22 juni 2022

Nest Protect: De meest veelzijdige rook- en koolmonoxidemelder

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in iedere woning!
11 min leestijd
Nest Protect: De meest veelzijdige rook- en koolmonoxidemelder
Review
11 min leestijd

Je huis is de plek waar je je thuis moet voelen en het liefst ook veilig. Om deze veiligheid goed te waarborgen kun je jouw huis voorzien van een inbraakbeveiliging, gebruikmaken van een slimme deurbel of een beveiligingscamera installeren. Echter zijn rook- en koolmonoxidemelders net zo belangrijk.

Je doet er goed aan om op verschillende strategische plekken in huis deze melders op te hangen. In de bouwmarkt kun je de huis-tuin-en-keukenvariant aanschaffen, maar tegenwoordig heb je ook slimme exemplaren zoals de Nest Protect V2. Maar loont het om een relatief duur apparaat in huis te halen?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder in iedere woning in Nederland verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. De Nest Protect leent zich hier perfect voor, want deze is meer dan een simpele rookmelder.

Het belang van rook- en koolmonoxidemelders

In de jaren zeventig duurde het nog een half uur voordat een ruimte in lichterlaaie stond. Nu is dat vaak minder dan vijf minuten. Dit omdat meubels tegenwoordig meer schuim en spaanplaat bevatten, waardoor ze een stuk sneller branden. Het is dus belangrijk dat je goed en zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht van rookontwikkeling in je huis.

Ook koolmonoxidemelders zijn een must, ook als je gebruikmaakt van een moderne CV-installatie. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is giftig en bovendien je ruikt, ziet en proeft het niet, met alle gevolgen van dien. Het is daarom ontzettend belangrijk één of meerdere koolmonoxidemelders op te hangen, niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij cv-ketels, stelt de Nederlandse brandweer.

Nest Protect: meer dan een rookmelder

Wie op zoek is naar een veelzijdige rookmelder komt al snel uit bij de Nest Protect. Dit is namelijk niet zomaar een rookmelder, deze bevat namelijk ook een elektrochemische koolmonoxidesensor en werkt met behulp van een app. Dit houdt in dat je de Protect kunt beheren via een applicatie op je smartphone en de status van het apparaat bekijken. Ook word je via de app op de hoogte gebracht bij rook en koolmonoxide zodat je ook op afstand kunt ingrijpen.

De binnenkant van de Nest Protect

Maar er is meer, veel meer. Zo bevat de Nest Protect een RGB-kleurenring met 6 ledlampen, een luidspreker van 2 watt inclusief sirene (85 dB op 3 meter), split‑spectrumsensor, luchtvochtheidssensor, aanwezigheidssensor en tot slot een omgevingslichtsensor. Een hele boel, maar zorgt er wel voor dat de Nest Protect meer is dan een simpele rookmelder van de bouwmarkt. Maar voegen deze extra sensoren en functies dan daadwerkelijk ook iets toe? Daar komen we later op terug.

ook interessant
Withings Thermo: Slimme thermometer met ondersteuning voor Gezondheid
Withings Thermo: Slimme thermometer met ondersteuning voor Gezondheid

Slimme thermometer Withings Thermo met ondersteuning voor Gezondheid. Inzicht krijgen in je lichaamstemperatuur en koorts incl. handige app

Installatie Nest Protect

Om de Nest Protect te kunnen gebruiken moet je in het bezit zijn van de Nest-app voor smartphone of tablet. Nadat een account is aangemaakt kun je de app gebruiken om apparaten toe te voegen. Het koppelen van een Nest Protect is kinderlijk eenvoudig. Op de achterkant van de melder vind je een QR-code terug die je via de Nest-app kunt scannen. Vervolgens helpt de applicatie je op weg met het installeren van de Protect.

Nest Protect installeren

Je koppelt deze aan het wifi-netwerk, geef de locatie op en de melder zal een testgeluid produceren. Zodra één melder is geïnstalleerd kun je eenvoudig extra Protects toevoegen met behulp van de reeds geïnstalleerde melder. Dit zorgt er dan voor dat de nieuwe Protect voorzien wordt van de juiste wifi-instellingen en dat ze onderling met elkaar kunnen communiceren.

