25 april 2017

iOS 10iOS: Herontdek oude foto’s met Terugblikken

foto iOS app

Iedereen maakt tegenwoordig een hoop foto’s, dat is vooral te danken aan de goede camera’s die smartphones bevatten. Apple heeft vanaf iOS 10 een leuke nieuwe functie toegevoegd genaamd: Terugblikken (memories). Ook vanaf macOS Sierra is deze functie toegevoegd (meer info)

Het doel van Terugblikken is erg simpel, je oude foto’s weer opnieuw ontdekken. De functie maakt gebruik van alle foto’s die zich bevinden in de gelijknamige applicatie. Via algoritmen en associaties worden foto’s en video's in een album geplaatst. Deze kun je dan afzonderlijk bekijken of er een bijzondere video van maken met passende muziek.

Goed om te weten: In macOS Sierra en iOS 10 heet Terugblikken: Aandenkens. Vanaf iOS 11 en High Sierra heeft Apple voor een nieuwe naam gekozen, de opties en tips die hieronder staan omschreven werken nog op dezelfde manier alleen is de naam anders.

Hoe worden Terugblikken gegenereerd?

Voor je de functie gaat gebruiken is het handig om te weten hoe deze speciale albums tot stand komen. Door middel van advanced computer vision kan iOS de Foto’s-app scannen en analyseren. Zo komt iOS erachter wat er op de foto’s en video's staat. Dit noemt ‘deep learning’ en op deze manier weet Foto’s precies wat er op de foto staat. Denk hierbij aan bossen, bergen, water, dieren, personen, kleuren, etc. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zoeken op foto’s van bergen of tijgers.

Door de deep learning-functie kan Apple de speciale albums maken, maar er is meer. Bij Terugblikken groepeert iOS foto’s van een bepaalde locatie, dag, periode, etc. Ben je bijvoorbeeld een dagje naar de Efteling geweest in 2015, dan zou het zomaar kunnen dat Foto’s een aandenken aanmaakt voor die dag en deze 'Efteling' noemt. Ook bepaalde periodes kunnen gevat worden in een aandenken, denk hierbij aan kerstmis, verjaardag en andere bijzondere (feest)dagen.

Tabblad Aandenkens in foto's

Terugblikken kunnen ook handmatig worden samengesteld

Er is één ding die je moet onthouden, je hebt over het algemeen geen invloed op Terugblikken. Via algoritmen en associaties worden de albums automatisch gemaakt. Het is de bedoeling dat je regelmatig gaat kijken in de Foto’s app om nieuwe herinneringen te ontdekken. Toch kun je op een beperkte manier Terugblikken handmatig maken, dit doe je via deze procedure.

Terugblikken en inhoud bekijken

Open de Foto’s applicatie en navigeer naar het tabblad 'Terugblikken', direct krijg je een overzicht van alle beschikbare Terugblikken. Tik op een terugblik om deze te bekijken. Bovenin vind je de video terug, daaronder kun je de inhoud van de terugblik bekijken. Let op, dit kan alleen op een iOS apparaat met iOS 10 of nieuwer. De iPad 4, iPad mini 2 en iPhone 5 ondersteunen deze optie helaas niet.

Zo zie je welke foto’s en video’s gebruikt worden, de personen die erin voorkomen en de locaties. Onderin kun je nog meer verwante Terugblikken ontdekken die gerelateerd zijn aan de huidige. Wanneer je de terugblik fantastisch vindt kun je onderaan deze toevoegen als favoriet. Heb je er niets mee? Dan kun je deze via dezelfde weg verwijderen.

De inhoud van iOS 10 Aandenkens bekijken

De video van een terugblik bewerken en bewaren

• Open de Foto’s applicatie
• Navigeer naar het tabblad 'Terugblikken'
• Kies en open een terugblik
• Tik op de play-toets

Direct wordt de video voorbereid en zal deze beginnen afspelen. Door te tikken op de video open je de bewerkingsopties, onder de video kun je een muziek kiezen gekoppeld aan een emotie. Daaronder kun je kiezen of je een korte, medium of lange video wilt.

Aandenkens bewerken in iOS 10 foto's

Tik onderin op de drie horizontale strepen met bolletjes om extra bewerkingsopties te openen. Via deze weg kun je de Titel aanpassen. Verder kun je de muziek via deze weg ook aanpassen, echter heb je meer keuzes uit nummers. Tik op 'Foto’s en video’s' om deze te bewerken voor in de foto. Tik op 'Gereed' om de aanpassingen te toe te passen.

Wanneer je de terugblik hebt bewerkt kun je ervoor kiezen deze te exporteren en te bewaren als video. Tik op de deel-knop (vierkant met pijl omhoog) om de video te delen, te streamen via Airplay of te bewaren in Foto’s als video.

Verwante Terugblikken bewaren

Wanneer je een terugblik opent vind je onderaan in de meeste gevallen verwante aandekens terug, deze kun je ook bekijken, bewerken, etc. Wanneer de terugblik je bevalt kun je naar beneden scrollen om te tikken op de optie 'Voeg toe aan Terugblikken'. Direct wordt de terugblik toegevoegd en kun je deze via het tabblad bekijken.

Verwante Aandenkens of verwijderen

Foto’s en video’s verwijderen uit Terugblikken

Misschien heeft iOS niet de juiste foto’s en video’s toegevoegd. Het is dan niet mogelijk om foto's te verwijderen uit een terugblik. Als je namelijk een foto verwijdert uit een terugblik wordt deze ook verwijderd uit je bibliotheek. Een terugblik in zijn geheel verwijderen? Open het aandenken, scroll naar beneden en tik op 'Verwijder'.

Lees ook: De vernieuwde Berichten applicatie in iOS 10Reacties


 • Nick Seamore

  23 juli 2016 om 22:53

  Ben her en der foto’s kwijt sinds iOS 10. Hij ziet dat er foto’s staan maar blanco beeld. Natuurlijk wel een back-up maar hebben meerdere hier toevallig last van? Zou bugje kunnen zijn. Ze zijn druk in de weer in icloud😜

 • Nick Seamore

  23 juli 2016 om 22:55

  Oh ja, Dropbox had zelfde functie. Vergeten te melden en wel on topic.

 • roel

  18 september 2016 om 20:28

  mijn gedeelte “aandenkens” wil niet vlotten. Aangegeven wordt dat er geen aandenkens zijn? en dat met 25.000 foto’s?
  Wellicht iemand tips?

 • Wesley Fabry

  18 september 2016 om 20:32

  @roel waneer heb je iOS 10 geïnstalleerd? Aandenkens komen sporadisch en op momenten dat er ooit iets heeft plaatsgevonden of gewoon als herinnering kan dus wel een dag of twee duren misschien. Ook moet het doorzoeken voltooid zijn, dit kun je zien in het album personen. Als direct de gezichten worden getoond is dit voltooid.

 • roel

  18 september 2016 om 21:21

  @wesley Ook “personen” blijft hangen helaas…. maar een paar personen worden herkend. ik heb de avond van officieel release de iPhone ge-update en de dag daarna de iPad.
  Het doorzoeken heeft enkele dagen geduurd maar momenteel geeft ie aan dat er geen aandenken zijn….
  Wellicht eens herstellen via iTunes? of is er een andere manier?

 • Wesley Fabry

  18 september 2016 om 21:38

  @roel herstellen kan altijd, maar de volgende update afwachten is misschien slimmer? Geforceerde herstart kan misschien ook helpen? Je iDevice kun je geforceerd herstarten via deze procedure: http://www.appletips.nl/de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/

 • roel

  19 september 2016 om 8:45

  @wesley Dat wordt wachten dan ;-(
  geforceerd herstarten was al geprobeerd.
  Dank voor je hulp iig!

 • Dirk

  25 september 2016 om 13:36

  Ik heb een iPhone 5c en deze heeft ook netjes een update gehad naar ios10 ik zizie geen tab “aandenken” in mijn photoapp, deze zie ik wel op mijn iPad, heeft iemand ook deze ervaring? Is daar wat aan te doen?

 • Wesley Fabry

  25 september 2016 om 14:36

  @dirk apple heeft niet laten weten dat aandenkens is uitgesloten voor bepaalde apparaten. Heb je jouw iphone al eens geforceerd herstart? Je iDevice kun je geforceerd herstarten via deze procedure: http://www.appletips.nl/de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/ Hopelijk helpt dat anders kun je het de iPhone herstellen via iTunes en daarna een reservekopie terugzetten

 • Coby

  6 november 2016 om 20:15

  Als ik een foto verwijder uit aandenkens dan wordt deze ook verwijderd uit de bibliotheek en alle andere apparaten. Kan ik ook een aandenkens samenstellen zonder uit de bibliotheek te verwijderen? En kan ik foto’s toevoegen?

 • Wesley Fabry

  7 november 2016 om 10:24

  @Coby al je vragen worden beantwoord in het artikel.
  “Foto’s en video’s verwijderen uit Aandenkens” en “Aandenkens kunnen ook handmatig worden samengesteld”.

 • Anita

  25 januari 2017 om 20:41

  Ik wil bij ‘aandenkens’ eigen muziek eronder zetten, maar kan ‘mijn muziek’ niet aanvinken, blijft grijs…’geen’ kan wel en ‘soundtracks’ ook, maar dat wil ik dus niet, wie weet het????

 • Wesley Fabry

  26 januari 2017 om 8:55

  @anita alleen offline muziek kan gebruikt worden, heb je op je iPhone of iPad ook echt muziek gedownload? Apple Music muziek die niet gedownload is kan niet worden gebruikt.

 • Wouter de Boer

  30 januari 2017 om 13:52

  Ik heb op mijn iPad iOS 10.2.1. Op mijn Foto’s app heb ik geen “aandenkens”. Hoe kan ik die instellen?

 • Wesley Fabry

  30 januari 2017 om 14:17

  @wouter welke iPad heb je?

 • Wouter de Boer

  2 februari 2017 om 13:10

  Ik heb een iPad 4 Retina. Ook een geforceerde herstart gedaan, maar dit heeft geen resultaat opgeleverd. Mijn iPhone 5 heeft hetzelfde ‘probleem’.
  Bij de (oudere) iPad mini en een andere iPhone 6 werkt het wel goed.

 • Wesley Fabry

  2 februari 2017 om 13:16

  @wouter Inderdaad iPhone 5 maar ook de iPad 4de generatie zijn de iOS 10 toestellen die deze functie niet ondersteunen.

 • Dick Terweij

  17 februari 2017 om 9:58

  Is er ook een mogelijkheid om ‘aandenkens’ uit te zetten?

 • Wesley Fabry

  17 februari 2017 om 11:36

  @dick dat is (helaas) niet mogelijk.

 • siepel

  1 april 2017 om 12:37

  hoe zet ik de onzinnige en slechte functie van album aandenkens uit?
  Maakt domme en onzinnige irritante combinaties.

 • Wesley Fabry

  1 april 2017 om 13:29

  @siepel dat is niet mogelijk, de functie kan niet worden uitgeschakeld.

 • Alain

  2 april 2017 om 12:46

  Wie iemand of het mogelijk is om aandenkens in een loop kan zetten? Ik zou graag één aandenken in een loop zetten en op een televisie projecteren. Of heeft iemand een anderenoplossing/tip?

 • Wesley Fabry

  3 april 2017 om 10:54

  @alian dat is volgens mij niet mogelijk, je kunt deze wel streamen via airplay of exporteren als video zodat je ze ook op de TV kunt afspelen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!