26 februari 2016

BasisZes manieren om het serienummer van je Mac te achterhalen

iMac icoon

Het kan zijn dat je problemen krijgt met je Mac, vaak vraagt dan Apple of de reparatiewinkel naar je serienummer. Dit is een uniek nummer dat een hoop informatie geeft over je Mac, bijvoorbeeld productiedatum en overige specificaties.

Het serienummer kun je op verschillende manieren raadplegen, hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit.

Serienummer achterhalen via Over deze Mac

1. Ga naar  ▸ Over deze Mac… in het venster wat nu verschijnt zie je samenvatting van alle specificaties voor jouw Mac. Onderaan deze lijst zie je onmiddellijk het serienummer staan. Verder kun je ook op 'Systeemoverzicht' klikken, bij de optie 'Hardware' vind je ook het serienummer in de lijst terug.

Serienummer van je Mac achterhalen met over deze mac

Serienummer bekijken op het apparaat zelf of doos

2. De Mac moet niet opgestart zijn om het serienummer te raadplegen, handig wanneer je bijvoorbeeld je Mac niet meer opgestart krijgt. Op de achterkant van je Mac vind je ook het serienummer terug.

3. Is je Mac gestolen dan kun je op twee manieren het serienummer achterhalen, als eerste vind je het serienummer altijd terug op de doos van je Mac. Het is dus aan te raden deze te bewaren, mocht je deze niet meer hebben dan kun je via een ander Apple apparaat het serienummer achterhalen. Klik hier voor de procedure van iOS, klik hier voor de procedure voor OS X.

Nummer achterhalen via OS X terminal of Apple Hardware test

4. Je ook ook gebruikmaken van Mac OS X Terminal om het serienummer van je Mac op te vragen, met behulp van het commando ioreg. Open een OS X Terminal venster (Programma's ▸ Hulpprogramma) en kopieer hierin het onderstaande commando.

ioreg -l | grep IOPlatformSerialNumber

Serienummer van je Mac achterhalen met terminal en support

5. Start de Mac opnieuw op, zodra je het opstart geluid hoort druk je de D-toets in. Blijf deze indrukken tot je het draaiende wereldbolletje ziet. Vervolgens gaat OS X (macOS) je Mac controleren op hardware problemen, als deze test is voltooid krijg je het serienummer te zien.

Gebruikmaken van je Supportprofiel

6. Het serienummer van je Mac (en alle overige Apple producten) is ook terug te vinden op je Supportprofiel pagina van Apple. Hier vind je alle apparaten terug die je in je bezit hebt, inclusief het serienummer.

Lees ook: Controleer de opslagruimte van je Mac via deze handige optie

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!