuppen” naar een Time Capsule?

 • Stefan Klaasen

  23 februari 2017 om 21:27

  @maarten dit zit er standaard al bij in als het goed is :)

 • Wesley Fabry

  24 februari 2017 om 10:24

  @Maarten volgens mij wordt ook automatisch de foto’s-bibliotheek die zich bevind in de map ‘Afbeeldingen’ automatisch meegenomen. Bij het terugzetten van een reservekopie geeft dit geen problemen en kun je deze gebruiken zoals je nu gewend bent. Wil je alleen de bibliotheek overzetten naar een nieuwe Mac zonder reservekopie dan zal er een conflict met iCloud optreden en moet je de ‘oude’ foto’s-bibliotheek los gebruiken t.o.v. de nieuwe.

 • Yentl

  3 maart 2017 om 22:56

  Ik exporteer al heel lang mijn foto’s via de functie ‘exporteren.’ Alleen neemt hij dan niet de datum en tijd van aanmaak mee, dat vind ik erg jammer en zou dit graag meenemen als ik de foto’s verplaats. Is daar een makkelijke mogelijkheid voor? Alvast dank :)

 • Wesley Fabry

  3 maart 2017 om 23:45

  @yentl die vraag heb ik al vaak gekregen, maar het is volgens mij helaas niet mogelijk.

 • Josina

  7 maart 2017 om 8:03

  Na het kopiëren van een album wil ik het album van mijn MacBook verwijderen. Maar de foto’s blijven toch weer staan in “Alle foto’s”. Hoe kan ik ze verwijderen? Ik moet ruimte maken op mijn PC.

 • Wesley Fabry

  7 maart 2017 om 9:07

  @josina hier vind je meer uitleg over de albums in Foto’s voor iOs en Mac: https://www.appletips.nl/fotos-albums-verwijderen/

 • Ilse

  31 maart 2017 om 23:11

  Hi, ik heb ook een vraagje. Exporteren lukt, maar het duurt het SUPER LANGGGggg voordat het gekopieerd is. Over 4 filmpjes en 10 foto’s is ie ruim een half uur bezig. Enog idee hoe dat kan en waardoor dat komt?

 • Wesley Fabry

  1 april 2017 om 8:31

  @ilse dat kan zoveel factoren hebben, welke Mac je hebt, of er nog programma’s open staan, hoe groot de video’s zijn, etc.

 • Sebastian

  23 april 2017 om 13:30

  Ik ga binnenkort een clean install doen, maar wil vooraf mijn bestanden en foto’s/filmpjes op een externe harde schijf zetten.

  Nu heb ik ruim 6000 foto’s op de Mac staan. Ik wil al die foto’s, zonder kwaliteitsafname overzetten naar de externe harde schijf.

  Ik kan bij ‘Exporteer’ kiezen voor: ‘Exporteer’ of ‘Ongewijzigd origineel exporteren’. Welke zou ik dan moeten kiezen?

  En moet ik dan alle 6000 foto’s selecteren, of is er een makkelijkere optie?

 • Sebastian

  23 april 2017 om 13:34

  Is het ook mogelijk dat ik mijn aangemaakte albums ook kopieer?
  Ik zou namelijk een exacte kopie van de applicatie ‘Foto’s’ willen maken. Kan dit ook?

 • Wesley Fabry

  24 april 2017 om 11:20

  @sebastian Als je voor ‘ongewijzigde origineel’ kiest worden gewoon de bewerkingen niet meegenomen. Dus gewoon ‘exporteer’ is eigenlijk gelijk, maar dan met aanpassingen zoals kleuren, helderheid, bijsnijden, etc. Daarnaast kun je ook de volledige iCloud-fotobibliotheek kopiëren naar je harde schijf, deze kun je namelijk dan altijd nog achteraf raadplegen: https://www.appletips.nl/meerdere-bibliotheken-gebruiken-in-fotos-voor-os-x/

  Verder ben ik eerlijk en wil ik je niets aansmeren, maar het makkelijkste is gebruik te maken van iCloud-fotobibliotheek. Alles wordt dan geupload (hoge resolutie) naar iCloud en teruggezet bij het opnieuw installeren. Meer info: https://www.appletips.nl/verschil-fotostream-icloud-fotobibliotheek/

 • Rob

  1 mei 2017 om 22:23

  Is het mogelijk om de exacte locatiegegevens van een foto te kopiëren? Voorbeeld: ik heb een foto gemaakt. Een reisgenoot heeft mij een foto gemaild van dezelfde locatie, maar zonder de locatiegegevens. Die wil ik er nu in zetten.

 • Wesley Fabry

  2 mei 2017 om 10:33

  @Rob een locatie handmatig toevoegen kan zo: https://www.appletips.nl/el-capitan-locatie-toevoegen-aan-fotos/

 • Janneke

  11 juni 2017 om 10:20

  Op dit moment werk ik op een Macbook air van 1 jaar oud. Nu heb ik een in
  i photo een album gemaakt en de diavoorstelling is geweldig.Ik zou deze willen kopiëren en op een usb stick zetten. Ik kan dit album wel exporteren naar mijn bureaublad maar de volgorde is veranderd en ik kan er geen diavoorstelling van maken. Is er ook een mogelijkheid dat ik de diavoorstelling ook kan exporteren. Bij de knop exporteren is de balk diavoorstelling exporteren grijs. Dus niet mogelijk?Wil hem graag aan iemand geven die ook een Mac heeft .Alvast bedankt.

 • Wesley Fabry

  11 juni 2017 om 11:31

  @janneke gaat het nu over iPhoto of Foto’s voor Mac? Meer over diavoorstellingen in Foto’s voor Mac en het exporteren daarvan: https://www.appletips.nl/diavoorstellingen-fotos-voor-mac/

 • Kees

  12 juli 2017 om 19:54

  Vraagje, als ik een foto bekijk in iPhoto en kijk na de info van een foto dan zie ik bv dat de foto 23,4 mb is. ik schiet dus foto’s in RAW. maar af en toe heb ik er foto’s bij die ik naar het bureaublad sleep en dan ineens 125 kb zijn ?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!