17 januari 2017

macOS SierramacOS Sierra: Wat zijn Aandenkens in Foto’s en hoe werkt het?

Foto's voor OS X logo

Zoals in iOS 10 is 'Aandenkens' in Foto's voor Mac nieuw in macOS Sierra. Iedereen maakt tegenwoordig een veelvuldig foto’s en video's met zijn of haar smartphones. Apple heeft daarom 'Aandenkens' (Memories) in het leven geroepen. Ook in iOS 10 kun je deze gebruiken (meer info).

Het doel van Aandenkens is erg eenvoudig, je oude foto’s weer opnieuw ontdekken. De functie maakt gebruik van alle foto’s die zich bevinden in Foto's voor Mac. Via algoritmen en associaties worden foto’s en video's in een aandenken geplaatst.

Hoe worden Aandenkens gegenereerd?

Door middel van advanced computer vision kan de Foto’s-app de inhoud scannen en analyseren. Zo komt macOS erachter wat er op de foto’s en video's staat. Dit noemt ‘deep learning’ en maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bossen, bergen, water, dieren, personen, fietsen, kleuren, etc. te herkennen op foto's.

Door de deep learning-functie kan Apple de speciale albums maken, maar er is meer. Bij Aandenkens groepeert iOS foto’s van een bepaalde locatie, dag, periode, etc. Ben je bijvoorbeeld in de zomer van 2014 heerlijk op vakantie geweest in Oostenrijk, dan zou het zomaar kunnen dat Foto’s een aandenken aanmaakt voor die periode en deze 'Oostenrijk: Reis 2014' noemt. Ook bepaalde periodes kunnen gevat worden in een aandenken, denk hierbij aan kerstmis, verjaardag en andere bijzondere (feest)dagen.

Aandenkens bekijken in macOS sierra

Aandenkens kunnen beperkt handmatig worden samengesteld

Er is één ding die je moet onthouden, je hebt bijna geen invloed op Aandenkens. Via algoritmen en associaties worden de albums automatisch aangemaakt. Het is de bedoeling dat je regelmatig gaat kijken in de Foto’s app om nieuwe herinneringen te ontdekken. Je kunt aandenkens beperkt handmatig aanmaken, klik hier voor meer informatie. Goed om te weten, alle aandenkens worden gesynchroniseerd met je iCloud-fotobibliotheek en zijn dus beschikbaar op al je iOS apparaten, Macs en Apple TV 4.

Aandenkens en inhoud bekijken

Open de Foto’s applicatie en navigeer naar het tabblad 'Aandenkens' (of klik in de navigatiekolom), direct krijg je een overzicht van alle beschikbare aandenkens. Klik op een aandenken om deze te bekijken. Bovenin vind je de video terug, daaronder kun je de inhoud van het aandenken bekijken.

Zo krijg je te zien welke foto’s en video’s er gebruikt worden, de personen die erin voorkomen en de locaties. Onderin kun je nog meer verwante aandenkens ontdekken die gerelateerd zijn aan de huidige. Wanneer je het aandenken fantastisch vindt kun je onderaan het aandenken deze toevoegen als favoriet (beste aandenkens). Heb je er niets mee? Dan kun je deze via dezelfde weg verwijderen.

Aandenkens bekijken in macOS sierra

Verwante Aandenkens bewaren

Wanneer je een aandenken opent vind je onderaan in de meeste gevallen verwante aandekens terug, deze kun je ook bekijken. Wanneer het aandenken je bevalt kun je naar beneden scrollen om te klikken op de optie 'Voeg toe aan aandenkens'.

Pas op met foto’s en video’s verwijderen uit Aandenkens

Misschien heeft Foto's niet de juiste foto’s en video’s toegevoegd. Dan zou je dat je deze kunt verwijderen. Let daar mee op, want door een foto te verwijderen uit aandenkens wordt deze ook verwijderd uit je bibliotheek.

Foto's verwijderen uit aandenkens

Aandenkens bewerken in Foto's voor Mac

In tegenstelling tot de iOS versie van Aandenkens is het in macOS niet mogelijk de video van een aandenken aan te passen. In iOS kun je hier een bepaalde sfeer of muziek aan toekennen, helaas ontbreekt deze optie op de Mac. Wel kun je het aandenken openen en in de knoppenbalk op de play-toets tikken om een diavoorstelling van het album weer te geven. Wil je de aandenkens toch persoonlijk maken op een Mac dan kun je de uitgebreide versie van diavoorstelling gebruiken (meer info). Hoe je aandenkens in iOS kunt bewerken en aanpassen lees je hier terug.

Lees ook: Siri activeren, instellen en gebruiken op een Mac

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Peter B

  29 september 2016 om 17:44

  Leuke functie. Vindt alleen dat de slideshow te snel loopt.

 • A.C.Brandsma

  25 april 2017 om 23:37

  Hoe krijg ik mijn oude foto’s die in een map ‘al mijn bestanden zitten nadat ik een nieuwe harde schijf kreeg, weer naar fotos? En er zitten nu van elke foto er 4 in? En waarom kan ik niet alle foto’s bewerken? Steeds een venster dat i de orginele foto moet zoeken. Allesi is anders waarom toch? Uren tijd kost me dat..

 • Wesley Fabry

  26 april 2017 om 10:22

  AC ergens is het fout gegaan, waarschijnlijk heb je het automatisch kopieren naar de iCloud-fotobibliotheek uitgeschakeld. Je zal nu inderdaad de foto’s opnieuw moeten koppelen of importeren. https://www.appletips.nl/fotos-voor-os-x-fotos-bewaren-in-finder-en-opslaglocatie-bekijken/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!