11 mei 2017

iOS 10iOS 10: Personen en gezichten beheren in Foto’s (archief)

foto iOS app

Sinds iOS 10 is de Foto's applicatie superslim, de app doorzoekt al je foto's en video's en worden tegelijkertijd uitgebreid gescand en geanalyseerd. Hierdoor kan de gebruiker zoeken naar foto’s met bergen, bepaalde dieren, etc. (meer info).

Tijdens het analyseren kijkt iOS ook welke gezichten er op de foto staan, deze worden dan gegroepeerd en kun je terugvinden in het nieuwe album 'Personen'. De functie werkt geheel automatisch en kent nauwelijks handmatige inbreng. Toch kun je de gevonden resultaten beheren, ordenen en groeperen.

Deze handleiding is alleen geschikt voor iOS 10 apparaten, vanaf iOS 11 werkt de functie anders. Binnenkort komt er een iOS 11 handleiding online voor Personen en gezichten.

Personen en gezichten bekijken in Foto's vanaf iOS 10

• Open de Foto's applicatie
• Navigeer naar het tabblad 'Albums'
• Open het album 'Personen'

iOS 10 personen overzicht

Direct krijg je een overzicht van alle gevonden personen. Bij iedere miniatuur zie je een cijfer staan dat overeenkomt met het aantal gevonden foto's van deze persoon. Foto's is erg nauwkeurig, je kunt er vanuit gaan dat alle gevonden gezichten van dezelfde persoon zijn.

Personen combineren in Foto's

Open het album 'Personen' in Foto's en tik bovenin op de knop 'Selecteer'. Tik nu alle gezichten aan die gevonden zijn van dezelfde persoon. Kies vervolgens voor de optie 'Combineer', alle geselecteerde gezichten worden nu samengevoegd tot één persoon.

Een naam geven aan een persoon

Open het overzicht van al je gevonden personen en tik op een gezicht om deze een naam te geven. iOS opent nu alle foto's waar deze persoon op staat. Bovenin kun je tikken op 'Nieuwe naam', tik hierop om een naam toe te kennen aan deze persoon.

iOS 10 personen combineren

Personen markeren als favoriet of verbergen

In het album 'Personen' heb je drie verschillende niveaus: je favorieten, overige personen en verborgen personen. Een persoon markeren als favoriet is erg eenvoudig. Sleep daarvoor het persoon naar het bovenste gedeelte (boven de lijn) van je scherm. Daarnaast kun je ze ook favoriet maken door op de selecteer-knop te tikken en vervolgens te kiezen voor 'Maak favoriet'.

iOS 10 personen verbergen

Personen die je liever niet direct in het zicht wilt hebben kun je verbergen. Open het overzicht en tik bovenin op 'Selecteer'. Tik alle personen aan die je wilt verbergen en kies voor de optie 'Verberg'. De gezichten worden verborgen en kun je raadplegen door op de optie 'Toon verborgen personen' te tikken, deze kun je dan weer verbergen door op 'Toon minder' te tikken.

Nieuwe gezichten en personen toevoegen

In het album Personen vind je ook een 'Voeg toe' knop toe. Wanneer je hierop tikt zal je merken dat er nog meer gevonden gezichten zijn. Dit zijn gezichten die iOS niet heeft kunnen plaatsen en enige handmatige actie vereist. Zodra het voeg toe-venster is geopend kun je het beste tikken op alle gezichten van dezelfde persoon en kies dan voor 'Combineer'.

iOS 10 personen toevoegen aan foto's

De foto's van deze persoon worden dan gecombineerd en toegevoegd aan het album personen. Als deze gezichten overeenkomen met een persoon die al aanwezig is in het album moet je deze nogmaals combineren volgens eerder uitgelegde stappen. Naast de optie 'Combineer' kun je ook gewoon één of meerdere gezichten selecteren en tikken op de 'Voeg toe' knop. Zo worden deze los toegevoegd aan Foto's.

Handmatig een gezicht toekennen of verwijderen

Het is momenteel niet mogelijk om handmatig een gezicht toe te kennen aan Personen. Je kunt dus niet zelf bepalen wie er op een foto staat door middel van een tag. Ook kun je gevonden personen niet verwijderen, je kunt deze in principe alleen maar verbergen.

Verkeerd gekoppelde gezichten verwijderen uit Personen

Ook al is Foto's erg nauwkeurig, toch kan het gebeuren dat een gezicht niet goed herkend wordt en wordt gekoppeld aan de verkeerde persoon. Gelukkig kun je deze dan verwijderen, dit doe je als volgt. Open Foto's ▸ Albums ▸ Personen. Tik op de persoon die een verkeerd gekoppeld gezicht heeft gekregen. Tik in het nieuwe geopende venster op 'Selecteer'.

Foto's iOS 10 personen verkeerde

Tik nu alle foto's aan die verkeerd gekoppeld zijn en tik daarna op de deelknop (vierkant met pijl omhoog). Kies vervolgens voor de optie 'Niet deze persoon'. Direct worden de gekoppelde gezichten verwijderd en geplaatst in het 'Voeg toe-venters'.

De hoofdfoto (basisgezicht) van een persoon wijzigen

Open Foto's ▸ Albums ▸ Personen ▸ Open het album waarvan je de hoofdfoto wilt wijzigen. Tik in het nieuwe geopende venster op 'Selecteer', kies de foto die je wilt instellen als hoofdfoto. Tik daarna op de deelknop (vierkant met pijl omhoog) en kies voor de optie 'Stel basisgezicht in'.

Personen worden niet gesynchroniseerd

Vreemd genoeg worden de personen en gezichten op dit moment niet gesynchroniseerd met al je apparaten. Op ieder apparaat moet je de personen handmatig instellen. Dit komt omdat alle connecties en gegevens versleuteld worden verwerkt en opgeslagen worden op het toestel zelf. De methode wordt ‘deep learning’ genoemd, Foto’s weet exact wat en wie er op de foto staat. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om te zoeken in foto's (meer info). Maak je geen gebruik van iCloud-fotobibliotheek en synchroniseer je de foto's via je Mac, dan worden de personen wel gesynchroniseerd.

Vanaf iOS 10.1 worden personen en gezichten bewaard in je iCloud-reservekopie. Als je dus de kopie terugzet moet je deze niet meer handmatig opnieuw toevoegen.

Klik hier voor de handleiding om personen of gezichten toe te kennen in macOS sierra of nieuwer

Lees ook: Herontdek oude foto’s met Aandenkens vanaf iOS 10

Origineel artikel van 15/09/16

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Jack

  15 september 2016 om 17:45

  Ik heb een persoon een naam gegeven zoals deze in mijn telefoonboek stond. Nu heb ik die naam iets aangepast in het telefoonboek . Maar bij de foto’s bij personen blijft de naam onveranderd. Is dat nog aan te passen?

 • Wesley Fabry

  15 september 2016 om 17:47

  @jack de naam kun je gewoon wijzigen zoals je die ook kunt toevoegen. Open ‘personen’ tik op de persoon en daarna bovenin op de naam om deze aan te passen.

 • Barend de Haan

  16 september 2016 om 8:46

  Op mijn iPad 4 verschijnt bij iOS 10 wel de map “Plaatsen” maar niet de map “Personen”, klopt dit? Op mijn iPad mini 2 wel.

 • Wesley Fabry

  16 september 2016 om 9:16

  @barend Het zou kunnen dat de iPad 4 dit niet ondersteund, net zoals de ‘rijke’ meldingen. https://www.appletips.nl/ios-10-interactieve-meldingen-beta/

 • Luuk

  16 september 2016 om 21:25

  Hoe kan ik de albums Personen en Plaatsen verwijderen uit Foto’s?

 • Wesley Fabry

  16 september 2016 om 21:37

  @luuk dat is (helaas) niet mogelijk

 • Ruud

  17 september 2016 om 10:03

  Bedankt voor de uitstekende uitleg!
  Heb me suf gezocht naar die ‘niet deze persoon’ functie, dacht dat hij niet bestond. Wat een onlogische plek om deze achter de Deel-knop te stoppen, dat heeft toch niets met delen te maken?

 • Wesley Fabry

  17 september 2016 om 10:41

  @Ruud ik heb ook dagen naar de optie liggen zoeken, inderdaad zeer een onlogische plek. Maar via die weg kun je foto’s ook instellen als achtergrond, aan een contact koppelen, dupliceren, misschien naar een andere naam voor het menu bedenken :P

 • Tom

  17 september 2016 om 12:37

  Gezichtsherkenning valt tegen, ik moet heel veel foto’s handmatig toevoegen, ik schat 20%. Picasa is veel nauwkeuriger en makkelijker. Als je dit op al je Apple devices moet doen (geen synchronisatie)… Onbegonnen werk!

 • Laura

  19 september 2016 om 23:38

  Als ik op het album personen klik, krijg ik in beeld 377 foto’s doorzocht, nog 450 te gaan! Dit staat er nu al een dag of 3. Ook staat er; vergrendel je iPhone en sluit deze aan op een stopcontact, ook dit werkt niet. Wat kan ik doen om er voor te zorgen dat de andere foto’s ook doorzocht worden want ik kan deze optie zo niet gebruiken

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 7:02

  Ik heb helaas ook lang moeten wachten. Geforceerd herstarten kan helpen. Je iDevice kun je geforceerd herstarten via deze procedure: http://www.appletips.nl/de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/

  Toch kun je al gevonden personen zien, tik daarvoor onder de tekst dat er nog een x aantal doorzocht moeten worden op ‘Toon personen’.

 • Paula

  22 september 2016 om 17:29

  Ik wil helemaal dat personen gedoe niet. Ik wordt opgezadeld met albums die ik zelf niet eens kan verwijderen. Er komen gezichten in te staan van plaatjes die ik ooit bewaard heb.. dus die hebben niets te maken met personen. Ik wil zelf uitmaken wanneer ik een album aanmaak en wat ik daar in zet.

 • Elly smit

  24 september 2016 om 9:39

  Ik wil zelf baas blijven over mijn foto’s en albums.
  Ik wil geen personen en plaatsen en andere ongein.
  Svp de mogelijkheid om deze zooi uit te schakelen !!

 • Wesley Fabry

  24 september 2016 om 9:43

  Je kunt het doorgeven aan Apple als feedback: https://www.appletips.nl/feedback-apple/

 • Rob

  28 september 2016 om 15:32

  Hoe wijzig ik foto’s uit album in IOS 10. Kan deze optie niet terugvinden meer.

 • Wesley Fabry

  28 september 2016 om 15:44

  @rob als je het aanpassen van foto’s zelf bedoeld dan kun je dit doen door de foto te openen, tik op de drie horizontale strepen met bolletjes om de opties te openen.

 • Rob

  30 september 2016 om 7:27

  Thanks Wesley!

 • Kris

  16 oktober 2016 om 15:23

  Ik wil graag mijn hond ook als ‘persoon’ omdat ik veel foto’s heb van haar maar zij wordt niet als persoon opgepikt door ios 10 zoals Pixel bij jou wel tussen de personen staat. Hoe kan ik dat zelf doen? Als ik op ‘toevoegen’ klik, komen de foto’s van de hond niet als mogelijkheid in het tweede scherm… :(.
  Bedankt en groeten,
  Kris

 • Wesley Fabry

  17 oktober 2016 om 7:00

  @kris ik moet je helaas telleurstellen, foto’s herkent slechts 1 van de 150 foto’s van de hond. Misschien toeval dat net die ene foto op een persoon lijkt. 😔

 • H. Spil

  21 september 2017 om 15:04

  Ik krijg na de “persoonsherkenning” een heleboel ” naamloze personen..
  een gezicht met een cirkel eromheen en de tekst naamloos.
  De naamloze wil ik niet verzameld hebben.. kan ik ook de cirkels naamloos verwijderen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!