13 oktober 2016

macOS SierramacOS Sierra: Siri activeren, instellen en gebruiken

macOS Siri logo

Vanaf macOS Sierra 10.12 kunnen we Siri ook gebruiken op de Mac, de dienst werd in het leven geroepen zo’n 5 jaar geleden samen met de introductie van iOS 5.

Siri kan toegepast worden voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan een e-mailbericht opmaken of beantwoorden, instellingen wijzigen, gegevens opvragen. Maar ook zoekopdrachten uitvoeren op het internet, navigatie, applicaties raadplegen, foto’s zoeken, helpen bij het opstellen van documenten, enzovoorts.

Siri activeren op een Mac

Voor je aan de slag kunt moet je Siri activeren. Bij het installeren van macOS krijg je deze vraag al, zo niet kun je de de dienst inschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Siri. Vink hier de optie ‘Schakel Siri in’ aan.

De instellingen van Siri aanpassen

Zodra je de assistent hebt geactiveerd kun je de instellingen aanpassen en Siri instellen. Dit doe je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Siri. Vervolgens kun je rechts de instellingen aanpassen zoals: taal, Siri-stem, microfoon en meer. Hieronder leggen we enkele instellingen uitgebreider uit.

Siri activeren in macOS Sierra

Gesproken feedback: Wil je dat Siri spreekt? Dan moet je voor de optie ‘Aan’ kiezen, Siri zal dan altijd gesproken feedback geven en het resultaat uitspreken. Wil je liever lezen? Kies dan voor ‘Uit’ en de assistent zal altijd zwijgen.

Toetscombinatie: Hieronder kun je lezen hoe je de spraakassistent activeert, dit kan ook met een toetscombinatie, standaard is dit cmd⌘ + spatiebalk ingedrukt houden tot Siri verschijnt. Via deze instelling kun je een andere toetscombinatie kiezen of uitschakelen.

Hoe Siri gebruiken in macOS Sierra?

De spraakassistent is te benaderen op drie manier, via de eerder genoemde toetscombinatie, door te klikken op het Siri-icoon in de menubalk of via de applicatie terug te vinden in het Dock, Finder en Launchpad. Zodra de assistent actief is kun je jouw commando of vraag uitspreken, hieronder vind je enkele voorbeelden terug.

"Open het tekstdocument boodschappen"
"Hoe is het weer vandaag?"
"Toon me foto’s van afgelopen juni"
"Wie is Tim cook?"
"Maak een nieuw e-mailbericht"
"Hoeveel is 189 min 15%"
"Voeg een nieuwe activiteit toe aan Agenda op 5 oktober"

Siri gebruiken in macOS Sierra

"Stuur een bericht naar Craig"
"Zoek op het internet naar foto’s van Golden Retrievers"
"Speel Hello van Adele af "
"Hoeveel euro is 349 pond?"
"Wat is de route naar de Apple Store in Den Haag?"
"Maak het scherm lichter"
"Zoek de geboorteplaats van Mozart op wikipedia"

Ook kun je grappige commando’s en vragen stellen aan Siri, hier vind je meer dan 50 leuke spraakcommando’s terug. Nog meer inspiratie nodig? Activeer dan Siri, klik op het venster en daarna op het vraagteken voor meer voorbeelden of bekijk deze tips. Siri kun je afsluiten via het kruisje of door naast het scherm te klikken.

Siri commando of vraag handmatig aanpassen

Wanneer je merkt dat Siri je vraag of spraakcommando niet goed interpreteert kun je deze handmatig aanpassen. Klik in het Siri-venster op de gesproken tekst en pas deze naar eigen wens aan. Op deze manier kun je zelfs de gehele tekst verwijderen en een compleet ander commando of vraag invoeren.

Resultaten gebruiken in documenten

Het is mogelijk om de resultaten, zoals documenten, foto’s en video’s direct te gebruiken. Zoek je bijvoorbeeld naar foto’s van golden retrievers op het internet, dan kun je deze slepen en toevoegen aan een document zonder deze eerst te moeten bewaren. Vanzelfsprekend kun je deze resultaten ook bewaren op je Mac vanuit Siri.

Lees ook: Een Mac ontgrendelen met een Apple Watch via Auto Unlock

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Regato

  22 september 2016 om 5:45

  Wat volgens mij ontbreekt is de aansturing van Homekit, mijn Hue verlichting wil hij niet insturen……

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 8:19

  @Regato dat klopt, dat kan helaas de Mac-versie (nog) niet.

 • Simon G Maasdam

  5 oktober 2016 om 14:10

  Mijn iMac van Dec 2009 werkt niet met Sir, het betreft de iMac 27″ 2,8 Ghz Quad Core Intel i7 Super drive Ati HD 4850 – 512mb – 8 GB geheugen 1067 Mhz van dec 2009.

  Met alle drie onze Sierra gebruiker accounts werkt Siri en Airdrop tussen de IOS devices niet, Airdrop onderling met Macs kan ik niet controleren daar we al jaren niet meer over meerdere Macs beschikken. Ik had al gelezen dat bij oudere Macs niet alle functies zouden werken, maar of het nu juist op Siri en Airdrop slaat, functies waarvoor je zo’n update nu juist doet kan ik haast niet geloven.

  Siri opent dat zwarte vlak en ik kan inspreken waarbij je het gekleurde golfje een ietsje ziet bewegen, alhoewel het beweegt eigenlijk ook zonder inspreken al een beetje, maar het voert totaal niets uit.

 • Bob Salomon

  12 oktober 2016 om 10:21

  Klopt het dat siri niet werkt voor de computers van late 2009.

 • Wesley Fabry

  12 oktober 2016 om 10:23

  @rob Siri is beschikbaar op alle Macs die Sierra ondersteunen, wel moet je voldoen aan de volgende eisen: Vereist een breedbandinternetverbinding en een microfoon (ingebouwd of extern).

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!