Menu

28 maart 2012

EHBO: Problemen met je Mac (SMC resetten)

Wanneer je tegen een probleem met je Mac aanloopt en een reboot niet heeft geholpen dan kan je het PRAM en NVRAM resetten zoals we eerder deze week al hebben gepost. Zie: PRAM en NVRAM resetten

Mochten er hierna nog steeds ‘vage’ problemen voordoen dan kan je er ook voor kiezen om de System Management Controller (SMC) te resetten. Dit is vooral aan te raden wanneer je Mac van één of meerdere van de onderstaande problemen last heeft.

• Koeling problemen: De ventilatoren van je Mac blijven constant op hoge snelheid draaien terwijl je maar weinig CPU gebruikt. Of je Mac wordt heet en de ventilatoren werken niet.

• Netvoeding en Batterij problemen: De batterij indicator in de OS X menu balk geeft verkeerde waardes aan of je batterij laad niet correct op. Sluimermode werkt niet of je Mac komt niet goed uit deze modus.

• Beeldscherm verlichting problemen: Het scherm van je MacBook reageert niet op de ‘ambient’ licht sensor of de helderheid van je scherm werkt niet goed. Toetsenbord verlichting werkt niet goed of deze blijft constant aan.

• Video weergave problemen: De mirror functie in de beelscherminstellingen werkt niet meer of een externe monitor wordt niet juist herkend. Er doen zich problemen voor met de helderheid van je beeldscherm.

• Algemene en performance problemen: Abnormaal traag gedrag terwijl er bijna geen CPU of Harddisk activiteit is. Externe poorten (USB/Firewire) die niet goed werken of de aangesloten hardware niet meer herkennen, en problemen met airport of bluetooth verbindingen.

Als je last hebt van één van de problemen dan is het verstandig om je SMC te resetten. Deze procedure is niet voor Mac het zelfde, hieronder vindt je de instructies per model.

MacBook of MacBook Pro met verwijderbare batterij:

1. Sluit je MacBook/Pro af en verwijder de batterij.
2. Verwijder de MagSafe netstroom aansluiting.
3. Druk de aan/uit knop in voor 10 sec.
4. Plaats hierna de batterij en sluit eventueel de netstroom weer aan.
5. Herstart je Mac op de normale manier.

MacBook, Pro of Air met een interne batterij:

1. Sluit je MacBook af.
2. Sluit de netstroom adapter aan.
3. Houd Shift⇧+Control+Option⌥ en de aan/uit knop ingedrukt voor 10 sec.
4. Herstart je Mac op de normale manier.

iMac, Mac Pro, Mac Mini:

1. Sluit je Mac af.
2. Verwijder de netstroom kabel
3. Druk de aan/uit knop in voor 5 sec.
4. Sluit de netstroom weer aan.
5. Herstart je Mac op de normale manier.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • the-isite 28 maart 2010 om 18:48

  Bedankt voor de tip!
  Ik zoek al redelijk lang naar een oplossing omdat mijn iMac soms voor ongeveer 5 minuten lang extreem harde geluiden met z’n ventilator maakt. Ik hoop dat dit gaat helpen!

 • dyn 29 maart 2010 om 14:46

  @ the-isite: vaak wil een schoonmaakactie van de computer ook wonderen doen. Door teveel stof kunnen ventilatoren herrie gaan maken. En dan komt ook gelijk het nadeel van een all-in-one apparaat om de hoek kijken…zie het ding maar eens open te krijgen zodat je het fatsoenlijk schoon kan maken. Je kunt nu hooguit met wat perslucht de boel schoon blazen.

 • mac service expert 5 april 2010 om 13:53

  perslucht is af te raden, daarmee komt het stof alleen maar meer ‘klem’ tussen de componenten

 • Edgar 2 mei 2010 om 2:00

  Ik heb dit al eens een keer gedaan, maar de fan blijft te langzaam draaien als ik half life 2 speel (via crossover). Ik heb smcFanControl gebruikt om de snelheid geforceerd op te krikken.

 • Coen 23 mei 2010 om 22:25

  Ik heb iets raars met m’n iMac van eind 2004 (G5). Na een tijdje werken met de iMac, krijg je vanuit boven naar onderen een soort vaag korrelig beeld. Uiteindelijk kun je totaal niks meer zien of lezen en kun je niks meer dan uitzetten met de aan/uit knop. Heel vervelend. Videokaartprobleem? Is dit te fixen? Wil liever niet een hoop geld erin steken voor reperatie. Verder is de harde schijf nog prima en werkt ie gewoon even snel als anders. Kan het ook en electrisch veld zijn, of statisch, of ongeaardheid? Help me out please!! grtz Coen

 • Jelle 3 juni 2010 om 10:15

  @ Coen: Heb ik ook gehad en bij mij lag het aan defect werkgeheugen. Je kunt dat wel testen door een van de twee reepjes er uit te halen en dan kijken of het probleem voortduurt. Zo ja, dan zet je de verwijderde er weer in en haal je de andere eruit. Je kunt ook even TechTool downloaden. Die speurt defecten in je Mac op, zodat je weet wat er kapot is en wat er vervangen moet worden. Groeten, Jelle.

 • marijke 29 november 2010 om 19:26

  Domme vraag meschien, maar als je de accu en zo er afhaalt, dan kan je toch niet 10 sec op de aanknop drukken? mijn macbook is erg traag… namelijk, en volgens iemand heeft dat met een beschadeging?/fout in systeem te maken… er moet een EHBO cd over heen of zo (ja werd me vaag uitgelegd….) ik ga nu eerst eens die Techtool downloaden om te kijken of die de fout kan vinden, ik hoop dat iemand me meschien een beetje kan helpen, hij is ruim 2 jaar oud

 • mickael lubeek 4 maart 2011 om 15:03

  Hallo ik ben mickael en heb een vraag..
  me macbook pro is gestolen geweest uit me huis…
  na een week weer gevonden dankzij oplettende buren
  nu staat er een account op van degene die hem had gestolen
  ik kan er dus niet meer in….alleen als gast maar ken er niks mee als gast
  hoe kan ik heel de boel resetten of zijn account resetten
  b.v.d mickael

 • raymon 4 maart 2011 om 18:43

  ik zou ook erg blij zijn met een reactie op wat mickael vraagt…
  heb namelijk hetzelfde me macbook staat al maanden in de kast namelijk
  het is uitgegaan met me vriendin en zij was degene die een account had met eigen wachtwoord…ik kan er nu dus niet meer in omdat het contact zo slechtt is dat ze het niet wil geven ze zegt letterlijk ZOEK HET MAAR UIT
  is er iemand die hier een oplossing voor heeft alvast bedankt…
  raymon

 • Richard IJzermans 4 maart 2011 om 21:38

  @mickael en raymon: Morgen zal ik hier een artikel over publiceren.

 • D.M. van Dam 9 maart 2011 om 16:08

  Hallo, wie kan mij helpen met een probleem. Ik heb een MacBook 2.8 i7 uit januari en een Drobo 2nd generation met 4 2T schijven erin. Ik kreeg altijd netjes een icoontje op mijn desktop maar die is nu verdwenen. De software van Drobo ziet de schijven, schijfhulpprogramma ziet de schijven ook, maar zegt dat ze niet geactiveerd zijn. Herstellen helpt niet. (finder-voorkeuren-toon harde schijven uiteraard aan gevinkt)

 • kim 11 maart 2011 om 11:08

  heej hallo, ik heb een (groot) probleem.. mijn macbook van ong.2 jaar oud, is EXTREEEEM langzaam.. inmiddels wil ie pas opstarten na een uur of zo.. het begon gisteren in eens met langzaam reageren en toen ik werk wilde branden om m wat leger te trekken werd het steeds trager.. zelfs files weggooien lukte niet meer :( ben nogal radeloos.. HELP
  heb beide resets zoals boven beschreven al geprobeerd maar inmiddels is ie alweer een half uur aan het proberen in te loggen op grijs scherm..

