4 september 2017

Een Mac eenvoudig testen op hardware problemen

macbook 12-inch met sierra

Iedereen met een Mac vanaf 2012 met OS X 10.8.4 of later kan gebruikmaken van een geïntegreerde hardware test in OS X (macOS). Deze test controleert verschillende hardware componenten in je Mac en geeft aan of er bepaalde problemen zijn.

Het is aan te raden deze test een paar keer per jaar uit te voeren om problemen tijdig op te sporen. Naast het aanduiden van problemen, geeft de test ook oplossingen. Over het algemeen staat dit bekend als de Apple Hardware Test, echter bij Mac's vanaf juni 2013 heet deze optie Diagnostische informatie Apple. In principe controleren beide testen op hetzelfde, echter ziet het er vanaf 2013 stukken duidelijker uit.

Apple Hardware test uitvoeren en diagnostische informatie Apple bekijken

• Herstart je Mac
• Zodra je het opstart geluid hoort druk je de D-toets in
• Blijf deze indrukken tot je het draaiende wereldbolletje ziet
• Vervolgens gaat macOS (OS X) je Mac controleren op hardware problemen

Heb je een MacBook Pro of iMac uit 2017 of nieuwer is er geen opstartgeluid meer te horen. In dat geval sluit je de Mac af en start je deze opnieuw op met de D-toets ingedrukt. Deze blijf je indrukken tot je de lijst met landen krijgt. Kies het land om vervolgens de test uit te voeren.

hardware problemen controleren

Dit kan enkele minuten duren, na deze controle zal er een rapport worden opgemaakt. Wanneer er problemen zijn gevonden dan worden deze weergegeven en kun je meer informatie opvragen door op de verschillende links te klikken met de muis. Wanneer er geen problemen zijn gevonden wordt dit ook gemeld en kun je de Mac herstarten.

Via deze procedure kun je ook het serienummer van je Mac achterhalen. Dit is handig wanneer je niet meer kunt inloggen en toch het serienummer wilt raadplegen. Klik hier voor meer mogelijkheden om het serienummer van je Mac te raadplegen.

Voer je deze test uit op een Macbook dan is het aan te raden de lichtnetadapter aan te sluiten zodat deze ook getest kan worden.

Lees ook: Problemen met AirDrop oplossenReacties


 • i.deklein

  2 september 2016 om 14:00

  Wat een handige manier, is dit ook beschikbaar voor IOS?

 • Wesley Fabry

  2 september 2016 om 14:20

  Helaas niet :-(

 • Enno

  2 september 2016 om 16:09

  Dat leek me een handige tip, even mij MacBookPro (mid2010) testen. Echter na het indrukken van de D toets, direct na het opstart geluid startte de computer gewoon op en ik heb de toets direct losgelaten. Misschien had ik de toets te snel ingedrukt, nog eens geprobeerd. Wederom start de computer gewoon op maar ik houd de D toets toch maar ingedrukt. Tot mijn grote schrik begint hij nu rare piepgeluiden en ander gekraak via de speakers te maken. Gelukkig lijk ik geen schade te hebben, wat doe ik nu toch verkeerd?

 • Wesley Fabry

  2 september 2016 om 16:18

  @Enno hangt er een beetje vanaf welke software is geinstalleerd. Als je OS X v10.7 of lager hebt geinstalleerd werkt de optie niet en moet je de AHT gebruiken die zich op de Applications Install Disc 2 bevindt. Apple zegt: Als u AHT op deze computers wilt starten, zorgt u ervoor dat de Applications Install Disc 2 in de ingebouwde optische schijfeenheid of externe Apple Superdrive is geplaatst. Bij de MacBook Air (eind 2010) zorgt u ervoor dat de MacBook Air Software Reinstall Drive op een USB-poort is aangesloten. Zodra dit is opgestart gaat deze zelf de test uitvoeren zoals eerder omschreven.

 • Enno

  2 september 2016 om 19:02

  Dank voor de info Wesley, 10.11.6 OSX El Capitan, ik waag me er maar niet meer aan . . .

 • Felidae

  3 september 2016 om 8:48

  Onder macOS Sierra beta werkt het perfect.
  Gelukkig waren er geen fouten gevonden, maar dat had ik ook niet verwacht.
  ‘ Vond alleen de mededeling daarna erg onduidelijk dat ik op de link moest klikken om in de herstelmodus op te starten en daarna iets met safari moet gaan doen?
  Dat heb ik dus maar niet gedaan en gewoon op herstarten geklikt.

 • Debbie

  3 september 2016 om 9:35

  Jammer, ik heb een iMac van eind 2009, met meest recente OS. Daar kan ik dus niet op doen? Is er iets anders dat ik kan proberen dan? Hij blijft vaker hangen en ik wil graag de oorzaak opsporen.

 • bernard

  29 december 2016 om 21:42

  hoi,

  waarschijnlijk problemen met mijn grafische kaart… Beeld is uitgerekt, valt af en toe op zwart en komt dan weer terug. bij systeemvoorkeuren staan de instellingen goed. Beeld alsof het VGA is. groot en uitgerekt.
  D toets gebruikt, echter blijft het beeld zwart. Na opstarten doet de mac het wel maar dus met bovengenoemd probleem. Iemand tips?

 • Mark

  1 april 2017 om 22:14

  Hey Bernard, heel snel naar apple/Amac gaan.
  Er is een verlengt reparatie programma voor macbook’s met VGA problemen.

 • Gunther

  4 september 2017 om 16:14

  Misschien even vermelden dat bij de huidige generatie iMacs het opstartgeluid verdwenen is. Ik heb het nieuwe 2017 model.

 • Romain gilis

  4 september 2017 om 16:57

  Mijn macbook pro vraagt mij een netwerk te selecteren. Moet dat of laat ik gewoon de wereldbol draaien.
  Dank u

 • Ron

  4 september 2017 om 20:53

  Ik heb de problemen met de VGA chip ook gehad. Apple ondersteunde de reparaties tot 31 dec 2016. Dus ik viel er helaas buiten. Lekker balen is dat. Zij bepalen dan dat een MacBook Pro eind 2011 afgeschreven is.
  Ik heb de chip laten vervangen in Zoetermeer bij een bedrijf welke binnen een dag de reparatie uitgevoerd hebben. Een jaar garantie krijg je er op.
  Echt een aanrader.
  De fans worden gereinigd, de MacBook getest en ook nieuwe koelpasta aangebracht. Dus top dat ik toevallig via Marktplaats bij hen terecht kwam.
  Indien interesse http://www.mobilehardware.nl/

 • Wesley Fabry

  5 september 2017 om 10:42

  @Romain je kunt dan inderdaad het netwerk selecteren, deze moet verbinding kunnen maken met de servers bij Apple om problemen te kunnen opsporen en eventuele suggesties te geven hoe je dit kunt oplossen.

 • Romain gilis

  5 september 2017 om 22:46

  Dank u Wesley

 • YvonneW

  15 september 2017 om 19:18

  IMac 27″ late 2012. Test uitgevoerd geen problemen gevonden. Ik kan geen vinkje zetten bij uitgebreide test en als de test klaar is moet ik kiezen voor herstart of uitzetten maar ik kan niet naar die knoppen terwijl ze wel zwart zijn. De muis werkt niet en de tab cq pijlentoetsen doen dan ook niks.
  Cmd en . tegelijk indrukken werkt ook niet dus ik heb maar de aan/uitknop ingedrukt. Opnieuw opgestart en het doet het nog allemaal. Pfffff….

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!