23 november 2015

BasisEen Mac gereedmaken voor verkoop

Ook dit jaar zijn er weer een hoop nieuwe Mac apparaten gelanceerd, hierdoor zullen er vast een aantal gebruikers zijn die hun oude iMac, MacBook of Mac Mini willen verkopen. Voordat je een Mac gaat verkopen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je het beste kunt uitvoeren voordat je Mac in iemand anders handen terecht komt.

Verder is het belangrijk dat alle gegevens en andere bestanden te verwijderen van je Mac, iCloud word uit te schakelen en je Mac te verwijderen uit jouw supportporfile. Volg onderstaande stappen om een geslaagde verkoop te garanderen.

Stap 1: Back-up je data voor Mac verkoop

Maak nog voor de laatste keer een back-up van je huidig Mac, dit kan uiteraard perfect met behulp van Time Machine. Deze kun je instellen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine. Daarnaast kun je natuurlijk ook op de ouderwetse wijze je documenten, bestanden, enzovoorts kopiëren naar een USB Stick of externe harde schijf.

Lees ook: Een externe harde schijf instellen voor Time Machine

Time Capsule instellen en activeren

Stap 2: Schakel ‘Zoek mijn mac’ en iCloud uit

Wanneer je gebruik maakt van ‘Zoek mijn Mac’ op je Mac dan is het aan te raden deze functie eerst uit te schakelen alvorens je iCloud gaat verwijderen van je Mac. Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud en vink de optie ‘Zoek mijn Mac’ uit. Verwijder hierna iCloud volledig, klik hiervoor op ‘Log uit’. Selecteer in de bekomen pop-up vensters de optie ‘Verwijder van Mac' voor alle diensten, ook voor iCloud Drive. Deze gegevens worden dan automatisch verwijderd van je Mac.

Lees ook: iCloud herstellen en veilig uitschakelen

iCloud uitschakelen OS X

Stap 3: Schakel iMessage uit

Zorg ervoor dat iMessage is uitgeschakeld zodat de nieuwe eigenaar niet zomaar je iMessage berichten ontvangt. iMessage kun je uitschakelen in de berichten applicaties, klik hier in het menubalk op ‘Berichten’, open hier ‘Voorkeuren’ en selecteer het tabblad ‘Account’. Vervolgens open je jouw iCloud account en selecteer je de optie ‘Log uit'. D

Stap 4: Mac verwijderen uit supportprofile, iCloud en Apple ID

Log in met je Apple ID op iCloud.com en navigeer naar 'Instellingen'. Scroll naar je apparaten en klik op je Mac. Naast het apparaat in de kolom komt er een kruisje tevoorschijn, klik hierop om het apparaat definitief te verwijderen uit je iCloud.

Apple Watch verwijderen uit iCloud en Apple ID

Vervolgens moet je de Mac ook loskoppelen van je Apple ID, dit doe je via deze webpagina. Log in met je Apple ID en navigeer naar 'Apparaten'. Selecteer je het apparaat en klik op 'Verwijder Mac'.

Navigeer tot slot naar de supportprofile webpagina van Apple om je oude Mac te verwijderen. Klik hier om onmiddellijk de website te openen, scroll naar beneden en klik op 'Bekijk uw apparaten'. Log in met jouw Apple ID. Vervolgens zoek je naar het apparaat dat je wilt verkopen en verwijder je deze. Zie je de Mac niet? Dan is deze al verwijderd toen je deze hebt losgekoppeld van je Apple ID.

Stap 5: Verwijder je Mac uit iTunes

Bij het gebruik van iTunes dien je jouw Mac te 'Machtigen' en zo deze gebruik te laten maken van jouw Apple ID. Het is daarom erg belangrijk deze te ontmachtigen. Open hiervoor iTunes, klik in de menubalk op 'Store' en klik hier op 'Trek machtiging voor deze computer in'. Daarnaast is het ook aan te raden de machtiging voor Audible in te trekken en iTunes Match volledig uit te schakelen wanneer je deze gebruikt. Wanneer je gebruikmaakt van Apple Music moet je geen bijzondere stappen te ondernemen.

iTunes machtigingen uitschakelen in OS X

Stap 6: Wis alle inhoud en instellingen

Het beste voor een verkoop is je Mac als 'nieuw' aanbieden. Daarom is het fijn als de verkoper alle inhoud en instellingen wist, zo ben je er ook zeker van dat de nieuwe eigenaar geen persoonlijk gegevens te weten komt. Volg hiervoor onderstaande procedure:

Herstart je Mac en druk de cmd⌘ + R in tijdens het opstartproces tot het Apple logo verschijnt, laat daarna los. Klik op de optie ‘Schijfhulpprogramma’ en open je harde schijf. Open het tabblad ‘Wissen’ en wis de complete schijf. Herstart na dit proces opnieuw je Mac door middel van de toetscombinatie cmd⌘ + R en selecteer vervolgens de optie ‘Instaleer OS X/macOS opnieuw’ in het keuzemenu en installeer OS X/macOS opnieuw.

Deze procedure is hier kort omschreven, wil je dit in detail bekijken? Klik dan hier voor de stappen. Gebruik je macOS Sierra of nieuwer? Klik dan hier voor een clean install.

opnieuw osx installeren (MAC)

Stap 7: Eventueel de Mac instellen

Zodra de installatie is voltooid start het instel-proces van de Mac, het is aan te raden de Mac nu in deze gedaante te laten, op deze manier kan de nieuwe koper eenvoudig zijn instellingen toevoegen aan de Mac en is deze onmiddellijk correct ingesteld. Je kan dit proces eventueel samen met de koper doorlopen, dit geeft een extra vertrouwen. Je kunt dit instel-proces toch doorlopen, log dan niet in met je eigen account.

Stap 8: Maak je Mac schoon

Het is een goed idee om je Mac schoon te maken voor verkoop, zodat hij er weer als ‘gloednieuw' uit zal zien. Mocht je gebruikmaken van eventuele beschermfolie is het aan te raden om deze te verwijderen. Dit geeft namelijk de indruk dat je iets wilt verbergen. Daarnaast kun je het toestel het beste schoonmaken volgens de richtlijnen van Apple. Deze vind je op de support pagina van Apple. Een groot pluspunt is dat je de originele doos nog in jouw bezit hebt en hier je Mac samen met bijhorende accessoires in plaatst.

Stap 9: Waar verkopen?

Als je wat geluk hebt kun je de Mac verkopen in je familie-of vriendenkring, mocht dit niet het geval zijn kun je altijd deze plaatsen op diverse verkoopwebsites zoals marktplaats of tweedehandsmac, voor onze Belgische bezoekers is Kapaza aan te raden. Uiteraard kun je ook je Mac op eBay, Twitter, Facebook en andere websites plaatsen.

Lees ook: Een iPhone, iPad of iPod touch gereed maken voor verkoop

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Bruno

  5 november 2013 om 11:29

  Ik heb de gewoonte om bij het wissen de schijf één keer te laten overschrijven met nullen (secure erase) omdat mijn persoonlijke data anders toch echt té makkelijk terug te vinden is door een tech-savvy gebruiker (zie jullie artikel over “disk drill”).

  Bij SSD schijven is deze optie echter niet beschikbaar omdat het proces schadelijk zou zijn voor de schijf. Enig idee wat je dan moet doen om je data onvindbaar te maken voor dingen als Disk Drill?

 • Briolet

  5 november 2013 om 18:15

  Als je al Filefault2 gebruikte is de gehele harde schijf gecodeerd beschreven. De nieuwe eigenaar kan dan wel stukken oude data van de schijf halen met speciale recovery tools, maar dat zal alles onleesbaar zijn.

 • Maarten

  6 november 2013 om 5:55

  Gebruik Schijfhulpwerkset en wis de schijf. Hier kun je ook instellen hoe veilig dit wissen moet worden uitgevoerd.

 • seller

  8 november 2013 om 13:32

  het opnieuw installeren van maverick via de cmd+r functie heeft tot resultaat dat alles nog op je mac staat. Gisteren helemaal van af het begin begonnen met een usb stick met mountain lion, alleen toen was hij helemaal leeg

 • Ron

  5 juni 2014 om 15:16

  Als Mavericks geïnstalleerd staat en je wist de schijf kan je alleen nog middels USB installeren of houdt hij altijd een installatie bestand achter de hand ?

 • Rene

  7 juni 2014 om 11:44

  Kan het kwaad als de genoemde stappen niet heb genomen, maar gewoon een de HDD heb gewist?

 • Mark

  23 augustus 2014 om 14:07

  Als je de mac verkoopt is het dan ook mogelijk om je installatiesoftware die bij de mac hoort over te zetten naar een ander Apple ID? Vroeger kon je de DVD er bij geven maar dat gaat tegenwoordig niet meer.

 • GML

  26 oktober 2014 om 20:14

  Dag allemaal,

  Ik heb in principe dezelfde vraag als Rene.

  Ik heb zojuist mijn macbook air verkocht en niet alle stappen ondernomen zoals hierboven beschreven. Ik ben namelijk vergeten mijn apple id uit te loggen in “instellingen” en dan “iCloud”. Wat voor gevolgen heeft dit voor de nieuwe eigenaar?

  Ik heb alleen de HDD geformatteerd en OS X opnieuw geïnstalleerd en later op iCloud.com>zoek mijn iphone>alle apparaten, mijn macbook air uit de lijst verwijderd en op de support pagina van Apple ook mijn macbook uit de lijst gehaald. Maar bij op iCloud.com bij “Accountinstellingen” staat mijn macbook air er nog steeds tussen. Geeft dit problemen? Zo ja, wat zijn de eventuele consequenties?

  Wie kan mij helpen? Alvast bedankt

 • rowan

  1 december 2014 om 18:07

  Hallo,

  Ik was bezig met het ‘wissen’ van de schijf en bij de uitleg stond dat nadat ik dit gedaan heb ik het process opnieuw moest herhalen (in mijn beleving was het opnieuw opstarten en apple+R intoetsen). Dit heb ik dus gedaan maar ik krijg nu alleen een grijs scherm met een icoontje met daarin een vraagteken…
  Wat moet ik nu in hemelsnaam doen? Ik heb een macbook air dus ik kan ook niet een installatie cd erin stoppen…

 • Cans

  23 januari 2015 om 11:48

  Ik heb de zelde vraag als Rowan.

 • Henk

  5 februari 2015 om 12:17

  Rowan en Cans.
  Ik heb dat ook eerst gedaan; Cmd+R bij opstarten, maar liet hem te vroeg los (volgens Apple). Dus als je je Mac herstart moet je direct en tot je “OS X hulpprogramma’s ziet de Cmd+R toetsen ingedrukt houden, dan komt alles goed. Bij mij in ieder geval wel.

 • John

  28 mei 2015 om 19:42

  Als de mac wel helemaal installeert is het raadzaam om in de sleutelhanger app je apple id te deleten want die staat daar omdat je OSX heb geïnstalleerd. En stel je hebt de mac helemaal geïnstalleerd en je wilt de koper beheerder maken dan maak je een nieuwe gebruiker aan deze geef je de beheerders rechten. Je logt met de nieuwe gebruiker in en delete je eigen acount. De koper is dan enige gebruiker van de Mac en beheerder.

 • Summer

  13 september 2015 om 11:41

  Ik krijg het hele pop-up scherm niet heb een macbook 13inch van 2007.
  Wie kan mij helpen hij word namelijk vanmiddag opgehaald….

 • kelly

  16 september 2015 om 11:06

  bij het opnieuw installeren van OS X vraagt hij een wachtwoord help??

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 11:28

  Klopt dat is het wachtwoord van de hoofdgebruiker, deze moet je invullen.

 • Suzanne

  11 oktober 2015 om 10:27

  Ik heb mijn MacBook helemaal gewist en wil nu el capitan erop zetten, maar daarvoor moet ik inloggen met mijn Apple id. Kan ik dat gewoon doen en voor verkoop weer uitloggen?

 • Wesley Fabry

  11 oktober 2015 om 10:44

  Suzanne, dat kan, maar raad het toch niet aan. Kan je niet de stap overslaan? Anders moet je een USB voor el capitan maken: http://www.appletips.nl/os-x-el-capitan-een-installatie-usb-stick-maken/

 • Bo

  20 oktober 2015 om 20:06

  Ik heb mijn Imac 24 verkocht met een defecte videokaart.
  Het is alleen mogelijk op te starten in veilige modus. Bij normaal opstarten zijn er alleen strepen en blokken in beeld en kan ik dus niets doen.
  Is het mogelijk bovenstaande stappen te doorlopen vanuit veilige modus? Ik denk het niet, want ik kan in vm geen contact maken met het internet.
  Hoe kan ik mijn mac toch zo schoon mogelijk verkopen?

 • j.otto

  27 oktober 2015 om 22:10

  ik heb er enorm spijt van dat ik ooit een mac mini heb gekocht, wat een kut os.

 • Pim

  21 december 2015 om 13:48

  Ik probeer via het schijfhulpprogramma mijn harddisk te wissen maar krijg steeds de foutmelding dat het deactiveren van de schijf mislukt is. Hoe los ik dit op? Bvd

 • Nico

  7 juli 2017 om 10:03

  Vraagje, ik wil mijn macbook verkopen en ook alle persoonlijke data wissen, maar ik wil hem verkopen inclusief de programma’s Adobe Indesingn, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en office. Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Een reactie toevoegen: