20 september 2017

High SierraSafari 11: Website-instellingen, snellere browser, reader-functie en meer

Safari icoon

In aanloop van macOS High Sierra heeft Apple alvast Safari 11 beschikbaar gesteld. De nieuwe Safari is niet alleen beschikbaar voor macOS 10.13, maar ook te downloaden en installeren voor macOS Sierra en OS X El Capitan. De update is terug te vinden in de Mac App Store.

In macOS High Sierra is vooral Safari die een drastische verbetering heeft gekregen. De browser is de energiezuinigste van dit moment en is nog beter en sneller dan voorheen. Ook worden slimme trackers de nek om gedraaid. Dit houdt in dat adverteerders je niet meer of minder kunnen volgen zodat je niet op iedere website herinnerd wordt aan een bepaald product wanneer je hierna gezocht hebt.

Instellingen per website beheren in Safari 11

Safari krijgt er een hoop instellingen bij die je per webpagina kunt beheren, dit houdt in dat je Safari persoonlijker kunt maken per website. De instellingen hebben betrekking tot materiaalblokkering, automatisch afspelen, zoomniveau, camera, microfoon, locatie en meldingen. Ook de reader-functie kun je instellen, maar daar komen we apart op terug onderaan dit artikel.

Wanneer je een webpagina opent in Safari krijg je vaak verschillende meldingen te zien, denk hierbij aan toestemming geven voor je locatie, camera of dat de website je meldingen mag sturen. Al deze instellingen en meer kun je vanaf nu eenvoudig beheren. Open een webpagina en klik in de menubalk op 'Safari' en kies voor de optie 'Instellingen voor deze website'. Direct verschijnt er een pop-up menu waarin je de opties kun aanpassen.

website-instellingen voor macOS high Sierra

Achteraf kun je dit ook eenvoudig aanpassen via Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Voorkeuren ▸ Websites, klik op de verschillende categorieen om deze te beheren. Zo kun je vanaf Safari 11 het automatisch afspelen van video's uitschakelen en het zoomniveau per website beheren. Deze optie is sinds macOS Sierra ook universeel beschikbaar (meer info).

Altijd de reader-functie gebruiken in Safari

Eerder hebben we al aangehaald dat je vanaf Safari 11 altijd de Reader-functie kunt activeren voor een website. Deze functie zorgt ervoor dat de tekst en afbeeldingen van een artikel via een universele weergave worden weergegeven. Indien beschikbaar kun je de optie activeren door links in de adresbalk te klikken op de horizontale lijnen.

automatische reader-functie in macOS High Sierra

Vanaf Safari 11 kun je dit permanent activeren voor een website, dit kun je doen via bovenstaande methode voor website instellingen of door enige momenten te klikken op het reader-icoon in de adresbalk.

Automatisch afspelen van video's uitschakelen en leeslijst offline bewaren

• Open Safari
• Navigeer naar de menubalk ▸ Safari
• Klik op 'Voorkeuren'
• Open het tabblad 'Websites'
• Selecteer 'Automatisch afspelen'

Klik nu op het drop-down menu naast 'Bij bezoeken van websites' en maak de gewenste keuze. Om het automatisch afspelen altijd te stoppen kies je voor 'Speel nooit automatisch af'.

Daarnaast kun je net zoals in iOS 11 artikels in de leeslijst altijd offline bewaren. Open in de voorkeuren daarvoor 'Geavanceerd' en schakel de optie 'Bewaar artikelen automatisch om offline te lezen' in.

Lees ook: Het nieuwe Apple File System (APFS), vanaf macOS High Sierra op de MacReacties


 • Hans Hinssen

  19 juni 2017 om 13:08

  Het automatisch afspelen van video’s uitschakelen, dat zou geweldig zijn. Dit enorm toegenomen fenomeen (zeer zeker op buitenlandse websites) ervaar ik de laatste tijd als zeer storend en opdringerig.

 • Wesley Fabry

  19 juni 2017 om 13:23

  @hans goed nieuws dan, vanaf dit najaar kan het gewoon uitgeschakeld worden

 • Hans

  20 september 2017 om 16:07

  Ondersteund safari dan nu ook eindelijk HEVC en VP9 net als Chrome? Ik bedoel Apple is lyrisch over hun schermen en de resolutie maar hoger materiaal afspelen op bijvoorbeeld YouTube dan 1440 is niet altijd mogelijk met hun iet wat verouderde video codec.

 • Gerrit Snel

  20 september 2017 om 17:07

  Nu vraag ik me af… of er in Safari 11 ook addertjes onder het gras zitten (zoals bij iTunes 12.7) b.v. t.a.v. Safari Extensies e.d. Daar gebruik ik de nodige van. Even afwachten dus.

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 17:31

  @hans dat wordt inderdaad ondersteund
  @gerrit Safari Extensies werken nog steeds in Safari 11

 • Boldfella

  20 september 2017 om 17:53

  Automatische reader functie in safari iOS is erg fijn. Enige nadeel is dat je bij bijvoorbeeld een cookiemelding, het handmatig steeds uit moet klikken anders is er geen “akkoord” knop

 • Henk de Sain

  20 september 2017 om 23:08

  bij safari 11.0 is ook bonjour in de favorieten balk verdwenen.zie geen bonjour printers meer.

 • Kees Tempelaar

  22 september 2017 om 16:41

  De koppelingenkolom is uit de navigatiekolom verdwenen. Alleen favorieten en leeslijst zijn over. Dit vind ik toch wel een grote achteruitgang in Safari
  Apple meldt alleen wat ze aan Safari toevoegen, niet wat ze slopen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!