31 januari 2015

BasisOS X: Een externe harde schijf instellen voor Time Machine

Time Machine OS X

Time Machine is een erg handige functie in OS X waar helaas nog maar weinig OS X gebruikers gebruik van maken. Naast het archiveren van al je bestanden, biedt Time Machine ook de mogelijkheid om een aantal keer per dag een reservekopie (backup) te maken van je Mac. Op deze manier zal je niet zo snel een document of bestand per ongeluk kwijtraken.

Daarnaast kun je bij aanschaf van een nieuwe Mac via een Time Machine reservekopie je Mac instellen zoals de 'oude' was. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een externe (draadloze) harde schijf. Hoe je Time Machine kunt instellen lees je hieronder terug.

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik op 'Time Machine'
• Zet de schakelaar op 'Aan'
• Klik vervolgens rechts op 'Selecteer schijf'

Vanaf macOS Sierra is de schakelaar vervangen door tekst, het principe is het zelfde. Is de optie aangevinkt, dan is Time Machine geactiveerd. Klik hier voor meer info.

TimeMachine1

Er opent een nieuw venster waar je backup locaties kunt selecteren. Je hebt verschillende mogelijkheden, tegenwoordig kun je aan iedere internet modem (zeker aan de Airport Extreme van Apple) een externe harde schijf koppelen. Deze maak dan deel uit van je netwerk en dat zal OS X onmiddellijk zien. Ook gekoppelde (met kabel) externe harde schijven of een SD-kaart in je Mac zal OS X herkennen en plaatsen in dit venster. Harde schijven in een draadloze router zoals de Time Capsule worden ook onmiddellijk herkend.

TimeMachine2

Selecteer de gewenste schijf en klik op 'Gebruik schijf', schakel eventueel de optie 'Codeer reservekopieën' om je reservekopie te beveiligen met een wachtwoord. Let op, niet alle externe harde schijven kunnen je reservekopieën beveiligen met een wachtwoord.

Zodra je een schijf hebt geselecteerd zal OS X een reservekopie maken, de eerste keer kan dit erg lang duren. In de meeste gevallen tussen de 3 en 9 uur. Dit komt omdat OS X alle gegevens op je Mac kopieert naar de harde schijf. Zodra dit gebeurt is zal OS X enkel de nieuwe bestanden en documenten X-aantal keren per dag kopiëren naar je harde schijf.

Lees ook: Time Machine gebruiken en bestanden uit het verleden terugzetten

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Harry

  10 februari 2015 om 17:55

  Hoe schrijf je een time machine backup weg op een windows netwerk share?

 • Fleur

  15 juni 2015 om 13:33

  Kan jij een externe hardeschijf die je hebt ingesteld als time machine ook gebruiken om b.v video en foto’s naar te importeren?

 • Freek

  17 juli 2015 om 15:38

  bestaat er voor mijn iPad (2) ook zoiets als Time Machine waardoor ik mijn iPad naar mijn NAS kan backuppen?

 • dennis

  4 november 2015 om 17:26

  Wat als ik mijn schijf per ongelijk heb gecodeert tijdens het selcteren……hoe decodeer ik mijn schijf?

 • Willem

  29 februari 2016 om 13:04

  Ik gebruik een WD My Book for Mac als externe schijf voor time-machine. Ingesteld op automatisch backuppen. Dat doet hij een of twee keer, maar dan komt de melding “reservekopie mislukt” REden: fout bij aanmaken reservekopiemap. Aan- en uit zetten van de computer levert kortdurende opleving, na een of twee keer stopt t weer.

  Wissen van de schijf had geen effect.
  Kan iemand mij zeggen wat te doen? Dat zou heel mooi zijn!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!