31 december 2016

iBooks: Boeken bewaren en synchroniseren via iCloud

Vanaf iOS 9.3 of OS X 10.11.4 is het mogelijk om iBooks te synchroniseren met al je apparaten via iCloud. Een langverwachte functie waar veel boekenliefhebbers op zaten te wachten.

In principe maakt iBooks voor deze functie gebruik van iCloud Drive dat standaard gekoppeld zit aan je iCloud account. Hierdoor zijn niet alleen de boeken beschikbaar via iCloud die je ooit hebt aangeschaft, maar ook de boeken die je handmatig hebt geïmporteerd.

Lees ook: Wat is iCloud Drive en hoe gebruik je het

Wanneer je voor de eerste keer iBooks opstart onder iOS 9.3 of OS X 10.11.4 krijg je direct de mogelijkheid te zien om iCloud te gebruiken. Mocht je dat de eerste keer niet hebben gedaan dan kun je dit handmatig activeren via onderstaande stappen.

iBook synchroniseren via iCloud in iOS

• Open 'Instellingen'
• Tik vanaf iOS 10.3 op je naam
• Navigeer naar 'iCloud'
• Tik op 'iCloud Drive (sla deze stap vanaf iOS 10.3 over)
• Schakel de optie in bij 'iBooks'
• Open de iBooks applicatie
• Kies voor 'Gebruik iCloud'

iBooks in iCloud iOS

iBook synchroniseren via iCloud op een Mac

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'iCloud'
• Klik naast iCloud Drive op 'Details'
• Vink de optie 'iBooks' aan
• Open de iBooks app en kies eventueel voor 'Gebruik iCloud'

iBooks in iCloud OS X

Vanaf dat moment worden alle boeken gesynchroniseerd met alle apparaten waar je deze optie hebt ingeschakeld. Het upload naar iCloud kun je controleren door naast de zoekbak te klikken op de pijl. Dankzij de iCloud bibliotheek voor iBooks worden alle boeken gesynchroniseerd met al je apparaten. Verwijder je dus een boek op je iPad dan wordt deze ook verwijderd op je Mac en iPhone. Hetzelfde geld dus ook voor het toevoegen van boeken.

Let wel, door iCloud te gebruiken zal je iCloud opslag toenemen, misschien moet je dan wel de opslag uitbreiden. Meer informatie hierover vind je hier terug. Meer info over iCloud voor iBooks lees je hier

Lees ook: Wat is iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het?

Bijgewerkt artikel


Reacties


 • AlbertTCB

  24 maart 2016 om 14:52

  Bedankt voor de uitleg. De boeken/pdf’s die je opent met iBooks worden nu gesynchroniseerd met mijn andere iDevices. Maar waar staan deze bestanden nu eigenlijk in de iCloud Drive?

  PDF’s die ik op mijn Mac sleep naar iBooks, zie ik in de iCloud drive staan in het mapje ‘Voorvertoningen’. Verwijder ik een bestand daar, dan verdwijnt deze niet in iBooks. Dus het lijkt erop dat er een verborgen map is voor iBooks?

 • Wesley Fabry

  25 maart 2016 om 13:08

  Op dit moment is het vrij onduidelijk hoe Apple het synchroniseren geregeld heeft, 1 ding is zeker, het gaat via iCloud Drive.

 • Nick Seamore

  25 maart 2016 om 23:18

  Is allemaal zeker onduidelijk! Ook zeer vervelend dat je niet zelf een map kan maken op je iCloud drive met boeken en pdf’s in mappen en submappen en die aan te wijzen om overal te syncen. Ja je kunt de mappen etc. Wel maken maar op iCloud drive maar vervolgens kun je er niks mee en al zeker niets met submappen. Zeker nog een verbetering waard.

  Iemand een idee van een app die dit beter doet. Uh, überhaupt doet moet ik zeggen.

 • Wout

  28 maart 2016 om 12:10

  Alles gedaan volgens de beschrijving in dit artikel, maar toch…
  Ik heb ruim 800 boeken en tijdschriften in mijn iBooks staan,
  na mijn update naar MacOs 10.11.4 en iOS 9.3 zijn zeker 70% van de originele boek/tijdschriften iconen verandert in een gekleurde standaard icoon op mijn Mac.
  Maar synchroniseren doet hij op zeer beperkte schaal, nog geen 5% is zichtbaar op mijn iPhone, terwijl de instellingen ook hier goed zijn. Wel heb ik geprobeerd om een paar boeken te verwijderen uit mijn Bibliotheek en daarna weer terug te plaatsen, dan zijn ze daarna wel zichtbaar, maar om dat nu met m’n hele bibliotheek te doen? Meer mensen met dit probleem?

 • Wesley Fabry

  28 maart 2016 om 12:14

  Ja hetzelfde probleem hier, Mac en iPhone alles netjes gesynchroniseerd, maar op de iPad komt maar 10% binnen. Hoe het komt is niet duidelijk.

 • Wout

  28 maart 2016 om 12:45

  Ik krijg nu een melding dat ik mijn opslag moet uitbreiden. Klopt ook al niet, want ik heb een abonnement van 200 GB en heb volgens mijn status nog 170 GB te gaan??? Het blijft inderdaad allemaal erg onduidelijk.

 • Peter

  28 maart 2016 om 23:52

  Ook ik zag niet alles op mijn iPhone, probleem opgelost door:

  Klik op ‘alle boeken’ bovenin (daar waar je kan wisselen tussen boeken/audioboeken/pdf’s), hier staat onderin ‘verberg iCloud-boeken’. Stond bij mij standaard aan blijkbaar. Daarna gelijk alles gesynchroniseerd.

 • Wout

  30 maart 2016 om 10:32

  Inmiddels staat alles in de Cloud en zijn alle boeken ook op mijn iPhone en iPad zichtbaar en te downloaden. Heb alle “verzamelingen” één voor één verplaatst uit m’n Bibliotheek maar m’n Bureaublad, toen verwijdert uit m’n Bibliotheek en weer opnieuw ge-importeert. Wel zeker vijf keer de melding gehad dat ik ruimte bij moet kopen, maar alles staat nu toch in de Cloud. M’n status staat nu op 150 GB, waarom dan toch iedere keer die melding? Geen idee.

Een reactie toevoegen: