27 november 2016

Devolo: Betere wifi in je huis via het stopcontact

Op iedere plek in je huis de beschikking hebben over een goed wifi signaal met één wifi router, zal in de meeste gevallen niet lukken. Betonnen muren/constructies en het wifi netwerk van de buren kunnen storing veroorzaken op het wifi signaal, zeker wanneer de afstand tot de wifi router groter wordt. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat het wifi bereik beter wordt en dat je bijvoorbeeld ook op zolder zonder problemen gebruik kunt maken van internet.

Devolo is een leverancier van dLAN wifi netwerk adapters waarmee je via het elektriciteitsnet in je huis het wifi bereik kunt vergroten. Simpelweg komt het erop neer dat je de aanwezige 220v installatie in je huis gebruikt als netwerk kabels. Op het appletips HQ hebben we de Devolo dLAN wifi 1200AC Starter Kit uitgebreid getest.

In een stopcontact dicht bij je router stop je een basis adapter (zender) waarop je het bestaande netwerk aansluit. Op een andere locatie in je huis waar je het wifi bereik wilt vergroten stop je de wifi adapter in het stopcontact. Deze adapter gaat als wifi access-point dienst doen. Indien nodig kun je zelfs meerdere ontvangers aansluiten op één basis adapter.

De verbinding tussen de basis adapter en de wifi adapter gaat dus via de elektriciteit bekabeling. Je hoeft dus geen extra netwerkkabels te trekken in je huis.

devolo-appletips

Aansluiting simpel en snel

Voor de gemiddelde computer gebruikers is het configureren van een netwerk een lastige klus omdat simpelweg kennis over netwerken ontbreek. Het aansluiten van een Devolo dLAN wifi Starter Kit is heel simpel. Het is eigenlijk niets meer dan de beide adapters in een stopcontact plaatsen en een netwerkkabel vanuit je router aansluiten op de basis adapter.

devolo-aansluiten

Nadat de adapters zijn aangesloten via een stopcontact zullen beide adapters zich bij elkaar aanmelden. Wanneer dit is proces is voltooid, na ongeveer 50 seconden, kun je verbinding maken met het wifi netwerk. Standaard verschijnt er een nieuw 'Devolo' wifi netwerk waarmee je verbinding kunt maken. De sleutel voor het netwerk staat op de achterzijde van de wifi adapter. Natuurlijk is het ook mogelijk om de benaming van het netwerk en de sleutel aan te passen.

De adapters kun je in ieder stopcontact plaatsen met of zonder rand-aarde, het maakt niet uit of de adapters zijn aangesloten op verschillende groepen binnen je huis. Het enige waar je op moeten letten zijn contactdozen. Als een contactdoos is voorzien van een overspanningsbeveiliging dan kan dit problemen opleveren of een daling in de performance veroorzaken.

De wifi adapter heeft ook de mogelijkheid om twee apparaten via een normale UTP netwerkkabel aan te sluiten. Dit is zeer handig als op zolder een printer of ander apparaat staat zonder wifi mogelijkheid. Sluit het apparaat aan op de adapter en deze maakt direct deel uit van je netwerk.

Devolo Cockpit

Na de bovenstaande stappen hoef je eigenlijk niets meer te doen om van het wifi netwerk gebruik te kunnen maken. Wil je gebruik maken van specifieke instellingen dan kun je gebruik van de gratis dLAN Cockpit applicatie. De applicatie is beschikbaar voor iOS, macOS en Windows.

In de cockpit applicatie kun bekijken of de link tussen de adapters in orde is en wat de actuele snelheid is tussen de adapters. Met de macOS en Windows versie heb je ook direct toegang tot alle instellingen. De iOS versie heeft op moment van schrijven een update nodig en is beperkt in gebruik.

devolo-cockpit

Met de applicatie kun je de adapters een zelfde naam en sleutel geven waardoor je een 'roaming' functie creëert. Hierdoor kun je door het huis bewegen en automatisch verbinding maken met de verschillende wifi adapters zonder steeds opnieuw in te moeten loggen. Geef hiervoor de Devolo adapters dezelfde naam en wachtwoord als je wifi router. Je kunt dit alles vrij eenvoudig instellen en de applicatie is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Verder geeft de Cockpit applicatie je ook de mogelijkheid om apparaten op basis van mac adres toegang te geven tot het wifi netwerk. Je kunt eventueel ook een tijdslimiet of tijdschema instellen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld kinderen na 21:00 de toegang tot internet ontzeggen. Het configureren van alle beschikbare extra functies zijn zeer eenvoudig vanuit de Cockpit applicatie in te stellen.

devolo Cockpit
devolo CockpitCategorie: Utilities, Entertainment
Ontwikkelaar: devolo AG
iPad & iPhone  4+  38 MB DOWNLOAD GRATIS

Verschillende modellen beschikbaar

Devolo levert dLAN adapters met verschillende snelheden 500 en 1200 Mbit/s. Voor de meeste gebruikers zal de 550 serie adapters ruim voldoende zijn. Het grote voordeel van de 1200 serie is dat deze wifi ac (2.4Ghz & 5Ghz) ondersteunt en dat de adapter is voorzien van een geïntegreerd stopcontact.

devolo-adapters-dlan

Blij verrast over de werking

De Devolo dLAN wifi 1200AC Starter Kit is drie weken lang door ons gebruikt en we zijn blij verrast hoe eenvoudig en goed het systeem werkt. De installatie is een fluitje van één cent en kan door iedereen uitgevoerd worden.

Gemiddeld haalden wij een snelheid van 320 Mbit/s over het stroomnet. De adapters waren hierbij aangesloten via een contactdoos met daarin meerdere apparaten. Als de adapter direct wordt aangesloten op een stopcontact dan loopt deze snelheid nog verder op tot +/- 450 Mbit/s. Als de adapters zich dichter bij elkaar bevinden zal een hogere snelheid worden gehaald. Op de Devolo website kun je verschillende tips vinden om de verbinding verder te optimaliseren.

Als enig minpunt kunnen we alleen noemen dat de wifi adapter vrij groot is (deze heeft het formaat van een iPhone 6/7 Plus), maar geeft je wel de mogelijkheid om gebruik te blijven maken van het stopcontact.

Een Devolo dLAN wifi Starter Kit kopen

De Devolo dLAN 500 wifi Starter Kit is te koop vanaf € 79,00. Voor de 1200 Mbit/s variant (Devolo dLAN 1200+ wifi Starter Kit) moet je aanzienlijk meer betalen deze is beschikbaar vanaf € 179,00. De Starter Kits bestaan uit één basis adapter en een wifi adapter, je kunt eventueel meerdere wifi adapters plaatsen in je huis en deze verbinden met de basis adapter.

De Devolo dLAN zijn verkrijgbaar bij o.a. Coolblue, Media Markt en Bol.com.Reacties


  • Stefan Guezen

    27 november 2016 om 13:57

    Er zijn meerdere leveranciers met een soort gelijk systeem. Sitecom LN555 is is eerder bekroond voor de goede werking en is ook nog eens goedkoper. Is het door jullie geteste systeem weer beter, nieuwer of slechts een duurdere variant van wat er al op de markt is en -in ieder geval bij mij- goed werkt?

    Gr. Stefan

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!