17 augustus 2015

OS X: Woord toevoegen of verwijderen uit de spellingscontrole

De spellingscontrole in OS X controleert automatisch alle woorden die je typt, wanneer een woord fout is of niet aanwezig is in het woordenboek wordt deze gemarkeerd met een rode stippellijn. In sommige gevallen is het woord helemaal niet foutief, maar wordt deze wel gemarkeerd. Je kan er dan voor kiezen om het woord toe te voegen aan je woordenboek zodat dit in de toekomst niet als fout wordt gerekend.

Klik hiervoor met een secundaire klik (rechtermuisknop) op het woord en selecteer in het contextmenu de optie 'Voeg spelling toe'. Alle woorden die je zelf toevoegt worden in een bestand geplaatst die je zelf kan beheren, op deze manier kun je dus toegevoegde woorden ook verwijderen.

Spelling aanpassen en verwijderen

Open Finder en navigeer naar de menubalk en klik op Ga ▸ Ga naar map, of gebruik de toetscombinatie shift⇧ + cmd⌘ + G. Kopieer vervolgens onderstaand pad en plak dit in het pop-up venster in Finder.

~/Library/Spelling/LocalDictionary

Open het bestand 'LocalDictionary' in een tekstverwerker, dit kan bijvoorbeeld teksteditor zijn. Vervolgens krijg je een lijst met woorden te zien, deze kun je gewoon verwijderen en het bestand bewaren, vanaf dat moment zal het woord niet meer voorkomen in je spelling.

Meer over Spelling kun je hier terugvinden.Reacties


 • Gerrit Kramer

  17 augustus 2015 om 21:22

  Het spelling bestand LocalDictionary wordt niet gevonden op de locatie
  ~/Library/Spelling/LocalDictionary, de volgende twee bestanden staan er,-rw-r–r-dynamic-counts.dat
  dynamic-text.dat

 • Theo van Melis

  18 augustus 2015 om 8:10

  Hoe pas je dat dan aan op je iPhone zonder rechtermuisknop?

 • Wesley Fabry

  18 augustus 2015 om 8:17

  Dat is niet mogelijk, het gaat ook om een OS X (Mac) tip. Je woordenboek op de iPhone kun je op deze manier herstellen: http://www.appletips.nl/ios-het-toetsenbordwoordenboek-herstellen/

  @gerrit: Heb je wel handmatig woorden toegevoegd aan de spelling?

 • julian

  18 augustus 2015 om 8:27

  het volledige pad naar het bestand is

  ~/Library/Spelling/LocalDictionary

  dus

  cd ~/Library/Spelling (in Finder of Terminal) en dan het bestand bekijken/aanpassen

 • Yolande

  7 februari 2017 om 20:58

  Hoi!

  Bij mij onthoudt m’n mac de nieuwe toegevoegde woorden niet, dus ik blijf dezelfde dingen aanpassen. Enig idee waar dit aan ligt en hoe ik dat kan aanpassen? Bedankt!

 • Wesley Fabry

  8 februari 2017 om 12:08

  @Yolande Klik je met een secundaire klik (rechtermuisknop) op het woord en selecteer je in het contextmenu de optie ‘Voeg spelling toe’? Heb je al gecontroleerd of de woorden ook worden toegevoegd aan het bestand (zie uitleg hierboven)?

Een reactie toevoegen: