27 april 2017

iOS: Siri activeren, instellen en gebruiken

Siri logo iOS

Misschien heb je recentelijk voor het eerst een iPhone of iPad aangeschaft of heb je nog niet de kans gehad om je te verdiepen in de functie 'Siri'. In deze handleiding leggen we uit wat Siri is, hoe je de functie moet activeren, instellen en gebruiken.

Wat is Siri en hoe werkt het?

Siri is een functie/optie op je iPhone en iPad en is standaard geïntegreerd in iOS. Siri is eigenlijk een persoonlijke assistent die werkt met spraakherkenning. Siri kan je helpen bij het uitvoeren van eenvoudige taken met behulp van commando's. Deze kun je gewoon uitspreken als een natuurlijke taal, de spraakassisent begrijpt dit en zal proberen je te helpen.

Siri maakt hier gebruik van de microfoons van je iPhone of iPad, lokale gegevens en gegevens op het internet. Om Siri te kunnen gebruiken moet je verbonden zijn met het internet, dit kan via het mobiele netwerk zijn of wifi.

Siri activeren en instellen

Wanneer je een iDevice voor het eerst instelt krijg je de vraag of je Siri wil activeren of niet. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan kun je Siri eenvoudig achteraf activeren via de instellingen in iOS.

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Siri'
• Schakel 'Siri' in

Siri activeren op een iPhone of iPAd

Vervolgens heb je verschillende opties die je kunt aanpassen. Kies bij 'Taal' voor de taal waarin je Siri wil gebruiken, dit mag een andere taal zijn dat wordt gebruikt voor iOS zelf. Kies een Siri-stem en tik op 'Mijn info'. Kies hier vervolgens je eigen contactkaart, deze gegevens zal de spraakassistent gebruiken om je beter te leren kennen.

Heb je nog iOS 9 of eerder? Dan vind je de instellingen voor Siri terug via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Siri

Wat is Hé, Siri en overige instellingen?

Met behulp van Hé, Siri kun je de assistent gebruiken zonder een knop te moeten indrukken. Je zegt dan 'Hé, Siri' gevolgd door het commando. Hoe dit precies werkt lees je hier uitgebreid terug. De gesproken feedback-instelling heeft te maken met het geluid dat Siri produceert. Standaard zal Siri het antwoord uitspreken met geluid, dit kun je beïnvloeden via deze instellingen.

Siri gebruiken en enkele voorbeelden

Zodra je Siri hebt geactiveerd kun je de assistent op elk moment raadplegen door de thuisknop ingedrukt te houden. De siri-golven worden geactiveerd en spreek vervolgens je commando of vraag uit. Siri zal hier antwoord op geven, tik op de microfoon om nog een vraag te stellen of om een commando uit te voeren. Druk op de thuisknop om het Siri-scherm te verlaten.

Enkele Siri voorbeelden

Siri voorbeelden en commando's

Siri kun je echt alles vragen en zal overal op reageren, of de spraakassistent ook echt een antwoord weet moet dan nog blijken. Siri kun je ondermeer vragen naar de weersverwachting, maar ook naar video's van een bepaalde fenomeen of te zoeken naar recepten. Daarnaast kun je ook commando's geven zoals het openen van een app, iemand een bericht te sturen, een afspraak inplannen voor morgen, etc. Hier onder vind je een lijst van enkele Siri-commando's en vragen.

"Heb ik een paraplu nodig vandaag?"
"Stuur [naam] een bericht via WhatsApp"
"Zet een wekker voor half 8 morgenvroeg"
"Toon mijn foto's van vorige week"
"Speel mijn nieuwste album af"
"Mail Tim over de vakantie"

Nog meer voorbeelden? Druk dan de thuisknop in om Siri te activeren. Wacht enige momenten tot Siri stopt met luisteren, tik daarna op het vraagteken onderaan het scherm, vervolgens kun je een hoop voorbeelden bekijken.

Nog meer tips over Siri

Wil je echt alles uit Siri halen? Bekijken dan onderstaande tips.

Meer dan 50 leuke en grappige Siri commando’s
Zes handige Siri commando’s voor iOS (deel 1)
Zes handige Siri commando’s voor iOS (deel 2)
Begrijpt Siri je niet? Probeer dan andere suggesties
Siri commando’s handmatig aanpassen
Alle Siri-tipsReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!