21 oktober 2014

YosemiteSchetsen en markeringen toevoegen in Voorvertoning

Voorvertoning OS X icon

De voorvertoning applicatie is sterk verbeterd, vooral in gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Vanaf OS X Yosemite is het mogelijk snel markeringen toe te voegen door middel van het schetsen. Dit wil zeggen dat je in voorvertoning met de 'losse hand' een pijl, tekstballon, etc tekent en deze wordt dan door voorvertoning strak neergezet op de foto of PDF-bestand.

Erg handig, want het bespaart je niet alleen tijd, het ziet er ook nog eens bijzonder leuk uit. Hoe je dit kunt doen lees je in onderstaande stappen.

• Open een bestand in de Voorvertoning applicatie
• Activeer de markerings-optie (te herkennen aan het koffertje in de knoppenbalk)
• Selecteer de schetsknop (potloodje met gebogen lijn)
• Teken erop los

schetsen voorvertoning

Je kan nu een (slordige) pijl tekenen, voorvertoning zet deze automatisch om naar een strakke pijl (al dan niet gebogen). Naast pijlen kun je eigenlijk alle vormen tekenen die standaard aanwezig zijn in voorvertoning (zie pop-up venster in bovenstaande afbeelding). Denk hierbij aan sterren, tekstballonnen, cirkels, lijnen, enzovoorts.

voorvertoning-markeren

Heb je de markerings-optie niet in je knoppenbalk? Klik dan met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) op een lege ruimte in de knoppenbalk en selecteer de optie 'Pas knoppenbalk aan', sleep vervolgens de optie markering (het koffertje) naar de knoppenbalk en bevestig door op 'Gereed' te tappen. Daarnaast kun je de markering-optie ook raadplegen via menubalk ▸ Weergave ▸ Toon markeringsknoppenbalk of via de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + A.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Margafromned

  22 oktober 2014 om 20:25

  Wow, wat een goeie toevoeging; vooral het “vergrootglas” is indrukwekkend!!

 • Nina

  31 maart 2015 om 15:20

  Ik maak hele handige route kaarten met deze functies van Voorvertoning. Maar soms lijkt het als of de functies links (lasso, toverstaf en tekenen) geactiveerd blijven terwijl ik dat niet wil. Weet je hoe ik die functies weer kan deactiveren? Ik wil dan namelijk mijn ‘handje’ weer terug waar ik markeringen en tekeningen mee kan verplaatsen e.d.

  Alvast bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!