22 mei 2015

Wat is iCloud Drive en wat kun je ermee?

iCloud Drive logo

Sinds iOS 8 en OS X Yosemite kunnen we allemaal gebruikmaken van iCloud Drive, deze dienst zorgt ervoor dat je al je documenten online kunt bewaren en synchroniseren met al je Apple apparaten. Trouwe Apple fans kennen vast en zeker iDisk nog, dit was een online harde schijf waar je verschillende documenten in kon opslaan en is te vergelijken met iCloud Drive.

Het principe is erg eenvoudig, het is een online harde schijf die je overal ter wereld kunt raadplegen via al je Apple apparaten. iCloud kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ iCloud Drive in macOS (OS X) en voor iOS ga je naar Instellingen ▸ iCloud ▸ om iCloud Drive in te schakelen. Daarnaast kun je iCloud Drive ook raadplegen via icloud.com.

UPDATE: Vanaf iOS 10.3 vind je de iCloud instellingen op een andere manier terug. Open Instellingen en tik bovenaan de lijst op je Naam, vervolgens kun je 'iCloud' openen en de instellingen bekijken.

icloud drive finder

Hoe iCloud Drive gebruiken?

iCloud Drive is niet meer beperkt tot applicaties, zo kun je gewoon in de iCloud Drive map in Finder ook andere bestanden of mappen aanmaken die je graag wilt synchroniseren met iCloud en andere Macs of apparaten. iCloud Drive reageert net als andere mappen in Finder, dus dat is vrij eenvoudig te doen. Vanaf iOS 9 kun je ook in iOS de inhoud van je complete iCloud Drive bekijken in de gelijknamige applicatie. Hoe je deze app activeert lees je hier terug op appletips.

iCloud drive instellingen iOS

iCloud Drive geeft geen extra fysieke opslagruimte

Let wel op, vele iCloud gebruikers denken dat je ruimte bespaart op je Mac, iPhone of iPad door het gebruik van iCloud Drive. Dit is niet het geval, iOS en OS X downloaden gewoon de bestanden naar Finder of applicaties die gebruikmaken van iCloud Drive. Dankzij iCloud Drive wordt alles gesynchroniseerd en is er altijd een back-up online. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe Mac koopt moet je niet eerst je bestanden extern bewaren om ze vervolgens over te kopiëren naar je nieuwe Mac. Op de nieuwe Mac activeer je iCloud Drive en onmiddellijk wordt alles gedownload.

Bekijk ook: iCloud Drive instellen op een Mac

iCloud Drive opslag optimaliseren

Heb je toch ruimtegebrek dan kun je de Mac-opslag voor de online Drive optimaliseren. Dit kan vanaf macOS Sierra via:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ iCloud Drive ‘Opties’ ▸ schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in. Vanaf dit moment worden, indien nodig, bestanden niet opgeslagen op je Mac, maar alleen in iCloud Drive. Wanneer je ze nodig hebt worden ze uit iCloud gedownload zodat je ze kunt gebruiken. Er worden geen bestanden definitief gewist door deze optie. De optie is te vergelijken met de iCloud-fotobibliotheek, als er voldoende ruimte is worden alle foto's vanuit de iCloud-fotobibliotheek lokaal bewaard, zo niet wordt enkele een lagere resolutie van een foto bewaard.

Lees ook: Hoe je iCloud opslag uitbreiden voor iCloud Drive en iCloud-fotobibliotheek?

Meer over iCloud kun je hier terugvinden.Reacties


 • Peter Bloemendaal

  22 mei 2015 om 11:51

  Worden bestanden in iCloud in volle omvang gesynchroniseerd? Of alleen de thumbnails? Ik merk dat, naarmate meer data in iCloud staat, het geheugen van mijn iPhone ook volloopt. Met 200 GB in iCloud en 16 GB in mijn iPhone loopt dat natuurlijk vast… Ik kan nergens bij Apple info over dit vraagstuk vinden. Jullie wel?

 • Frank

  22 mei 2015 om 11:53

  Eigenlijk niets anders dan Dropbox dus….. Ook daar heb je desktop applicaties en kan je ook nog eens uitwisselen met windows en linux computers….

 • Wesley Fabry

  22 mei 2015 om 13:27

  Als je apps gebruikt met bestanden in iCloud Drive dan worden inderdaad de thumbnails alleen gedownload, bij het openen van het bestand wordt ie volledig gedownload. Zo heb ik 60MB aan gegevens in iCloud Drive staan voor Pages, de Pages iOS app gebruikt voor documenten slecht 588KB, alleen als je een document opent wordt dit meer.

 • Yuri

  22 mei 2015 om 14:45

  Vanaf wanneer komt er een app om ook zo bij de bestanden te komen?

