4 april 2017

Externe harde schijven en USB-sticks formatteren op een Mac

Op een Mac is het natuurlijk ook mogelijk om een externe harde schijf te formatteren. Je kunt dan de schijf volledig wissen en herstellen zodat je deze weer opnieuw kunt gebruiken zonder achterblijvende bestanden. Je hebt hier geen extra applicatie voor nodig, want je kunt dit doen met 'Schijfhulpprogramma'.

Wanneer je een externe schijf gebruikt op een Mac moet je onthouden dat deze compatibel moet zijn met macOS (OS X). Zo kun je bijvoorbeeld niet alle Windows-geformateerde schijven gebruiken op een Mac. De structuur van de schijf is afhankelijk van je eigen wensen, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een schijf te formateren zodat deze op zowel windows en Mac werkt.

Externe harde schijf formatteren op een Mac

• Sluit de harde schijf aan op je Mac
• Open 'Schijfhulpprogramma' via Finder ▸ Programma's ▸ Hulprogramma's
• Selecteer in de linkerkolom de schijf (die uitspringt)
• Klik in de knoppenbalk op 'Wis'

Een externe harde schijf formatteren op een Mac

Vul een gewenste naam is en klik op het drop-down-menu bij 'Structuur'. Kies een gewenste optie, hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit. Klik eventueel op 'Beveiligingsoptie' om de schijf meerdere malen te overschrijven tijdens het wissen. Klik daarna op 'Wis' om de schijf te formatteren. Afhankelijk van schijfruimte duurt het enkele seconden voordat de USB Stick/Drive is geformatteerd. Vanaf dat moment kun je de externe harde schijf of USB gebruiken zoals je gewoon bent.

Verschillende structuren tijdens het wissen van harde schijf

Wanneer je een harde schijf of USB-stick gaat wissen en herstellen heb je verschillende structuren om te kiezen. Wanneer je de harde schijf alleen op een Mac gaat gebruiken kun je kiezen voor de Mac OS-structuren. Wanneer je de harde schijf ook op Windows wil gebruiken dan moet je voor een andere structuur kiezen, hieronder vind je extra uitleg.

Mac OS Uitgebreid (journaled)

Dit is de standaard structuur voor Mac-schijven (HFS+). Ook de harde schijf van een Mac is volgens deze structuur geformatteerd. Alleen te gebruiken op een Mac, deze structuur moet je kiezen wanneer je de schijf wil gebruiken voor Time Machine.

Mac OS Uitgebreid (journaled, gecodeerd)

Zelfde functie als hierboven staat beschreven, echter moet je voor deze schijf een wachtwoord opgeven om deze te beveiligen. Ook worden bestanden, etc. gecodeerd opgeslagen.

De verschillende bestandsstructuren op een Mac

Mac OS Uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled)

Structuur speciaal voor de Mac, maar mappen en bestanden zijn hoofdlettergevoelig. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de mappen 'appletips' en 'APPLETIPS' als twee verschillende mappen worden beschouwd. Deze structuur kun je dus het beste kiezen als je weet waar je mee bezig bent.

Mac OS Uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled, gecodeerd)

Zelfde functie als hierboven staat beschreven, echter moet je voor deze schijf een wachtwoord opgeven om deze te beveiligen. Ook worden bestanden, etc. gecodeerd opgeslagen.

ExFAT

Te gebruiken door zowel Mac als Windows. Let wel deze versie werkt alleen vanaf Windows 7 (zonder beperkingen) en OS X 10.6.5 (Snow Leopard). De structuur heeft de mogelijkheid om bestanden op te slaan boven tot 2 TB groot.

MS-DOS (FAT):

Te gebruiken door zowel Mac als Windows echter kunnen bestanden op deze schijf niet groter dan 4 GB zijn. Voordeel is wel dat deze structuur op alle besturingssystemen van Windows en Mac werken. Vanaf macOS High Sierra kunnen bestanden op deze schijf niet groter zijn dan 2 GB, exFAT is in dit geval een beter alternatief.

Lees ook : Opslagruimte van Time Machine reservekopieën verkleinen op een MacReacties


 • Renee

  3 juni 2017 om 15:38

  Ik heb een WD Elements 1 TB aangeschaft en nu probeer ik hem te formatteren voor mijn macbook air. Ik heb alle stappen gevolgd maar nu blijft hij zeggen dat het formatteren mislukt is en dat en weinig ruimte is op het apperaat (schijf is gloednieuw, staat niks op, macbook zit wel vol).

  Is er hier enige oplossing voor?

 • Wesley Fabry

  4 juni 2017 om 7:49

  @Renee weet je zeker dat je de WD-schijft formatteert en niet probeert je Mac te formatteren. Door bovenstaande nauwkeurig te volgen moet het lukken. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Dan kun je gebruikmaken van schermafbeeldingen om je probleem uit te leggen. Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Sandra Nellen

  26 september 2017 om 15:28

  Hier hetzelfde probleem. Heb toch echt de externe WD-schijf goed geselecteerd. Probeer het nu met aangepaste beveiligingsopties: dus niet ‘snelst’, maar een veiliger optie. Dit lijkt wel te werken. Daarbij heb ik de onderliggende partitie geformatteerd.
  Kijk ook eens hier: https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=3865&lang=en

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!