22 januari 2017

Werken met pdf-bestanden op een Mac

pdf extensie, pdf bestanden

Op een Mac kun je pdf-bestanden gebruiken zonder dat je hiervoor extra software moet installeren. Met behulp van de Voorvertoning applicatie is het namelijk mogelijk om pdf-bestanden te bekijken, bewerken, printen en meer.

In de meeste gevallen wil je een pdf-bestand alleen bekijken op een Mac. Dit kun je eenvoudig doen door te dubbelklikken op het bestand. Onmiddellijk wordt deze geopend in Voorvertoning. Soms moet je deze ook bewerken, denk hierbij aan het rangschikken van de pagina's in een pdf. Dit alles kan met Voorvertoning of direct vanuit macOS (OS X).

Pdf-bestanden maken met behulp van de print-optie (druk af)

Onder macOS (OS X) is het mogelijk om alle documenten om te zetten naar een pdf-bestand. Dit kan vanuit iedere applicatie die over de print-optie beschikt. Hierbij maakt het niet uit welke applicatie je gebruikt. Via de menubalk Archief (of Bestand) ▸ Druk af… krijg je toegang tot de print-opties. Onderaan in het dialoogvenster kun je de optie Pdf ▸ Bewaar als pdf selecteren. Deze optie print het document uit naar een pdf bestand dat compatible is met iedere willekeurige pdf reader.

pdf-bestanden bewaren in macOS

Annotaties, markeringen en notities toevoegen aan een pdf

Open het bestand in voorvertoning, onmiddellijk kun je aan de slag met de markeringen. Ga naar de menu-optie: Weergave ▸ Toon markeringsknoppenbalk (of annotatiebalk), in de knoppenbalk verschijnen nu een aantal hulpmiddelen waarmee je annotaties en markeringen kunt maken in het pdf-document. Je krijgt de mogelijkheid om tekst, notities, pijlen en figuren toe te voegen en is het zelfs mogelijk om tekst te markeren. Daarnaast kun ook handtekeningen toevoegen via de gelijknamige knop. Dit is handig bij facturen en dergelijke. Lukt het niet met de knoppenbalk? Navigeer dan naar de menubalk ▸ Extra's ▸ Annoteer en kies de gewenste opties.

pdf-bestanden voorzien van markeringen

Bladwijzers gebruiken in een pdf-document

In de Voorvertoning applicatie heb je de mogelijk om een pagina in een pdf te markeren als bladwijzer. Dit is ontzettend handig wanneer je werkt met pdf-bestand dat bestaat uit een grote hoeveelheid pagina’s zoals een handleiding. Een favoriet kun je aanmaken via de menu-optie: Bladwijzers ▸ Voeg bladwijzer toe of voeg deze onmiddellijk toe met de toetscombinatie command⌘ + D. Na het aanmaken van een favoriet verschijnt deze direct in het menu Bladwijzers. De gemarkeerde pagina's kun je benaderen via menubalk ▸ Weergave ▸ Bladwijzers of met de toetscombinatie command⌘ + option⌥ + 5.

pdf-bestanden voorzien van bladwijzers

Het formaat van een pdf-bestand aanpassen

Mocht je het formaat van de pagina’s in een PDF-bestand willen aanpassen dan is dat mogelijk met behulp van de ‘snij bij’-optie. Klik op de menu-optie Weergave ▸ Miniaturen in de menubalk. Selecteer één miniatuur gevolgd door de toetscombinatie command⌘ + A. Klik nu in de menubalk op Extra's ▸ Rechthoekige selectie. Klik en sleep met de muisaanwijzer om een nieuwe selectie te maken. Gebruik daarna de menu-optie Extra’s ▸ Snij bij.. om alle pagina’s in het pdf-document aan te passen naar het nieuwe formaat.

pdf-bestanden bijsnijden

Pagina's herschikken in een pdf met voorvertoning op een Mac

Wanneer je bepaalde pagina’s van plaats wilt wisselen binnen een document dan is dat ook mogelijk via Voorvertoning. Open het pdf-bestand en navigeer naar de menubalk. Klik op de menu-optie Weergave ▸ Miniaturen. Direct worden alle pagina's van het document geopend in de navigatiekolom. Klik op de pagina die je wilt verplaatsen en sleep deze naar de gewenste positie. Wanneer je los laat zal de pagina op deze plek worden toegevoegd.

Lees ook: pdf-documenten beveiligen met een wachtwoordReacties


 • Antonio

  27 december 2016 om 11:54

  excelente!

 • Roy Laseroms

  14 maart 2017 om 16:13

  Onlangs overkwam me dat eerder gemaakte annotaties (in voorvertoning) in de vorm van opmerkingen niet meer leesbaar zijn. Deze annotaties staan er nog wel in maar de inhoud is niet meer toegankelijk. Ook in pdf-readers zijn deze opmerkingen niet terug te vinden.

  Hoe krijg ik die annotaties opmerkingen weer zichtbaar?

 • Wesley Fabry

  15 maart 2017 om 12:43

  @Roy daar weet ik helaas ook geen antwoord op. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen: