8 april 2015

iOS 8iOS: Siri activeren, gebruiken en handige informatie

Siri logo iOS

Na bijna 4 jaar kunnen we dan eindelijk Siri gebruiken in het Nederlands, een hele verademing voor veel iOS gebruikers want vanaf nu kun je jouw persoonlijke assistent benaderen. In dit artikel leggen we je uit hoe je Siri activeert en gebruikt. Als eerste moet je Siri activeren, dit doe je door de Instellingen applicatie te openen en te navigeren naar ‘Siri'.

Gebruik je nog iOS 9 of ouder dan vind je Siri terug via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Siri. Zet vervolgens bij de instellingen de schakelaar naast ‘Siri' aan. Bevestig door op ‘Schakel Siri in' te tikken. Via de optie ‘Taal' kun je de taal wijzigen en het is aan te raden je eigen contactenformulier te selecteren bij ‘Mijn info'. Mocht deze niet volledig zijn, pas dit dan aan in de contacten applicatie.

sirinl1

Zodra dit voltooid is kun je Siri gebruiken, hoe? Vrij eenvoudig, druk gedurende enige momenten op de thuisknop (home-button) tot Siri wordt geactiveerd, na het geluidje kun je jouw commando doorgeven. Dit kan echt van alles zijn zoals ‘Bel Tim Cook', ‘Tweet goedemorgen', ‘Zet de wekker voor half 8 ’s ochtend', enzovoorts. Ook vragen aan Siri zelf kun je stellen zoals ‘Wat ben je aan het doen', ‘Vertel eens een grapje', enzovoorts.

sirinl2

Hé, Siri gebruiken

Het is zeker aan te raden om ‘Hé, Siri; te activeren, dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Siri ▸ schakel ‘Sta Hé, Siri toe' in. Als je iDevice is aangesloten via de adapter kun je het commando ‘Hé, Siri’ uitspreken. Je iDevice zal dit herkennen en Siri activeren, onmiddellijk kun je een commando uitspreken, bijvoorbeeld ‘Bel Tim Cook’. Wil je op deze manier communiceren met Siri, dan moet je steeds voor ieder commando ‘Hé, Siri’ uitspreken, tenzij Siri je zelf een vraag stelt.

Siri nog niet compleet

Je zal merken dat Siri in het Nederlands nog in de ‘kinderschoenen' staat. Zo heeft Siri het bijvoorbeeld erg moeilijk om trailers van Engelstalige films op te vragen omdat hij niet overweg kan met de Engelse titel. Siri zal er een Nederlandse titel van maken. Ook werken sommige commando’s nog niet voldoende, maar de basis werkt wel.

Zo merk je dat Apple Siri klaar heeft gemaakt voor de Apple Watch, zodat ook wij Nederlanders en Belgen de Apple Watch met Siri kunnen gebruiken. De komende dagen gaan we tal van handige Siri tips publiceren, hou daarom onze website goed in de gaten. Siri is in het Nederlands te gebruiken op iedere iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 8.3 of hoger.

De komende dagen zullen we vele tips publiceren over Siri. Hou daarom appletips goed in de gaten via onze website, iOS App, Twitter, Facebook en Safari Push-notificaties.

Meer over Siri kun je hier terugvinden.Reacties


 • Louis

  8 april 2015 om 21:46

  Helaas bij Siri geen Nederlandse taal

 • tommie

  8 april 2015 om 22:13

  Inderdaad bij Siri nog geen Nederlands hoor ?

 • Wesley Fabry

  8 april 2015 om 22:17

  Wel updaten naar iOS 8.3 hé ;-)

 • Peter

  8 april 2015 om 22:32

  @louis en tommie; zucht…

 • Daniël uit Rotterdam

  8 april 2015 om 22:51

  Ik ben toch een beetje teleurgesteld, ook al is het net nieuw had ik toch meer verwacht van deze tech giant. Vraag ik in het Engels hoe oud een contactpersoon is krijg ik concreet de leeftijd. In het Nederlands krijg je de kaart van de contactpersoon (en daar staat niet de leeftijd, alleen de geboortedatum, dus dat wordt weer rekenen. Hetzelfde resultaat trouwens als je deze vraag stelt over Barack Obama, de Amerikaanse versie geeft via wiki concreet antwoord, de Nederlandse niet… Probeer maar! Waar kan ik feedback geven Apple?

 • michel

  9 april 2015 om 7:19

  Ik heb zowel me ipad air 2 als me iphone 6 geüpdatet, maar krijg op mijn iphone geen stem te horen op de ipad wel.
  Alle instellingen staan goed. Iemand enig idee hoe dit komt?

 • djordie

  9 april 2015 om 10:04

  Jawel hoor op mijn Iphone 4s heb ik Siri in het Nederlands! Ben er blij
  mee jammer dat het niet op een macbook zit.

 • Jeroen

  10 april 2015 om 22:36

  Op mijn iPhone 6 geen feedback van Siri in het Nederlands, in het Engels wel.

 • Rob

  12 april 2015 om 12:56

  Na installatie van iOS 8.3 op mijn iPhone (5s)heb ik stem feedback op Siri.
  Na een dag niet meer. Instellingen heb ik niet gewijzigd.
  Op mijn iPad nog steeds feedback.
  How can en wie weet wat ik er aan kan doen om stem feedback op mijn iPhone weer te herstellen.

 • Jan Aukes

  16 april 2015 om 16:53

  Bij mij zegt Siri netjes de leeftijd van mensen, hoor.

 • marcel

  26 november 2015 om 8:21

  Ik krijg bij Siri geen Stem maar enkel tekst bericht. Hoe komt dat. Bij mijn maat klapt ze echt met hem en ik krijg enkel tekst. Zelfde i phone 5s. Welke instelling moet ik gebruiken zodat ik een stem hoor ? Grtz

 • zaid

  8 december 2015 om 18:34

  hij zegt all je vragen!

 • Antonet

  13 januari 2016 om 15:59

  Ik wil ook graag Siri op m’n telefoon, maar ik heb ’t niet. Als ik de homeknop indruk krijg ik spraakbediening. Die voert alleen opdrachten uit als bel die en die, maar zegt niets terug.
  Daarnaast staat onder instellingen – algemeen ook geen siri. Hoe kan dit?

 • Johan

  18 maart 2017 om 21:07

  Siri isbte cool

Een reactie toevoegen: