15 oktober 2016

macOS SierramacOS Sierra: Video’s beeld-in-beeld weergeven via Safari en iTunes

Safari icoon

Een handige functie die aanwezig is op de iPad komt nu eindelijk ook naar de Mac. Vanaf macOS Sierra is het namelijk mogelijk om video's beeld-in-beeld te bekijken.

Met behulp van deze functie worden video's afzonderlijk op de voorgrond afgespeeld en kun je in principe nog andere dingen doen. Dit is handig bij het volgen van een tutorial of gewoon lekker de serie verder kijken terwijl je aan het surfen bent.

Beeld-in-beeld activeren in iTunes

• Speel een video af in iTunes
• Klik in de afspeelbalk op de twee rechthoeken met pijl
• De video wordt op de voorgrond geopend

Plaats de muisaanwijzer op de hoeken om de video te verkleinen, de video kun je nu ook slepen naar de hoeken van het scherm of helemaal uit beeld zodat deze tijdelijk verborgen wordt. De weergave kun je afsluiten door in de video te klikken op de twee rechthoeken met de pijl.

Beeld-in-beeld activeren in iTunes

Beeld-in-beeld activeren in Safari

Net zoals in iTunes moet je in Safari de video afspelen en op de twee vierkantjes klikken met de pijl om de video op de voorgrond af te spelen. Of klik met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de video om in het context-menu de weergave te activeren.

Op moment van schrijven hebben nog niet alle online video-diensten en website hun video's geoptimaliseerd voor deze weergave. Dit houdt in dat je de video's nog niet op de voorgrond af kunt spelen. Een voorbeeld daarvan is YouTube, deze toont voorlopig nog niet de mogelijkheid om direct vanuit de afspeelbalk beeld-in-beeld te activeren. Toch kun je deze weergave activeren.

beeld in beeld activeren in Safari en YouTube

Video's op de voorgrond afspelen via YouTube op een Mac

• Speel de video af via YouTube
• Klik met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de video
• Er opent een context-menu
• Klik nogmaals met een secundaire klik op de video
• Er opent nu een ander (macOS) context-menu
• Klik hier op 'Start beeld in beeld'

De weergave wordt geactiveerd. Vervolgens kun je de video ook van formaat en locatie aanpassen. Bekijk onderstaande video ter verduidelijking en om het zelf te testen.

Vind je dit te lastig? Dan kun je ook de gratis github tool van bfmatei downloaden en installeren. Dit is een Safari extensie die het mogelijk maakt snel de weergave in te schakelen voor YouTube. Klik hier om de extensie te downloaden, open het gedownloade bestand en installeer deze. De extensies kun je beheren via Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Voorkeuren ▸ Extensies.

Video's op de voorgrond afspelen in OS X

In de Mac App Store kun je een app downloaden die het mogelijk maakt om video's op de voorgrond af te spelen. Dit werkt voor Safari voor ondermeer YouTube en Netflix.

Picture in Picture - floating video window
Picture in Picture - floating video windowCategorie: Productivity, Video
Ontwikkelaar: Arthur Vanesyan
Mac OS X  4+  3 MB DOWNLOAD  € 2.29

Lees ook: Siri activeren, instellen en gebruiken op een Mac

Origineel artikel van 21/09/16Reacties


  • Sonny

    15 oktober 2016 om 17:56

    Awesome, thanks voor de tip! Mijn productiviteit zal de lucht inschieten :D

Een reactie toevoegen: