20 maart 2015

OS X: Mappen verbergen in Spotlight

spotlight icon voor OS X/iOS

In OS X is één handige functie die er met 'kop en schouders' bovenuit steekt en dat is Spotlight. Dankzij deze functie kun je snel en eenvoudig je Mac doorzoeken naar verschillende bestanden, mappen, e-mails, media, enzovoorts.

Sinds OS X Yosemite zijn er een hoop nieuwe opties toegevoegd zoals het uitvoeren van conversies en krijg je nu ook suggesties op basis van je zoekopdracht te zien. Dit is uiteraard extreem handig en is eenvoudig te gebruiken. Spotlight kan geactiveerd worden via het vergrootglas in de menubalk in OS X of via de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk.

Lees ook: Eindelijk een volledige Spotlight (Yosemite)

Zoals al eerder aangegeven kun je opzoek gaan naar alle mappen en bestanden die zich bevinden op in OS X. Toch is het mogelijk om Spotlight te misleiden en sommige mappen niet weer te geven in de zoekresultaten. Hoe je dit doet lees je hieronder terug.

noindexspotlight

Open Finder en navigeer vervolgens naar een map of bestand dat niet meer mag voorkomen in Spotlight. Selecteer deze map en druk op de enter-toets. Voeg vervolgens achter de bestandsnaam '.noindex' toe en bevestig door de enter-toets in te drukken.

Zodra '.noindex' is toegevoegd aan de bestandsnaam wordt deze genegeerd door Spotlight en is het niet meer mogelijk deze te benaderen vanuit Spotlight. Uiteraard kun je dit ongedaan maken door '.noindex' te verwijderen uit de bestandsnaam. Deze methode is te vergelijken met de Privacy-optie van Spotlight, deze vind je terug via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Privacy.

Meer over Spotlight kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!