18 september 2017

ScreencastWat is AirDrop en wat kun je ermee?

Airdrop

Met behulp van AirDrop kun je snel en eenvoudig content uitwisselen met andere iOS en OS X gebruikers in de buurt. Via een directe verbinding kun je razendsnel foto’s, video’s, websites, locaties en meer delen.

AirDrop is te benaderen in iOS, maar ook via een Mac. Sinds OS X Yosemite en iOS 8 kun je ook gegevens uitwisselen tussen iOS en Mac. Hoe je deze optie gebruikt en wat je er voor nodig hebt lees je hieronder terug.

Wat heb je nodig om AirDrop te kunnen gebruiken

AirDrop kan alleen worden gebruikt op iPhone 5 of nieuwer, iPad Pro, iPad (4e generatie) of nieuwer, iPad mini of nieuwer, iPod touch (5e generatie) of nieuwer en een Mac met OS X Yosemite of nieuwer. Verder moet wifi en Bluetooth actief zijn om bestanden uit te wisselen. Een iDevice met iOS 7 kan onderling content versturen, maar niet naar een Mac dit kan pas vanaf iOS 8.

Airdrop inschakelen op een iOS apparaat

Veeg vanaf de onderkant van het scherm met één vinger omhoog om het bedieningspaneel te openen. Tik op de optie 'AirDrop' en kies één van de drie opties: 'Alleen contacten': alleen uw contacten kunnen jouw iOS-apparaat zien (iCloud verreist), 'Iedereen': alle iOS-apparaten in de buurt kunnen jouw apparaat zien, of 'Uit'. Wanneer je AirDrop inschakelt wordt automatisch wifi en Bluetooth geactiveerd, is dit niet het geval dan moet je dit handmatig doen.

Airdrop activeren, ook iOS 11

Airdrop inschakelen vanaf iOS 11

Het bedieningspaneel is onder iOS 11 geheel vernieuwd en kun je nu zelf aanpassen, meer info. Ook AirDrop is verhuisd, heeft geen eigen knop meer en zit verstopt in het bedieningspaneel. Veeg met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog om het bedieningspaneel te openen. Op een iPhone X veeg je in de rechterbovenhoek omlaag om deze te openen. Leg je vinger op het wifi-icoon of druk stevig (3D Touch) om de AirdDrop-knop weer te geven. Tik op de knop en kies een gewenste optie. Verder werkt AirDrop precies hetzelfde als voorheen.

Airdrop inschakelen op een Mac

Schakel wifi en Bluetooth in, dit kun je doen via de menubalk of  ▸ Systeemvoorkeuren. Open daarna Finder en klik in de navigatiekolom op 'AirDrop'. Onderaan het venster kun je net zoals hierboven staat omschreven kiezen voor Contacten, Iedereen of Niemand. Wanneer er apparaten in de buurt beschikbaar zijn worden deze in dit venster getoond. Wil je verbinding maken met Macs met OS X 10.9 Mavericks of ouder, kies dan voor de optie 'Vindt u niet wat u zoek?'.

AirDrop inschakelen op een MAc

Hoe foto’s, video’s, websites, locaties en meer delen via AirDrop?

Het delen via AirDrop is erg eenvoudig, wanneer je bijvoorbeeld foto’s of video’s wilt delen dien je deze eerst allemaal te selecteren, tik/klik daarna op de deelknop (vierkant met pijl omhoog) en tik op de naam van een AirDrop-gebruiker of Apple-apparaat in de buurt. Het delen van andere content gaat op precies dezelfde wijze als bij foto’s, tik/klik op de deelknop en kies de gewenste gebruiker.

Op deze manier kun je websites, locaties, bestanden, documenten, contacten en meer delen. AirDrop is altijd via het deel-menu te raadplegen zowel in iOS als OS X (macOS). Op de Mac is het ook mogelijk om bestanden te slepen naar de beschikbare gebruikers in het Finder venster. Klik hier voor meer informatie over AirDrop tussen een Mac en iDevice.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Contactpersonen niet zichtbaar in het deel-menu

Soms kan het gebeuren dat een gebruiker niet zichtbaar is in het deel-menu voor AirDrop. Je moet dan aan de gebruiker vragen AirDrop uit te schakelen en opnieuw in te schakelen via bovenstaande procedures. Ook kan het herstarten van het apparaat helpen.

Content ontvangen via AirDrop accepteren

Wanneer iemand iets deelt via AirDrop krijg jij hiervan een melding te zien met een voorvertoning van de gedeelde content. De ontvanger kan nu het delen accepteren of weigeren, de overdracht gaat van start en wordt het materiaal ontvangen in de app van waaruit het is verstuurd.

AirDrop delen en accepteren

Hoe werkt AirDrop?

Het is erg belangrijk dat bluetooth en wifi is ingeschakeld, je hoeft niet verbonden zijn met hetzelfde wifi netwerk om een overdracht tot stand te brengen. Eerst maakt AirDrop via bluetooth verbinding met het andere apparaat, als dit voltooid is wordt er een tijdelijke wifi verbinding opgezet tussen de twee apparaten om het materiaal te versturen.

Lees ook: Deelopties aanpassen op een iPhone of iPadReacties


 • marcel

  21 augustus 2016 om 20:24

  Beste Wesley ,

  Op een iMac van late 2009 kan ik niets versturen alleen van mijn nieuwere MacBookPro sturen dat krijg ik toe , van mijn iPhone 6s lukt het niet om naar mijn iMac iets te sturen , ook niet naar mijn jongere MacBookPro ? raar systeem
  Dus AirDrop is alleen voor jongere nieuwere toestellen ?

 • Wesley Fabry

  21 augustus 2016 om 20:55

  Wil je verbinding maken met Macs met OS X 10.9 Mavericks of ouder, kies dan voor de optie ‘Vindt u niet wat u zoek?’.

 • doesjka

  12 december 2016 om 13:51

  hey, hoe verander ik het plaatje van mijn airdrop zo als bij jullie ? ik bedoel de foto die andere zien van mij

 • Wesley Fabry

  12 december 2016 om 14:32

  @Doesjka de foto is afkomstig uit de contacten applicatie. iOS zal controleren of de beschikbare gebruikers ook in je contactenlijst voorkomen. Als dat het geval is zal iOS de gekoppelde foto gebruiken voor AirDrop. Als je dus de foto wilt aanpassen dan kan dat via contacten. Let wel, dit is alleen voor jouw iPhone/iPad/Mac. Andere moeten dus zelf een afbeelding toevoegen aan zijn of haar contacten. Meer info over je eigen contactkaart: https://www.appletips.nl/ios-je-eigen-contactkaart-bekijken-en-instellen/

 • Adriaan

  6 februari 2017 om 14:18

  En waar gaan de bestanden heen die via Airdrop binnengehaald zijn? Als ik op de naam zoek is het bestand onvindbaar

 • Wesley Fabry

  6 februari 2017 om 14:25

  @adriaan Op een Mac: Meestal in de map ‘Downloads’, maar bij het accepteren wordt soms er gevraagd waar je deze wilt opslaan. Voorbeeld: Afbeeldingen kunnen ook opgeslagen worden in Foto’s.
  In iOS worden de bestanden opgeslagen in de de bijhorende applicatie: Foto’s en video’s in Foto’s, contacten in contacten, etc. Als een bestand niet standaard kan worden opgeslagen zal iOS je vragen waar dit bestand moet worden opgeslagen, bijvoorbeeld dropbox, iCloud Drive, etc.

 • escom

  18 september 2017 om 11:10

  iPad mini of nieuwer – Versie ?

 • Wesley Fabry

  18 september 2017 om 11:14

  In dit geval alle iPad Mini’s.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!