15 september 2017

High SierraHet nieuwe Apple File System (APFS), vanaf macOS High Sierra op de Mac

HD harde schijf retina

Vanaf iOS 10.3 maakt de iPhone, iPad en iPod Touch gebruik van het nieuwe Apple File System (APFS). Dit heeft direct invloed op je iPhone en iPad, door het nieuwe systeem reageert iOS sneller en werkt deze efficiënter. Dit najaar komt APFS ook naar macOS High Sierra en waarschijnlijk later ook naar de overige Apple producten.

iOS, maar ook OS X heeft altijd gebruikgemaakt van HFS+ dat al dateert uit 1998. In die tijd erg vooruitstrevend, maar zoals dat altijd gaat met technologie, het veroudert snel. Apple had natuurlijk toen nooit kunnen denken dat HFS+ ooit op producten zoals de Apple Watch of iCloud zou draaien. Op dit moment heeft Apple 9 varianten gemaakt op dit oude systeem. Daarom was het tijd om dit volledige aan te passen en over te stappen naar één nieuw bestandssysteem.

Wat is Apple File System (APFS)?

APFS is een bestandssysteem dat Apple gebruikt om te communiceren tussen hardware en software. Het systeem moet de digitale bestanden, input en informatie wegschrijven naar het fysieke opslagmedium (een harde schijf, SSD of flashopslag). Dit moet niet alleen van hardware naar software, maar ook andersom. Het is belangrijk dat dit foutloos, efficiënt en snel verloopt zodat er geen bestanden corrupt raken zodat de eindgebruiker hier geen last van heeft in de vorm van wachten of het vastlopen.

APFS vervangt 9 varianten op HFS+

Zoals al eerder vermeld zal APFS 9 varianten op het oude HFS+ vervangen. Al deze varianten worden langzaam uitgefasseerd en vervangen door het nieuwe bestandssysteem. iOS 10.3 was als eerste aan de beurt, dit najaar volgt macOS. Waarschijnlijk werd het systeem als eerste op iOS geïnstalleerd omdat dit een gesloten omgeving is. De eindgebruiker kan de bestanden niet aanpassen zodat het systeem niet corrupt kan geraken. Op de Mac kun je ondermeer partities aanmaken en onderliggende bestanden aanpassen. Dit vereiste dus meer ontwikkeling voor het systeem, daarom is dit pas in een later stadium toegevoegd en komt het APFS gedeeltelijk op de Mac beschikbaar in macOS High Sierra 10.13, meer info over de uitrol op de Mac lees je hieronder terug.

Apple File System APFS

APFS voorlopig alleen op Mac met flash-opslag

In een support-document van Apple blijkt dat alle Macs met flash-opslag automatisch worden omgezet naar APFS tijdens de installatie van macOS High Sierra. Ook Macs die later zijn voorzien van een SSD maken de overstap. Alle andere Macs en Macs met een Fusion Drive behouden voorlopig het oude bestandssysteem (Mac OS Extended / HFS+). Alle Macs, ook als ze nog het oude systeem gebruiken, kunnen vanaf macOS 10.13 High Sierra APFS geformatteerde schijven lezen, formatteren en gebruiken. Apple noemt geen reden, maar vermoedelijk is er meer tijd nodig om het nieuwe bestandssysteem te optimaliseren voor werking met oudere harde schijven.

Wat zijn de voordelen van APFS?

Het is een technisch verhaal en zit boordevol met voordelen. Omdat Apple nu alles kan ontwikkelen op de huidige apparaten en de nabije toekomst is het nieuwe systeem helemaal up-to-date en voorlopige het beste van het beste. Maar wat heb je daar nu aan voor de eindgebruiker? Het wegschrijven van bestanden gebeurt op een SDD en flash al supersnel, maar dankzij APFS zal dit nog sneller zijn omdat dit beter is afgestemd op deze categorie producten. Ook zal een iPhone met APFS sneller opstarten dan met HFS+ en is deze iets energiezuiniger. Dit zijn niet de enige voordelen, hieronder hebben we een opsomming gemaakt.

Minder crashes en corrupte bestanden

Wanneer de stroom uitvalt, de batterij (accu) leeg is of het apparaat spontaan uitgeschakeld word kon dit altijd leiden tot beschadigde bestanden. Het Apple File System is zo ontwikkeld dat dit geen invloed meer heeft op de bestanden. Wanneer dit voorkomt zal het systeem dit proces terugdraaien zodat er niets beschadigd kan worden.

Meer opslagruimte

Wanneer je een bestand kopieert werd in het oude systeem een volledige kopie gemaakt. Vanaf APFS is dat anders, er wordt wel een kopie gemaakt echter bevat deze alleen de wijzigingen t.o.v. het origineel. Dit resulteert in minder gebruikte opslagruimte. Wanneer je het originele bestand verwijdert zal de kopie alle eigenschappen van het bestand overnemen en dus als 'origineel' worden beschouwd.

Betere encryptie

Zowel iOS als macOS ondersteunen momenteel encryptie van bestanden en harde schijf. In iOS is ieder bestand van het systeem individueel versleuteld, op de Mac kun je de volledige harde schijf versleutelen. Het Apple File System zal dezelfde encryptie gaan gebruiken op iOS en macOS. Dit houdt in dat de Mac een extra beveiliging krijgt en alle bestanden individueel worden versleuteld. Het gaat zelfs zo ver dat bij snapshots (exacte kopieën) en aangepaste kopiëen ook metadata en opgeslagen wijzigingen individueel worden versleuteld.

SMC herstellen van een Mac bij problemen

Eenvoudig partities aanpassen

Wie gebruikmaakt van partities op de Mac kan vanaf het nieuwe bestandssyteem eenvoudig partities groter en kleiner maken. Dit alles zonder dat je andere partities moet wissen. Nu is het zo dat je vaak eerst een partitie moet verwijderen voor je een andere kunt aanpassen. Vanaf APFS kun je dit flexibel doen zonder je te laten beperken door eerder aangemaakte partities.

Snapshots (exacte kopieën)

De ondersteuning voor snapshots wordt veel efficiënter, de staat van de harde schijf wordt volledige gekopieerd en opgeslagen. Alle wijzigingen die na dit moment plaatsvinden worden apart opgeslagen. Bij het herstellen van de snapshot worden al wijzigingen verwijderd en moet de volledige schijf dus niet hersteld worden. Dit kan ook voor iOS gebruikt worden, leerkrachten, maar ook bijvoorbeeld iPads in openbare ruimtes. Na een sessie kan het apparaat weer hersteld worden naar de staat van de snapshot. Dit gaat veel sneller dan een apparaat herstellen en een back-up terug zetten die dan alle bestanden opnieuw moet wegschrijven.

Hoe zit het met Boot Camp en Time Machine?

Time Machine en Boot Camp blijven voorlopig met het oude Mac OS Extended-bestandssysteem werken. Gebruik je dus momenteel een HFS+ harde schijf dan hoef je deze niet te converteren naar APFS. Uiteraard kun je er wel voor kiezen om je Time Machine harde schijf om te zetten naar APFS, maar het is niet verplicht. De lokale momentopnamen van Time Machine gaat wel met APFS werken. Goed om te weten, vanuit Windows (via Boot Camp) is het nog niet mogelijk om APFS-schijven te lezen of te gebruiken, hier moet eerst nog een update voor worden uitgebracht.

Controleren of je Mac gebruikmaakt van APFS

Ga naar  ▸ Over deze Mac ▸ Overzicht ▸ Systeemoverzicht en open vervolgens in de kolom 'Opslag'. Nu kun je bij de optie 'Bestandssysteem' controleren of je gebruikmaakt van het APFS, als dat niet het geval is staat er nog de oude versie zoals HFS+.

Eind 2017 beschikbaar op alle Apple apparaten

Apple wil het bestandssysteem dit jaar op alle Apple producten actief hebben. Vanaf iOS 10.3 zal iOS dit systeem gebruiken, ook tvOS 10.2 zorgt ervoor dat de Apple TV gebruikmaakt van het nieuwe bestandssyteem. macOS 10.13 gaat gedeeltelijk APFS naar de Mac brengen. Aanmelijk is dat ook andere producten later dit jaar volgen zoals de Apple Watch. Ook iCloud maakt gebruik van HFS+ (CoreStorage), deze zal waarschijnlijk ook worden overgezet naar APFS wat wellicht tot snellere synchronisatie zal leiden.

Video toont introductie van het nieuwe Apple File System

De introductie van dit systeem vond plaats tijdens het WWDC 2016, de volledige introductie en extra informatie vind je hier terug.

Lees ook: Alle vernieuwingen in iOS 10.3


Bijgewerkt artikel: meer informatie over Time Machine, Boot Camp en alleen Flash-opslag schijven toegevoegdReacties


 • Kees Tempelaar

  29 maart 2017 om 13:35

  Zal deze conversie ook automatisch worden toegepast op externe schijven die aan de iMac hangen, oa voor TimeMachine en die nu op HFS+ zijn geformatteerd?

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 13:50

  @Kees je kan dan inderdaad externe harde schijven formatteren naar het nieuwe systeem, alleen moet je dan gegevens overzetten en bewaren. Wellicht gaat Apple hier een oplossing voor bedenken, aannemelijk is dat externe schijven met het oude HFS+ systeem kunnen blijven gebruikt worden.

 • Stefan den Haan

  10 april 2017 om 13:47

  Wat voor een verbetering in lees/schrijfsnelheden kan je verwachten op een HD? 10% sneller? 15%?

 • Wesley Fabry

  10 april 2017 om 13:51

  @stefan dit soort statistieken en benchmarks zijn nog niet officieel bekend. Even afwachten dus. Tijdens de presentatie op het WWDC werd de iTunes app gekopieerd, dit gebeurde op het nieuwe systeem 17 seconden sneller dan op het oude HFS+.

 • Kor

  22 april 2017 om 10:02

  Ik ben benieuwd in hoeverre er winst is bij een iMac met nog een gewone hardeschijf, dus geen SSD. De vraag is wel of mijn iMac nog wel ondersteund wordt door de nieuwe versie van macOS. Bij Sierra was mijn iMac de ondergrens.

  Het feit dat ze honderden miljoenen iPhones probleemloos hebben omgezet naar APFS geeft me wel vertrouwen.

 • CmatiXQ

  8 juni 2017 om 16:35

  en is er al iets meer bekend over de mogelijkheid om een Mac vanuit een bootable externe ssd drive op te starten?

 • Wesley Fabry

  9 juni 2017 om 9:04

  @CmatiXQ wij gebruiken een beta altijd via een externe schijf, dus als je dat bedoeld dan kan dat gewoon.

 • Lambert

  17 juni 2017 om 12:42

  Hoi Wesley, Is MacOS High Siërra met het APSF systeem ook voor de wat oudere iMac’s onder ons nog compatible? Eigenlijk zou dat wel moeten om bestanden te kunnen uitwisselen, toch?

 • Wesley Fabry

  17 juni 2017 om 13:02

  @lambert de Macs die macOS High Sierra ondersteunen zijn terug te vinden in deze FAQ: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-faq/

 • Luc

  28 juni 2017 om 8:33

  Ik heb op een MacBook het test Mac high Sierra gezet. Waar kan ik nagaan of ik APFS heb ingesteld? Ik herinner mij niet meer of de vraag werd gesteld of ik wilde overgaan naar APFS.
  Graag uw reply
  Luc

 • Wesley Fabry

  4 juli 2017 om 15:17

  @luc je krijgt de vraag niet, het wordt automatisch overgezet. Als je terminal opent en het volgende commando uitvoert kun je controleren of je Mac APFS ingedeeld is. Commando: diskutil cs list

 • Jan

  18 september 2017 om 20:20

  Wesley,
  Wordt mijn Mac van mid 2011 met ssd ook automatisch omgezet?
  En mijn Macbook pro van mid 2012 met ssd ook?

  Jan

 • Wesley Fabry

  18 september 2017 om 20:24

  @Jan ja alle SSD-Macs krijgen (verplicht) APFS tenminste als je update naar High Sierra. En daar worden ze alleen maar beter van.

 • Jan

  19 september 2017 om 10:43

  Oke dat is mooi, bedankt

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!