6 augustus 2017

BasisiOS: Hoe knippen, kopiëren en plakken op iPhone en iPad?

iOS algemeen logo

Het lijkt zo vanzelfsprekend, knippen, kopiëren en plakken in iOS, maar iemand die voor het eerst een iPhone of iPad in handen krijgt heeft er enige moeite mee.

Gelukkig is het niet al te moeilijk, maar het is wel iets dat je moet leren. De functie is standaard aanwezig in iOS en is overal toe te passen op tekst, maar ook links, afbeeldingen en meer. Hoe je te werk gaat lees je terug in onderstaande procedure en screencast.

Tekst selecteren kopiëren in iOS

Bijna iedere tekst kun je kopiëren en plakken op je iDevice, om dit te kunnen doen leg je jouw vinger enige momenten op een woord dat onderdeel is van het geen dat je wil kopiëren tot er een blauwe markering verschijnt. Laat nu los, je zal merken dat nu voor en achter het woord strepen tevoorschijn komen met een bolletje.

Leg je vinger op een eerste bolletje en sleep deze naar het begin van de tekst die je wilt kopiëren, het laatste bolletje kun je slepen naar het einde van de tekst. Tik vervolgens in het pop-up menu boven de geselecteerde tekst op 'kopieer' om de tekst te kopiëren naar het klembord (tijdelijk geheugen). Om tekst te markeren in bijvoorbeeld Notities moet je dubbeltikken op een woord om het pop-up menu te activeren.

kopiëren en plakken in iOS

Tekst plakken in iOS

Tekst plakken is net iets eenvoudiger, ga naar de plek waar je de tekst wilt plakken en leg je vinger op dit tekstveld, laat los wanneer het vergrootglas (cirkel) verschijnt. Als dit niet werkt moet je dubbeltikken op een lege ruimte, dit is vaak het geval bij tekstverwerkers. Tik in het pop-up menu op 'Plak' om de gekopieerde tekst te plakken.

Universele methode in iOS

Nu je weet hoe je tekst moet selecteren, kopiëren en plakken is het goed om te weten dat je via deze methode bijvoorbeeld ook tekst kunt knippen. Dit kan alleen bij tekst die je aan het bewerken bent.

Verder is deze methode universeel en ook toe te passen op andere content in iOS. Leg je vinger bijvoorbeeld eens op een afbeelding of weblink in Safari, laat los en in het pop-up venster kun je verschillende opties kiezen. Via deze methode kun je ook berichten kopiëren en plakken in de gelijknamige applicatie, etc. Bekijk onderstaande screencast ter verduidelijking.

Lees ook: Enkele iOS en OS X basistermen

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!