2 september 2016

Een Mac eenvoudig testen op hardware problemen

macbook 12-inch met sierra

Iedereen met een Mac vanaf 2012 met OS X 10.8.4 of later kan gebruikmaken van een geïntegreerde hardware test in OS X (macOS). Deze test controleert verschillende hardware componenten in je Mac en geeft aan of er bepaalde problemen zijn.

Het is aan te raden deze test een paar keer per jaar uit te voeren om problemen tijdig op te sporen. Naast het aanduiden van problemen, geeft de test ook oplossingen. Over het algemeen staat dit bekend als de Apple Hardware Test, echter bij Mac's vanaf juni 2013 heet deze optie Diagnostische informatie Apple. In principe controleren beide testen op hetzelfde, echter ziet het er vanaf 2013 stukken duidelijker uit.

Apple Hardware test uitvoeren en diagnostische informatie Apple bekijken

• Herstart je Mac
• Zodra je het opstart geluid hoort druk je de D-toets in
• Blijf deze indrukken tot je het draaiende wereldbolletje ziet
• Vervolgens gaat OS X (macOS) je Mac controleren op hardware problemen

hardware problemen controleren

Dit kan enkele minuten duren, na deze controle zal er een rapport worden opgemaakt. Wanneer er problemen zijn gevonden dan worden deze weergegeven en kun je meer informatie opvragen door op de verschillende links te klikken met de muis. Wanneer er geen problemen zijn gevonden wordt dit ook gemeld en kun je de Mac herstarten.

Via deze procedure kun je ook het serienummer van je Mac achterhalen. Dit is handig wanneer je niet meer kunt inloggen en toch het serienummer wilt raadplegen. Klik hier voor meer mogelijkheden om het serienummer van je Mac te raadplegen.

Voer je deze test uit op een Macbook dan is het aan te raden de lichtnetadapter aan te sluiten zodat deze ook getest kan worden.

Lees ook: Problemen met AirDrop oplossenReacties


 • i.deklein

  2 september 2016 om 14:00

  Wat een handige manier, is dit ook beschikbaar voor IOS?

 • Wesley Fabry

  2 september 2016 om 14:20

  Helaas niet :-(

 • Enno

  2 september 2016 om 16:09

  Dat leek me een handige tip, even mij MacBookPro (mid2010) testen. Echter na het indrukken van de D toets, direct na het opstart geluid startte de computer gewoon op en ik heb de toets direct losgelaten. Misschien had ik de toets te snel ingedrukt, nog eens geprobeerd. Wederom start de computer gewoon op maar ik houd de D toets toch maar ingedrukt. Tot mijn grote schrik begint hij nu rare piepgeluiden en ander gekraak via de speakers te maken. Gelukkig lijk ik geen schade te hebben, wat doe ik nu toch verkeerd?

 • Wesley Fabry

  2 september 2016 om 16:18

  @Enno hangt er een beetje vanaf welke software is geinstalleerd. Als je OS X v10.7 of lager hebt geinstalleerd werkt de optie niet en moet je de AHT gebruiken die zich op de Applications Install Disc 2 bevindt. Apple zegt: Als u AHT op deze computers wilt starten, zorgt u ervoor dat de Applications Install Disc 2 in de ingebouwde optische schijfeenheid of externe Apple Superdrive is geplaatst. Bij de MacBook Air (eind 2010) zorgt u ervoor dat de MacBook Air Software Reinstall Drive op een USB-poort is aangesloten. Zodra dit is opgestart gaat deze zelf de test uitvoeren zoals eerder omschreven.

 • Enno

  2 september 2016 om 19:02

  Dank voor de info Wesley, 10.11.6 OSX El Capitan, ik waag me er maar niet meer aan . . .

 • Felidae

  3 september 2016 om 8:48

  Onder macOS Sierra beta werkt het perfect.
  Gelukkig waren er geen fouten gevonden, maar dat had ik ook niet verwacht.
  ‘ Vond alleen de mededeling daarna erg onduidelijk dat ik op de link moest klikken om in de herstelmodus op te starten en daarna iets met safari moet gaan doen?
  Dat heb ik dus maar niet gedaan en gewoon op herstarten geklikt.

 • Debbie

  3 september 2016 om 9:35

  Jammer, ik heb een iMac van eind 2009, met meest recente OS. Daar kan ik dus niet op doen? Is er iets anders dat ik kan proberen dan? Hij blijft vaker hangen en ik wil graag de oorzaak opsporen.

 • bernard

  29 december 2016 om 21:42

  hoi,

  waarschijnlijk problemen met mijn grafische kaart… Beeld is uitgerekt, valt af en toe op zwart en komt dan weer terug. bij systeemvoorkeuren staan de instellingen goed. Beeld alsof het VGA is. groot en uitgerekt.
  D toets gebruikt, echter blijft het beeld zwart. Na opstarten doet de mac het wel maar dus met bovengenoemd probleem. Iemand tips?

 • Mark

  1 april 2017 om 22:14

  Hey Bernard, heel snel naar apple/Amac gaan.
  Er is een verlengt reparatie programma voor macbook’s met VGA problemen.

Een reactie toevoegen: