13 juni 2017

Beveilig je online diensten met twee-staps-verificatie

3 min leestijd
Beveilig je online diensten met twee-staps-verificatie
Handleiding  
3 min leestijd

De laatste tijd is het hacken van (sociale media) accounts weer volop in het nieuws. Nog steeds zijn er een hoop mensen die een te makkelijk en/of vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al hun accounts. Dit is zeer onverstandig, want zo is de kans groot op fraude en hacken.

Daarom is het belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te bedenken, gebruik hiervoor zeker deze tips. Daarnaast raden we aan altijd, indien beschikbaar, de twee-staps-verificatie in te schakelen. Dit is een extra beveiliging die ervoor zorgt dat de kans stukken kleiner is om gehackt te worden.

Wat is twee-staps-verificatie

De verificatie is een extra stap om te kunnen inloggen via een bepaalde dienst. In de meeste gevallen is dit een code die je toegestuurd krijg via sms, mail of een speciale app. Hierdoor heeft een hacker (of een andere kwaadwillige) een extra stap nodig om te inloggen. De functie werkt als volgt: je logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord, daarna krijg je een boodschap te zien dat er een code is verzonden. Deze code heb je in de meeste gevallen ontvangen via sms, vul deze code in en het inloggen wordt voltooid.

Uiteraard heb je tijdens de activatie je eigen telefoonnummer moeten opgeven en bevestigen. Op dit telefoonnummer wordt altijd de code toegezonden. Heb je geen beschikking over je telefoon, dan kun je met de herstelcodes alsnog inloggen. Deze herstelcodes moet je uiteraard veilig opbergen, bijvoorbeeld in een vergeldende notitie.

twee-staps-verificatie en factor-authenticatie icloud

Verschil tussen twee-staps-verificatie en twee-factor-authenticatie

Apple maakt naast de traditionele verificatie ook gebruik van twee-factor-authenticatie. De dienst is te vergelijken met de eerste variant (twee-staps-verificatie). Toch geeft Apple aan dat de nieuwe manier verbeterd is, maar geeft niet prijs wat. Apple zegt: "Deze gebruikt verschillende methoden om apparaten te vertrouwen en controlecodes te verschaffen. Bovendien biedt deze een meer gestroomlijnde gebruikerservaring."

Naast het toestaan krijg je ook direct de locatie van inloggen te zien en kun je de inlog bevestigen via al je vertrouwde apparaten zoals iPhone, iPad, Mac, etc. Ook diensten zoals Google stappen over op authenticatie, vooral op de achtergrond zijn hier verbeteringen aangebracht. Wat deze dienst precies is leggen we hier stap voor stap uit.

Handleidingen om de extra verificatie te activeren

Met deze informatie in het achterhoofd is het dus raadzaam om de verificatie in te schakelen. Een kwaadwillige kan dan wel je wachtwoord hebben, deze zal tot slot altijd nog de ontvangen code moeten hebben. Omdat jij deze code ontvangt terwijl je niet hebt ingelogd weet je vrijwel zeker dat iemand anders dit zonder jouw medeweten probeert te doen.

twee-staps-verificatie inschakelen voor linkedin

Het inschakelen van deze extra beveiliging is verschillend per online dienst, hieronder vind je de handleidingen terug voor de meest populaire diensten. Staat de een dienst niet tussen? Controleer dan op de website van deze dienst of ze ondersteuning bieden voor twee-staps-verificatie of twee-factor-authenticatie.

Twee-factor-authenticatie voor Apple ID en iCloud (aanrader)
Twee-staps-verificatie voor Apple ID en iCloud
Extra verificatie voor Google, gmail en Google Drive
Facebook
Twitter
Instagram (nog niet actief voor iedereen)
LinkedIn
Dropbox
Evernote
Adobe ID (Photoshop, Lightroom, etc.)

ook interessant
Een vergeten Apple ID of iCloud wachtwoord herstellen
Een vergeten Apple ID of iCloud wachtwoord herstellen

Vergeten Apple ID of iCloud wachtwoord herstellen, uitleg hoe je het vergeten wachtwoord kunt wijzigen met o.a. twee-factor-authenticatie

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt11/08/2017 11:16
Categorie Handleiding
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  2 reacties


Reacties

  • bert
    20 januari 2017 om 20:33

    allemaal erg kortzichtig bedacht.
    Je kunt toch geen 300 wachtwoorden onthouden en of vastleggen en bijhouden.
    Dan heb je nog die grappige webmasters die je plots verplichten bij het inloggen dat je je wachtwoord moet wijzigen. Erg handig onderweg.
    En wie zegt dat ik apple kan vertrouwen?
    Iedereen die zegt dat je het beste het veiligst bij hun uit bent, is per definitie al niette vertrouwen. Blijft bovendien dat alles te hacken is.
    Dit wachtwoorden geneuzel staat ver van de dagelijkse realiteit voor een gewone burger.

  • Jasper
    20 januari 2017 om 20:45

    Bert, denk toch dat je het hele artikel niet begrepen hebt. Tweestapsverificatie is namelijk een extra beveiliging waarbij het hacken vrijwel onmogelijk is. Als je dan een paar verschillende wachtwoorden gebruikt ben je al super veilig.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store