Zodra de melders zijn aangemeld kun je deze bevestigen aan het plafond of muur. Het plafond heeft de voorkeur met minimaal 30 cm afstand van de muur. Wil je deze toch liever aan de wand bevestigen dan moet dit tussen 15 cm en 60 cm van het plafond zijn. Als je een schuin plafond hebt, moet de Protect binnen 90cm onder het hoogste punt worden geplaatst.

Montage van de Nest Protect

De melder bevat een montagesteun in de vorm van een ring die je kunt bevestigen met de vier meegeleverde schroeven. Daarna kun je de Protect bevestigen aan de ring via een draaibeweging. Hierdoor kun je de melder eenvoudig recht hangen en verwijderen om bijvoorbeeld de batterijen te vervangen. Zodra de installatie is voltooid kun je de Protect testen door op de knop te drukken.

Een koolmonoxidemelder aan het plafond?

Op het internet lees je tegenstrijdige beweringen over het feit dat je een koolmonoxidemelder niet aan het plafond moet bevestigen, maar net laag bij de grond. De reden hiervoor is, CO koolmonoxide (niet het zelfde als CO2 dat we uitademen) is zwaarder dan lucht en daalt. Die bewering gaat niet helemaal op, CO is ongeveer even zwaar als lucht en zal zich vermengen en ook opgemerkt worden door een melder aan het plafond.

Omdat de CO zich met de lucht vermengt is het goed om te weten dat deze met de lucht mee wordt gevoerd. Daarom kun je een koolmonoxidemelder het best in de luchtstroom hangen en dicht bij een bron zoals een CV-ketel en open haard. Hierdoor wordt de CO onmiddellijk opgemerkt en kan alarm worden geslagen. Dit is ook het geval voor de Nest, die een zeer gevoelige koolmonoxidesensor heeft. Zorg ervoor dat er minstens één in de buurt van een bron hangt en een tweede in de luchtstroom. Voorbeeld: de CV staat op zolder, hang daar in de buurt een Nest en vervolgens een tweede op de verdieping daaronder aan het plafond in de buurt van het trapgat.

ook interessant
HomeKit camera toevoegen aan Woning
HomeKit camera toevoegen aan Woning

In deze Woning tip leggen we uit hoe je een HomeKit camera kunt toevoegen en gebruiken in de Woning applicatie voor iOS op een iPhone of iPad.

Slimme kleurenring met 6 ledlampen

De Nest Protect bevat rond de knop een kleurenring met 6 ledlampen, deze kan de kleuren groen, geel, rood en wit weergeven. Afhankelijk van de kleur kun je afleiden wat er aan de hand is. Zoals het rookniveau dat toeneemt of het koolmonoxideniveau al enige tijd te hoog is. In de handleiding vind je de verschillende kleuren en betekenissen uitgebreid terug.

De Nest Protect kleurringen

Groot pluspunt: het lichtpad

Een rook- en koolmonoxidemelder is een must in huis, maar je hoopt natuurlijk dat je deze nooit moet gebruiken. Dat de Nest Protect meer is dan een traditionele melder merk je direct aan de lichtpad-functie. Normaal zijn de ledlampen van de Protect uitgeschakeld, maar 's nachts laat het apparaat zien waar je loopt. Zodra de Protect, in het donker, beweging detecteert zal de ledring wit oplichten zodat je kunt zien waar je loopt en de ruimte subtiel wordt verlicht. Via de Nest app kun je de helderheid aanpassen of uitschakelen, dat laatste is handig als je één in de woonkamer hebt hangen met een bewegelijk huisdier.

Spreken is zilver, zwijgen is goud

De Nest Protect bevat een luidspreker van 2 watt inclusief sirene (85 dB op 3 meter). Hierdoor is de melder in staat te communiceren met de bewoners. Dit houdt in dat de Protect je eerst een vriendelijk gesproken waarschuwing geeft wanneer er (geen dreigende) rookontwikkeling is.

Stel er brandt een tosti aan, dan geeft de Protect de gesproken melding: Let op, er is rook in de keuken. Deze boodschap is niet alleen te horen op de melder die de rook detecteert, maar ook op alle andere Protects in huis. Natuurlijk wordt bij een dreigende rookontwikkeling onmiddellijk alarm geslagen en gemeld waar de rook is ontstaan.

nest protect design

Dankzij de Split‑spectrumsensor gebruikt de Protect twee lichtstralen met verschillende golflengten om rook van zowel snel brandend als langzaam smeulend vuur te detecteren. Hierdoor is het slimme apparaat in staat een onderscheid te maken tussen urgent of kleine rookontwikkeling (meer info).

De Nest Protect werkt op batterijen en net zoals alle rookmelders kunnen deze op den duur leeg geraken. Een traditionele melder zal dan een piepje geven om te laten weten dat de batterijen bijna leeg zijn. De Protect laat dit niet alleen via de app weten, maar zal dit ook melden via de melder zelf, maar niet 's nachts.

Wanneer je 's avonds het licht uit doet, zal de led-kleurring kort groen oplichten. Dat is de Nachtwacht-modus en betekent dat al je Nest Protects voldoende stroom hebben om de nacht door te komen en er geen piepjes zullen gaan klinken. Wanneer deze geel opgloeit kan het zijn dat de batterijen bijna leeg zijn, de wifi-verbinding verbroken is of een sensor niet goed werkt. Druk op de knop van de nest om te horen wat er aan de hand is.

Onze Nest Protect melders hangen nu zo'n 2 jaar aan het plafond en de batterijen zijn nog steeds niet vervangen en de batterijstatus is nog steeds uitstekend.

Helaas, video is niet (meer) beschikbaar...

Stoom is geen rook

Niets is zo vervelend als je de badkamerdeur opent en de rookmelder denkt dat er door de stoom rookontwikkeling is. Dit zal de Protect niet snel overkomen want dankzij aangepaste algoritmen en een luchtvochtigheidssensor kan het apparaat onderscheidt maken tussen rook en stoom. Zo zal het alarm niet af gaan wanneer jij lekker aan het douchen bent.

ook interessant
Review: Ring Video Doorbell Wired, een goedkope videodeurbel
Review: Ring Video Doorbell Wired, een goedkope videodeurbel

De Ring Video Doorbell Wired is de goedkoopste en jongste telg binnen de videodeurbel familie. Maar is goedkoop uiteindelijk toch duurkoop?

Test zichzelf meerdere malen per dag

Wist je dat je een rook- en koolmonoxidemelder één keer per maand moet testen? De meeste mensen zullen dit waarschijnlijk niet doen omdat ze het simpelweg vergeten. Daarom controleert de Nest Protect zijn batterijen en sensoren meer dan 400 keer per dag. Daarbij voert de melder automatisch iedere maand een geluidscheck uit om zijn luidspreker en sirene te testen zonder al te veel lawaai te maken. Via de app en melders word je hiervan op de hoogte gebracht en kun je zelf aangeven op welk moment van de dag deze test moet plaatsvinden (meer info).

Mooi ontwerp, lange levensduur

De meeste rook- en koolmonoxidemelder zijn lomp en zien er niet fraai uit. Een reden voor veel mensen om zo'n melder niet prominent in het zicht te hangen. Gevaarlijk, want hierdoor hangen ze vaak verkeerd! De Nest Protect heeft een mooi gestroomlijnd design, waardoor het niet storend is deze in het midden van de kamer te hangen. De afmetingen van het apparaat zijn 13,5 cm bij 13,5 cm en 3,85 cm dik.

Nest Protect aan het plafond

Het wordt aangeraden om alle rookmelders om de tien jaar te vervangen, niet alleen de Nest Protect, maar ook die vanuit de bouwmarkt. Traditionele koolmonoxidemelders gaan minder lang mee, echter maakt de Protect gebruik van een elektrochemische koolmonoxidesensor met levensduur van tien jaar waardoor je de protects pas na tien jaar moet vervangen.

