Menu

22 februari 2011

Mac OS X: Werken met PDF bestanden

Onder Mac OS X kun je zonder additionele software te installeren direct gebruik maken van PDF ondersteuning. Je kunt “out of the box” PDF bestanden lezen met de Voorvertoning app maar ook zelf ook PDF bestanden maken met behulp van de print opties in Mac OS X.

De PDF ondersteuning geeft je echter nog veel meer mogelijkheden, hieronder een overzicht van de vijf belangrijkste functies:

1. Printen
Onder Mac OS X is het mogelijk om PDF bestanden te maken vanuit iedere applicatie die de print optie ondersteund. Hierbij maakt het niet uit welke applicatie je gebruikt. Via het applicatie menu Archief ▸ Druk af… krijg je toegang tot de printer opties, linksonder in het venster kun je de optie PDF ▸ Bewaar als PDF selecteren. Deze optie print het document uit naar een PDF bestand dat compatible is met iedere willekeurige PDF reader.

2. Annoteer
Nadat je een PDF hebt aangemaakt kun je deze voorzien van annotaties. Dubbelklik op een PDF bestand waardoor deze wordt geopend in de voorvertoning applicatie. Ga naar de menu optie: Weergave ▸ Toon annotatiebalk, onderin het venster verschijnen nu een aantal hulpmiddelen waarmee je annotaties kunt maken in het PDF document. Je krijgt de mogelijkheid om tekst, notities, pijlen en figuren toe te voegen en tekst te markeren.

3. Bladwijzers
Het is in de voorvertoning applicatie ook mogelijk een pagina te bookmarken. Dit is ontzettend handig wanneer je werkt met PDF bestand dat bestaat uit een grote hoeveelheid pagina’s. Een favoriet kun je aanmaken via de menu optie: Bladwijzers ▸ Voeg bladwijzer toe (cmd + ⌘D). Na het aanmaken van een favoriet verschijnt deze direct in het menu Bladwijzers. De optie Bladwijzers ▸ Wijzig bladwijzers… geeft je toegang tot een overzicht van alle favorieten.

4. Pagina’s herschikken
Wanneer je bepaalde pagina’s van plaats wilt wisselen binnen het document dan is dat ook mogelijk. Open de navigatie kolom en ga naar Weergave ▸ Navigatie kolom ▸ Miniaturen. Met behulp van drag ’n drop kun je nu de pagina’s binnen het document naar de gewenste positie slepen.

5. Formaat aanpassen
Mocht je het formaat van de pagina’s in een PDF bestand willen aanpassen dan is dat mogelijk met behulp van de ‘snij bij’-optie. Open de navigatie kolom en ga naar Weergave ▸ Navigatie kolom ▸ Miniaturen, selecteer één miniatuur gevolgd door de toetscombinatie cmd⌘ + A. Met behulp van de ‘Selecteer’ knop kan je nu een selectie maken, gebruik de menu optie Extra’s ▸ Snij bij.. om alle pagina’s in het PDF document aan te passen naar het nieuwe formaat.

Paul bedankt voor je bijdrage!
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Max 22 februari 2011 om 9:07

  Gek genoeg kan ik vanuit Photoshop CS4 niet naar pdf printen… Ik wil af en toe wel eens wat wissen in een pdf en photoshop is het enige programma wat bewerken van een pdf toestaat. Vervolgens moet ik hem dan alleen als jpg opslaan en daarna vanuit bijvoorbeeld voorvertoning weer naar pdf printen. Echter is de bladspiegel van mijn document dan wel in de war….

 • ppl 22 februari 2011 om 11:53

  @Max: heb je het volgende al eens gevolgt? http://www.ehow.com/how_6008535_make-pdf-photoshop-cs4.html Daar staat dat je ‘m gewoon moet opslaan waarbij je dan voor pdf moet kiezen.

 • sypie 22 februari 2011 om 17:37

  En het allermooiste (wat ik ook vandaag weer heb toegepast): het verwijderen van één of meerdere pagina’s, of het kopiëren van de andere pagina’s, om er een nieuwe PDF van te maken.

  Sommige offertes die wij krijgen zit een voorblad bij met prijzen en de volgbladen zijn specificaties. Wat wij dan doen is het voorblad er bij weg halen en de rest doorsturen naar de klant zodat deze wel de productspecificaties kan krijgen. Heerlijk gewoon…

 • Yasser 22 februari 2011 om 23:08

  Dit zijn van die kleine dingen waarom ik van Mac houd.
  Alleen al voor de GEWELDIGE voortoning app zou ik opnieuw voor Mac kiezen!

 • Muziekfan 23 februari 2011 om 8:47

  Dat van de annotaties wist ik niet. Dat scheelt weer een dure Acrobat Pro licentie!

 • Theo 23 februari 2011 om 16:22

  Tja, en Windhoos-gebruikers maar allerlei progjes installeren om dit ook voor elkaar te kunnen krijgen. Voorvertoning is gewoon een geweldige app!

 • jos cloudt 24 september 2011 om 17:14

  Weet iemand hoe het komt dat ik geen groot document, b.v. 35 pagina’s op deze manier in pdf krijg. Hij maakt in mijn geval ongeveer 8 pdf’s aan van elk zo’n 4 pagina’s

  jos

 • bart jan geerts 7 november 2011 om 11:45

  ik heb hetzelfde probleem als Jos cloudt, mijn 21 pagina’s lange docx. bestand krijg ik niet in 1 pdf bestand met preview… :(

  hoe krijg ik dit wel voor elkaar??
  graag deze week nog… ’t is voor mijn scriptie..

 • Robert Feron 29 april 2012 om 17:07

  Ik probeer middels annotaties een (papieren) formulier, in te scannen ( dat lukt), op de MAC in te vullen ( lukt ook ) en vervolgens wil ik de annotaties alleen uitprinten ( dus zonder het ingescande formulier ) , dat laatste lukt mij niet. Iemand die daar tip(s) voor heeft ?

  Groeten, Robert

 • Laura 11 juli 2015 om 11:21

  Bedankt voor de tip hoe ik een pagina kan verwijderen uit een pdf! Gelukt mbv tip 5.

 • Alia 26 oktober 2015 om 23:00

  Ik wil graag tekst invoeren. Ben ernstig slechtziend en gebruik daarom studieboeken in pdf vorm. Nu kan ik indd via extra;s, naar annooteer, naar tekst en dat tekstvakje slepen naar waar ik de tekst wil invoeren in mijn opdrachtenboek. Maar het moet makkelijker kunnen door een dubbelklik lijkt me. Welk programma heb ik nodig en is in dit geval beter dan de voorvertoning? Help me aub!

 • Rieky 18 december 2015 om 20:03

  Ik heb een iMac krijg via de mail een pdf bestand kan dit niet afdrukken wat let ik doen?

 • Johan 5 december 2016 om 14:22

  Ik heb me suf gezocht maar geef het op.
  Heb reeds een tiental bestanden weggeschreven als pdf.
  ik kan nergens kiezen WAAR die bestanden weg geschreven worden en vind ze ook niet terug. Heb heel mijn Macbook afgezocht en ongeveer al mijn instellingen overlopen.
  Hopeloos.
  Vermoed dat ik me terug een Windows PC moet aanschaffen…

 • Wesley Fabry 5 december 2016 om 15:06

  @Johan het beste kun je jouw probleem zo uitgebreid mogelijk uitleggen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten vast een oplossing…

Een reactie toevoegen: