16 november 2016

macOS SierramacOS Sierra: Personen beheren in Foto’s

Foto's voor OS X logo

Sinds macOS Sierra is de Foto's applicatie voor de Mac superslim geworden. De app scant en analyseert al je foto's en herkent objecten, dieren, gezichten, etc. Hierdoor kan de gebruiker zoeken naar bijvoorbeeld foto’s met bergen, bepaalde dieren, huizen, etc.

Tijdens het analyseren kijkt macOS ook welke gezichten er op de foto staan, deze worden dan gegroepeerd en kun je terugvinden in het nieuwe album 'Personen'. De functie werkt geheel automatisch en kent verbazingwekkend in macOS wel handmatige inbreng. Je kunt de gevonden resultaten beheren, ordenen en groeperen.

Personen en gezichten bekijken in Foto's vanaf macOS Sierra

• Open de Foto's applicatie op je Mac
• Navigeer naar het tabblad 'Albums' of kies de optie in de navigatiekolom
• Open het album 'Personen'

Overzicht personen macOS sierra

je krijgt nu een overzicht van alle gevonden personen. Foto's is erg nauwkeurig, je kunt er vanuit gaan dat alle gevonden gezichten van dezelfde persoon zijn.

Personen combineren in Foto's

Open het album 'Personen' in Foto's, druk de cmd⌘ toets in en klik alle gezichten aan die bij elkaar horen. Laat de cmd⌘ toets en klik met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de geselecteerde foto's. Kies in het context-menu voor 'Voeg X personen samen'. Alle geselecteerde gezichten worden nu samengevoegd tot één persoon.

personen samenvoegen in macOS sierra foto's

Een naam geven aan een persoon

Open het overzicht van al je gevonden personen en plaats de muisaanwijzer op een gezicht. Direct krijg je de mogelijkheid om onder de foto te klikken op 'Voeg naam toe'. Vul de naam in en kies eventueel uit de lijst een gewenste naam. Verkeerde naam? Deze kun je wijzigen door op de naam te klikken en deze aan te passen.

Personen markeren als favoriet of verbergen

In het album 'Personen' heb je drie verschillende niveaus: je favorieten, overige personen en verborgen personen. Een persoon markeren als favoriet is erg eenvoudig. Sleep daarvoor het persoon naar het bovenste gedeelte (boven de lijn) van je scherm. Ook kun je met een secundaire klik op de persoon in het context-menu de optie 'Maak deze persoon favoriet' kiezen.

personen favoriet maken in foto's

Personen die je liever niet direct in het zicht wilt hebben kun je verbergen. Klik hiervoor met een secundaire klik op de persoon in het overzicht en kies in het context-menu voor 'Verberg deze persoon'.

Nieuwe gezichten en personen toevoegen

In het album vind je ook een 'Voeg toe' knop toe. Wanneer je hierop klikt zal je merken dat er nog meer gevonden gezichten zijn. Dit zijn gezichten die macOS niet heeft kunnen plaatsen en enige handmatige actie vereist. Zodra het voeg toe-venster is geopend kun je het beste klikken op alle gezichten van dezelfde persoon. Klik daarna in de knoppenbalk op 'Voeg samen en voeg toe'.

nieuwe personen toevoegen via maCOS

De foto's van deze persoon worden gecombineerd en toegevoegd aan het album personen. Als deze gezichten overeenkomen met een persoon die al aanwezig is in het album moet je deze nogmaals combineren volgens eerder uitgelegde stappen. Uiteraard kun je ook één voor één de gezichten toevoegen. Selecteer dan alle gezichten en klik in de knoppenbalk op 'Voeg toe'.

Handmatig een gezicht toekennen

In tegenstelling tot iOS is het in macOS Sierra wel mogelijk handmatig gezichten toe te voegen. Dit werkt precies op dezelfde manier als in voorgaande versies. Wie dit in het verleden gedaan heeft komt helaas bedrogen uit. Alle gezichten zijn verloren en moeten opnieuw toegevoegd worden. Gelukkig heeft macOS dit zelf al grotendeels gedaan. Klik hier voor de uitleg om handmatig gezichten toe te voegen.

Verkeerd gekoppelde gezichten verwijderen

Ook al is Foto's erg nauwkeurig, toch kan het gebeuren dat een gezicht niet goed herkend wordt en wordt gekoppeld aan de verkeerde persoon. Gelukkig kun je deze dan verwijderen, dit doe je als volgt. Open Foto's ▸ Albums ▸ Personen. Open de persoon die een verkeerd gekoppeld gezicht heeft gekregen. Klik met een secundaire klik op de foutieve foto en kies in het context-menu voor '[Naam] staat niet op deze foto'

Let op! Verwijder geen foto's uit het album via de delete-knop of de 'Verwijder' optie. Dit resulteert in het geheel verwijderen van je foto in de foto-bibliotheek!

Verkeerde personen verwijderen in Foto's

De hoofdfoto (basisgezicht) van een persoon wijzigen

Open Foto's ▸ Albums ▸ Personen ▸ Open het album waarvan je de hoofdfoto wilt wijzigen. Klik met een secundaire klik op de gewenste foto en kies in het context-menu voor 'Maak hoofdfoto'.

Personen worden niet gesynchroniseerd

Vreemd genoeg worden de personen en gezichten op dit moment niet gesynchroniseerd met al je apparaten. Op ieder apparaat moet je de personen handmatig instellen. Dit komt omdat alle connecties en gegevens versleuteld worden verwerkt en opgeslagen op het toestel zelf. De methode wordt ‘deep learning’ genoemd, Foto’s weet exact wat en wie er op de foto staat. Maak je geen gebruik van iCloud-fotobibliotheek en synchroniseer je de foto's via je Mac, dan worden deze wel gesynchroniseerd.

Klik hier voor de handleiding om personen of gezichten toe te kennen in iOS 10 of nieuwer

Lees ook: Wat zijn Aandenkens in Foto's en hoe werkt het in macOS?Reacties


 • Tom

  25 september 2016 om 11:16

  Werkt maar matig. Er moeten heel veel gezichten handmatig toegevoegd cq gecombineerd worden. Veel honderden bij een totaal aantal foto’s van 15.000.
  Kost uren werk. Gezichtsherkenning van Picasa werkt vele malen beter. Ook worden voorstelenl gedaan voor gezichten dit niet direct herkent worden, werkt veel gebruiksvriendelijker. En dan inderdaad ook het niet kunnen synchroniseren maakt dat ik niet echt enthousiast ben over de persoonsherkenning van Apple

 • Norbert

  26 september 2016 om 3:10

  Vraagje: is deze gezichtherkenning (op de iPhone) ook uit te zetten? En dan waar en hoe.

 • Wesley Fabry

  26 september 2016 om 6:40

  @norbert helaas niet: https://www.appletips.nl/ios-10-personen-gezichten-fotos/

 • AlbertTCB

  30 september 2016 om 20:52

  Met elke release wordt Apple Photos beter. Ik ben over het algemeen er zeer content mee.

  Wat ik bijzonder demotiverend vind (en ook onbegrijpelijk) is het feit dat gezichten niet alleen niet worden gesynchroniseerd, maar dus ook niet worden gebackupped!

  Als je dus ooit een schone installatie uitvoert van macOS of iOS, dan kan je alles weer opnieuw doen!

  Vraag: waar haalt AppleTV dan de gezichten vandaan voor de ‘memories’ albums?

 • Wesley Fabry

  1 oktober 2016 om 8:36

  @Albert In tegenstelling tot gezichten worden aandenkens wel gesynchroniseerd. Waarom daar de gezichten wel worden gesynchroniseerd is nog maar de vraag. Deze zijn denk ik afkomstig van iOS.

 • Berry

  19 oktober 2016 om 12:03

  Beste Wesley,

  Sinds de update van Foto’s onder MacOS Sierra heb ik een probleem met het synchroniseren van de fotogebeurtenissen naar de iPad (ik laad alle foto’s van de verschillende apparaten door middel van een vaste kabelaansluiting op naar mijn Macbook, orden ze dan in de diverse (zelf benoemde) gebeurtenissen en selecteer vervolgens de gebeurtenissen in iTunes welke ik op mijn iPad wil synchroniseren).
  Het probleem wat nu sinds de update ontstaat is dat na elke synchronisatie (of elke keer als de iPad aan de Macbook wordt aangesloten) alle vinkjes weer uit staan. Daarbij valt me op dat voorheen het aantal foto’s per gebeurtennis in iTunes stand vermeld, evenals het totaal aantal foto’s, maar dit momenteel niet wordt herkend. Voor de update werkte dit perfect.
  Heb jij een oplossing voor dit probleem?

 • Wesley Fabry

  19 oktober 2016 om 13:24

  @Berry Ik maak gebruik van iCloud-fotobibliotheek om alles te synchroniseren. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!