21 september 2017

iOS 11iOS 11: Personen en gezichten beheren in Foto’s

foto iOS app

Sinds iOS 10 is de Foto's app superslim en doorzoekt de app al je foto's en video's en worden tegelijkertijd uitgebreid gescand en geanalyseerd. Hierdoor kan de gebruiker zoeken naar foto’s met bergen, bepaalde dieren, etc. (meer info).

Tijdens het analyseren kijkt iOS ook welke gezichten er op de foto staan, vanaf iOS 11 werkt deze functie helemaal anders. Niet alleen worden de personen en gezichten nu gesynchroniseerd met iCloud, ook is het samenstellen van personen en gezichten drastisch gewijzigd. De gezichtsherkenning werkt volledig automatisch, maar het toevoegen van nieuwe personen niet meer.

Personen en gezichten bekijken in Foto's vanaf iOS 11

• Open de Foto's applicatie
• Navigeer naar het tabblad 'Albums'
• Open het album 'Personen'

Direct krijg je een overzicht van alle personen die je al eerder hebt toegevoegd. Door te tikken op een naam worden alle foto's van deze persoon weergegeven. Al deze albums worden vanaf iOS 11 gesynchroniseerd met iCloud en zijn dus zichtbaar op al je iOS 11, tvOS 11 en High Sierra apparaten. Dit houdt in, wanneer je foto's toevoegt aan een persoon, dit overal toegepast wordt.

Personen in iOS 11

Extra foto's van een bestaande persoon bevestigen

Wanneer iOS nieuwe foto's van een persoon herkent worden deze automatisch toegevoegd aan het album. Wanneer er getwijfeld wordt moet je dit handmatig bevestigen. Ga hiervoor naar het album personen en tik op een persoon. Scrol naar beneden en kies voor de optie 'Bevestig extra foto's'. Gevonden foto's kun je hierna selecteren en bevestigen.

Een nieuwe persoon toevoegen of foto's koppelen aan een bestaande persoon

• Open de Foto's applicatie
• Navigeer naar een foto waar de nieuwe persoon op te zien is
• Veeg de foto omhoog voor meer informatie

nieuwe Personen toevoegen in iOS 11

Wanneer er een gezicht wordt herkend krijg je onder de foto de optie 'Personen' te zien, tik op het gezicht er verschijnt een nieuw venster. In het venster vind je één of meerdere foto's terug naargelang de gevonden resultaten. Bovenaan kun je een naam koppelen aan de persoon. Vul een nieuwe naam in om een nieuwe persoon toe te voegen. Op deze manier kun je ook een bestaande persoon selecteren en de foto koppelen. Tik op 'Voeg naam toe' en vul dan de naam van deze persoon, je zult merken dat de bestaande personen ook in de lijst geselecteerd kunnen worden. iOS voegt dan onmiddellijk de foto's toe aan het bestaande album van deze persoon.

Personen combineren in Foto's

Open het album 'Personen' in Foto's en tik bovenin op de knop 'Selecteer'. Tik nu alle albums aan van dezelfde persoon. Kies vervolgens voor de optie 'Combineer', alle geselecteerde albums worden nu samengevoegd tot één persoon. Ook kun je het album van een persoon slepen en samenvoegen. Leg je vinger op het album tot deze gaat zweven en plaats deze dan op een ander album om samen te voegen.

Personen volledig verwijderen

Open het album personen in Foto's en tik bovenin op 'Selecteer', vink het album aan dat je wilt wissen en kies onderin voor 'Verwijder'. Alleen de connectie tussen de persoon en de naam wordt gewist. Dit houdt in dat er nog altijd een 'persoon' gekenmerkt wordt wanneer je een foto van deze persoon omhoog veegt in de Foto's app, maar er is geen naam aan gekoppeld.

Naam wijzigen van een persoon

Open het overzicht van al je gevonden personen en tik op het album. iOS opent nu alle foto's waar deze persoon op staat, tik bovenin op de naam om deze aan te passen.

Personen markeren als favoriet of verbergen

In het album 'Personen' heb je vanaf iOS 11 twee verschillende niveaus: je favorieten en overige personen. Een persoon markeren als favoriet is erg eenvoudig. Tik op het 'lege' hartje bij het kleine album, onmiddellijk wordt het hartje 'gevuld' en wordt het album groot weergegeven. Daarnaast kun je ze ook favoriet maken door op de selecteer-knop te tikken, het album aan te vinken en vervolgens te kiezen voor 'Maak favoriet'. Via dezelfde weg kun je het ongedaan maken.

Personen aanpassen in iOS 11

De hoofdfoto (basisgezicht) van een persoon wijzigen

Open Foto's ▸ Albums ▸ Personen ▸ Open het album waarvan je de hoofdfoto wilt wijzigen. Tik in het nieuwe geopende venster op 'Selecteer', kies de foto die je wilt instellen als hoofdfoto. Tik daarna op de deelknop (vierkant met pijl omhoog) en kies voor de optie 'Stel in als hoofdfoto', te vinden in de onderste rij.

Verkeerd gekoppelde gezichten verwijderen uit het personen album

Wanneer je een foto in het album van een persoon ziet staan die niet bij deze persoon hoort kun je deze wissen uit het album. Open het album van deze persoon en tik op 'Selecteer', kies nu de foto of foto's die niet bij deze persoon horen. Tik op de deel-knop en kies voor 'Niet deze persoon' in de onderste rij. Let op, zodra je selecteren activeert verschijnt er ook een prullenmand in de knoppenbalk met behulp van deze knop kun je geselecteerd foto's verwijderen uit je gehele bibliotheek.

Handmatig een gezicht toekennen of verwijderen

Het is momenteel niet mogelijk om handmatig een gezicht toe te kennen aan Personen. Je kunt dus niet zelf bepalen wie er op een foto staat door middel van een tag. Ook kun je gevonden personen niet verwijderen, onder iedere foto zal gevonden personen zichtbaar zijn wanneer je een foto in iOS omhoog veegt.

Lees ook: Live Photos effecten, terugblikken en meer in iOS 11 Foto's

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Janneke de Haan

  21 september 2017 om 22:16

  Kun je personen ook alfabetiseren? Zo ja: hoe?

 • Janneke de Haan

  21 september 2017 om 23:00

  Ik heb herval ontdekt

 • Wesley Fabry

  22 september 2017 om 9:03

  Top, alfabetisch kan niet, maar je kunt wel handmatig de personen rangschikken door je vinger op het album te leggen tot deze gaat zweven. Sleep daarna de persoon naar de gewenste plek en laat los.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!