De Nest Protect werkt op zes AA Energizer® Ultimate Lithium-batterijen met lange levensduur. Hoe lang de Nest op deze batterijen meegaat hangt af van het gebruik. Denk hierbij aan de helderheid van het lichtpad en de stabiele wifiverbinding. Nest doet geen uitspraken over de levensduur van de batterijen, maar volgens verschillende eigenaren gaan deze enkele jaren mee. Goed om te weten, de Nest Protect is ook verkrijgbaar in een bedrade-versie met een 230 V-aansluiting.

ook interessant
Tado V3+: Energiebesparende kamerthermostaat met HomeKit ondersteuning
Tado V3+: Energiebesparende kamerthermostaat met HomeKit ondersteuning

Review van de Tado thermostaat met homekit ondersteuning. De slimme thermostaat beschikt over een handige app die je energieverbruik in de gaten houdt.

De Nest app

De Protect melders kun je benaderen via de Nest applicatie voor smartphone en tablet. Veel instellingen zijn er niet te raadplegen, maar dat is ook niet nodig. Wel kun je de extra functies aanpassen of uitschakelen. Denk hierbij aan het lichtpad, nachtwacht en de stoomcontrole. Wil je liever dat de melder direct alarm slaat i.p.v. eerst een let-op melding te geven dan kun je dit via de Nest-app uitschakelen.

Nest Protect applicatie in actie

Via de app kun je de geschiedenis van de testen raadplegen en controleren of de sensoren, batterij, wifi en alarm goed werken. Daarnaast zal de applicatie je ook meldingen geven wanneer er gevaar dreigt of de melders getest worden. Tot slot kun je via de applicatie de technische gegevens van de Protects raadplegen zoals het serienummer en software-updates uitvoeren.

Nest
Nest
Categorie: Lifestyle, Diensten
Ontwikkelaar: Nest Labs
TV, iPhone, iPad
Nederland 4+  230 MB
DOWNLOAD GRATIS


Conclusie: Nest Protect

APPLETIPS
REVIEW SCORE
4.5 /5


Is het een noodzakelijk iets om een Nest Protect aan te schaffen i.p.v. de huis-tuin-en-keuken rook- en koolmonoxidemelder uit de bouwmarkt? Het is een lastige vraag om te beantwoorden. Met een adviesprijs van €125 is de Protect aan de dure kant, maar een goede traditionele rookmelder kost gemiddeld €20 en een koolmonoxidemelder €25. Is het dan zijn €80 extra waard? Ja!

De Nest Protect is meer dan een rook- en koolmonoxidemelder. De speaker in het apparaat is een pluspunt, hierdoor weet je onmiddellijk waar het gevaar zich in huis ontwikkeld en kun je eenvoudig de melder testen. Daarnaast is de kleurenring een mooie toevoeging, het lichtpad 's nachts verlicht de kamer/gang uitstekend zonder dat andere huisgenoten hier last van hebben.

De zelfcontrole van de Protects is subliem zodat je er zelf geen omkijken naar hebt en je weet dat de melders altijd werken. Valse meldingen van stoom zijn verleden tijd en kun je de Nest Protect prima in de buurt van de keuken (3 meter van een kookplaat of -toestel) hangen waardoor deze ruimte ook goed beveiligd is. Nest raadt aan om op elke etage en in elke ruimte met een verbrandingsapparaat een melder te hangen. Garages en niet-afgewerkte zolders worden afgeraden.

Als je in het bezit bent van meerdere Nest-apparaten dan worden deze gekoppeld aan de Protect. Mocht er dan koolmonoxide zijn gedetecteerd en je hebt een Nest Thermostaat, dan kan de Protect deze automatisch uitschakelen. De kwaliteit-functie-prijsverhouding is dus uitstekend en wie handig is kan de Nest Protect koppelen aan HomeKit dankzij een Raspberry Pi en HomeBridge.

  • Rook- en koolmonoxidemelder in één
  • Elegant ontwerp dat past in ieder interieur
  • Controleert dagelijks zijn status en uitgebreid maandelijks
  • Lange batterijduur
  • Lichtpad is een handige toevoeging
  • Prijzig in aanschaf, maar wel zijn geld waard
  • Geen HomeKit ondersteuning

Nest Protect 3 pack voorbeeld

Nest Protect kopen

De Nest Protect is per stuk verkrijgbaar, maar ook in een twee of drie-pack, waardoor de kosten per melder lager zijn. Voor de gemiddelde Nederlandse huizen zijn drie Protects voldoende.

Nest Protect (1 stuk)
Nest Protect (1 stuk)
Nest Protect (2 stuks)
Nest Protect (2 stuks)
Nest Protect (3 stuks)
Nest Protect (3 stuks)
ook interessant
Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder meet in real time het koolmonoxideniveau
Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder meet in real time het koolmonoxideniveau

De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder meet in real time het koolmonoxideniveau, geeft waarschuwingen en waakt dag en nacht over je.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt22/06/2022 11:12
Categorie Reviews, Smart Home
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Ik heb niet zulke goede ervaringen met de (aftersales van) de Nest Protect Rook en CO melder.4 jaar geleden een zestal gekocht. Vrij snel meldingen van 1 van de 6 apparaten om de batterijen te vervangen. Ook met nieuwe (jazeker, lithium-) batterijen. Na contact te hebben gelegd met support van alles gereset en de software helemaal geüpdate. Hierna is bij 2 anderen hetzelfde probleem ontstaan. Het uiteindelijke advies van Google Support was een shoonmaakprocedure. Het probleem houdt aan en nu zit er volgende support niets anders op dan nieuwe te kopen. Toch jammer, want het was bij lange na geen 10 jaar.

    Beantwoorden
  • Heeft de Nest ook een temperatuursensor, zo te zien niet.
    is een een tekortkoming icm dat de Nest niet Homekoit geschikt is.
    Neem dan de producten van Fibaro hebben deze beide opties nl wel

    Beantwoorden
  • Deze rook/CO melders vrij snel na het verschijnen aangeschaft in de 230V versie waardoor ze inmiddels ca. 6 jaar in bedrijf zijn. Batterijen nog 100% ondanks 6 jaar gebruik maar dat verwacht je ook van Lithium backup batterijen.
    In het begin heel vaak rook-alarm als de douchedeur ‘s winters open ging en er stoom plus deo nevel ontsnapte.
    De self-learning algoritmes van de Nest RM lijken te werken want deze alarmen werden naarmate de tijd steeds minder tot af en toe bij extremen.
    De sensoren en batterijen worden continue met intervallen getest en dit kun je op elk moment controleren in de app.
    Daarbij eens in de maand een geluidstest waardoor alle melders 2 piepjes geven plus een rapportage van alle gebeurtenissen, fouten, storingen en status in een maandelijkse e-mail. Het kost wat maar geeft de burger rust.

    Beantwoorden
  • Waarom moet er een account aangemaakt worden?

    Beantwoorden
  • Ik heb er nu drie, waarvan één bedraad.
    Echter één op batterijen ging om de 6 weken plat. Maar zelfs na 22 maanden kreeg ik een nieuwe, en bij deze gaan de batterijen reeds 12 maanden mee.
    Lichtpunt is inderdaad zwakker punt, maar van een abonnementsgeld is absoluut geen sprake

    Beantwoorden
  • Het Nest-systeem is hier in huis vele jaren in gebruik. Alles werkt prima, de Protects op batterijen. Heel belangrijk is de aanbevolen Energizer Ultimate Lithium-batterijen te gebruiken. Alleen die batterijen gaan jarenlang mee, ook bij gebruik van Lightpad. Andere batterijen geven al gauw trammelant.

    Beantwoorden
  • Ik denk niet dat de Nest Protect voorzien is van een hittemelder, alleen rook en koolmonoxide. Op de website kan ik er ook geen extra info over vinden, dus zal het er niet in zitten.

    Beantwoorden
  • Heeft de neste ook een hittemelder? Ik las dat er een temperatuursensor in zat, maar is dat daadwerkelijk ook een hittemelder?

    Beantwoorden
  • Ik vraag mij af, kunnen ook ENELOOP oplaadbare batterijen (Eventueel de Pro versie) worden gebruikt?

