16 april 2017

Gezinsdeling instellen en gebruiken op een iPhone, iPad of Mac

Gezinsdeling is een functie die vanaf iOS 8 en OS X Yosemite beschikbaar is. Met de functie is het mogelijk is om muziek, films, boeken en applicaties met je gezinsleden uit te wisselen waardoor deze slechts eenmalig moeten worden aangeschaft. Daarnaast worden foto’s, agenda’s en andere zaken gedeeld met alle gezinsleden.

De functie zorgt ervoor dat je applicatie niet meerdere malen moet kopen omdat ze onderling gratis gedeeld kunnen worden. De meeste applicaties kun je gratis onderling uitwisselen, maar sommige apps zijn 'sluw'. Een voorbeeld daarvan in Mario Run van Nintendo, via een in-app aankoop moet je het volledige spel ontgrendelen. In-app aankopen kunnen niet worden gedeeld onderling en moet dus ieder gezinslid hiervoor betalen.

Gezinsdeling instellen op een iPhone of iPad

Het 'hoofd’ van het gezin dient deze optie te activeren door naar Instellingen ▸ iCloud te gaan. Tik op 'Configureer delen met gezin' en vervolgens 'Aan de slag'. Vanaf iOS 10.3 vind je deze instelling terug via Instellingen ▸ Je naam. Tik daarna op 'Ga door' en volg de stappen op het scherm. Controleer je creditcard en ga door. Beslis of je jouw locatie wil delen met de overige gezinsleden of niet en gezinsdeling is vervolgens geactiveerd.

Gezinsdeling activeren in iOS

Gezinsdeling activeren op een Mac

Het ‘hoofd’ van het gezin dient deze optie te activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud, klik op ‘Configureer gezin' en doorloop de stappen die iCloud van je vraagt. Dit is het o.a. controleren van creditcard gegevens.

Gezinsleden toevoegen aan je Gezin

Zodra de dienst is geactiveerd kun je gezinsleden gaan toevoegen, dit kan alleen het gezinshoofd. In iOS doe je dit via Instellingen ▸ iCloud ▸ Delen met gezin, vanaf iOS 10.3 doe je dit via Instellingen ▸ je naam ▸ Delen met gezin. Tik op de knop 'Voeg gezinslid toe' en vul hier de naam of het Apple ID van het gezinslid in. Tik op volgende en volg de stappen tot het toevoegen van een gezinslid. Op een Mac kun je dit doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer gezin ▸ klik op de plus-knop.

Het gezinslid krijgt nu een e-mail met de uitnodiging. Deze moet het gezinslid openen op een apparaat met iOS 8 of nieuwer of op een Mac met OS X Yosemite of nieuwer. Tik/klik in de mail op 'Bekijk de uitnodiging', in sommige gevallen kun je dit ook doen via een interactieve melding op je iPhone, iPad of Mac. Vervolgens controleert iCloud het Apple ID en moet je enkele stappen doorlopen, daarna wordt het gezinslid toegevoegd.

Gezinsdeling op een MAc

Wat kun je met 'Delen met gezin'?

Wanneer het gezin is samengesteld kun je via de iTunes en App store via de optie 'Aankopen' alle aankopen uit het gezin bekijken en gratis downloaden (als de ontwikkelaar van de applicatie dit toestaat). Verder is er in in de Agenda en Foto applicatie een gedeeld familie agenda en album aangemaakt waarbij je eenvoudig de content kunt delen met je gezinsleden. Via de 'Zoek mijn iPhone' applicatie kun je alle Apple apparaten van je gezinsleden bekijken, zoeken en beheren op afstand. Tot slot kun je indien geactiveerd eenvoudig de locatie van je gezinsleden bekijken via de 'Zoek mijn vrienden' applicatie of via de Berichten applicatie.

Vanaf iOS 11 en High Sierra kun je de iCloud-opslag delen met je gezin, dit houdt in dat iedereen gebruik kan maken van één opslag-abbonnement. Alle info lees je terug in deze handleiding.

Aankopen voor delen met gezin

Betalingen uitvoeren via Gezinsdeling

Alle leden uit het gezin gebruiken de creditkaart gegevens die zijn gekoppeld aan het gezin. Dit zijn de gegevens die het hoofd heeft toegevoegd aan zijn of haar Apple ID. Alle aankopen worden van deze creditkaart afgeschreven, wil je dit niet dan kun je nog gebruikmaken van iTunes kaart. iTunes tegoed wordt namelijk eerst gebruikt voor aankopen, daarna pas de creditkaart.

Heb je een kind onder de 13 jaar en wil je hem of haar een gratis Apple ID aanmaken zonder creditkaart dan kun je dit eenvoudig doen via Instellingen ▸ je naam of iCloud ▸ delen met gezin ▸ Voeg gezinslid toe ▸ tik op 'Maak een Apple ID voor een kind aan' en volg de stappen.

Hoe zit het met Apple Music?

Wanneer het hele gezin van Apple Music wil profiteren moet het hoofd een gezinsabonnement afsluiten. Voor een vast bedrag per maand kunnen maximaal 5 gezinsleden gebruikmaken van dit abonnement. Hoe je dit activeert lees je hier terug.

Kinderen toestemming geven tot het downloaden van apps en meer

Wanneer kinderen (onder de 13 jaar) applicaties aankopen kunnen ze dit naar hartelust doen via de creditkaart van het gezinshoofd. Gelukkig heeft Apple ook een functie ingebouwd om dit tegen te gaan via 'Toestemming vragen'. Dit activeert het gezinshoofd via Instellingen ▸ je naam / iCloud ▸ Delen met gezin ▸ Tik op een gezinslid ▸ schakel de optie 'Vraag om te kopen' in. Meer uitleg over deze functie lees je hier terug.

Lees ook: Kijken of een aankoop in aanmerking komt voor delen met gezinReacties


  • Jim

    16 april 2017 om 21:46

    Delen met gezin alleen mogelijk met IOS en/of macOS?

  • Wesley Fabry

    16 april 2017 om 21:47

    @jim met wat anders wil je nog?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!