11 januari 2015

Het Apple logo  typen in iOS en OS X

Apple grijs logo

We krijgen regelmatig de vraag hoe je het Apple logo kunt typen onder iOS en OS X. Met de komst de Apple Watch en Apple Pay worden steeds meer Apple logo’s gebruikt door Apple. Het is daarom altijd fijn om het Apple logo snel ter beschikking te hebben. Helaas is het standaard niet mogelijk het Apple logo te selecteren of te kiezen in iOS of OS X.

Gelukkig kun je gebruik maken van trefwoorden, deze vervangen een woord (of een combinatie) naar iets anders. Zo kun je bijvoorbeeld 'AppleLogo' laten vervangen door het -icoon. Hoe lees je in onderstaande procedure:

 logo in iOS

Kopieer eerst in dit artikel het -logo door deze te markeren en dan op 'kopieer' te tappen (tikken). Ga vervolgens naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Trefwoorden ▸ Tap (tik) op de plus-knop. Plak bij ‘zin’ het logo door enkele momenten te tappen op het tekstveld en te kiezen voor plak. Voer vervolgens bij trefwoord een gewenste afkorting in.

applelogotypen

Vervolgens tap je op Bewaar om het trefwoord op te slaan. Om een trefwoord te gebruiken in een tekst typ je het trefwoord (bijvoorbeeld applelogo) en vervolgens een spatie. Het trefwoord zal vervangen worden door het Apple logo .

 logo in OS X

In OS X kun je de toetsencombinatie shift⇧ + option⌥ + K gebruiken om het Apple logo toe te voegen aan je tekst, kun je de toetsencombinatie niet onthouden gebruik dan een trefwoord.

Markeer eerst het -logo in dit artikel en voer de toetscombinatie cmd⌘ + C uit om het logo te kopiëren. Navigeer hierna naar Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Tekst ▸ Klik op de plus-knop. Vul bij 'Vervang' het trefwoord in en plaats de muisaanwijzer in het volgende veld genaamd 'Door'. Plak hier (door middel van de toetscombinatie cmd⌘ + V) het -logo en sluit het venster. Wanneer je nu het trefwoord in een tekstveld invult zal deze automatisch worden vervangen door het logo.

applelogotypenosx

Maak je gebruik van iCloud dan worden deze trefwoorden automatisch gesynchroniseerd en kun je ze op alle gekoppelde OS X en iOS apparaten gebruiken. Hierdoor moet je ze dus maar op één apparaat aanmaken.Reacties


 • Roland Klaver

  11 januari 2015 om 19:20

   heel grappig 

 • Robb

  11 januari 2015 om 19:36

  In iOS foutmelding bij plakken van het gekopieerde logo: moet minimaal uit twee letters bestaan. Logo wordt dus gezien als één letter. Helaas.

 • Wesley Fabry

  11 januari 2015 om 19:53

  @robb je moet ook het logo plakken bij de zin en als trefwoord een woord of andere combinatie invullen die iOS moet vervangen in het logo.

 • JelleDL

  11 januari 2015 om 23:32

  Waarom zo moeilijk doen als er in OS X reeds een shortcut bestaat.

  Onder QWERTY: ALT + Shift + K

  Op AZERTY zou het ALT + & moeten zijn.

 • Wesley Fabry

  11 januari 2015 om 23:33

  @jelle lees artikel ;-)

 • Bart

  12 januari 2015 om 9:56

  In OS X kan je toch gewoon alt+1 intypen, dan krijg je gewoon een  symbool. Tenminste op een azerty klavier, ik weet niet of dit op qwerty ook zo werkt.

 • Bart

  12 januari 2015 om 9:58

  Oeps, ik heb niet niet ver genoeg in de reacties gelezen. Het is nog vroeg in de week ;)

 • Quirijn van der baan

  12 januari 2015 om 11:56

  je kan ook gewoon ^option-toets+Shift-toets+K doen.

 • Bart

  12 januari 2015 om 12:31

  Alweer het bewijs dat er niet gelezen wordt en maar gewoon reacties worden geschreven zonder na te denken. In de tip staan ten eerste de toetscombinaties al en ten tweede de reden waarom je er toch een trefwoord van kunt maken. Ten derde heeft de schrijver al gereageerd in de reacties.

 • Peter

  12 januari 2015 om 14:12

  Option-1 of Alt-1 geeft (op azerty keyboard) ook een appeltje… Gebruik wel het cijfer bovenaan, niet op het numeriek keyboard.

 • Peter

  12 januari 2015 om 14:14

  Vreemd. Toen ik dit net typte, waren er geen reacties te zien.
  Excuses voor de herhaling wat anderen ook al schreven… :-/

 • Pascal

  12 september 2015 om 13:32

  Heb het logo toegevoegd in ios maar is niet zichtbaar voor anderen. Doe ik iets verkeerd?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!