 • Wesley Fabry

  22 mei 2015 om 14:47

  Waarschijnlijk in iOS 9…

 • Yuri

  22 mei 2015 om 14:49

  Werd tijd ook ;-) Thanks!

 • Peter Bloemendaal

  22 mei 2015 om 15:56

  @Wesley Fabry.

  Dank voor je info. Dat gelt inderdaad voor de zgn. containers-apps zoals Pages en Numbers, heb ik inmiddels kunnen achterhalen.

  Maar geldt dat ook voor de vrije mappen, die je zelf op een Mac aanmaakt en waar dan bijvoorbeeld MP3-bestanden of FileMaker-databases in staan?

  Wat ik merk is dat -wanneer ik grote hoeveelheden data in die “vrije” mappen plaats- het vrije geheugen in mijn iPhone zienderogen “achteruit” gaat.

 • Wesley Fabry

  22 mei 2015 om 16:26

  @Peter, dat klopt zulke apps slaan inderdaad alles op in de cache, dat kun je controleren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ gebruik ▸ Beheer opslag bij ‘Opslag’ (niet iCloud) ▸ zoek naar de app.

  Kun je alleen oplossen door de cache van de app te legen als die optie beschikbaar is in de app, anders app verwijderen en weer opnieuw toevoegen..

 • Patrick

  22 mei 2015 om 23:56

  Sorry Wesley, je kan wel degelijk gewoon je bestanden bekijken en openen op een IOS device in een soort finder. Via de Appstore kan je Cloud Opener free downloaden. Het is even vogelen, maar het werkt perfect.

  https://itunes.apple.com/us/app/cloud-opener-free-documents/id932897919?mt=8

 • menno

  23 mei 2015 om 7:23

  Ik hou het wel gewoon bij Dropbox. Werkt allemaal veeeel makkelijker.

 • menno

  23 mei 2015 om 7:27

  En ik kan in Dropbox kiezen welke mappen ik wel of niet wil opslaan op mijn Mac of alleen in Dropbox wil bewaren. Stom dat iCloud Drive die mogelijkheid niet heeft!!! in de cloud, maar toch ook op mijn Mac!!! Tjonge jonge. En maak dan ook een een iCloud Drive app!! Dropbox is veel makkelijker n

 • Peter Bloemendaal

  24 mei 2015 om 11:43

  @Wesley Dank voor info. Ga ik proberen.

 • Peter Bloemendaal

  24 mei 2015 om 12:06

  Wat ik node mis in iCloud is selectieve sync per map. En een iOS browser die net zo makkelijk werkt als bijv. de iOS browser voor DropBox. Cloud Opener komt wel in de richting maar werkt niet echt soepel. Hopelijk wordt een en ander beter geregeld in iOS v9… De iCloud sync zelf werkt overigens wel lekker snel, en vele malen sneller dan die van OneDrive die echt erg traag is. DropBox synct ook snel, maar heeft weer als nadeel de vertraging die in OSX optreedt wanneer DropBox de bestandslijst downloadt/bijwerkt. Vooral bij grote hoeveelheden data in DropBox is die vertraging duidelijk merkbaar, zelfs op mijn drie maanden oude iMac.

 • wendy

  14 februari 2016 om 11:32

  OK heel blij te lezen hoe het zit. Heb mijn mac net laten opschonen en wilde dus nog foto’s op de iCloud drive zetten denkend dat de foto’s dan in de cloud staan en niet op mijn Mac. Nu is de harde schijf van mijn Mac dus weer volgelopen. Nu mijn vraag. Wat is nu een manier om de foto’s dan echt in de cloud te hebben staan, want ik heb niet voor niets extra iCloud geheugen gekocht. Kortom, wie kan me helpen om duidelijkheid te geven.

 • Wesley Fabry

  14 februari 2016 om 12:12

  @wendy dan kun je het beste gebruikmaken van de icloud-fotobibliotheek, meer uitleg: http://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

 • Jos

  18 maart 2016 om 16:39

  Ik had probleem dat geheugen iPhone 6 plus telkens vol liep, kon geen oorzaak vinden. Veel contact met Apple. Uiteindelijk gaven ze advies om iCloud drive uit te zetten. Daarmee was t opgelost. Iemand enig idee hoe dit kan? Als ik iCloud drive activeer is de volgende morgen mijn hele geheugen van iPhone vol en moet ik weer herstellen en Back-up terugzetten. Graag advies. Bedankt

 • Wesley Fabry

  18 maart 2016 om 16:41

  Dat is erg vervelend, maar Apple zou dan toch echt de oplossing moeten geven vermits ze dit adviseren.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!