24 augustus 2016

Het gehele scherm laten uitspreken op een iPhone of iPad

iOS algemeen logo

In iOS is het ontzettend handig om geselecteerde tekst te laten uitspreken en voorlezen. Hoe je dit activeert en hoe dat precies werkt lees je hier terug.

Het nadeel hiervan is dat het alleen werkt voor geselecteerde tekst. Gelukkig kun je vanaf iOS 8 ook het gehele scherm laten voorlezen. Dit is handig voor slechtziende iOS gebruikers.

Gehele scherm laten voorlezen in iOS activeren

• Open de ‘Instellingen’ op je iPhone, iPad of iPod Touch
• Tik op ‘Algemeen’ en vervolgens op ‘Toegankelijkheid’
• Selecteer hier ‘Spraak’
• Schakel de optie ‘Spreek scherm uit’ in

scherm in iOS laten uitspreken

Wanneer je nu met behulp van twee vingers vanaf de bovenkant van je scherm veegt opent er het voorlees-menu en wordt het gehele scherm voorgelezen. In dit menu kun je de snelheid aanpassen, de schildpad staat voor traag en de haas staat voor snel. Verder kun je het voorlezen pauzeren of door-/terug spoelen via dit voorlees-menu.

De optie leest alle tekst voor die getoond wordt op het scherm, startend van linksboven. Het voorlezen van het gehele scherm kan overal in iOS, dus ook in applicaties van derden. Wil je een (nieuws) artikel laten voorlezen dan kun je het beste in Safari eerst de reader-functie activeren. Dit doe je door te tikken op de vier horizontale streepjes in de adresbalk van Safari.

Lees ook: Geluidskwaliteit van de voorlees - en spraakfunctie verbeteren

geupdate artikel, origineel van 31/10/14Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!