4 april 2017

Externe harde schijven en USB-sticks formatteren op een Mac

HD harde schijf retina

Op een Mac is het natuurlijk ook mogelijk om een externe harde schijf te formatteren. Je kunt dan de schijf volledig wissen en herstellen zodat je deze weer opnieuw kunt gebruiken zonder achterblijvende bestanden. Je hebt hier geen extra applicatie voor nodig, want je kunt dit doen met ‘Schijfhulpprogramma'.

Wanneer je een externe schijf gebruikt op een Mac moet je onthouden dat deze compatibel moet zijn met macOS (OS X). Zo kun je bijvoorbeeld niet alle Windows-geformateerde schijven gebruiken op een Mac. De structuur van de schijf is afhankelijk van je eigen wensen, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een schijf te formateren zodat deze op zowel windows en Mac werkt.

Externe harde schijf formatteren op een Mac

• Sluit de harde schijf aan op je Mac
• Open ‘Schijfhulpprogramma' via Finder ▸ Programma's ▸ Hulprogramma's
• Selecteer in de linkerkolom de schijf (die uitspringt)
• Klik in de knoppenbalk op ‘Wis'

Een externe harde schijf formatteren op een Mac

Vul een gewenste naam is en klik op het drop-down-menu bij ‘Structuur'. Kies een gewenste optie, hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit. Klik eventueel op ‘Beveiligingsoptie' om de schijf meerdere malen te overschrijven tijdens het wissen. Klik daarna op ‘Wis' om de schijf te formatteren. Afhankelijk van schijfruimte duurt het enkele seconden voordat de USB Stick/Drive is geformatteerd. Vanaf dat moment kun je de externe harde schijf of USB gebruiken zoals je gewoon bent.

Verschillende structuren tijdens het wissen van harde schijf

Wanneer je een harde schijf of USB-stick gaat wissen en herstellen heb je verschillende structuren om te kiezen. Wanneer je de harde schijf alleen op een Mac gaat gebruiken kun je kiezen voor de Mac OS-structuren. Wanneer je de harde schijf ook op Windows wil gebruiken dan moet je voor een andere structuur kiezen, hieronder vind je extra uitleg.

Mac OS Uitgebreid (journaled)

Dit is de standaard structuur voor Mac-schijven (HFS+). Ook de harde schijf van een Mac is volgens deze structuur geformatteerd. Alleen te gebruiken op een Mac, deze structuur moet je kiezen wanneer je de schijf wil gebruiken voor Time Machine.

Mac OS Uitgebreid (journaled, gecodeerd)

Zelfde functie als hierboven staat beschreven, echter moet je voor deze schijf een wachtwoord opgeven om deze te beveiligen. Ook worden bestanden, etc. gecodeerd opgeslagen.

De verschillende bestandsstructuren op een Mac

Mac OS Uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled)

Structuur speciaal voor de Mac, maar mappen en bestanden zijn hoofdlettergevoelig. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de mappen ‘appletips' en ‘APPLETIPS' als twee verschillende mappen worden beschouwd. Deze structuur kun je dus het beste kiezen als je weet waar je mee bezig bent.

Mac OS Uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled, gecodeerd)

Zelfde functie als hierboven staat beschreven, echter moet je voor deze schijf een wachtwoord opgeven om deze te beveiligen. Ook worden bestanden, etc. gecodeerd opgeslagen.

ExFAT

Te gebruiken door zowel Mac als Windows. Let wel deze versie werkt alleen vanaf Windows 7 (zonder beperkingen) en OS X 10.6.5 (Snow Leopard). De structuur heeft de mogelijkheid om bestanden op te slaan boven tot 2 TB groot.

MS-DOS (FAT):

Te gebruiken door zowel Mac als Windows echter kunnen bestanden op deze schijf niet groter dan 4 GB zijn. Voordeel is wel dat deze structuur op alle besturingssystemen van Windows en Mac werken.

Lees ook : Opslagruimte van Time Machine reservekopieën verkleinen op een MacReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: