16 oktober 2017

iOS: Wat te doen bij de melding ‘opslagruimte vol’?

iOS algemeen logo

Wie een iPhone of iPad met slechts 16 GB opslag kan wel eens te maken krijgen met een erg vervelende melding op het scherm.

De melding geeft aan dat de opslag van je iPhone of iPad vol is, er een app niet geïnstalleerd kan worden of je geen foto’s kunt maken om wille van te weinig ruimte. Wat moet je doen als je deze melding te zien krijgt? We hebben een aantal tips verzameld hoe je dit kunt oplossen.

Melding de iPad of iPhone opslagruimte vol is

De melding geeft aan wat het probleem is, op onderstaande foto is dit WhatsApp die niet genoeg ruimte heeft om berichten te kunnen ontvangen. Je zal ongeveer 100 MB vrij moeten maken, gelukkig geeft iOS al een aantal suggesties. Sluit de melding om actie te ondernemen.

opslagruimte vrijmaken iPhone en iPAd

Opslagruimte vrijmaken in iOS

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om opslagruimte vrij te maken op je iPhone of iPad. Zo kun je applicaties verwijderen die je niet meer gebruikt of de opslagruimte er van beheren. Dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Opslag en iCloud-gebruik ▸ Beheer opslag. Vanaf iOS 11 vind je dit terug via Instellingen ▸ Algemeen ▸ iDevice opslag. Er wordt een lijst geopend met alle apps gerangschikt op gebruikte opslag.

Tik op een app om meer details te bekijken, zo kun je zien hoeveel opslagruimte de app gebruikt. In sommige apps kun je de cache (documenten en gegevens) verwijderen, maar dat kan niet in alle apps. Dit kun je handmatig forceren door de app te verwijderen en opnieuw te installeren, dit moet je bijvoorbeeld doen voor Facebook. Vanaf iOS 11 kun je apps ook tijdelijk opruimen, hoe dat precies werkt hebben we hier uitgebreid uitgelegd.

iPad en iPhone opslag optimaliseren

We hebben al eerder aandacht geschonken aan het vrijmaken van opslagruimte voor iPhone, iPad en iPod Touch. Zo kun je de cache legen, gebruikmaken van iCloud-fotobibliotheek en Apple Music. Dit en nog veel meer tips lees je terug in deze tips.

Lees ook: Opslagruimte van je iPhone of iPad ‘uitbreiden’ met een USB-stickReacties


 • Hans Hinssen

  17 april 2016 om 17:03

  iCloud drive op “off” en de gigantische file ‘overige” is aanvaardbaar klein geworden Dan is er weer plaats genoeg.

 • Boldfella

  6 mei 2016 om 14:45

  Wat bij mij een paar gig vrij maakt is in de instellingen naar iTunes en store te gaan, uitloggen en vervolgens weer inloggen. Als je iCloud muziek bibliotheek gebruikt moet je die bij instellingen > muziek die weer even aanzetten. Ik heb het idee dat Applemusic alle nummers die ik streaming afspeel niet automatisch weer verwijderd. Bij opslag laat hij de ruimte die dit inneemt niet zien maar met bovenstaande methode heb je die ruimte in een handomdraai weer terug.

 • Lisanne

  8 november 2016 om 23:23

  Ik heb dus maar 11,83 GB
  En nauwelijks apps dus er valt niks te verwijderen.. hoe kan ik mijn opslag vergoten?

 • Wesley Fabry

  9 november 2016 om 15:05

  @lisanne eigenlijk kan het niet vergroot worden, je kunt bijvoorbeeld wel dit kopen: https://www.appletips.nl/photofast-memoriescable-en-i-flashdrive-max-de-usb-stick-voor-iphone-en-ipad/ Maar een iPhone met meer opslag is meer aan te raden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!