    Beantwoorden
  • @Rene, dan moet je jouw instellingen eens nakijken, want die van ons hangen sinds 11 februari 2019 en nog geen 1 keer moeten vervangen en de batterijstatus is nu nog steeds goed. Misschien de helderheid van de ledring aanpassen? Of is de dekking van je wifi die voor problemen zorgt en ie voortdurend moet opnieuw verbinden?

    Beantwoorden
  • Mooie dingen, ik heb er vier hangen. Vergeet er niet meteen een truckload energizer batterijen bij te kopen, ze zijn namelijk wel om de 5 weken leeg, daar word ik niet goed van… verder erg mooi dat ze mijn verwarmingsketel uitschakelen als er rook wordt gedetecteerd. Daarvoor moet je wel een Nest thermostaat hebben.

    Beantwoorden
  • Plaatsing CO melder bijvoorbeeld op zolder met een CV-ketel, 0.60 cm van de grond, of 0,50 cm gemeten vanaf de nok dak, in de buurt van de CV ketel. meningen verschillen. Maar ik het de testen niet meer teug vinden, schijnt er geen een van de melders goed te werken. Voor de zekerheid, naast je bed, op hoogte van je hoofd.

    vreemd is het dat Apple de producten in het verleden hebben afgestoten. Google zat er gelijk boven op.

    Beantwoorden
  • Ik heb er drie hangen. Ze werken prima; zoals de review al stelt is de functionaliteit breder dan enkel rook/CO detectie.
    Als ik echter toch een kritiekpuntje mag toevoegen; de melders kunnen nachts ook als “nachtlampje” dienen, het zgn. lightpath. Deze functie vond ik echt een toegevoegde waarde, totdat na anderhalve maand alle batterijen al leeg waren….. Nu heb ik de variant welke op het lichtnet werkt, dus ik veronderstelde dat het lightpath daar z’n stroom vandaan haalde en niet van de batterijen……helaas, dat is dus wel zo.
    Het lightpath is, zeker wanneer dit regelmatig wordt gebruikt, een aanslag op de batterijen en deze zijn niet goedkoop! Vervangen door goedkopere batterijen heeft trouwens geen zin, de Nest detecteert ook of deze voldoen….. Helaas staat deze functie nu dus uit; sindsdien werken de melders vlekkeloos.

    Beantwoorden
  • Brandweerman sam

    Sam, naar aanleiding van de vele CO ongevallen en de eigen interpretaties die er over het plaatsen van co melders rond gingen en nog steeds gaan is er in 2016 door brandweer Nederland opdracht gegeven hier onderzoek naar te verichten.
    Het volgende rapport is uitgekomen:

    Onderzoek naar geadviseerde locatie voor CO-melders, 30 september 2016

    Hierin wordt wel degelijk onderscheid gemaakt tussen ruimtes met en zonder Co bron.

    Beantwoorden
  • Homekit ondersteuning zit er niet standaard in, maar kan wel via Homebridge. En geen abo, anders hadden we het wel gezegd in de review. ?

    Beantwoorden
  • Leuk, maar heeft geen Apple HomeKit ondersteuning en nest kennende zit er mogelijk een abonnement aan vast.

    Beantwoorden
  • Niet zeker of dat zo kritisch is, Sam. CO is lichter dan lucht, dus als er zich verhogingen beginnen voordoen in de concentraties ga je dat hogerop ook meten nog voor het te laat is, als je een goede detector hebt … CO gaat zich in een ruimte ook eerder tegen het plafond ophopen en zo naar beneden zakken …

    Beantwoorden
  • Brandweerman sam

    Nest gaat wel heel makkelijk om met het plaatsing advies en vergeet gemakshalve te vermelden dat CO melders in ruimtes waar geen verbrandingsapparaat is op ademhoogte moeten hangen (en dus een combi rook/Co weinig nut heeft)
    Op brandweer.nl staat een heel duidelijk instructie filmpje. Het gebeurt helaas regelmatig dat CO via allerlei openingen, ventilatiebuizen etc zich met fatale gevolgen weet te verspreiden

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store