28 september 2014

iOS 8iOS 8: Toestemming voor aankopen inschakelen (gezinsdeling)

Met behulp van de nieuwe gezinsdeling-functie in iOS 8 kun je eenvoudig een gezin samenstellen en alle aankopen delen tussen de gezinsleden. Dit wil zeggen dat wanneer iemand in het gezin een applicatie download, deze gratis (indien de app ontwikkelaar dit toestaat) kan downloaden en gebruiken. Dit geldt overigens ook voor muziek dat gedownload wordt in iTunes.

Omdat iedereen in het gezin dit kan doen, wil het dus zeggen dat je zoete lieve kindjes dit ook kunnen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat zij jouw creditcard gaan plunderen en daarom kun je voor je kinderen (onder de 13 jaar) een Apple ID aanmaken. Het gezinshoofd kan dit eenvoudig doen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tap op 'Maak een Apple ID voor een kind aan' en volg de stappen om het Apple ID aan te maken.

Vervolgens kun je jouw kinderen verplichten toestemming via iOS te vragen voor ze een aankoop kunnen verrichten. Dit activeert het gezinshoofd via Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tap op een gezinslid ▸ schakel de optie 'Vraag om te kopen' in.

toestemminggezinsdeling2

Wanneer een van de kinderen een applicatie wil downloaden (betaald of gratis) dan moet deze eerst toestemming vragen aan het gezinshoofd of andere leden die toestemming kunnen verlenen. Via het pop-up menu kan het kind op de knop 'Vraag' tappen om toestemming te vragen, hierna krijg een gezinslid de vraag of het kind de applicatie mag downloaden. Zodra hier mee wordt ingestemd wordt de applicatie gedownload op het iDevice van het kind.

toestemminggezinsdeling1

Naast het gezinshoofd kun je ook andere (volwassen) gezinsleden toestemming geven om download aanvragen goed te keuren. Dit doe je via Instellingen ▸ iCloud ▸ Gezin ▸ Tap op een gezinslid ▸ schakel de optie 'Ouder/voogd' in.

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Rado

  28 september 2014 om 11:34

  Leuke en gemakkelijke functie, maar hoe zit het met gezinsleden ouder dan 13 jaar die best mijn creditcard mogen gebruiken maar pas na mijn goedkeuring. Kan ik dat ook instellen of heeft iedereen dan onbeperkt toegang tot mijn creditcard?

 • Ruud

  28 september 2014 om 11:46

  Als een familielid ouder is dan kan je deze optie niet aanzetten. Wel kan je een familie lid ook ouder / voogd maken zodat hij of zij de aankopen ook kan goedkeuren.

  Jammer dat Apple dit niet een standaard optie van maakt. 14 t/m 18 mag van mij nog steeds vragen inderdaad. Hangt ook een beetje van de jeugdige af natuurlijk.

 • Wesley Fabry

  28 september 2014 om 13:16

  Helaas hebben de pubers vrij spel en kunnen ze je creditcard plunderen. De optie is maar beschikbaar tot en met 13 jaar.

 • Wsjack

  30 september 2014 om 0:06

  Voor kinderen tot 13 jaar staat deze optie aan, vanaf 13 jaar heb je als ouder de keuze. Plunderen is er dus niet zomaar bij. Vervelende is wel dat er ook toestemming gevraagd wordt voor gratis apps. Van mij hoeven ze daar geen toestemming voor te vragen, enkel wanneer het geld kost wil ik deze optie aan hebben staan.

 • Maarten

  26 oktober 2014 om 15:25

  nog iemand problemen met in game aankopen? Stel ik installeer een gratis spel bvba planes en ik koop hiervoor inname een uitbreidings pakket dan kan de rest van het gezin hier niet van genieten?

 • Kim

  8 november 2014 om 15:21

  Ik heb het bovenstaande gedaan, maar als mijn zoon op zijn iPod touch 5 een aankoop doet en hij drukt op “vraag” dan krijg ik geen bericht voor toestemming, maar hij kan hem ook niet downloaden. Wat doe ik niet goed ??

 • Christophe

  23 november 2014 om 0:19

  Bij ons werkt dit niet. Ik ben ingesteld als gezinshoofd en ik heb een account aangemaakt voor mijn dochter maar ik zit met een paar problemen. Als ze iets wil downloaden of kopen moet ze mijn wachtwaoord ingeven wat ik al raar vind. Nadien als dat gebeurd is krijgt ze die popup om me toelating te vragen. Ze drukt erop maar ik krijg nooit een vraag van haar binnen. Waar zijn die aanvragen dan? Werkt dus voor geen meter.

 • sieb

  18 juni 2015 om 8:37

  werkt prima maar de melding zit verstopt.. veeg op de iphone van het gezinshoofd van boven naar beneden om de widgets te openen. tik dan rechts op “berichtgeving”en dan staat onder family een melding over je kinderen die aankopen willen doen

 • Arnold

  17 augustus 2015 om 7:35

  Helaas Sieb,

  Daar zie ik alleen de meldingen van de nieuwe gezinsleden, en niet de goedkeuringsverzoeken. Van de 5 verzoeken van afgelopen weekend heb ik er maar 1 op tijd gezien en kunnen goedkeuren.

 • Marieke

  25 augustus 2015 om 11:48

  Is er nog een andere plek waar je de verzoeken kunt terugvinden? Ik raakte per ongeluk het verzoek bericht aan in de berichtgeving en toen was hij verdwenen voordat ik toestemming kon geven.

 • Sjon

  11 september 2015 om 7:17

  Ik had de melding per ongeluk gemist. Waar kan ik alsnog goedkeuring geven?

 • Hélène

  27 september 2015 om 9:27

  Ik lees even mee. Ik krijg de verzoeken ook niet door en ze staan niet onder berichten. Ben heel benieuwd wie de oplossing weet!

 • Hélène

  27 september 2015 om 9:29

  Onder berichten staat ook geen family. Moet je dat misschien ergens aanzetten?

 • Bram

  29 september 2015 om 19:48

  Ik gebruik de app voor mijn familie als mijn zoon toestemming vraagt en ik krijg de pop up dan wil ik net op accepteren klikken alleen dan verdwijnt dit bericht dit gebeurt elke keer ? Iemand een oplossing van deze bug ? Mvg Bram van unen

 • arno

  19 oktober 2015 om 1:16

  Hallo Alles ingesteld maar ik krijg dat verzoek niet door op mijn telefoon om het goed of af te keuren wat staat er fout ?

 • sylvia

  19 oktober 2015 om 10:01

  Hi, hier hetzelfde. Alles ingesteld en het heeft even gewerkt. Nu krijg ik de aanvragen niet meer. Weet ook niet waar ik ze zou moeten vinden. Het is geen email die je nog kan terugvinden. Waar vind ik de aanvragen en/of wat doe ik fout? Iemand nog tips?

 • Ilse

  20 oktober 2015 om 16:19

  Ik heb hetzelfde probleem met toestemming geven krijg niets binnen op iPhone wel op iPad met zelfde account ?! heeft iemand al een oplossing?

 • michiel

  6 januari 2016 om 22:13

  Ik had hetzelfde probleem, nergens een oplossing te vinden tot ik op een Engelse site de volgende oplossing tegenkwam:
  Het apparaat van het kind is waarschijnlijk niet nieuw maar van een ander gezinslid. Als je daar de iCloud van diegene uithaalt en vervolgens die van het kind op zet lijkt het goed te staan. Echter in de instellingen van iTunes en App Store moet je ook nog de juiste iCloud van het kind erin zetten.
  Dan krijg je niet meer de vraag om je wachtwoord voor app store/icloud te geven en krijg je wel de uitnodiging (die je niet krijgt omdat het je eigen iCloud account is)
  Bij je eigen apparaat kan je bij berichtgeving instellen wat voor soort bericht je krijgt (of die automatisch weggaat of blijft staan) per app. Tevens kun je de berichten terugvinden door naar berichtencentrum te gaan (swipe van boven naar beneden) en dan zie je de uitnodigingen terug die nog open staan.
  Tenslotte kan het gezinshoofd nog andere ouders/voogden toewijzen in de instellingen van de iCloud family sharing
  Hoop dat jullie er zo ook uitkomen want vervelend probleem

 • Belinda

  26 mei 2016 om 8:33

  Hoi
  Ik heb per abuis mijn zoon (is wel 13 jaar) uit family sharing gehaald. Maar ik wil hem er terug in hebben. Ik nodig hem uit, maar hij krijgt de uitnodiging niet binnen…
  Waar vind ik de uitnodiging`? Staat niet onder berichtencentrum

 • Wesley Fabry

  27 mei 2016 om 8:14

  Belinda, Dat is erg vervelend, je kunt Gezinsdeling in zijn geheel uitschakelen en opnieuw starten, als dit niet werkt kun je het beste Apple zelf raadplegen via http://www.apple.com/nl/support/contact/ (Is Nederlands, bellen, mail en chat)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!