26 april 2015

CarPlayCarPlay: Navigatie met de Apple Kaarten-app

Carplay logo Apple

In een moderne auto hoort natuurlijk tegenwoordig ook een navigatie systeem om je van A naar B te brengen. CarPlay voorziet in deze functionaliteit en maakt daarvoor gebruik van de standaard iOS Kaarten-app. Om een route met behulp van CarPlay te laten berekenen, heb je een mobiele data verbinding nodig. De kaarten applicatie maakt gebruik van je iPhone's datanetwerk. Dat is in Nederland vaak geen probleem, maar in het buitenland kan dit problemen opleveren.

Helaas kan iOS (en CarPlay) de route niet lokaal opslaan, hierdoor kun je de navigatie niet gebruiken zonder verbinding met het mobiele netwerk. Als TomTom, Navigon en andere navigatie applicaties geschikt worden voor CarPlay kan het erg interessant worden. De TomTom applicatie maakt bijvoorbeeld wel gebruik van offline kaarten.

Lees ook: Dichtbij-suggesties raadplegen in de Kaarten app via Carplay

Navigeren via de Kaarten applicatie

Start de kaarten applicatie in CarPlay, je krijgt direct je huidige locatie te zien. Activeer het scherm en selecteer 'Bestemmingen'. Hier zie je al je recente zoekopdrachten en bestemmingen, maar ook bestemmingen die je bijvoorbeeld via e-mail of bericht hebt toegestuurd gekregen.

1CarPlay-bestemmingen

Kies een gewenste bestemming uit deze lijst of selecteer het boekje (of hartje) rechtsboven om je favorieten te raadplegen. Via het vergrootglas kun je zoeken, zodra je deze opent vraagt Siri waar je heen wilt. Spreek dan bijvoorbeeld de naam van een contactpersoon in, of een adres, stad, enzovoorts. Sta je stil met de auto, dan kun je het toetsenbord gebruiken om een adres op te zoeken.

1CarPlay-navigatie-toetsenbord

Ook kun je het adres via je iPhone invoeren, let op dit is niet veilig en mag alleen als je stilstaat! Wanneer je een adres hebt geselecteerd kan een route worden gestart. Je ziet de bestemming en extra informatie zoals het aantal kilometers, aankomst- en reistijd. Indien beschikbaar kun je kiezen tussen meerder routes. Kies voor 'Start' om de route te starten.

1CarPlay-route-starten

Tijdens het navigeren krijg je via het turn-by-turn principe gesproken en visuele aanwijzingen, net zoals een traditioneel navigatiesysteem. Via de bovenste balk kun je het overzicht van de route raadplegen, in- en uitzoomen, gesproken navigatie uitschakelen of de route annuleren.

1CarPlay-navigeren

De navigatie met behulp van de standaard Kaarten applicatie werkt vloeiend en is bijzonder gedetailleerd. Omdat de kaarten altijd via het netwerk worden ingeladen zijn deze altijd up-to-date en wordt er ook met files en werkzaamheden rekening gehouden.

Kaarten via Carplay 3D weergeven

Zodra de kaarten applicatie is geopend kun je op de 3D-knop tikken om de kaarten in 3D weer te geven. Tik op de pijl-knop om de positie van je locatie te bepalen of aan te passen van richting.

Carplay kaarten app dichtbij-suggesties

Op zoek naar een autoradio met CarPlay? Er is al een Pioneer CarPlay radio vanaf € 366 bij Redcoon en vanaf € 399 bij Coolblue. Klik op links voor meer informatie.

CarPlay is beschikbaar vanaf de iPhone 5 en wordt actief wanneer je de iPhone aansluit met de USB-kabel op een CarPlay compatible auto-entertainmentsysteem. Klik hier voor alle tips over CarPlay.Reacties


 • Cloverfield

  26 april 2015 om 10:32

  Dan ga je er al vanuit dat de plek waar je naar toe wilt bestaat…
  En als die niet bestaat (grote kans), dat je eerst de straatnaam moet opzoeken via Google…
  En dat je de straatnaam invoerdatum, dat je dan een adres in Nederland krijgt ipv de us…

  Is er geen Google Maps for Carplay?

 • Wesley Fabry

  26 april 2015 om 10:47

  Tegenwoordig vindt de kaarten applicatie ook al je bestemmingen, deze is in de loop der jaren grondig verbeterd. Google Maps is nog niet geschikt voor CarPlay.

 • Leo

  25 augustus 2015 om 21:10

  Kansloos dus voor op vakantie

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!