21 maart 2015

OS X: Een gehele map met foto’s openen in Voorvertoning

Voorvertoning OS X icon

Met behulp van de Voorvertoning applicatie kun je allerlei handige bewerkingen uitvoeren op je afbeeldingen en foto’s. Denk hierbij aan het aanpassen van het formaat en kleur, een foto bijsnijden of van je kleurenfoto een prachtig zwart-wit exemplaar maken. Deze tips en nog veel meer Voorvertoning-tips kun je hier terugvinden op appletips.

In Voorvertoning is het mogelijk om meerdere afbeeldingen te openen zodat je deze eenvoudig kunt bewerken. Uiteraard kun je ze dan één voor één openen, maar echt handig is dat niet. Gelukkig is OS X slim genoeg om in één keer bijvoorbeeld een hele map te openen in voorvertoning zonder al te veel gedoe.

allesopenenvoorver

Open hiervoor een Finder venster en navigeer naar de map met daarin de foto’s die je graag wil bewerken. Sleep vervolgens deze map naar het voorvertoning-icon in bijvoorbeeld je Dock of in het ‘Programma' Finder venster.

Onmiddellijk worden alle foto’s en afbeeldingen die aanwezig zijn in deze map geopend in Voorvertoning. Uiteraard kun je ze dan eenvoudig bewerken en eventueel exporteren naar een ander formaat. Wanneer je voorvertoning sluit worden alle aanpassingen automatisch bewaard.

Meer over Voorvertoning kun je hier terugvinden.Reacties


 • DAnny

  30 april 2015 om 12:17

  tja, wel bewaard en voorvertonen wordt afgesloten, maar als je daarna eender welke afbeelding terug opent (bv via dubbelklik) dan verschijnen de zogezegde bewaarde documenten terug in voorvertoning !!! wil je er vanaf dan kan dit blijkbaar niet zonder dat je voor ELK bestand moet confirmeren met BEWAAR-toets ????
  Klopt dat of zie ik iets over het hoofd?
  Werk met Maverick en voorvertoning 7.0

 • Wesley Fabry

  30 april 2015 om 13:57

  Dat moet niet, maar als je bijvoorbeeld Voorvertoning afsluiten met cmd⌘ + Q terwijl al deze afbeeldingen nog open zijn dan kan het zijn dat ze opnieuw geopend worden. Dit is overigens alleen voor afbeeldingen die nog niet bewaard zijn. Zorg wel dat bij  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ De optie ‘Sluit vensters bij stoppen van een programma’ ingeschakeld is.

 • Oscar

  12 maart 2017 om 12:06

  Waarom worden soms sommige foto’s in een ander venster geopend? Als ik bijvoorbeeld alle foto’s in een map selecteer en command-O toets om ze allemaal te openen in Voorvertoning, staat een foto in een apart venster en de rest allemaal bij elkaar in één venster…?

 • Wesley Fabry

  13 maart 2017 om 10:23

  @oscar dat kan inderdaad voorkomen, dit heeft verschillende oorzaken. Ander formaat, ooit al bewerkt, etc. Het is dus vrij normaal.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!