25 april 2015

CarPlayHoe werkt CarPlay en wat kun je ermee?

Carplay logo Apple

CarPlay is een nieuwe iOS feature van Apple die het mogelijk maakt om iOS te gebruiken in de auto. De functie is standaard aanwezig vanaf de iPhone 5 en sinds 17 april 2015 is CarPlay ook officieel beschikbaar in Nederland. Wij hebben Carplay al uitvoerig kunnen testen, hieronder lees je meer over Carplay, wat je er mee kunt en hoe het werkt.

Wat is CarPlay?

CarPlay is een feature die standaard aanwezig is in iOS en te gebruiken in combinatie met auto-entertainmentsystemen die dit ondersteunen. Momenteel zijn er nog maar weinig auto’s te koop die de speciale functie ondersteunen, de meeste worden namelijk pas dit jaar en begin 2017 verwacht. Echter zijn er wel al systemen van Alpine en Pioneer op de markt die CarPlay ondersteunen en geïnstalleerd kunnen worden in iedere auto.

1CarPlay-interface

Om CarPlay te kunnen gebruiken moet je de iPhone koppelen met een USB-Lightning kabel of draadloos via Bluetooth aan het entertainmentsysteem van je auto via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Carplay. Deze registreert onmiddellijk je iPhone en CarPlay wordt gestart. Vanaf dat moment kun je navigeren, bellen, muziek luisteren, berichten versturen en ontvangen vanuit je auto. De functie maakt gebruik van de ingebouwde microfoon, speakers, knoppen van je auto en is volledig geïntegreerd.

Welke automodellen ondersteunen Carplay

Apple heeft begin 2016 een complete lijst uitgebracht met alle automodellen die Carplay ondersteunen, deze lijst kun je hier bekijken.

Siri in de auto

CarPlay is vooral gericht op veiligheid, zo wordt bijna alles aangestuurd met je stem. Met behulp van Siri kun je taken uitvoeren. De meeste auto’s hebben al spraakbediening (zeker de toekomstige die CarPlay gaan ondersteunen), druk op de knop voor spraakbediening en onmiddellijk wordt Siri gestart. Vraag hierna een taak uit te voeren zoals bijvoorbeeld:

"Start navigatie naar appletips"
"Heb ik ongelezen berichten"
"Bel Tim Cook"

1CarPlay-siri

Bijna alles kun je handsfree aansturen en dat is een groot pluspunt. Bovendien werkt Siri beter dan de standaard stembediening in de huidige generatie auto’s. Je hebt ook de mogelijkheid om met de hand applicaties op te starten en taken uit te voeren, maar je zal merken dat je vrijwel altijd Siri zal gebruiken. Start je bijvoorbeeld de telefoon applicatie op dan vraagt Siri je onmiddellijk wie je wil bellen.

Navigatie

De belangrijkste functie is uiteraard navigeren, de Kaarten applicatie is volledig geïntegreerd in CarPlay en erg eenvoudig te gebruiken. Open de Kaarten applicatie en je ziet onmiddelijk waar je bent. Via het vergrootglas kun je een locatie zoeken. Ben je aan het rijden dan vraagt Siri waar je naar toe wilt, sta je nog stil heb je de mogelijkheid om via het toetsenbord een locatie in te geven. Uiteraard kun je ook gewoon kiezen tussen je recente bestemmingen of contacten.

1CarPlay-navigatie

De navigatie werkt snel en nauwkeurig, je heb de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende routes zodat je de beste van dat moment kunt selecteren. De turn-by-turn navigatie werkt hetzelfde als op de iPhone, alleen wordt er meer en betere informatie getoond op het scherm van je auto. CarPlay maakt gebruik van het GPS-signaal dat je iPhone ontvangt en de kaartgegevens worden via het mobiele datanetwerk ingeladen. De GPS functionaliteit is een 'aanslag' op de batterijduur van de iPhone, het is daarom ook beter om dan de iPhone fysiek aan te sluiten met de USB kabel.

Vormgeving

CarPlay ziet er bijzonder goed en strak uit, eenvoudig en duidelijk zoals iOS. Open je bijvoorbeeld de Telefoon applicatie dan kun je jouw favorieten contacten bekijken, maar ook de recente oproepen, alle contacten, je voicemail of gewoon de toetsen raadplegen om een nummer te bellen. Alles voelt vertrouwd omdat de indeling vrijwel hetzelfde is als onder iOS.

1CarPlay-muziek

Muziek en Apple Music kun je afspelen via de muziek applicatie op je iPhone en zelfs via Spotify. Het afspelen van muziek ziet er erg gelikt uit, grote mediatoetsen en de albumcover siert het scherm. Via de kleine thuisknop (home-button) keer je terug naar het beginscherm, net zoals in iOS.

Applicaties

App ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om hun applicatie ook beschikbaar te stellen voor gebruik in de auto. Zo kun je nu al Spotify, TuneIn en vele andere applicaties gebruiken. Zodra de applicatie is geïnstalleerd op je iPhone kun je hem ook raadplegen in de auto. In de toekomst zullen er alleen maar meer applicaties beschikbaar komen voor CarPlay, je kunt er nu al enkele downloaden, maar deze zijn vooral gericht op muziek. Er zijn ook applicaties beschikbaar die audio-boeken voorlezen en je kunt een diavoorstelling van je foto’s weergeven op het entertainmentsysteem van je auto.

1CarPlay-spotify

Conclusie

CarPlay is een handige feature die je iPhone integreerd in je auto. Hiermee kun je veilig bellen, navigeren en muziek luisteren. Omdat je jouw ook iPhone kunt aansluiten via de USB-kabel zal deze ook opgeladen worden en verlies je geen batterijduur. Omdat sinds iOS 9 ook je iPhone draadloos kunt koppelen kun je vrijwel altijd deze functie gebruiken, ook als je korte stukjes moet rijden.

1CarPlay-oproep-ontvangen

Het grootste voordeel is het gebruik van Siri, dit werkt snel en eenvoudig zodat je jezelf volledig kunt concentreren op het verkeer. Siri leest je ongelezen berichten voor en via spraak-naar-tekst kun je antwoorden. De mogelijkheid om andere applicaties te gebruiken is een pluspunt, dit maakt CarPlay in de toekomst alleen maar handiger en interessanter. CarPlay is momenteel nog maar beperkt beschikbaar, hier lees je de merken terug die de optie ondersteunen. Het is zeer zeker een toevoeging, maar om er gelijk een nieuwe auto voor te kopen? Neen, echter is het zeker een optie die je in de gaten moet houden als je van plan bent een nieuwe auto te kopen.

Carplay ook te gebruiken in 'oude' modellen

Nieuwe auto kopen net iets te duur? Dan kun je een auto-entertainmentsysteem met CarPlay functionaliteit inbouwen in je huidige auto. Deze zogenaamde aftermarket-producten worden onder andere gemaakt door Pioneer, Parrot, Kenwood en Alpine. Dit is dan weer net iets goedkoper dan een volledige nieuwe auto.

Op zoek naar een autoradio met CarPlay? Er is al een Pioneer radio vanaf € 366 bij Redcoon en vanaf € 399 bij Coolblue. Klik op links voor meer informatie.

Lees ook: Hoe werkt de Carplay interface

Origineel artikel van 25/04/15, geupdate op 22/01/16

CarPlay is beschikbaar vanaf de iPhone 5 en wordt actief wanneer je de iPhone aansluit met de USB-kabel op een CarPlay compatible auto-entertainmentsysteem. Klik hier voor alle tips over CarPlay.Reacties


 • Wijnand

  10 mei 2015 om 21:30

  Helaas werkte nog niet op de nieuwe `mercedes C klasse

 • Rijk

  31 mei 2015 om 20:23

  “CarPlay is een handige feature die je iPhone integreerd in je auto. Hiermee kun je veilig bellen, navigeren en muziek luisteren”

  Ja, mits je dat bellen doet als je geparkeerd staat of niet de bestuurder bent.
  Als chauffeur handsfree bellen is net zo gevaarlijk als het ding aan je oor houden.

 • Emmy

  5 juni 2015 om 12:50

  Ik heb de Pioneer SPH-da-120. Als ik spotify activeer via CarPlay werkt dat prima. Alleen als ik vervolgens terug wil naar bijvoorbeeld de radio dan gaat hij heel even op de radio en vervolgens weer terug naar Spotify. Doe ik iets verkeerd? Wie herkent dit probleem.

 • Gerard

  25 juni 2015 om 21:30

  ik heb echt alles gedaan en het werk nog steeds niet gedowngrade en alles weer opnieuw geïnstalleerd maar helaas het werk nog steeds niet
  Wie o wie kan mijn verder helpen

 • Marc

  26 december 2015 om 23:24

  Aanvankelijk werkt CarPlay met mijn IPhone 6 in mijn Volkswagen Passat. Echter nu werkt bellen niet meer. Ik kan contacten niet openen. Heel irritant dit. Iemand een oplossing?

 • Wesley Fabry

  27 december 2015 om 7:42

  Heb je de auto al eens opnieuw gekoppeld?

 • Ronald

  2 maart 2016 om 13:02

  Gebruik ACP nu een aantal weken en ben heel tevreden. Wil graag de apps op een ander plek indelen maar kan helaas niet terug vinden hoe dit moet of dat het überhaupt mogelijk is. Suggesties zijn welkom

 • Wesley Fabry

  3 maart 2016 om 14:25

  Dat is geloof ik niet mogelijk.

 • Leo van Mierlo

  11 augustus 2016 om 10:34

  Het systeem in m’n nieuwe BMW werkt beter en heeft meer dan m’n iPhone 6S.

 • Peter

  9 januari 2017 om 21:31

  We krijgen binnenkort een Opel Karl met Apple carplay. Ik ben dan ook erg benieuwd naar die applicatie. Ik heb wel een vraag over de kaartenapplicatie.
  Werkt de kaarten applicatie nu uitsluitend o.b.v. gps?
  Ik kan maar niet achterhalen of de app ook gebruikmaakt van je internetbundel. dat zou namelijk betekenen dat je veel geld kwijt bent aan je bundel.

  Wie kan mij hier duidelijkheid in verschaffen.

 • Wesley Fabry

  10 januari 2017 om 7:39

  @peter hij maakt gebruik van de data-verbinding van je iPhone om de kaarten op te halen. Dit is iets zuiniger dan bijvoorbeeld op je iPhone, maar nog steeds mb’s per rit. https://www.appletips.nl/carplay-navigatie-met-behulp-van-de-kaarten-applicatie/

 • Frank

  12 februari 2017 om 21:31

  Is het momenteel al mogelijk om andere apps te selecteren en te plaatsen in Apple carplay? En hoe doe ik dit dan?
  Dank u wel.

 • Wesley Fabry

  13 februari 2017 om 6:35

  @frank bedoel je dit? https://www.appletips.nl/carplay-apps-verwijderen-aanpassen/

 • Wietske

  31 juli 2017 om 14:53

  Kun je ook de navigatie van de auto gebruiken, terwijl je de rest van de carplay opties wel in gebruik hebt? (Zoals muziek van je IPhone afspelen en bellen via carplay).
  Mocht dit mogelijk zijn, kan iemand mij laten weten hoe ik dit kan instellen?

 • Wesley Fabry

  1 augustus 2017 om 10:48

  @wietske dat is per auto anders, ik kan geen garantie geven dat het bij jou auto werkt. Ik weet het dus niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!