13 januari 2017

Een Mac herstellen via Internet Recovery

Wanneer je problemen ervaart met je Mac kun je verschillende stappen ondernemen. Op onze website vind je verschillende oplossingen terug voor de meest uiteenlopende problemen. Mocht dit niet helpen kun je ervoor kiezen om je Mac te herstellen naar fabrieksinstellingen.

Dit kun je op twee manieren doen, via een traditionele clean install (OS X / macOS Recovery) of via een Internet Recovery. Hoe je de traditionele clean install uitvoert lees je hier terug. Als dit niet lukt kun je altijd nog gebruikmaken van de Internet Recovery. Deze functie is standaard aanwezig in de firmware van de Mac en kan direct via een netwerkverbinding contact maken met de Apple servers.

Een Mac herstellen naar fabrieksinstellingen via Internet Recovery

Voor je aan de slag kunt moet je Mac voorzien zijn van minstens OS X Lion 10.7 en moet je beschikken over een beveiligd netwerk. Zowel een vaste als draadloze netwerkaansluiting kan hiervoor gebruikt worden. Met als voorwaarde dat het draadloze netwerk WPA2 ondersteunt. Probeer voor het herstellen dus nog verbinding te maken met het netwerk, mocht dit niet lukken is dit geen probleem.

Schakel de Mac nu volledig uit. Start daarna de Mac opnieuw op maar druk gelijktijdig de toetsen option⌥ + command⌘ + R in. Laat de toetsen los wanneer het Apple logo verschijnt.

Internet Recovery op een Mac uitvoeren voor clean install

De Mac zal nu alle benodigde software, etc. downloaden direct vanaf de servers van Apple en het herstelproces activeren. Als er om een netwerkverbinding wordt gevraagd kun je deze op het scherm selecteren. Als dit niet het geval is kun je de muisaanwijzer naar de bovenkant van het scherm verplaatsen. De menubalk wordt actief en je kunt vervolgens klikken op het wifi-icoon. Maak nu verbinding met het netwerk en ga verder met het herstelproces.

Zodra alle benodigde onderdelen zijn gedownload gaat het herstelproces verder zoals bij een normale clean install. Je kunt eerst de schijf herstellen (volledig wissen!) of alleen OS X / macOS opnieuw installeren zonder verlies van gegevens. Hoe je dit allemaal precies doet lees je hier terug.

Video toont werking Internet Recovery

Onderstaande video hebben we enige jaren geleden gemaakt, maar geeft nog precies weer hoe Internet Recovery werkt.

Lees ook: macOS (OS X) opnieuw installeren zonder je gegevens te verliezenReacties


  • Jan Aukes

    13 januari 2017 om 11:50

    Ik heb laatst Internet Recovery proberen te doen, maar de MacBook weigert het wachtwoord van mijn WiFi-netwerk. Via de kabel lukte het wel.

Een reactie toevoegen: