25 februari 2021

Spotlight gebruiken op een iPhone, iPad of Mac

3 min leestijd
Spotlight gebruiken op een iPhone, iPad of Mac
Handleiding  
3 min leestijd

Zowel de iPhone, iPad als de Mac beschikken over de geïntegreerde zoekfunctie met de naam Spotlight. Met behulp van dit onderdeel in iOS, iPadOS en macOS kun je zoeken naar bestanden, applicaties en andere content die aanwezig zijn op je iDevice of Mac.

Daarnaast kun je Spotlight ook gebruiken om te zoeken op het internet, websitesuggesties te raadplegen, berekeningen uitvoeren, en meer. In deze handleiding speciaal voor beginners leer je hoe je Spotlight kunt gebruiken, instellingen kunt wijzigen en hoe je de zoekfunctie activeer op je iPhone, iPad en Mac.

Spotlight activeren op iPhone, iPad en Mac

Op een Mac kun je Spotlight activeren via de toetscombinatie command⌘ + spatie, via het vergrootglas in de menubalk of via het zoekveld in Finder.

Op een iPhone of iPad activeer je het zoekveld door je iDevice te ontgrendelen en het beginscherm (overzicht van je apps) weer te geven. Veeg nu met één vinger omlaag vanaf het midden van je scherm.

Spotlight gebruiken op een iPhone, iPad of Mac

Spotlight gebruiken

Zodra je Spotlight hebt geactiveerd zoals hierboven staat omschreven kun je de zoekfunctie gebruiken. Tik/klik op het zoekveld en vul je zoekopdracht. Zo kun je naar alles zoeken dat aanwezig is op je iPhone, iPad of Mac. Zoek bijvoorbeeld naar applicaties, bestanden, documenten en meer. Ook kun je zoeken naar websites, personen, locaties en meer.

Wanneer je Spotlight gebruikt in Finder zoek je alleen naar de bestanden, apps en overige content die aanwezig zijn op je harde schijf. Online resultaten zijn dus in dit geval uitgesloten. Bij het zoeken via Finder heb je de mogelijkheid om je volledige schijf te doorzoeken of alleen in de huidige map.

Instellingen voor Spotlight wijzigen

Ga op een Mac naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Zoekresultaten en schakel de opties uit die je niet wil gebruiken voor Spotlight. Dit houdt in dat je Mac niet zal zoeken in en naar deze categorieën. Via het tabblad privacy kun je specifieke mappen uitschakelen voor Spotlight, meer informatie hierover lees je hier terug.

Spotlight beheren op een iPhone, iPad of Mac

Op een iPhone en iPad kun je de voorkeuren wijzigen via Instellingen ▸ Siri en zoeken. Een lijst met geïnstalleerde apps wordt weergegeven, tik op een app en schakel de optie 'Toon app in 'Zoek'' en/of 'Toon materiaal in 'Zoek'' uit wanneer je de applicatie niet wil gebruiken in Spotlight. Ook kun je de Siri-suggesties bij zoeken uitschakelen, wat dat precies inhoudt leggen we hieronder uit.

ook interessant
iOS: Apps verwijderen uit spotlight resultaten
iOS: Apps verwijderen uit spotlight resultaten

In deze iOS tip leggen we uit hoe je de apps kunt verwijderen uit de Spotlight resultaten op je iPhone en iPad.

Siri-suggesties in Spotlight

De manier waarop je je apparaat gebruikt wordt steeds geanalyseerd door macOS, iOS en iPadOS. De basis van dit alles is Siri met als doel je gepersonaliseerde suggesties en betere zoekresultaten te geven. Siri leert hoe je je apparaten gebruikt en kan zo de ervaring personaliseren. Aan de hand van informatie die op het apparaat wordt bewaard, zoals de browsergeschiedenis van Safari, e-mails, berichten en contactpersonen, maar ook informatie die afkomstig is van andere geïnstalleerde apps, kan Siri suggesties geven in onder andere Spotlight, de opzoekfunctie en Terugblikken in het programma Foto's.

Deze informatie wordt veilig en versleuteld gesynchroniseerd op je apparaten, zodat je op al je apparaten dezelfde ervaring hebt. Meer informatie over je privacy in combinatie met deze suggesties en Siri lees je hier terug.

ook interessant
iOS 15: Zoeken naar foto's via Spotlight en uitgebreide zoekresultaten
iOS 15: Zoeken naar foto's via Spotlight en uitgebreide zoekresultaten

Spotlight gebruiken op een iPhone of iPad met o.a. uitgebreide zoekresultaten en zoeken naar foto's en apps, ook vanaf het toegangsscherm.

Enkele tips speciaal voor Spotlight

ook interessant
Slimme Siri-suggesties raadplegen en beheren per app
Slimme Siri-suggesties raadplegen en beheren per app

Zo kun je gebruikmaken van slimme Siri-suggesties op je iPhone of iPad. Uitleg hoe je de aanbevelingen kunt raadplegen en beheren per app.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt27/10/2022 13:46
Categorie Handleiding, iOS, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Sinds kort (installatie Big Sur?) krijg ik bij zoekopdrachten in Spotlight alleen maar aliassen als resultaat. En die leiden niet naar het gezochte document en de locatie daarvan. Waar die aliassen vandaan komen is mij een raadsel. Een nog groter raadsel is hoe ik Spotlight weer gewoon kan laten werken.
    In mijn Systeemvoorkeuren ontbreekt Spotlight. Het icoon staat wel in de menubalk, maar daarmee zoeken leidt tot dezelfde onbruikbare resultaten.
    Moet ik dit probleem maar eens op het forum zetten?

    Beantwoorden
  • Spotlight kan de prestaties van de Mac wel beïnvloeden wat merkbaar is als je regelmatig het uiterste ervan vraagt. Dan heb ik het over toepassingen dit langdurig een hoge CPU belasting vereisen, zoals in audio en video toepassingen of andere toepasssingen waarbij processen worden uitgevoerd waarbij timing en continuïteit een belangrijke rol spelen.

    Vooral bij Mac’s die al een paar jaartjes ouder zijn is het in dat geval.
    Als de Mac voor deze toepassingen wordt ingezet kan het bijzonder zinvol zijn om Spotlight in zijn geheel uit te zetten.

    Dit is niet eenvoudig via een instelling te bewerkstelligen en vereist het gebruik van Terminal en de juiste command lines.

    Het is dan wel zo dat zoeken naar bestanden en emails dan niet meer werkt, mocht het toch nodig zijn om dat persé met dezelfde Mac te doen.
    Bestandsdeling via een andere Mac en/of (IMAP) email accounts die ook toegankelijk zijn op iOS apparaten kunnen dit weer enigszins opvangen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store