2 augustus 2018

Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)

6 min leestijd
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)
Handleiding  
6 min leestijd

Sinds iOS 10.3 maakt de iPhone, iPad en iPod Touch gebruik van het nieuwe Apple File System (APFS). Dit heeft direct invloed op je iPhone en iPad, door het nieuwe systeem reageert iOS sneller en werkt deze efficiënter. Sinds High Sierra is het APFS ook beperkt beschikbaar op de Mac en zal later het systeem ook geactiveerd worden op de overige Apple producten.

iOS, maar ook OS X heeft altijd gebruikgemaakt van HFS+ dat al dateert uit 1998. In die tijd erg vooruitstrevend, maar zoals dat altijd gaat met technologie, het veroudert snel. Apple had natuurlijk toen nooit kunnen denken dat HFS+ ooit op producten zoals de Apple Watch of iCloud zou draaien. Op dit moment heeft Apple 9 varianten gemaakt op dit oude systeem. Daarom was het tijd om dit volledige aan te passen en over te stappen naar één nieuw bestandssysteem.

Wat is Apple File System (APFS)?

APFS is een bestandssysteem dat Apple gebruikt om te communiceren tussen hardware en software. Het systeem moet de digitale bestanden, input en informatie wegschrijven naar het fysieke opslagmedium (een harde schijf, SSD of flashopslag). Dit moet niet alleen van hardware naar software, maar ook andersom. Het is belangrijk dat dit foutloos, efficiënt en snel verloopt zodat er geen bestanden corrupt raken zodat de eindgebruiker hier geen last van heeft in de vorm van wachten of het vastlopen.

ook interessant
Een externe harde schijf (USB stick) formatteren met APFS
Een externe harde schijf (USB stick) formatteren met APFS

In deze Mac tip vind je terug hoe je een externe harde schijf kunt formatteren en converteren naar het nieuwe APFS.

APFS vervangt 9 varianten op HFS+

Zoals al eerder vermeld zal APFS 9 varianten op het oude HFS+ vervangen. Al deze varianten worden langzaam uitgefasseerd en vervangen door het nieuwe bestandssysteem. iOS 10.3 was als eerste aan de beurt, dit najaar volgt macOS. Waarschijnlijk werd het systeem als eerste op iOS geïnstalleerd omdat dit een gesloten omgeving is. De eindgebruiker kan de bestanden niet aanpassen zodat het systeem niet corrupt kan geraken. Op de Mac kun je ondermeer partities aanmaken en onderliggende bestanden aanpassen. Dit vereiste dus meer ontwikkeling voor het systeem, daarom is dit pas in een later stadium toegevoegd en komt het APFS gedeeltelijk op de Mac beschikbaar in macOS High Sierra 10.13, meer info over de uitrol op de Mac lees je hieronder terug.

Apple File System APFS

APFS vanaf macOS Mojave op alle ondersteundende Macs

In een support-document van Apple is te lezen dat alle Macs met flash-opslag automatisch worden omgezet naar APFS tijdens de installatie van macOS High Sierra. Ook Macs die later zijn voorzien van een SSD maken de overstap. Alle andere Macs met een traditionele harde schijf en Macs met een Fusion Drive worden pas overgezet vanaf macOS Mojave.

Alle Macs, ook als ze nog het oude systeem gebruiken, kunnen vanaf macOS 10.13 High Sierra APFS geformatteerde schijven lezen, formatteren en gebruiken. Klik hier om alle ondersteunde Macs voor Mojave te bekijken.

ook interessant
De appletips macOS Mojave FAQ
De appletips macOS Mojave FAQ

Alle vragen over macOS Mojave worden beantwoord in deze handige FAQ, kom meer te weten over de nieuwe software voor de Mac!

Wat zijn de voordelen van APFS?

Het is een technisch verhaal en zit boordevol met voordelen. Omdat Apple nu alles kan ontwikkelen op de huidige apparaten en de nabije toekomst is het nieuwe systeem helemaal up-to-date en voorlopige het beste van het beste. Maar wat heb je daar nu aan voor de eindgebruiker? Het wegschrijven van bestanden gebeurt op een SDD en flash al supersnel, maar dankzij APFS zal dit nog sneller zijn omdat dit beter is afgestemd op deze categorie producten. Ook zal een iPhone met APFS sneller opstarten dan met HFS+ en is deze iets energiezuiniger. Dit zijn niet de enige voordelen, hieronder hebben we een opsomming gemaakt.

Minder crashes en corrupte bestanden

Wanneer de stroom uitvalt, de batterij (accu) leeg is of het apparaat spontaan uitgeschakeld word kon dit altijd leiden tot beschadigde bestanden. Het Apple File System is zo ontwikkeld dat dit geen invloed meer heeft op de bestanden. Wanneer dit voorkomt zal het systeem dit proces terugdraaien zodat er niets beschadigd kan worden.

Meer opslagruimte

Wanneer je een bestand kopieert werd in het oude systeem een volledige kopie gemaakt. Vanaf APFS is dat anders, er wordt wel een kopie gemaakt echter bevat deze alleen de wijzigingen t.o.v. het origineel. Dit resulteert in minder gebruikte opslagruimte. Wanneer je het originele bestand verwijdert zal de kopie alle eigenschappen van het bestand overnemen en dus als 'origineel' worden beschouwd.

Betere encryptie

Zowel iOS als macOS ondersteunen momenteel encryptie van bestanden en harde schijf. In iOS is ieder bestand van het systeem individueel versleuteld, op de Mac kun je de volledige harde schijf versleutelen. Het Apple File System zal dezelfde encryptie gaan gebruiken op iOS en macOS. Dit houdt in dat de Mac een extra beveiliging krijgt en alle bestanden individueel worden versleuteld. Het gaat zelfs zo ver dat bij snapshots (exacte kopieën) en aangepaste kopiëen ook metadata en opgeslagen wijzigingen individueel worden versleuteld.

SMC herstellen van een Mac bij problemen

Eenvoudig partities aanpassen

Wie gebruikmaakt van partities op de Mac kan vanaf het nieuwe bestandssyteem eenvoudig partities groter en kleiner maken. Dit alles zonder dat je andere partities moet wissen. Nu is het zo dat je vaak eerst een partitie moet verwijderen voor je een andere kunt aanpassen. Vanaf APFS kun je dit flexibel doen zonder je te laten beperken door eerder aangemaakte partities.

ook interessant
De harde schijf van je Mac uitbreiden met een extra APFS-volume
De harde schijf van je Mac uitbreiden met een extra APFS-volume

Zodra de harde schijf van je Mac gebruikmaakt van het APFS-formaat (apple file system) kun je deze makkelijk uitbreiden met een extra volume.

Snapshots (exacte kopieën)

De ondersteuning voor snapshots wordt veel efficiënter, de staat van de harde schijf wordt volledige gekopieerd en opgeslagen. Alle wijzigingen die na dit moment plaatsvinden worden apart opgeslagen. Bij het herstellen van de snapshot worden al wijzigingen verwijderd en moet de volledige schijf dus niet hersteld worden. Dit kan ook voor iOS gebruikt worden, leerkrachten, maar ook bijvoorbeeld iPads in openbare ruimtes. Na een sessie kan het apparaat weer hersteld worden naar de staat van de snapshot. Dit gaat veel sneller dan een apparaat herstellen en een back-up terug zetten die dan alle bestanden opnieuw moet wegschrijven.

Hoe zit het met Boot Camp en Time Machine?

Time Machine en Boot Camp blijven voorlopig met het oude Mac OS Extended-bestandssysteem werken. Je kunt een reservekopie van een schijf met de structuur HFS+ of APFS maken op een HFS+-schijf. Met Time Machine kun je echter geen reservekopie maken op een schijf met de structuur APFS. Als je een reservekopieschijf met de structuur APFS selecteert, wordt je gevraagd de schijf opnieuw te formatteren als HFS+. Goed om te weten, vanuit Windows (via Boot Camp) is het nog niet mogelijk om APFS-schijven te lezen of te gebruiken, hier moet eerst nog een update voor worden uitgebracht.

Controleren of je Mac gebruikmaakt van APFS

Ga naar  ▸ Over deze Mac ▸ Overzicht ▸ Systeemoverzicht en open vervolgens in de kolom 'Opslag'. Nu kun je bij de optie 'Bestandssysteem' controleren of je gebruikmaakt van het APFS, als dat niet het geval is staat er nog de oude versie zoals HFS+.

ook interessant
APFS schijven gebruiken op oudere Macs
APFS schijven gebruiken op oudere Macs

Met behulp van deze tool van Paragon is het mogelijk om APFS schijven en USB-sticks gebruiken op oudere Macs.

Beschikbaarheid

Apple wil uiteindelijk het bestandssysteem op alle Apple producten actief hebben. Vanaf iOS 10.3 gebruikt iOS dit systeem gebruiken, ook sinds tvOS 10.2 gebruikt de Apple TV het nieuwe bestandssyteem. macOS High Sierra 10.13 gaf enkel SSD-schijven het nieuwe APFS. Vanaf macOS Mojave zullen ook Fusion Drives en de traditionele harde schijven het nieuwe systeem gebruiken.

Aannemelijk is dat ook andere producten later volgen zoals de Apple Watch. Ook iCloud maakt gebruik van HFS+ (CoreStorage), deze zal waarschijnlijk ook worden overgezet naar APFS wat wellicht tot snellere synchronisatie zal leiden.

Complete APFS specificaties

Wie geïnteresseerd is in het Apple File System kan ook de volledige APFS specificaties controleren van het APFS. Apple heeft een 143 pagina tellend pdf-bestand online gezet met alle informatie over het systeem. Deze kun je hier downloaden en bekijken.

Video toont introductie van het nieuwe Apple File System

De introductie van dit systeem vond plaats tijdens het WWDC 2016, de volledige introductie en extra informatie vind je hier terug.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt03/10/2018 09:16
Categorie Handleiding, iOS, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Kees Tempelaar
    29 maart 2017 om 13:35

    Zal deze conversie ook automatisch worden toegepast op externe schijven die aan de iMac hangen, oa voor TimeMachine en die nu op HFS+ zijn geformatteerd?

  • Wesley Fabry
    29 maart 2017 om 13:50

    @Kees je kan dan inderdaad externe harde schijven formatteren naar het nieuwe systeem, alleen moet je dan gegevens overzetten en bewaren. Wellicht gaat Apple hier een oplossing voor bedenken, aannemelijk is dat externe schijven met het oude HFS+ systeem kunnen blijven gebruikt worden.

  • Stefan den Haan
    10 april 2017 om 13:47

    Wat voor een verbetering in lees/schrijfsnelheden kan je verwachten op een HD? 10% sneller? 15%?

  • Wesley Fabry
    10 april 2017 om 13:51

    @stefan dit soort statistieken en benchmarks zijn nog niet officieel bekend. Even afwachten dus. Tijdens de presentatie op het WWDC werd de iTunes app gekopieerd, dit gebeurde op het nieuwe systeem 17 seconden sneller dan op het oude HFS+.

  • Kor
    22 april 2017 om 10:02

    Ik ben benieuwd in hoeverre er winst is bij een iMac met nog een gewone hardeschijf, dus geen SSD. De vraag is wel of mijn iMac nog wel ondersteund wordt door de nieuwe versie van macOS. Bij Sierra was mijn iMac de ondergrens.

    Het feit dat ze honderden miljoenen iPhones probleemloos hebben omgezet naar APFS geeft me wel vertrouwen.

  • CmatiXQ
    8 juni 2017 om 16:35

    en is er al iets meer bekend over de mogelijkheid om een Mac vanuit een bootable externe ssd drive op te starten?

  • Wesley Fabry
    9 juni 2017 om 9:04

    @CmatiXQ wij gebruiken een beta altijd via een externe schijf, dus als je dat bedoeld dan kan dat gewoon.

  • Lambert
    17 juni 2017 om 12:42

    Hoi Wesley, Is MacOS High Siërra met het APSF systeem ook voor de wat oudere iMac’s onder ons nog compatible? Eigenlijk zou dat wel moeten om bestanden te kunnen uitwisselen, toch?

  • Wesley Fabry
    17 juni 2017 om 13:02

    @lambert de Macs die macOS High Sierra ondersteunen zijn terug te vinden in deze FAQ: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-faq/

  • Luc
    28 juni 2017 om 8:33

    Ik heb op een MacBook het test Mac high Sierra gezet. Waar kan ik nagaan of ik APFS heb ingesteld? Ik herinner mij niet meer of de vraag werd gesteld of ik wilde overgaan naar APFS.
    Graag uw reply
    Luc

  • Wesley Fabry
    4 juli 2017 om 15:17

    @luc je krijgt de vraag niet, het wordt automatisch overgezet. Als je terminal opent en het volgende commando uitvoert kun je controleren of je Mac APFS ingedeeld is. Commando: diskutil cs list

  • Jan
    18 september 2017 om 20:20

    Wesley,
    Wordt mijn Mac van mid 2011 met ssd ook automatisch omgezet?
    En mijn Macbook pro van mid 2012 met ssd ook?

    Jan

  • Wesley Fabry
    18 september 2017 om 20:24

    @Jan ja alle SSD-Macs krijgen (verplicht) APFS tenminste als je update naar High Sierra. En daar worden ze alleen maar beter van.

  • Jan
    19 september 2017 om 10:43

    Oke dat is mooi, bedankt

  • Henk Huinen
    12 november 2017 om 11:41

    Je schrijft: “Uiteraard kun je er wel voor kiezen om je Time Machine harde schijf om te zetten naar APFS, maar het is niet verplicht.”
    Dat gaat dus NIET! Want Time machine werkt niet met APFS.
    Dankzij dit artikel zette ik mijn Back up disk (8 TB) om naar APFS. Time Machine kan de disk nu niet meer lezen. Ik moet dus terug naar HFS+, maar dat kan alleen door de disk eerst te formatteren.
    Dag Back-Up………

  • Koendp
    27 december 2017 om 13:54

    Inderdaad je timemachine backup omzetten naar APFS gaat wel maar dit maakt deze schijf onbruikbaar voor timemachine. Een APFS geformatteerde schijf kan niet naar HFS omgezet worden! De enige manier om je backup te bewaren in dit geval is een extra schijf aan te schaffen, die als HFS te formatteren en de bestanden van de APFS schijf te copieren. Staat dit foutief artikel al sinds maart online? Ik zou toch denken dat de redactie dit in tussentijd toch al zou gecorrigeerd hebben.

  • Richard
    6 januari 2018 om 12:39

    Op mijn Macbook pro heb ik een 1TB SSD met 3 partities geplaatst, bij het checken na het installeren van High Sierra bleek alleen de eerste partitie naar APFS omgezet te zijn. Moet ik nu de overige partities ook omzetten naar APFS en kan dit zonder data verlies, of moet ik dit voorlopig zo laten.

  • Wesley Fabry
    6 januari 2018 om 13:10

    @Richard ik zou het zo laten zolang het goed blijft gaan. Geen idee eigenlijk hoe de Mac erop reageert.

  • edwin
    14 december 2018 om 12:30

    Ik werk met een externe harde (SSD) schijf als opstart. Met High Sierra was er geen enkel probleem. iMac startte op binnen de 30 seconden. Sinds Mojave gaat de opstart écht traag. Zelfs nu dat ik vandaag de laatste backup gedaan heb (10.14.2). Schijnbaar zou APFS er voor iets tussen zitten. In elk geval doet Apple er niets aan om dit probleem op te lossen. Ik dacht om terug te gaan naar HFS, maar dit zou blijkbaar ook geen oplossing zijn gezien Mojave alles terug omzet naar APFS. Kan iemand mij daar verder bij helpen.

    Dank

  • Karel
    14 februari 2019 om 22:13

    Nu begrijp ik Apple toch helemaal niet meer. Ik heb mijn interne HDD (draaiend op High Sierra) laten vervangen door een interne SSD (Mojave). Ik had alles via Time Machine (High Sierra) gebackupped op een externe HDD. Maar nu staat mijn interne SSD automatisch in het APFS formaat, terwijl mijn externe HDD waarop de Time Machine backups staan in MacOS extended journaled staat. Ik kan mijn backup dus niet terugzetten, en ben zo ALLE bestanden kwijt. En als ik nu hier goed lees dan is de combinatie Time Machine/Mojave/APFS niet mogelijk?
    Wat is het nut van een backup via Time Machine dan nog waard. Pleegt Apple hiermee geen zelfmoord? Bij een officiële hersteldienst zeggen ze vooraleer tot vervanging van de harde schijf om een backup te maken. Maar wat is dat nog waard als je er geen toegang mee tot hebt?

    Iemand een idee hoe ik mijn backups alsnog kan recuperen?
    Alvast bedankt.

  • Wesley Fabry
    15 februari 2019 om 9:05

    Een SSD of HDD kan prima een Time Machine back-up maken, alleen niet op een externe APFS-schijf, hier is voorlopig nog steeds het oude ‘MacOS extended journaled’ formaat nodig. Maar het maakt niet uit wat voor versie geinstalleerd is op je interne harde schijf, TM ondersteund beide.

    Ik heb het zelf niet kunnen testen, maar zoals je verhaal schrijft is het het dus niet mogelijk om een Time Machine back-up terug te zetten van een oude HDD-schijf naar een SSD-schijf. Opmerkelijk, want stel je hebt een oude Mac en je koopt een nieuwe dan zou je deze nooit kunnen installeren via TM. Heb je deze stappen gevolgd? https://www.appletips.nl/time-machine-reservekopie-terugzetten/

  • Etienne
    8 september 2019 om 14:51

    Ik werk met macOS Mojava 10.14.6 (18G95). Problemen met een solid backup! Zorg dat je Backup SSD in mijn geval de Samsung T5 1 Terrabyte opslag dezelfde APFS formaat heeft als je SSD (APFS) in je Mac. Gebruik de Samsung portal versie 1.6.2 deze vooral NIET updaten als die erom vraagt. Vervolgens gebruik ik ‘Carbon Copy Cloner’. En alles werkt perfect. Conclusie ‘Time machine’ is naar mijn inzien verouderd en vraagt naar een goede compatible update. APFS vervangt het oude HFS+ is beter veiliger en stuk sneller.

  • Hilde
    16 februari 2020 om 11:34

    En hoe kan ik mijn SSD die vorig jaar in mijn mac, late 2015, geplaatst is omzetten naar APFS? Want ik kan de updaten naar Catalina niet doen. Het volume is niet geformatteerd als APFS, geeft hij aan

  • Wesley Fabry
    16 februari 2020 om 14:32

    Geen idee, het beste kun je dit vragen aan de persoon die de hdd heeft vervangen.

  • Naut
    20 juli 2020 om 19:21

    Ik kan niet naar “Over deze Mac” gaan want mijn Macbook Pro start niet op. Waar kan ik nu nog controleren of mijn Mac gebruik maakt van APFS?

  • Wesley Fabry
    21 juli 2020 om 9:01

    Als je macOS mojave of nieuwer had geïnstalleerd, dan draait deze apfs.

  • Sietze
    11 augustus 2020 om 17:20

    even een vraag hoe werk het dan met diskutil cs list

  • CyberThom
    9 december 2020 om 11:56

    Ik krijg de melding dat TM de reservekopie niet kan voltooien. (MBP late 2013, retina op Catalina 10.15.7)

    “De reservekopieschijf heeft niet de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’. Deze structuur is vereist.”

    Wat moet ik hiermee? De laatste reservekopie is van 16 november.
    Geen idee hoe ik de structuur van mijn Time Capsule moet aanpassen.

    Tips zeer welkom

  • Lambertus
    17 maart 2021 om 19:54

    Betreft:
    MacBook Pro mid 2012 met 2x 1TB SSD van Samsung.
    Al de partities zijn nu HFS+

    Vraag:
    Als ik op 1 partitie de bestandsstructuur APFS maak en daar de laatste software opzet, (Catalina voor mijn macbook pro uit mid 2012),
    blijven dan de andere partities HFS+ ?

    Ik wens graag deze HFS+ te laten, vanwege een ouder OS met verouderde software, waar ik gebruik van wil blijven maken.

    Hopelijk is het dus mogelijk om alleen partities APFS te maken welke we wensen. Doch ik meen gelezen te hebben dat alle INTERNE SSD ‘schijven’, automatisch APFS gemaakt worden bij het installeren van Catalina OS ???

    Alvast dank voor uw antwoord.

  • Wesley Fabry
    18 maart 2021 om 7:01

    Zo ver ik weet is dat niet mogelijk. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store