18 juli 2017

iCloud Drive en overige cloud-mappen verwijderen uit Time Machine

Time Machine OS X

Wie een Mac heeft doet er goed aan om een Time Machine back-up in te stellen. Deze reservekopie zorgt er namelijk voor dat altijd een extra kopie hebt van je bestanden en Mac, handig wanneer je een nieuwe Mac koopt of de huidige moet herstellen.

De opslag is fysiek en meestal op een externe harde schijf, hoe je dit instelt op je Mac en hoe je het gebruikt lees je hier terug. Wanneer je ook gebruikmaakt van online opslagdiensten zoals iCloud Drive, Dropbox en Google Drive is het interessant om te weten dat je deze mappen eigenlijk kunt overslaan in de Time Machine reservekopie.

Online cloud-mappen overslaan in Time Machine

Mappen zoals iCloud Drive, Dropbox en Google Drive maken al online een reservekopie van je bestanden. Door in te loggen in iCloud of Dropbox op je Mac worden automatisch alle mappen en bestanden gedownload. Wanneer je dus de grootte van je Time Machine reservekopie wil beperken doe je er goed aan om de cloud-mappen uit te schakelen. Deze worden namelijk al online opgeslagen.

cloud-mappen verbergen in time machine

Om deze mappen uit te sluiten ga je naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine ▸ Opties. Tik nu onderaan op de plus-knop en selecteer alle cloud-mappen zoals Dropbox, maar ook Documenten of Bureaublad wanneer je deze ook synchroniseert met iCloud. Voeg de mappen toe door op 'Laat weg' te klikken en herhaal dit voor alle mappen. Klik op 'Bewaar', vanaf dat moment worden deze mappen niet meegenomen in je Time Machine back-up en worden deze overgeslagen.

Lees ook: Een Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac







Reacties


  • David

    18 juli 2017 om 14:47

    Het is niet verstandig om geen eigen backup van je cloud based storage te maken. De mogelijkheden om oude versies terug te halen in cloud storage zijn beperkt en in het geval van grootschalige problemen vaak frustrerend omdat je elk bestand één voor één moet herstellen.

Een reactie toevoegen: