27 september 2014

iOS 8iOS: Hoe werkt gezinsdeling en wat kun je ermee?

Gezinsdeling is een nieuwe functie vanaf iOS 8 waarbij het mogelijk is om muziek en applicaties met je gezinsleden uit te wisselen waardoor deze slechts eenmalig hoeven worden aangeschaft. Daarnaast worden foto’s, agenda’s en andere zaken gedeeld met alle gezinsleden. Hoe je gezinsdeling kunt activeren en hoe je deze gebruikt lees je hieronder terug.

Het ‘hoofd’ van het gezin dient deze optie te activeren door naar Instellingen ▸ iCloud te gaan, tap op ‘Configureer delen met gezin' en vervolgens ‘Aan de slag'. Tap op ‘Ga door', herhaal dit nogmaals en controleer je creditcard en ga door. Beslis of je jouw locatie wil delen met de overige gezinsleden of niet en gezinsdeling is vervolgens geactiveerd.

gezinsdeling-activeren

Nu kun je gezinsleden gaan toevoegen via de knop ‘Voeg gezinslid toe', voer hier de naam of Apple ID van het gezinslid in en tap op ‘Volgende' om deze uit te nodigen. Het gezinslid krijgt nu een e-mail met de uitnodiging. Deze moet het gezinslid openen op een iOS 8 of hoger apparaat, tap in de mail op ‘Bekijk de uitnodiging'. Vervolgens controleert iCloud het Apple ID, dien je enkele stappen te doorlopen en wordt het gezinslid toegevoegd.

Wanneer het gezin is samengesteld kun je via de iTunes en App store via de optie ‘Aankopen' alle aankopen uit het gezin bekijken en gratis downloaden (als de ontwikkelaar van de applicatie dit toestaat). Verder is er in in de Agenda-en Foto applicatie een gedeelde familie agenda en album aangemaakt waarbij je eenvoudig de content kunt delen met je gezinsleden. Via de ‘Zoek mijn iPhone‘ applicatie kun je alle Apple apparaten van je gezinsleden bekijken, zoeken en beheren op afstand en indien geactiveerd kun je eenvoudig de locatie van je gezinsleden bekijken via de ‘Zoek mijn vrienden‘ applicatie.

gezinsdeling-zoek

Let wel op dat het Apple ID van de gezinsleden geen betaalinformatie bevat of dezelfde creditcard is gekoppeld aan het Apple ID als die van het gezinshoofd. Heb je een kind onder de 13 jaar en wil je hem of haar een gratis Apple ID aanmaken zonder creditcard dan kun je dit eenvoudig doen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tap op ‘Maak een Apple ID voor een kind aan' en volg de stappen om het Apple ID aan te maken.

Wanneer kinderen applicaties aankopen kunnen ze dit naar hartelust doen via de creditcard van het gezinshoofd, gelukkig heeft Apple ook een functie ingebouwd om dit tegen te gaan via ‘Toestemming vragen'. Dit activeert het gezinshoofd via Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tap op een gezinslid ▸ schakel de optie ‘Vraag om te kopen' in. Meer uitleg over deze functie lees je binnenkort op appletips.

Klik hier voor meer uitleg over gezinsdeling op een Mac

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Outlaw 27 september 2014 om 22:49

  Klopt het dat dit niet lukt als je geen credit card hebt? Ik gebruik altijd iTunes kaarten, heb nu nog zo’n 24 euro in m’n account staan, maar ik kan Gezinsdeling niet configureren omdat ik geen geldige betaalmethode heb geconfigureerd… :-(

 • Arnold 27 september 2014 om 22:52

  Ik begrijp het niet, of werkt het niet als je Click and Buy aan je iTunes hebt hangen ipv een creditcard?

 • Wesley Fabry 28 september 2014 om 7:56

  Werkt inderdaad alleen met creditcards..

 • Bert 22 oktober 2014 om 16:47

  Is er maar 1 agenda die kan worden gedeeld met Family of kunnen meer agenda’s worden gekoppeld?

 • Edwin 27 oktober 2014 om 8:28

  Maar moet ik nu voor iedere gratis aankoop van mijn zoon ook toestemming geven?

  (dat zou toch via zijn eigen app store account moeten kunnen?)

 • Wesley Fabry 27 oktober 2014 om 8:39

  @Edwin, ja dat moet (helaas) wel. Het gaat niet alleen om toestemming vragen voor betalende apps, maar mogen ze ook een app installeren met geweld die gratis is. Daarom moet je voor alle apps toestemming geven, betalend of niet.

 • Nell 31 oktober 2014 om 12:11

  Kunnen, na configuratie van de gezinsvoogd, ook reeds voorheen aangeschafte apps worden gedeeld?

 • Erio volders 16 november 2014 om 20:27

  Ik wil smartschool de app van de appstore kopen maar dat ging niet want ik had geen kaart dus zij mijn vader kom ik koop het en deel het wel dus hij maakt een gezin aan en voegt mij toe hij koopt de app met EEN GELDIGE BETAALMETHODE. Want gij heeft heb echt betaald … Dan wil ik hem ook downloaden door op free te drukken en dan zegt apple dat dit niet gaat want we hebben geen geldige betaalmethode … Jongens hier klopt iets niet we hebben al alles geprobeert alles wat op sites staat help aub we snappen er niets van

 • Erio volders 16 november 2014 om 20:30

  Want hij heeft die app echt betaald * was de huiste zin –‘

 • Michael 8 december 2014 om 14:10

  Ik heb zojuist gezinsdeling aangezet en alles netjes verbonden.

  Nu wil ik een betaalde app door een ander gezinslid laten downloaden. Dit lukt ook, alleen kan ik nergens de extra (betaalde) opties downloaden zonder dat ik er opnieuw voor moet betalen.

  Het gaat om de app Kolonisten van Catan. Met de extra opties krijg je extra kaarten en uitbreidingen.

  Heeft iemand een oplossing hiervoor?

 • Merlijne 27 december 2014 om 16:16

  Hier ben ik ook benieuwd naar:

  Kunnen, na configuratie van de gezinsvoogd, ook reeds voorheen aangeschafte apps worden gedeeld?

  Ik wil namelijk ook graag de TomTom app van mijn man kunnen gebruiken.

 • Wesley Fabry 27 december 2014 om 16:30

  @merlijne dat is mogelijk

 • Merlijne 21 januari 2015 om 11:52

  @Wesley, dat is goed nieuws! Maar, hoe?

  Als ik kijk bij aankopen van mijn gezinslid zie ik geen apps staan :(

 • justin 27 januari 2015 om 20:41

  ik kan configureer gezin niet aanklikken is niet dik gedrukt, terwijl
  ik wel een credit card gekoppeld heb . Wie weet hoe ik dit wel actief
  kan krijgen. Zowel op de iphone , ipad en Imac zelfde probeem.

 • Arnold 15 februari 2015 om 21:22

  Ik wil graag mijn notities delen met mijn vrouw, zodat we (o.a.) gezamenlijk een boodschappenlijstje kunnen samenstellen. Weet iemand of dit met gezinsdeling lukt?

 • Jessica de Bondt 18 februari 2015 om 10:31

  Hallo,
  Ik wil graag de gezinsconfiguratie doen, echter hebben mijn man en ik geen credit card, wij doen aankopen via een itunes-card.
  Houdt dit in dat ik dus niet gebruik kan maken van de gezinsconfiguratie?
  Dat zou erg jammer zijn want ik wil graag dat mijn dochter zichtbaar zijn in zoek mijn iphone.
  Alvast bedankt.
  Groeten Jessica

 • Uitsmijter 18 februari 2015 om 20:31

  @Jessica de Bondt:
  Schaf de app Zoek mijn vrienden aan.
  Zet deze app ook op de telefoon van je dochter.
  Dan nog even instellen dat jullie vrienden van elkaar zijn en dan kan jij zien waar zij zich bevind.

 • Saskia 21 april 2015 om 8:01

  Hoe stel ik in dat ook de notities kunnen worden gedeeld in ICloud? Ik kan nergens vinden hoe dat moet.

 • Wesley Fabry 21 april 2015 om 8:23

  Saskia, helaas kun je notities niet delen.

 • Mike 1 mei 2015 om 20:56

  Een mooie optie, zal ongetwijfeld goed werken, toch zit er een ‘maar’ aan. Ik heb twee iTunes accounts: een Nederlandse en een Amerikaanse. Van beide accounts kan ik apps etc op mijn MacBook, iPhone en iPad gebruiken zonder enige moeite. Kwa updates moet ik soms even account omswitchen maar verder werkt het gewoon goed.

  Maar nu wil ik gezinsdeling instellen, en tot en met het akkoord gaat het goed. Dan krijg ik de melding dat ik 1 van de twee accounts moet aanpassen vwb regio om het werkend te krijgen en anders geen gezinsdeling.

  Er zal marketingtechnisch wel een reden voor zijn, helemaal naadloos werkt gezinsdeling dus niet…

 • Jurgen 18 juni 2015 om 21:24

  Als je via gezinsdeling deelt, krijgt de leden dan ook beschikking over de extra aangekochte ruimte?

 • Wesley Fabry 19 juni 2015 om 8:27

  @jurgen, neen dit is gekoppeld aan een specifiek iCloud account

 • senna007 22 juni 2015 om 14:38

  Mensen pas op een waarschuwing mijnerzijds!!!
  ik heb ook gezinsdeling, 4x een verschillende account (inlognaam en wachtwoord)
  Nu koopt mijn dochter met haar eigen prepaid itunes kaart een spelletje voor 4,99 te weten:
  ” Clash of Clans Stapel edelstenen”. vervolgens worden er zonder dat ze iets anders heeft gedaan dan het speletje te spelen bij mij meerdere malen 1,98 van mijn creditcard Mastercard afgeschreven, blijkbaar doet dit spel zelf allerlei aankopen vanuit de app. Ik heb hier ook geen enkele melding van gekregen laat staan goedkeuring voor gegeven.
  Ik ben nu een beetje heel erg voorzichtig geworden met dat delen.

 • Yvette 8 juli 2015 om 8:09

  Na info op de officiele Apple-site te hebben opgezocht heb ik besloten “gezin delen’ te configuren in de icloud. Voor mijn dochter (nog geen 13) heb ik een AppleID aangemaakt, zodat ik haar gegevens kan beheren.
  Op de site staat dat ik hiervoor een creditcard nodig heb, maar dat ik na het instellen van het nieuwe Apple-ID de betaalgegevens weer kan wijzigen naar bankpas.
  Dus,….. ik heb geen creditcard, gebruik het nummer van mijn ouders, maak een Apple-ID aan en probeer daarna alles weer terug te zetten naar mijn Click-and-buy Account. NIET DUS!!! Apple weigert deze wijziging, omdat ik een gezinsaccount heb ingesteld.
  Aangezien ik mijn gegevens niet wil koppelen aan de creditcard van mijn ouders, probeer ik het gezinsaccount op te heffen en nu? Gezinsaccount is niet op te heffen, omdat ik een gezinslid jonger dan 13 in mijn account heb opgenomen en deze kan enkel verwijderd worden wanneer zij wordt overgenomen in een ander gezinsaccount?
  Niets is te veranderen, ik heb het gevoel dat ik in een vicieuze cirkel zit! Kan creditcardgegevens niet wijzigen en gezinsaccount niet opheffen!!! Heb al van alles geprobeerd, kan ook haar geboortedatum in haar Apple ID niet veranderen….. Ik wacht nu op een telefoontje van Apple Support! Ik neem aan dat zij me kunnen helpen en me een nieuwe slapeloze nacht kunnen besparen!
  Mocht er iemand tips hebben of de oplossing weten! Ik hoor het graag!!
  Hopelijk kisse

 • Wesley Fabry 8 juli 2015 om 8:28

  Yvette, gezinsdeling is altijd verbonden aan een creditcard, andere mogelijkheden zijn er niet. Het is normaal dat de creditcard gekoppeld wordt aan je dochter, omdat ze jonger dan 13 is moet ze eerst toestemming vragen, hoe lees je hier terug: http://www.appletips.nl/ios-8-toestemming-voor-aankopen-inschakelen-gezinsdeling/

  Beste is Apple te benaderen als je alles wilt opheffen, dit doe je hier: http://www.apple.com/nl/support/icloud/contact/ (klik op Aan de slag ▸ Account en configuratie ▸ Delen met gezin)

 • Anne 13 juli 2015 om 10:21

  Ha wesley!
  Ik heb mijn beide dochters van onder de 13 een iPhone 4 gegeven en een gezinsaccount aangemaakt. Beide hebben nu eigen iCloud email. Alleen zijn we net op vakantie, heb mijn vaste computer niet bij me en wil ik graag ook mijn muziek met ze delen, hoe kan ik dat via mijn iPhone aanzetten? Zo ook mijn apps…?

 • Wesley Fabry 13 juli 2015 om 10:27

  @anne jij moet op je iPhone gaan naar Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tik op jezelf ▸ Schakel de optie ‘Deel mijn aankopen’ in. Vanaf dat moment kunnen je kids jouw aankopen downloaden, via de App Store app ▸ Updates ▸ Bovenaan op ‘Aankopen’ tikken ▸ een gezinslid kiezen.

 • Anne 14 juli 2015 om 9:20

  Er staan dan geen aankopen in…?
  Ook zie ik bij hun iCloud geen keuze voor gezinslid? Alleen hun eigen email. Bij mij wèl!
  Al twee x aan en uit gezet, maar mag niet baten!

 • Wesley Fabry 14 juli 2015 om 9:22

  @anne dat is erg vervelend, dan kun je het beste contact opnemen met apple via http://www.apple.com/nl/support/icloud/contact/ (klik op Aan de slag ▸ Account en configuratie ▸ Delen met gezin) (kan ook op je iPhone op vakantie)…

 • dennis 4 oktober 2015 om 18:55

  heb mij visacard gegevens ingevuld alles klopt maar dan !!!

  om door te gaan dien u de fouten hier onder te corrigeren ????

  maar hij geeft ook niets aan wat er fout is wat doe ik dan fout ????

 • Jeannette sprenkeling 4 oktober 2015 om 20:25

  Belachelijk dat je alleen via creditcard kan betalen.Heb mijn gezin aangemeld en betaald via click and buy. Nu blijk ik niet verder te kunnen….

 • Petra 1 november 2015 om 22:11

  Als mijn dochter toestemming vraagt voor een app-aankoop (optie uit Delen met gezin) komt dit kort in een bericht bovenaan mijn scherm. Soms ben ik te laat met toestemming verlenen en is het bericht al weer van mijn scherm verdwenen. Waar kan ik dat bericht dan terugzoeken?

 • Ise Boumans 13 december 2015 om 12:08

  Ik heb de gezinsdeling goed ingesteld. Alle leden delen hun aankopen. Toch zie ik (bij “Aankopen” in de App Store) bij de gezinsleden enkel apps staan en GEEN MUZIEK of IBOOKS. Dat geldt in alle richtingen terwijl er absoluut wél aankopen gebeurd zijn.
  Waar moet ik het dan vinden ? Hoe krijg ik die muziek en boeken dan wel binnen bij de anderen ?

 • Wesley Fabry 13 december 2015 om 14:39

  Muziek vind je in de iTunes Store app bij meer – aankopen
  Boeken vind je in de iBooks app bij aankopen..

 • Jessica Poot 25 december 2015 om 23:19

  Ik heb een creditcard toegevoegd speciaal voor gezinsdeling.
  Nu wil ik een Apple-id aanmaken voor mijn dochter van 8, maar krijg steeds de melding “Er is een creditcard nodig”.
  Het lukt me dus niet een Apple-id aan te maken. Iemand een idee hoe het wel gaat lukken?

  Mijn andere dochter van 13 en mijn man konden wel gewoon toegevoegd worden aan gezinsdeling. De creditcard moet dus wel goed zijn lijkt me.

  Ik hoop dat iemand me kan helpen.

 • Wesley Fabry 26 december 2015 om 16:13

  @Jessica heb je hier het Apple ID aangemaakt? http://appleid.apple.com

 • Monique 27 december 2015 om 5:06

  Wanneer ik mijn dochter een uitnodiging stuur en zij accepteert krijgt zij een melding dat ze al lid is. Maar dat is ze niet.
  Wat gaat er nou mis?

 • Wesley Fabry 27 december 2015 om 7:44

  Het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl met schermafbeeldingen van de melding en welke gegevens er staan bij instellingen – icloud – gezin bij je dochter en bij jezelf

 • janneke 28 januari 2016 om 22:10

  Ik heb samen met mijn vriend delen met gezin.
  Nu heeft hij via zijn apple id een grotere opslag gekocht bij iCloud, is deze ook te delen?

 • Wesley Fabry 29 januari 2016 om 8:42

  @janneke dat is helaas niet mogelijk, bij gezinsdeling moet ieder lid zijn of haar opslag apart vergroten als dat nodig is.

 • Mary 1 februari 2016 om 12:56

  Onze dochter heeft een iphone 4 en kan ik niet toevoegen bij delen met gezin. Moet je ios 8 hebben naar de 4 kan deze niet oploaden…. Is daar een oplossing voor?

 • Wesley Fabry 1 februari 2016 om 13:34

  @Mary, helaas dat is niet mogelijk, de enige oplossing is een iPhone te geven die wel iOS 8 of hoger heeft. Maar gelukkig kun je met ‘Beperkingen’ een hoop blokkeren zodat er geen apps geïnstalleerd kunnen worden bijvoorbeeld: http://www.appletips.nl/ios-installeren-van-apps-en-in-app-aankopen-uitschakelen/

 • Marry 5 februari 2016 om 20:49

  Ik vind gezinsdeling echt ideaal. Maar nu is mijn creditcard in januari verlopen en heb ik de nieuwe gegevens ingevoerd. Nu krijg ik helaas steeds de melding dat ik mijn betaalmethode moet bijwerken. Wanneer ik dit doe, krijg ik steeds de melding. Uw betaalmethode is afgewezen. Voer een ander betaalmethode in.
  Wij kunnen nu helemaal niets updaten en downloaden.
  Is hier een oplossing voor

 • Nanette 6 februari 2016 om 9:29

  Ik gebruik delen met gezin en hieronder vallen ook mijn beide kinderen. Nu heeft een van de twee een iTunes kaart gekregen voor haar verjaardag, Deze heeft ze gekoppeld aan haar eigen account. Maar bij aankoop van een app, nadat ik akkoord heb gegeven, wordt gevraagd om de verificatiecode van mijn creditcard. Ze kan er niet voor kiezen haar tegoed te gebruiken. Hoe kan ze haar tegoed gebruiken?

 • Nik 19 februari 2016 om 14:42

  Ik heb gezinsdelen met creditcard ingesteld en werkt prima. Daarnaast heb ik nog een waarde van een reeds aangekochte iTunes kaart in mijn App Store staan. Ik wilde een cadeau kopen en met die iTunes kaart, maar ipv daarvan werd het toch van mijn creditcard afgenomen.
  Kan ik, wanneer gezinsdelen actief is, toch nog een betaling doen met de iTunes kaart? Zo ja, hoe?

 • Wesley Fabry 19 februari 2016 om 14:56

  @Nik dat kan zeker, maar het hangt er vanaf hoe veel tegoed je nog hebt, alleen volledige bedragen kunnen afgetrokken worden van je tegoed. Het is niet te forceren, het gebeurt geheel automatisch.

 • Harry 26 maart 2016 om 11:17

  Tot voor kort had ik al mijn Apple devices op 1 Apple ID aangemeld. Sinds kort heb ik gezinsdeling aangezet en voor mijn zoon zijn iOS device omgezet naar een nieuw Apple ID. Alles werkt perfect, maar nu mijn vraag : Als ik een backup in iTunes van een iOS device van een gezinslid wil maken, moet dat dan gebeuren met het Apple ID van dat iOS device of kan het ook gedaan worden met het Apple ID van het ‘hoofd’ van het gezin?

 • Sandra 15 oktober 2016 om 22:49

  Kun je bij gezinsdeling ook ieder je eigen creditcard houden?

 • Wesley Fabry 16 oktober 2016 om 7:15

  @sandra dat is helaas niet mogelijk, alleen het gezinshoofd kan een creditcard toevoegen en beheren.

 • Claudette 29 oktober 2016 om 12:34

  Beste, ik krijg helaas steeds de melding dat ik mijn betaalmethode moet wijzigen. Wanneer ik dit doe, krijg ik steeds de melding. Uw betaalmethode is afgewezen. Voer een ander betaalmethode in.
  Ik kan nu niet instellen. Ik zie dat Marry hetzelfde probleem heeft.

 • Wesley Fabry 29 oktober 2016 om 12:50

  @claudette in dat geval kun je beter Apple zelf raadplegen, zij kunnen specifiek opzoek gaan naar het probleem. Je kunt ze (gewoon in het Nederlands) raadplegen via: http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • ramona 1 januari 2017 om 22:12

  hoi iemand een idee wat ik kan doen ,ik heb een apple id ben er gezinshoofd in ,man en 2 dochters staan erin , alle aankopen gaa via mijn mastercard ,maar ik kan bij vind iphone alleen mezelf zien , de andere toestels zien elkaar allemaal maar vinden ij dus ook niet , als gezinshoofd zou je dus bij stel je gezin in de andere in de lijst hebben staan maar krijg hier melding op dat mijn gmail al in gebruik is voor gedeelde aankopen en ik aan mezelf een uitnodiging moet vragen voor delen met gezin ,snap er niks van

 • Wesley Fabry 2 januari 2017 om 8:39

  @Ramona Neem een toestel van jou erbij en ga naar Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tik op jezelf ▸ Schakel de optie ‘Deel mijn aankopen’. Vanaf dat moment kan iedereen je zien, als dit niet het geval is kun je eventueel het gezin verwijderen en weer opnieuw toevoegen of even Apple raadplegen via http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • Arne 9 januari 2017 om 10:31

  Beste, mijn vriendin heeft de recentste iPhone van ons 2. Dus nemen we alle vakantie foto’s met haar iPhone. Nu is de 5GB gratis iCould opslag te weining. Kan ik via “Delen met gezin” mijn creditkaart gebruiken die aan mijn account hangt om een upgrade van haar iCloud naar 50GB te betalen?

 • Wesley Fabry 9 januari 2017 om 10:46

  @arne in ons gezin gaan de bedragen af van de creditcard die aan gezinsdeling hangt, dus ja.

Een reactie toevoegen: