19 juni 2017

macOS 10.13High Sierra Safari: Website-instellingen, snellere browser, reader-functie en meer

Safari icoon

macOS High Sierra die dit najaar beschikbaar komt voor de Mac lijkt weinig grote nieuwe features toe te voegen. De grootste verandering is natuurlijk het Apple File System (APFS), maar er zijn ook een aantal nieuwe kleinere functies toegevoegd.

Dit keer geen spectaculaire veranderingen, maar wel een hoop nieuwe opties en functies voor bestaande applicaties. Zo krijgt Safari een drastische verbetering. De browser is de energiezuinigste van dit moment en wordt in macOS High Sierra nog beter en sneller. Ook worden slimme trackers de nek om gedraaid. Dit houdt in dat adverteerders je niet meer of minder kunnen volgen zodat je niet op iedere website herinnerd wordt aan een bepaald product wanneer je hierna gezocht hebt.

Instellingen per website beheren in Safari

Safari krijgt er een hoop instellingen bij die je per webpagina kunt beheren, dit houdt in dat je vanaf macOS High Sierra Safari persoonlijker kunt maken per website. De instellingen hebben betrekking tot materiaalblokkering, automatisch afspelen, zoomniveau, camera, microfoon, locatie en meldingen. Ook de reader-functie kun je instellen, maar daar komen we apart op terug onderaan dit artikel.

Wanneer je een webpagina opent in Safari krijg je vaak verschillende meldingen te zien, denk hierbij aan toestemming voor je locatie, camera of dat de website je meldingen mag sturen. Al deze instellingen en meer kun je vanaf macOS High Sierra beheren. Open een webpagina en klik in de menubalk op 'Safari' en kies voor de optie 'Instellingen voor deze website'. Direct verschijnt er een pop-up menu waarin je de opties kun aanpassen.

website-instellingen voor macOS high Sierra

Achteraf kun je dit ook eenvoudig aanpassen via Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Voorkeuren ▸ Websites, klik op de verschillende categorieen om deze te beheren. Zo kun je vanaf macOS High Sierra het automatisch afspelen van video's uitschakelen en het zoomniveau per website beheren. Deze optie is sinds macOS Sierra ook universeel beschikbaar (meer info).

Altijd de reader-functie gebruiken in Safari voor macOS High Sierra

Eerder hebben we al aangehaald dat je vanaf macOS High Sierra altijd de Reader-functie kunt activeren voor een website. Deze functie zorgt ervoor dat de tekst en afbeeldingen van een artikel via een universele weergave worden weergegeven. Indien beschikbaar kun je de optie activeren door links in de adresbalk te klikken op de horizontale lijnen.

automatische reader-functie in macOS High Sierra

Vanaf High Sierra kun je dit permanent activeren voor een website, dit kun je doen via bovenstaande methode voor website instellingen of door enige momenten te klikken op het reader-icoon in de adresbalk. Helaas werkt dit momenteel niet handig en wordt vaak te veel gefilterd door de reader-functie waardoor navigeren erg lastig wordt.

macOS High Sierra wordt dit najaar verwacht, de publieke beta is nu beschikbaar voor Mac (klik hier voor meer informatie). Welke apparaten High Sierra ondersteunen en wat er allemaal nieuw is vind je terug in onze uitgebreide macOS High Sierra FAQ, waarin een hoop vragen worden beantwoord en nieuwe functies worden besproken.

Lees ook: Kom alles te weten over iOS 11Reacties


  • Hans Hinssen

    19 juni 2017 om 13:08

    Het automatisch afspelen van video’s uitschakelen, dat zou geweldig zijn. Dit enorm toegenomen fenomeen (zeer zeker op buitenlandse websites) ervaar ik de laatste tijd als zeer storend en opdringerig.

  • Wesley Fabry

    19 juni 2017 om 13:23

    @hans goed nieuws dan, vanaf dit najaar kan het gewoon uitgeschakeld worden

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!