 • Marije 17 maart 2011 om 23:04

  Ik heb het zelfde! Heb je al een oplossing gevonden?

 • hilde 4 april 2011 om 17:40

  Help! Het beeldscherm van mijn oude imac wordt ineens zwart terwijl de programma’s nog werken. Het is zeker geen sluimerstand. Kan iemand me helpen? Is dit een groot probleem of ben ik echt aan een nieuwe toe?????

 • fred 4 april 2011 om 20:20

  Ik woon in zuid-amerika en heb een macbook gekocht, en alles heb ik in het nederlands kunnen zetten, behalve ‘help’..wie weet er of het ook mogelijk is om ‘help’ in het nederlands om te zetten?
  Ik spreek wel spaans, maar niet zo erg goed, en alles verschijnt in het spaans, en juist ‘help’ is zo belangrijk om overal mee te leren werken (is mijn eerste apple)
  vast dank!

 • rik 8 mei 2011 om 10:55

  Hallo,

  Ik heb een macbook pro van eind 2010 sinds ik de laatste updates heb werkt mijn mac niet meer met mijn phillips tv als extern scherm.
  Nu heb ik al van alles geprobeerd maar niets werkt ook het dicht klappen van de mac niet hij herkent hem niet.

  Mijn vraag is dus is er iemand met het zelfde probleem of is er een oplossing.

  gr rik

 • Ramon 17 juni 2011 om 13:02

  Hoi,
  ik ben Ramon en ik heb hetzelfde probleem als Mickael en Raymon. Mijn laptop is gestolen geweest door een man, die ik niet ken. Hij heeft een nieuw account aangemaakt. Ik heb mijn laptop trouwens wel teruggevonden. Dat was echt focking relaxed. Maar nu kan ik niet meer in mijn eigen laptop. MIJN EIGEN LAPTOP! HELP!!! WAT MOET IK NU DOEN? Ik heb mijn laptop nu alweer 3 maanden terug en kan er gewoon niks mee. Ik snap echt niet dat terwijl de laptop van mij is dat ik er niet in kan. DAT MOET TOCH GEWOON MOGELIJK ZIJN? Alsjeblieft help mij.

  Groetjes

  Ramon

 • Stephan 20 juni 2011 om 22:43

  Ik heb gedaan wat jullie schreven en het heeft gewerkt. Ventilator sprong op 100% en er kwam zo’n grote stofwolk uit dat mijn kamer ervan blank werd PRACHTIG.

  THANKS:D!

 • Thomas 24 augustus 2011 om 13:06

  Als ik dit doe, blijft alles toch op de mac staan hé? Er gaan geen instellingen of bestanden weg hoop ik? of wel? Of kan iem. me uitleggen wat er dan precies gebeurt? Want ik wil niets kwijtzijn…

  BVD

 • Sybren 1 september 2011 om 9:11

  Beste Richard,

  jij hebt mij zojuist uit de penarie geholpen! Ik had dit probleem na 1 dag na aanschaf van mijn MacBook pro 13″. Ik was bijna van plan om de service te bellen en zelfs naar zo’n reparateur te gaan.

  Echt Hartelijk bedankt!

  Voor iedereen:
  -Alles blijft hetzelfde
  -Geen data wordt gewist
  -Werkte bij mij voor: zwart X-icoontje (batterij werd niet herkend), Sluimerstand werkte niet als ik de mac dicht klapte en de ventilatoren draaiden op volle toeren terwijl het niet eens nodig was.

  Echt bedankt Richard!

 • Bonimacx 30 september 2011 om 4:35

  De werkwijze op de apple support site komt niet overeen met hoe het hier word beschreven op apple tips.

  Last Modified: June 10, 2011 Article: HT3964
  http://support.apple.com/kb/ht3964?viewlocale=nl_nl

  dit is alvast anders:
  Resetting the SMC for Mac Pro, Intel-based iMac, Intel-based Mac mini, or Intel-based Xserve

  Shut down the computer.
  Unplug the computer’s power cord.
  Wait fifteen seconds.
  Attach the computer’s power cord.
  Wait five seconds, then press the power button to turn on the computer.

 • Ed 19 september 2013 om 20:02

  bij mij dochter haar macbook pro ( met niet verwijderbare batterij )2011 is aan de linkerzijde een bak koffie omgevallen
  na het drogen laad de batterij niet meer op waardoor hij bij het opstarten vrijwel gelijk weer uitvalt
  wie heeft er wat tips

 • George Remmen 22 september 2013 om 16:41

  Ik heb een extern Apple toetsenbord gekocht, wanneer ik hem wil aanmelden via apple/systeemvoorkeur/toetsenbord + muis/wijzig toetsenbord type/toetsenbord configuratie/ga door/ toets rechts van Shifttoets indruk. krijg ik de volgende reactie; Het toetsenbord kan niet worden vastgesteld u hebt een toets op het ingebouwde toetsenbord gedrukt, terwijl dit niet is.
  Tevens zou ik graag de functietoetsen F1,F2 ……. e.t.c. willen laten werken zoals ze afgebeeld staan. Kan iemand mij s.v.p. helpen

 • Briolet 23 november 2013 om 12:12

  Goede tip! Ik had hem elders gelezen, maar het hielp mij met mijn iMac (model: early 2009). Al een half jaar gaan bij mij de ventilatoren om de paar dagen spontaan naar de maximum snelheid. Meestal als hij een tijdje niet gebruikt wordt. Dat was één van de indicatoren van een ontregelde SMC. Gisteren bleef het scherm echter zwart. De harde schijf begon met een opstart, maar stopte na 10 sec. Opstarten van CD ging ook niet.

  Stroomloos maken en 15 seconden de powerknop ingedrukt houden, loste het laatste probleem volledig op. De ventilatoren moet ik nog even afwachten of het weg blijft maar ik heb goede hoop.

  Overigens geeft apple exact dezelfde tip: http://support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=nl_NL maar heeft het slechts over 15 sec stroomloos maken i.p.v. 5 seconden de powerknop indrukken. Dat laatste is misschien alleen nodig om de spanning sneller te laten wegvloeien.

 • Puck 9 april 2014 om 21:43

  Hallo, ik heb hetzelfde probleem als Hilde.
  Opeens springt het beeldscherm op zwart en gaat de rest nog gewoon door. Heel erg vervelend. Ik druk nu de hele tijd op de aan/uit knop zodat ie op sluimerstand gaat, maar als ik m dan weer aan zet, springt het beeldscherm na een minuut weer op zwart.

  Heeft iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?

 • Paula 11 mei 2014 om 22:50

  Hallo, lees veel over opeens zwarte schermen…heb ik ook!!!! Wie kan mij helpen, wat moet ik doen? Woon op Bonaire en hebben geen Apple store of iemand die hem kan repareren?? Alvast bedankt!

 • AppleGenius 27 mei 2014 om 11:06

  @Briolet dan zou ik even langs een apple winkel gaan.

  @ Puck & Paula

  Ik weet niet hoe oud jullie MacBook is maar als die minstens uit 2011 komt zou ik een hardware test aanraden!
  Dat doe je door je Macbook op te starten en gelijk de “D” toets in gedrukt te houden.

  En anders vrees ik dat er iets mis is met het “inverter board” of de “Background light” is kapot en als die twee dingen het niet zijn is er waarschijnlijk iets mis met het “Logic board” (moederbord).

  Stel gerust meer vragen ik weer bij een Apple Specialist!

 • AppleGenius 27 mei 2014 om 11:10

  @ Briolet

  Wat het probleem bij je ventilatoren kan zijn is dat je iMac van binnen heel stoffig is.
  Dat is een serieus probleem, want als je ventilatoren keihard blazen betekend het dat het veelste warm is van binnen en probeert hij het te koelen, maar wanneer dat niet kan, komt er vaak voor dat de iMac het begeeft of je Hardeschijf crasht en je bent al je data kwijt.

  Dus ik raad aan hem open te maken kan je dat zelf niet dan even langs een apple dealer gaan in de buurt die dat voor je kan en als je in de buurt van Rotterdam woont, stel ik je voor om langs “Maddogs” te gaan!

 • Marc 25 juli 2014 om 17:59

  Hoi,ik heb een probleem mijn mac heeft een zwart scherm en kan er niets meer mee doen zolang hij stroom krijgt komen er piep tonnen uit verder niets is daar iets aan tedoen hij is ongeveer 6 jaar oud

 • Jolanda 9 augustus 2014 om 15:15

  Een heel eenvoudig probleem maar kan niet vinden hoe dit op te lossen.
  De nummers 1 t/m 0 hebben samen met alt speciale functies.
  Alt + 2 is bijvoorbeeld apenstaartje.
  Nu zijn deze tekens veranderd, wat moet ik doen om dit weer te resetten.
  Heb het al vaker gedaan maar weet het niet meer en kan het nergens op google vinden.
  Groetjes,
  Jolanda

 • Nina 9 augustus 2014 om 20:11

  Als je je Macbook reset is dan alles wat erop stond volledig en voorgoed vernietigd/verwijderd of is het nog op je hard drive of ergens in je Macbook te vinden?

 • Sven 10 augustus 2014 om 15:35

  Hallo allen,

  Ik wil dit graag doen omdat mijn toetsenbord ineens niet meer werkt (van de MBA) Ik werk nu met een extern toetsenbord. Hoe kan ik mijn MBA resetten?? De aan/uit knop werkt dus net als alle andere toetsen niet meer… Hoe kan ikhem aan krijgen als ie uitstaat?
  Herstarten enzo heb ik al geprobeerd.
  Alvast bedankt.

 • Aurore Jamotte 25 augustus 2014 om 17:38

  Ik kan mijn macbook pro niet meer opstarten, telkens ik dat probeer doet hij 3x tuut en dat blijft hij herhalen ! Wat moet ik doen?

 • Jeske 30 augustus 2014 om 12:29

  hallo allemaal, ik heb zojuist mijn Macbook Air een dag in gebruik en na een paar uurtjes typen, was mijn batterij leeg, nadat ik mijn adapter had aangesloten krijg ik steeds een melding binnen dat mijn batterij niet wordt opgeladen. Ook blijft mijn percentage steeds op 15% hangen en werkt mijn macbook ook niet zonder dat ik hem niet aan de oplader heb hangen. Ik heb bijna alles al geprobeerd; macbook resetten, SMC resetten etc. Maar dat werkt allemaal niet, ik heb de laptop vaak nodig voor school en mijn werk, dus weet iemand hier raad mee?

 • marc 30 augustus 2014 om 17:34

  @Jeske

  Brand het lampje van je lader?
  (Groen: opgeladen
  Oranje/rood: bezig met opladen)

  wat geeft de info weer als je op je batterij klikt in de boven balk?

  zijn je contacten nog proper?
  ( ga er eens over met een wattenstaafje)

  sluit je mac af en laad deze eerst uitgeschakeld opladen zie of dit werkt.
  (klik op de apple en kies zet uit , of hou de power knop enkele seconden ingedrukt tot je een venster krijgt te zien met de keuze.)

  werkt dit niet laat het maar weten

 • marc 30 augustus 2014 om 17:42

  @Aurore Jamotte

  Het geluid kan betekenen dat je ram geheugen niet meer werkt.

 • Jeske 30 augustus 2014 om 21:02

  @marc, mijn lampje brandt steeds oranje, en er staat bij batterij; “batterij wordt niet opgeladen. ja, de contacten zijn ook schoon, ook uitgeschakeld laadt hij niet op.

 • servaas 21 september 2014 om 15:15

  probleem
  heb imac met OS X 10.9.5 en bluetooth is niet meer te vinden
  kan die ook niet inschakelen want is blijkbaar niet beschikbaar
  heb SMC reset gedaan, helaas probleem niet opgelost
  wie kan mij helpen

 • Charlotte 25 oktober 2014 om 10:46

  Sinds ik enkele maanden geleden OS mavericks heb geïnstalleerd op mijn macbook pro van 2010, is de batterijduur gehalveerd. De batterijconditie en dergelijk is normaal ( ben er gisteren nog mee langs de applestore geweest). Zou deze smc reset dit ook kunnen oplossen of kan ik best iets anders proberen?

 • Quinten 19 november 2014 om 17:44

  Het werkt perfect, bedankt.

 • Arend 9 december 2014 om 9:29

  Hoi, ik heb bovenstaande actie uitgevoerd, maar nu blijft mijn ventilator opeens de hele tijd vol draaien. Het andere probleem wat ik had Bij beeldscherm aan ging de lader telkens uit en aan) is wel weg.
  Heeft iemand een oplossing?

 • Raf 23 januari 2015 om 16:39

  Ik heb nog een Mac G5 staan die het tot nu toe prima heeft gedaan. Nu wil ik hem aanzetten, na een flink geluid van de ventilatoren hing hij vast. Bij herstart kwam er helemaal geen beeld meer. Indicatielampje knippert 3x (herhalend) wat wijst op onherkenbaar ram-geheugen (dit geheugen zit er al jaren in…). Kan iemand mij advies geven wat te doen…. Kan ik wel nog data van harde schijf op een of andere manier overzetten.
  Alvast dank voor oplossingen!

 • Eva 27 september 2015 om 12:51

  hallo,

  Ik heb een MacBook pro , maar ik wilde hem vanochtend opstarten maar dan start ie een klein beetje op met dat balkje maar dan springt het scherm ineens op zwart en moet ik weer het zelfde doen en zo gaat het door. Heeft iemand een tip?

 • Elke 31 maart 2016 om 18:06

  Hoi,

  Ik zat achter mijn I Mac en opeens werd het beeldscherm zwart. Ik kon hem opnieuw opstarten maar vervolgens kwam er allemaal stof uit mijn computer en blaast hij nu al voor zeker 10 minuten. Heeft iemand enig idee wat ik kan doen?

 • Frans 31 mei 2016 om 12:02

  Na alles gedaan te hebben: Resetten pram – nvram en smc en onder  – systeemvoordeuren – toetsenbord vinkje uitschakelen

  Maakt allemaal niets uit. De beeldscherm verlichtingstoetsen blijven niet of bijna niet reageren. Heel erg vervelend en dat is sinds de upgrade naar EL – Capitain
  Nu zit ik met de schuifknop van beeldschermvoordeuren de helderheid te regelen maar dat kan toch niet de bedoeling zijn.
  Graag een oplossing voor die vervelende probleem.

  De toetsen zijn wel goed. Ze werken alleen random. Is puur software probleem.

 • Frans 31 mei 2016 om 12:05

  *Graag een oplossing voor dat vervelende probleem!

 • Frans 31 mei 2016 om 12:11

  Mac Book Pro 15 inch eind 2011, 2,2 GHz Intel Core i7 16 GB 1333 MHz DDR3Intel HD-video 3000 512 MB

  Is wel handig dat ik dit er even bij zet

 • Wesley Fabry 31 mei 2016 om 12:12

  @Frans beste is dit eens te proberen: http://www.appletips.nl/problemen-met-je-mac-en-os-x-oplossen/ of je probleem voorleggen aan onze leden/experts op http://genius.appletips.nl

Een reactie toevoegen: